Thursday, 29 March 2018

RAMADHAN COUNTDOWN!

Assalammualaikum wbt.
Salam 11 Rejab 1439h


Alhamdulillah. Sebulan lebih je lagi nak sambut Ramadhan. Ya ALLAH..rasa tak sabar ni nak menyambut kedatangannya..nak rasa kemeriahan diwaktu bulan Ramadhan.. Bukan kemeriahan Bazaar Ramadhan tu ye tapi di waktu malam nya tu. Terawih. 

Rindu nak berbuka puasa, lepas solat Maghrib tu, minum dan makan sedikit dan kelam kabut bersiap cepat-cepat ke Masjid. Nak cepat bukan sebab apa, tapi nak duduk di barisan hadapan.hehe Risau juga kalau terlambat, tak cukup tempat, kena berhimpit, tak selesa pula nanti pun tak elok juga kan rasa begitu. Jadi, datang awal, boleh buat apa yang patut dulu sementara nak menunggu masa masuk waktu Isyak dan terawih.

Ya Allah. Sungguh rindu. Semoga kita semua diberi umur yang panjang dan kesempatan untuk menyambutnya. Aamiin.... Raya Aidilfitri tu tak sempat sambut pun tak kisah JANJI dapat lepas Ramadhan ^_^ betul tak?

Dikesempatan ini juga, Yaya ingin MEMINTA MAAF dari hujung rambut hingga hujung kaki kepada sesiapa yang mengenali Yaya yang mungkin dalam Yaya tak sedar atau sedar, sengaja atau tidak sengaja telah membuat ada yang tidak senang hati + sakit hati dengan Yaya. Dan Yaya MAAFkan juga buat sesiapa yang ada TERbuat salah silap dengan Yaya. Sama-sama 0-0 ye saudara-saudaraku sekalian... =D

Buat salah dengan Allah SWT, kita boleh bertaubat dan memohon ampun kepada NYA dan sesungguhnya DIA Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Tapi jika buat salah dengan manusia ni....Allahu. Jika ianya memang salah kita dan orang itu tidak memaafkan kita..hm. Jadi berusahalah sehabis daya untuk meminta maaf pada mereka. Yang penting kita juga membuat perkara yang sama. Semoga kita semua diberi kekuatan untuk meminta maaf dan memberi maaf pada orang lain.

Sekian,Wassalam..

Wednesday, 28 March 2018

WORDLESS WEDNESDAY : RESTOCK!

Assalammualaikum wbt.

Nama produk : HANNIS GREEN COFFEE
Fungsi UTAMA : Memberi rasa KENYANG sepanjang hari =)


Memang bagus diamalkan waktu berpuasa =)

Untuk info lanjut boleh rujuk sini : HANNIS GREEN COFFEE

Sekian,Wassalam

Tuesday, 27 March 2018

CADANGAN : KERETA MALAYSIA ATAU KERETA IMPORT?

Assalammualaikum wbt.
Salam 9 Rejab 1439h

Apa khabar semua? Diharap semua sihat walafiat hendaknya. Aamiin. Terima kasih sebab sudi singgah ke blog Yaya yang tak seberapa ni walaupun hanya tengok dengan sekilas pandang je...huhu (sadisnya) terima kasih ye. Tujuan entri ini dibuat adalah untuk meminta pendapat korang semua (yang membaca entri Yaya ni lah ye). Pendapat apa?

New Toyota - CHR
MashaAllah cantik! <3

Preve? hmm boleh tahan...

Yaya harap dapat komen dari korang semua mengenai jenis-jenis kereta yang bagus yang ada dipasaran negara kita ni. Tak kira lah kereta import atau kereta keluaran negara kita sendiri. Kenapa tanya? Yaya nak beli kereta ke? Nak tukar kereta ke? Heeee =D lebih kurang begitu lah kengkawan semua..

Kereta yang Yaya guna sekarang adalah Ford Fiesta 1.6 hatchback tahun 2011/2012. 2nd hand je yang mampu..huuu. Kereta yang Yaya boleh kata sedap dan best dibawa. Dengan sound yang memang terbaik la bole kata. Buka volume kuat pun tak rasa bingit telinga..haha cuma kalau dah volume kuat tu, memang tak dapat dengan la apa-apa yang berlaku kat 'luar' tu..huhu (bahaya ni kalau apa-apa hal terjadi,please jangan tiru macam Yaya =p)

Dah ada yang positif, mesti ada yang negatifnya. Yup. Terlalu sakit dirasa jika ada problem dengan kereta jenis ni. Bukan Yaya sorang je tapi boleh dikata hampir semua owner kereta jenis ni meluahkan perkara yang sama. Yaya baru guna kereta ni dalam 2 tahun lebih. Masuk tahun 2018 ni tahun ke-3 dah la. Memang dah banyak juga 'pengeluaran' berlaku sepanjang tempoh penggunaan/pemakaian ^o^ tapi cuma masalah kecil la.Alhamdulillah belum lagi muncul masalah yang besar. Ya Allah minta jauh la. Kalau jadi kat rumah xpe lagi. Dibuatnya masalah tu jadi tengah jalan, tak ke haru teman..dahla selalu bawa sensorang je, tiada yang sudi teman..ececehhh =p

Well, sebab banyak juga dengar owner lain yang bermasalah dengan kereta diorang, Yaya pun yang dengar ni rasa lagi lah risau. Kereta Yaya guna boleh kata dalam seminggu tu dalam 3-4 kali je. Jarak perjalanan pun takdalah jauh. Setakat area Klang, Shah Alam dan kadang-kadang je pergi KL. Servis kereta pun ontime. Biasa bila da masuk 3 atau 4 bulan memang akan pergi servis.Tak pernah miss.Yela, kereta ni, memang sensitif, nak kena jaga elok-elok. Bila rasa sesuatu yang tak best dengan kereta, memang terus refer workshop (ford specialist).Kalau nak pergi SC tu setakat servis biasa bole lah,nak tukar spare parts kat sana memang tak la. Harga double-trouble kott.. ^o^ lol

Antara ciri-ciri kereta yang Yaya cari:
- Yang boleh trade in dengan kereta Yaya sekarang ni.
- Second atau baru tak kisah. Bergantung dengan keadaan kewangan Yaya nanti la..huhu
- Kereta jenis tak banyak hal atau kurang bermasalah atau senang citer jenis yang tak terlalu sensitif la.
- Jenis sporty.
- Spare parts mudah cari dan tak mahal.
- kereta luar @ import kalau boleh..haha tapi kalau ada dalam negara yang best + bagus pun boleh. Kalau kereta Malaysia Yaya minat SUPRIMA S dengan SATRIA NEO GTI..hehe Kalau kereta luar tu hmm banyak sangat sampai tak tahu nak pilih yang mana.hahahaha =p

Buat masa ni, atas ni je lah antara ciri-ciri yang Yaya cari. So, if korang ada pengalaman untuk kereta apa yang bagus + baik tolong suggest kat Yaya beserta dengan reason ok. Tak mau yang komen bagitahu minat kereta apa.haha Sebab Yaya mencari orang yang ada pengalaman dengan kereta yang akan korang suggest tu. Setakat minat, macamana boleh tahu, betul tak?

Tak perlu tanya Yaya bajet kereta berapa ke, apa ke. Yaya cuma nak SUGGESTION dari korang sahaja untuk kereta yang baik + bagus. Harap boleh bantu Yaya, ye.Terima kasih daun keladi yee.

Sekian,Wassalam =)

Monday, 26 March 2018

15 NASIHAT UNTUK YANG SUDAH BERUMUR 50 TAHUN

Assalammualaikum wbt.
Salam 8 Rejab 1439h

BERAPA UMURMU?  -  SUDAH 50 TAHUN?

"Allah tidak lagi memberi alasan bagi siapa yang telah dipanjangkan umurnya hingga 50 tahun
(Hadith Riwayat Bukhari)

Al-Khattabi berkata : "Maknanya, orang yang Allah panjangkan umurnya hingga 50 tahun, tidak diterima lagi keuzuran/alasan. kerana usia 50 tahun merupakan usia yang dekat dengan kematian...

Maka inilah kesempatan untuk memperbanyak taubat, beribadah dengan khusyuk, dan bersiap2 bertemu Allah." (Tafsir al-Qurthubi)

Fudhail bin Iyadh berkata kepada seseorang yang telah mencapai umur 50 tahun,


*Nasihat Fudhail kepadanya : *
"Bererti sudah 50 tahun kamu berjalan menuju Tuhanmu, sekarang hampir sampai... Lakukan yang terbaik pada sisa usia senja-mu, lalu akan diampuni dosa2mu yang lalu. Tapi jika engkau masih berbuat dosa di usia senjamu, kamu pasti dihukum akibat dosa masa lalu dan masa kini sekaligus..!"

Maka para alim ulama memberi nasihat cara menjalani umur yang sudah mencapai 50 tahun :

1. Jangan berlebihan berhias, bersolek, dan berpakaian.

2. Jangan berlebihan makan, minum, dan berbelanja barang yang kurang diperlukan untuk mendukung amal salih.

3. Jangan berkawan dengan orang yang tidak menambah iman, ilmu, dan amal.

4. Jangan gelisah, berkeluh kesah dan kesal dengan kehidupan sehari-hari. Selalu penuhi diri dengan rasa sabar dan bersyukur.

5. Perbanyak doa mengharap keredha-an Allah agar Husnul Khatimah dan dijauhkan dari Su'ul Khatimah.

6. Tambahkan ilmu agama, perbanyak mengingat kematian, dan bersiap menghadapinya.

7. Siapkan wasiat dan lakukan pembahagian harta.

8. Kerapkan menjalin silaturrahim dan merapatkan hubungan yang renggang sebelumnya.

9. Minta maaf dan berbuat baik terhadap pihak yang pernah dizalimi.

10. Tingkatkan amal soleh terutama amal jariah yang dapat terus memberi pahala dan syafa'at setelah kita mati.

11. Maafkan kesalahan orang kepada kita walau seberat apapun kesalahan itu.

12. Bereskan segala hutang yang ada dan jangan buat hutang baru walaupun untuk menolong orang lain.

13. Berhentilah dari semua maksiat !

*mata, berhentilah memandang yang tidak halal bagimu*

*tangan, berhentilah dari meraih yang bukan hak mu*

*mulut, berhentilah makan yang tidak baik dan yang tidak halal bagimu, berhentilah dari ghibah, fitnah, dan berhentilah menyakiti hati orang lain*

*telinga, berhentilah mendengar hal2 haram dan tak bermanfaat*

14. Berbaik sangka lah kepada Allah atas segala sesuatu yang terjadi dan menimpa

15. Penuhi terus hati dan lisan kita dengan istighfar & taubat untuk diri sendiri, orang tua, dan semua orang beriman, di setiap saat, waktu dan keadaan

Semoga bermanfaat bagi kita semua, walaupun Anda belum 50 tahun, kerana...

KEMATIAN TIDAK MENGENAL UMUR
(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)


Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca. Moga ada manfaat buat yang membaca. Segala teguran berhemah dan ke arah kebaikan adalah amat dialu-alukan. Maaf andai ada tersilap bahasa, informasi. Segala yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri Yaya sendiri.

Sekian,Wassalam..

Friday, 23 March 2018

IBARAT RUMAH YANG RUNTUH

Assalammualaikum w.bt.
Salam Jumaat 5 Rejab 1439h


Dalam satu hadith, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:


"Sesungguhnya orang yang tidak ada dalam tubuhnya sesuatu daripada
Al Quran adalah ibarat rumah yang runtuh".
[HR Imam Tirmidhi]


Hadith ini menggambarkan kepada kita bahawa betapa pentingnya kehidupan ini bergantung harap terhadap panduan panduan yang terkandung di dalam Al Quran.

Dan jika dilihat dari satu sudut yang lain pula, sebenarnya hadith ini merupakan amaran dan peringatan daripada Rasulullah SAW kepada kita agar jangan kita meninggalkan kitab suci Al Quran.

* Manusia Inginkan Jiwa Yang Penuh Dan Tenang

Fitrahnya manusia itu sememangnya sangat berkehendak kepada jiwa yang penuh dan tenang. Dan demi untuk memperolehinya pula hanya ada satu jalan untuk dilalui. Iaitu mendampingkan diri kepada Allah. Hanya ini sahaja jalannya!

Manakala Al Quran pula adalah sebagai medium perantara diantara diri manusia dengan Tuhannya. Dan kerana itulah kata ulama' sejauh mana akrab dan kasih kita dengan Al Quran, maka sejauh itulah sebenarnya kasih kita kepada Allah.

Maka sesiapa yang mendampingi Al Quran sebenarnya dia sedang berdampingan dengan Allah.

* Bahaya Meninggalkan Al Quran

Al Quran adalah merupakan manual kehidupan. Tanpa Al Quran, maka amat rapuh sekali jiwa manusia itu nanti sehingga ia amat mudah untuk cenderung melakukan perkara perkara yang boleh membinasakan dirinya dan orang lain.

* Bagaimana tanpa Al Quran boleh ia membinasakan diri?

Begini, apabila Al Quran itu telah dipinggirkn serta ditentang oleh sebahagian manusia yang tidak menginginkannya, mereka pasti akan memilih manual kehidupan yang lain selain yang diajarkan di dalam Al Quran.

Mereka akan mencari cari jalan yang bersesuaian dengan kehendak hawa nafsu mereka dan berharap agar jalan itu akan memenuhi ruang ruang jiwa mereka sambil ia juga mengaharapkan adanya ketenangan

Tetapi malangnya mereka tidak menemuinya sama sekali melainkan hanya jiwa yang penuh menyeronokkan hawa nafsu mereka sahaja dan ketenangan jiwa yang sangat palsu.

Kepalsuan hidup mereka membuktikan jiwa mereka ini terus kosong walaupun dilihat hidupnya seperti enjoy, walhal sebenarnya mereka meronta ronta mencari ketenangan hakiki.

Maka jiwa yang kekosongan tanpa Al Quran itupun akan menjadikan diri sangat rapuh sehingga mereka tidak dapat untuk membezakan perkara yang benar dan perkara yang salah. Mereka juga tidak mampu memilih melainkan memilih perkara perkara yang disukai hawa nafsu.
Akhirnya mereka melakukan kerosakan diri seperti berhibur tanpa henti, bunuh diri, hisap dadah, gejala sosial, zina dan pelbagai kerosakan kerosakan yang lain. Inilah bahayanya!

Bertambah buruk lagi apabila berlaku juga perkara seperti perceraian, rumah tangga tidak aman, dera anak, bunuh ibu bapa sendiri dan banyak lagi musibah yang menimpa.

Allahu! Alangkah buruknya manusia tanpa Al Quran! Na'uzubillah.

Kesimpulan

Al Quran adalah perkara Iman. Ia bukan manual kehidupan cadangan yang mana boleh diambil sebahagian dan ditolak sebahagian, tetapi Al Quran wajib diimani dan dilaksanakan keseluruhannya.

Kembalilah kepada Al Quran. Budayakannya didalam kehidupan kita agar hidup kita dipandu oleh wahyu ini dan untuk kita mampu mengharungi zaman edan yang semakin merosot ini.

Akhir sekali, Rasulullah SAW berpesan yang bermaksud
"Bacalah Al Quran kerana ia akan datang kepada kamu pada hari kiamat
sebagai pemberi syafaat kepada orang yang membacanya".
[HR Imam Muslim]

Wallahu'alam

Thursday, 22 March 2018

TIPS MEMILIH PROTEIN YANG SIHAT

Assalammualaikum wbt.

Perkongsian mengenai DIET & KESIHATAN lagi, guys! ^o^ Hari ni Yaya nak share pula tips berkenaan dengan PROTEIN. Nak ambil protein pun perlu memilih. Bukan semua protein SESUAI untuk diambil dengan keadaan badan kita. Baca tips dibawah, ye =)

Tip 1
Upgrade protein dalam diet anda. Amatlah digalakkan untuk anda memakan makanan yang kaya dengan protein seperti kacang, tofu, ikan, ayam dan telur daripada memakan daging proses.

Cuba buat 'Turkey Breast' dengan kacang hitam dalam burger anda daripada burger proses biasa. Atau potong dada ayam ataupun ikan salmon untuk sandwich anda daripada bahan2 instant untuk sandwich yang tinggi kandungan garamnya.

Tip 2
Jangan stresskan sangat quality protein. Kebanyakkan makanan diet mengalakkan anda makan protein. Dengan memakan pelbagai makanan kaya protein, sebagai contoh, telur untuk sarapan, salad ayam untuk makan tengahari ataupun salmon dan tofu dengan oats untuk makan malam, akan memastikan anda mendapat bekalan protein dan asid amino yang anda perlukan. Pilih makanan tinggi protein daripada meminum protein shake kerana sesetegah protein shake diperkaya dengan gula.

Tip 3
Cuba hari tanpa daging setiap isnin. Diet yang diperkaya protein daripada tumbuhan akan membuahkan keuntungan kepada kesihatan anda. Jadi cuba masukkan sayur protein tinggi dalam diet dan makanan anda. Hari tanpa daging juga lebih murah, disebabkan kacang, sayur dan multigrain lebih murah daripada daging.

Tip 4
Makan soya secara sederhana. Tofu dan soya adalah alternatif daging yang baik. Di sesetengah negara , tofu dan soya adalah makanan rugi mereka.

Tip 5
Kurangkan carbo dan lebihkan protein. Ini dapat mengurangkan risiko serangan jantung. Memakan lebih protein juga akan mengenyangkan anda lebih lama daripada carbo.

Cubalah tips-tips diatas ini. Masukkan protein seperti ini sebagai sebahagian daripada makanan anda. Selamat mencuba. Sekian,Wassalam =)

REZEKI BERTAMBAH DENGAN BERSEDEKAH

Assalammualaikum wbt
4 Rejab 1439h

SEDEKAH. Sedekah bukan mengurangkan rezeki tetapi menambahkan lagi rezeki. Hari ini, kita bersedekah sebanyak RM100. Secara zahirnya, sedekah tadi telah mengurangkan wang kita. Namun hakikatnya tidak begitu. Kemurahan hati untuk bersedekah juga merupakan satu rezeki, mengapa?

Kerana dengan kemurahan hati kita bersedekah, kita akan mendapat manfaat manfaat lain yang lebih besar dari wang RM100 itu.

Itu janji Allah.

Sebagaimana firman Allah S.W.T yang bermaksud:

"Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah,
ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai;
tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji.
Dan (ingatlah), Allah akan melipat gandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya."
(Ayat 261, Surah Al-Baqarah)

(Dipetik daripada facebook Bahagian Dakwah, Jakim)

Sekadar perkongsian untuk renungan dan muhasabah diri bersama. Maaf dipohon jika ada tersalah info, ayat, dan yang seumpamanya.

Sekian,Wassalam =)

Wednesday, 21 March 2018

7 TIPS MAKANAN YANG MEMBANTU MENGURANGKAN TEKANAN DAN STRESS

Assalammualaikum wbt.

Pada satu-satu masa, kita semua akan mengalami keadaan tekanan atau stres. Namun, yang membezakannya adalah cara setiap individu menangani tekanan tersebut. Terdapat pelbagai strategi untuk menghadapi tekanan ini dan salah satunya adalah dari segi pemakanan atau diet.

Tip No 1: OREN

Kita sedia maklum yang buah oren diperkaya dengan kandungan vitamin C yang tinggi. Terdapat pelbagai kajian yang menunjukkan vitamin C dapat mengurangkan tekanan di samping meningkatkan sistem imunisasi badan. Hasil satu kajian kes ke atas mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi mendapati bahawa paras tekanan darah dan kortisol (hormon stres) kembali ke normal lebih cepat apabila mengambil vitamin C sebelum melaksanakan sesuatu tugas yang berat.
Tips no 2: Bayam

Keletihan dan sakit kepala kerana tahap magnesium yang rendah dalam badan akan membawa kepada tekanan atau stres. Dengan hanya satu cawan bayam dapat mengembalikan semula kandungan magnesium ke dalam badan anda. Jika tidak berapa gemarkan bayam, sayuran hijau lain juga merupakan sumber magnesium terbaik selain kacang soya dan ikan salmon.

Tips no 3: Ikan Berlemak

Ikan berlemak secara semulajadi seperti salmon dan tuna mengandungi Omega-3 fatty acids yang boleh menghindari hormon stres dan membantu melindungi dari penyakit jantung, kemurungan dan premenstrual syndrome (PMS). Bagi mengekalkan bekalan Omega-3 secara berterusan, anda boleh mengamalkan pengambilan 100gm ikan berlemak ini dua kali seminggu.


Tips no 4: Teh Hitam

Apabila berhadapan dengan sesuatu tekanan, amalan meminum teh hitam dapat membantu anda kembali normal semula lebih cepat jika dibandingkan dengan mengambil minuman lain. Kajian juga menunjukkan mereka yang mengamalkan teh 4 cawan sehari dilaporkan mengalami tahap hormon kortisol yang lebih rendah dan merasa tenang selepas suatu situasi tegang dan tertekan..


Tips no 5: Avocado

Salah satu cara untuk megurangkan tekanan darah tinggi adalah dengan mendapatkan nutrien potassium secukupnya. Kandungan potassium dalam separuh buah avocado lebih banyak dari sebiji pisang bersaiz sederhana. Namun begitu, perlu berhati-hati dalam pengambilan avocado kerana ia tinggi dalam lemak dan kalori.
Tips no 6: Sayuran mentah

Jadikanlah sayuran mentah sebagai kudap-kudapan kerana ia secara tidak langsung dapat menghilangkan tekanan dan stres. Ini disebabkan proses mengunyah itu sendiri mengurangkan keadaan tegang di bahagian rahang.
Tips no 7 : Senaman

Selain dari mengawasi pengambilan diet, jadikanlah senaman sebagai rutin harian bagi menangani stres. Senaman aerobik dapat meningkatkan peredaran oksigen dan menghantar isyarat kepada badan anda untuk menghasilkan endorphin yang juga dikenali sebagai feel-good chemical. Fokuskan 30 minit sehari untuk 3 atau empat kali seminggu bagi melakukan senaman aerobic.

(Sumber : ezdiet.com.my)
Harapnya tips kat atas ni beri manfaat dan kesan yang baik bagi yang mencuba. Suka makan kan..kalau nak makan tu jangan la makanan yang berlemak + kolestrol tinggi semua. Itu hanya akan beri penyakit kat korang. Dahlah korang stress di+ lagi dengan penyakit...haaaa kang cepat pula kang...hahah Maaf-maaf. Yaya gurau je tau.hehe. Jangan stress-stress ye.

Sekian,Wassalam =)

JANGAN MEMANDANG RENDAH KEPADA KEBAIKAN WALAU SEKECIL MANAPUN

Assalammualaikum wbt.
Salam 3 Rejab 1439h

Jika engkau melihat seekor semut terjatuh di air, maka angkat dan tolonglah. Barangkali itu menjadi penyebab ampunan bagimu di akhirat.



Jika engkau menjumpai batu kecil di jalan yang boleh menggangu jalan kaum muslimin, maka singkirkanlah. Barangkali itu menjadi penyebab dimudahkannya jalanmu menuju syurga.

Jika engkau menjumpai anak ayam terpisah dari kumpulannya, maka ambil dan letakkan ia dengan kumpulannya. Semoga itu menjadi penyebab Allah mengumpulkan dirimu dan keluargamu di syurga.

Jika engkau melihat orang tua memerlukan tumpangan, maka hantarkanlah ia. Barangkali itu menjadi sebab kelapangan rezekimu di dunia.

Jika engkau bukanlah seorang yang mengusai banyak ilmu agama, maka ajarkanlah alif ba' ta' kepada anak-anak mu, setidaknya itu menjadi amal jariyah untukmu yang tak akan terputus pahalanya walaupun engkau berada di alam kuburmu.

Kredit : Salman Al-Audah

JIKA ENGKAU TIDAK MAMPU BERBUAT KEBAIKAN SAMA SEKALI, MAKA TAHANLAH TANGAN DAN LISANMU DARI MENYAKITI.... SETIDAK2NYA ITU MENJADI SEDEKAH UNTUK DIRIMU.

Al-Imam Ibnul Mubarak Rahimahullah berkata:
‎*رُبَّ عَمَلٍ صَغِيرٍ تُعَظِّمُهُ النِّيَّةُ ، وَرُبَّ عَمَلٍ كَبِيرٍ تُصَغِّرُهُ النِّيَّةُ*

“Berapa banyak amalan kecil, akan tetapi menjadi besar kerana niat pelakunya.Dan berapa banyak amalan besar, menjadi kecil kerana niat pelakunya”

Jangan pernah meremehkan kebaikan, boleh jadi seseorang itu masuk syurga bukan kerana puasa sunnahnya, bukan kerana panjang solat malamnya tapi boleh jadi kerana akhlak baiknya dan sabarnya ia ketika musibah datang melanda

‎« *لاَ تَحْقِرَنَّ مِنَ الْمَعْرُوفِ شَيْئًا وَلَوْ أَنْ تَلْقَى أَخَاكَ بِوَجْهٍ طَلْقٍ* ».

“Jangan sekali-kali kamu meremehkan kebaikan sedikitpun, meskipun (hanya) bertemudengan saudaramu dalam keadaan tersenyum"...

(Dipetik daripada facebook Ustaz Iqbal Zain)


Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca. Moga ada manfaat buat yang membaca. Segala teguran berhemah dan ke arah kebaikan adalah amat dialu-alukan. Maaf andai ada tersilap bahasa, informasi. Segala yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri Yaya sendiri.

Sekian,Wassalam..

Tuesday, 20 March 2018

BILA DATANG LAMBAT..

Assalammualaikum wbt.
Dulu waktu sekolah rendah, kalau DATANG LAMBAT, kena denda kutip sampah sekitar kawan sekolah.

Naik sekolah menengah, kalau DATANG LAMBAT, pengawas ambik nama dan cikgu disiplin akan sebut nama waktu perhimpunan. Kena denda juga kutip sampah atau cuci tandas.
Masuk universiti, kalau DATANG LAMBAT ke kuliyyah, lecturer potong 'carry mark'. Ada juga yang terus tak boleh masuk, lecturer kunci pintu.

kredit : apisv2.com

Bila dah bekerjaya, kalau DATANG LAMBAT, bos akan marah, bonus dan kenaikan gaji terjejas. Bahkan kalau selalu sangat, HR akan hantar showcause letter.
TAPI...

Kalau DATANG LAMBAT solat jemaah, samada tertinggal rakaat pertama atau bahkan kalau datang ketika tahiyyat akhir, Allah tetap beri ganjaran 27 kali pahala. Tak kena tolak jadi 20, 10 atau 7. Tetap juga 27. Cuma pahala afdhalnya yang mungkin berbeza di sisi Allah..

Allahuakbar... Betapa Allah sangat sayangkan hamba-Nya..
(Dipetik daripada facebook Bahagian Dakwah, Jakim)
Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca. Moga ada manfaat buat yang membaca. Segala teguran berhemah dan ke arah kebaikan adalah amat dialu-alukan. Maaf andai ada tersilap bahasa, informasi. Segala yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri Yaya sendiri.

Sekian,Wassalam..

RESEPI : PUDING KASTARD TIRAMISU

Assalammualaikum wbt.
Salam 2 Rejab 1439h

Hari tu time BLOGWALKING ternampak 1 resepi yang 'cam best' kat blog Cik CL ni..nampak macam senang nak buat je apalagi, siap sedia la dengan bahan-bahan nya..Tapi Yaya ada tukar sedikit bahan dari resepi asal.

Sumber : Encik Google
Bahan bahan :

-1 tin susu pekat
-1 tin susu cair
-3 sudu makan gula
-10 sudu makan tepung kastad
-Air (sukAtan sebanyak 5 tin susu yang kita guna tadi)
-1 paket biskut Tiger Coklat
-Milo
-Garam (secubit)

Cara cara :

1. Satukan susu cair, susu pekat, tepung kastad, air, gula dan garam dalam 1 periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian, kacau bahan tadi sampai pekat dan berkilat atas api sederhana.
3. Masukkan aduan tadi secara lapisan. Lapisan pertama, aduan kastad. Tabur milo kemudian biskut marie.
4. Lapiskan biskut marie dengan adunan kastad dan tabur milo.
5. Simpan dalam peti sejuk semalaman. Tapi Yaya ni sejenis yang kurang sabar. Lepas siap, buh letak dalam peti sejuk bahagian sejuk beku atas tu..haaa cepat sikit.hahaha tapi for much better taste memang elok biar lelama @ semalaman dalam peti sejuk (bahagian bawah,ye), biar dia keras sedikit. Tapi makan lembut-lembut gitu pun ok je. Nama pun puding kan. ^,^
6. Lapisan yang terakhir atas tu ikut korang la nak biar kosong ke, nak tabur milo ke, nak buat macam Yaya tu ke,terpulang..ikutlah kreativiti @ tahap kerajinan korang..hehe

Taraaa..siap daa!yeaa!

Mengapakah rupanya tidak seperti gambar yang diatas tu??wuuuu >,< Tapi tidak mengapa. Walau rupa tidak berapa nak serupa dan tak tahu juga rasa sebenar TIRAMISU tu bagaimana, hasilnya sedap je. Masuk perut ok je takda sakit perut pun lepas tu..haha

Ok. Lepas ni cari resepi untuk buat kek TIRAMISU pula.nyum3...korang ada tahu resepi KEK TIRAMISU yang senang tak? Meh share dengan Yaya. Nak try buat bila ada kelapangan nanti. =) Terima kasih in advance ye.. =D

Sekian, Wassalam =)

Monday, 19 March 2018

KUBUR - TAMAN PERINGATAN DAN PENGAJARAN

Assalammualaikum wbt.
Salam 1 Rejab 1439h


Alhamdulillah. Dapat juga kita masuk ke bulan Rejab ni. Selamat berpuasa pada yang berpuasa. Samada sunat mahupun yang mengganti puasa Ramadhan yang lalu. Semoga segala amal ibadah yang kita lakukan adalah semata kerana Allah SWT dan tidak punya sebab yang lain. Semoga Allah menerima amal ibadah kita. Dan juga semoga kita dipanjangkan umur untuk dapat masuk ke bulan Syaaban dan seterusnya Ramadhan. Aamiin. InsyaAllah.=)

Di bawah ni adalah perkongsian peringatan dan juga pengajaran untuk kita semua. Selamat membaca,ye =)
======================================\\//===================================
Entah kenapa malam tu, gagah pula diriku untuk berhenti di tanah perkuburan ini.

Setelah parking dan mematikan enjin kereta, sengaja aku mendiamkan diri kerana ingin mendengar kalau kalau Allah izinkan telinga ini mendengar suara suara ahli kubur.

Apabila aku buka sahaja pintu kereta, Ya! kedengaran amat jelas sekali suara manusia "melalak", bukan suara ahli kubur tetapi suara seorang pakcik yang sedang asyik "melalak" berkaraoke dikedai makan yang tidak sampai 100 metre dari tanah perkuburan ini.

Sebenarnya sesiapa sahaja yang akan melalui tanah perkuburan ini, mesti akan melalui sebuah kedai makan yang sememangnya menjadi "favorite port" bagi "golongan senja" untuk berkaraoke.

Tiap kali aku melalui kedai tersebut akan aku buka cermin tingkap sambil aku curi curi lihat gelagat mereka yang asyik sangat berkaraoke. Lelaki perempuan bercampur. Dan yang pastinya mejoriti pengunjung kedai makan tersebut adalah "golongan senja".

Selalu aku berfikir, kalaulah ada ahli kubur yang berdekatan kedai mereka berkaraoke itu sedang diazab oleh Allah, dan kedengaran pula jeritan dan tangisan mereka dengan kuat, pasti tidak ada lagi yang ingin meneruskan aktiviti lagha seperti itu.

Rasulullah SAW pernah berpesan "Dulu aku pernah melarang kamu untuk menziarahi kubur, tetapi sekarang ziarahilah" (HR Muslim)

Apakah tujuan Rasulullah SAW menyuruh kita menziarahi kubur kalau bukan untuk diambil peringatan dan pengajaran.

Nah! jika perkuburan itu tidak diendahkan peringatan dan pengajaran yang ada padanya, alangkah ruginya kita.

Guru pernah berpesan kepada kami "Umat islam wajib takut akan ancaman ayat Allah dari surah Al Baqarah ini :

خَتَمَ اللَّهُ عَلَىٰ قُلُوبِهِمْ وَعَلَىٰ سَمْعِهِمْ ۖ وَعَلَىٰ أَبْصَارِهِمْ غِشَاوَةٌ ۖ وَلَهُمْ عَذَابٌ عَظِيمٌ
[Surat Al-Baqarah 7]
Maksudnya:

"(Dengan sebab keingkaran mereka), Allah mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yang amat besar"

Ayat ini menerangkan tentang adanya golongan yang Allah telah tutupkan hati, penglihatan dan pendengaran mereka sehinggakan tidak lagi mereka dapat menerima sebarang peringatan dan pengajaran yang boleh menyelamatkan diri mereka didunia dan diakhirat. Na'uzubillah!
Kredit photo : iluvislam.com

Sama-samalah kita mengambil pengajaran dari cerita di atas. Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca dan sekaligus dapat sedikit ilmu dan info yang Yaya tolong share juga ni. Moga ada manfaat buat yang membaca. Segala teguran berhemah dan ke arah kebaikan adalah amat dialu-alukan. Maaf andai ada tersilap bahasa, informasi. Segala yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri Yaya sendiri.

Sekian,Wassalam..

Friday, 16 March 2018

BERPIJAK DIBUMI YANG NYATA..

Assalammualaikum wbt
Salam Jumaat, 28 Jamadilakhir 1439h



Sangat tepat kata seorang sahabat.."Apabila orang kecil cuba menonjolkan dirinya besar, dia jadi semakin kecil....
Apabila orang besar bersikap seperti orang kecil, dia kelihatan semakin besar..."

Apabila bukan 'specialist' bercakap dalam satu ilmu yang bukan bidangnya, dia sedang mendedahkan amatur, longgar ilmunya & dirinya boleh menyesatkan.

Apabila seorang pemegang PhD atau 'Professor' menulis, darinya tahulah kita dia 'Professor berilmu cetek' atau yang benar-benar berilmu sebenar.

Apabila seorang berpakaian ulama' hebat persis ulama berkata, boleh terbuka dirinya bukan ulama dek tiada adab lagi kuat melaknat, hanya pakaiannya sahaja. 

Semoga kita menjadi orang yang sentiasa sedar dimana duduknya kita dan bertindak dalam tindakan yang terbaik.

(MUHASABAH BUAT DIRI & YANG SUDI AMBIL NASIHAT)

Sekian,Wassalam...

Sponsor