Sunday, 17 February 2013

RESEPI : KEK BATIK TANPA TELUR

(Update: 03.03.2016)
Assalammualaikum w.b.t.

Lame nyer tak update resepi...hehe eleh macam la Yaya ni CHEF plak nak kene update resepi selalu kan...huuu ;p xpela..layankan je la ye..yaya kongsi je...kbnykan resepi Yaya ni korang semua dah tau dan ianya senang dibuat..buat yang xtau dan xpenah buat lagi Yaya wish "SELAMAT MENCUBA"! ye.. =D

Sebelum tu nak bagitau kek batik ni boleh wat macam corak jugak tau..terpulang kreativiti individu la..contohnya mcam pic kat bawah ni..(amik dari GOOGLE)


Nyummyy...kek batik dari blogresepi.com dengan Mat Gebu ni nmpk menarik kan.. ^_^


Bahan-bahan:
* 250gm butter/marjerin
* 3/4 cawan serbuk koko

* 1 cawan milo
* 1 tin kecil susu pekat manis

* 3/4 cawan air susu (tak kisah air susu apa..)
* biskut marie (plain) secukupnya (350gm)

(Note: jangan guna perasa coklat jika tidak mahu biskut menjadi pahit/tawar)

Tambahan:
* 2 paket 3 in 1 Nestum
* 1 Paket 3 in 1 Nescafe
* Coklat masak/button/apa2 jenis coklat yang korang suka la
* Coklat rice/apa2 hiasan untuk dicampak atas kek tu nanti.. ^o^  

Cara-cara:
- Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu pekat, kacau sebati, masukkan pula air susu, milo sedikit demi sedikit dan kacau (guna hand whisk) sehingga milo nya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....

- Yang ada bahan tambahan tu, boleh masukkan dah cepat2 tau. INGAT! Jangan sesekali buka api besar kalau taknak coklat korang tu hangit dibawah..huhu 
- Kacau. Setelah pekat dan semuanya sebati, boleh padamkan api.
- Hancurkan biskut meri di dalam kuali yang korang masak coklat nya tadi. Buat sikit-sikit supaya semua biskut diliputi coklat, barulah melekat. ^,^ 

- Sambil tu sediakan bekas untuk letak kek tu. Better lapik dengan plastik putih yang orang guna bungkus nasi lemak tu...(eh nak jugak nasi lemak..ngeee) supaya senang korang nak keluarkan nanti time nak potong kuih/kek tu.
- Bila da buh dalam bekas, campak pula hiasan yang korang ada kalau nak la..kalau xde pun xpe. Tidak menjadi kesalahan besar disitu.. ^o^. Ok. Siap...!  

- Biarkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam. Contoh Yaya biasa buat time tengahari, lepas tu petang dalam jam 5-6 da boleh keluarkan dari peti ais untuk dipotong (orang yang kurang kesabaran memang begini..haha) tapi make sure dah cukup keras kek tu tau, kalau still lembik lagi jangan ngengade nak potong lak..lain jadi nanti.. ^_^

Ok..ni pulak kek by Yaya sendiri...heee..patut buh decorate kat atas tu kan..baru nmpk menarik..xpe2.len kali wat lgi..^_^ so meltyy ni tau..yummy2! =D

Setelah dipotong...aummmm! Yaya ade tmbh sedikit strawberi..sbb tu lau perasan ade nmpk mcm merah2 sikit kat kek tu..sedap je..^_^

Itu saja resepiYaya kali ni..nanti Yaya update resepi baru lagi yang yummy! hehe
Sekian,Wassalam.. =)

79 comments:

  1. hmm..wlopn senang..sy x prnah buat kek ni..mkn pndai..sbb mls kot..hehehe

    ReplyDelete
  2. senangnya.. tak pernah buat lagi.
    nak cuba la. thanks yaya bagi resipi ni. hehe :)

    ReplyDelete
  3. Perghhhh..kek batik coklat!!! my favourite...
    Terliur tengok... nak sikittttttt... hahah.. =p

    ReplyDelete
  4. memang kek yang paling senang nak buat...

    ReplyDelete
  5. nyum nyum nyum...mohon buatkan extra lepas tu pos lajukan untuk aku :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..mmg hncur la smpi kat tgn nti... =p

      Delete
  6. macam senang gak cik yaya, tapi tak berani nak cuba,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ele..cubela cik trah..xbrani knpe pula..?tkot xjadi ke?hehe

      Delete
  7. yayyy cikna boleh buat la sbb takde telur. yaya ni memahami betul. tq share resepi. :)

    ReplyDelete
  8. huwaaa. mlm2 tgk kek batik ni seyes terliur. dah la feverret haz ni. >.<

    ReplyDelete
  9. Sedapnye..dah lama tak buat kek batik..teringin plak nak buat ni.. ^^

    ReplyDelete
  10. kena cuba ni..thnks sudi share cik yaya..

    ReplyDelete
  11. Kek peberet akak ni, dedulu rajin sngt buat..
    Skang rajin jugak tp rajin makan je haha..

    ReplyDelete
  12. NYUMMMYYY !!!! lama gile tak buat kek batik ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..yaya lame xwat..tu yg wat ni..hehe

      Delete
  13. memang suka buat kek batikni sampai suami akak suruh jangan buat sebab anak2 suka sangat.. katanya nanti tak pasal anak2 kena kencing manis...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xya la wat selalu kak..lau buat pon kurngkan manisnye tu..wat tawar2 pon sodap..hehe ;p

      Delete
  14. kalau mat gebu yg buat, mesti la cantik lagi menyelerakan ..hehehe yg atas sekali tu amik dari mane? hanamemories ea?

    Yaya, kek batik ni laaa yg paling feveret sekali ..kadang kadang dua kali ..kalau hari hari makan ni pon kak juju ok je :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtau la dri mne..yaya google je..lau ade watermark org punye tu adela..hehe..

      hehe..amboi hari2 mkn ye..yaya mkn tiap2 hari jgk..tp 1bji-1hari..
      mnis ni..bnyk kalori.. ;p

      Delete
  15. salam yaya, ok jugak kan kek batik ni tak pakai telur...yg bunda punya resipi ada pakai telur..macam2 cara orang buat kek batik ni kan...tapi rupe dia sama jer, nanti bile2 bunda buat entry kek batik cara bunda plk yer..suke makan tapi jarang buat..

    ReplyDelete
  16. salam yaya
    Kuih batik ni kesukaan anak ta tau

    ReplyDelete
  17. Sedap betul yg no 1 tu, mcm cokolat.

    ReplyDelete
  18. waaa,rasa nak mkn kek ni pula !! lama dh x mkn,sedappp wok XD

    ReplyDelete
  19. perh... mmg sy suka gile kek batik..


    jom baca saya pergi jemputan PRATONTON FILEM PADA SUATU CINTA DAHULU... :D

    ReplyDelete
  20. nampak cam simple..kena cuba ni :)

    ReplyDelete
  21. pandai nyer cik yaya buat kek...tgok gambar jer pun seakan dah terasa kesedapan nya...waah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaya wat mstila sedap..hehe;p
      tp xle mam bnyk ni..mnis..=>

      Delete
  22. thanks cik yaya ! nanti nak CUBA-TRY-TEST buat kek batik. Kek batik je ? Kek songket ? Kek sutera takde ke ? hehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..lum ade lg kot..lau ade nti yaya cer wat plak =D

      Delete
  23. baru jaa sy mamam kek batik beberapa hari lepas ^^

    ReplyDelete
  24. bella biasa tengok mak buat je . tapi tak pernah lagi buat sendiri . teringin jugak nak buat . hehe . wah akak letak strawberi ek ? wohoo lain dari yg lain ni ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..cedap..lau nak lgi sedap bella try la wat sdri..hehe
      air tgn sdri wat lg sedap walaupun simple je =D

      Delete
  25. err, meneguk air liur aku menengok gambar2 kat atas tu. mohon ko bermurah hati utk pos lajukan kek2 batik tu..kekeke

    ReplyDelete
  26. boleh tak tukar biskut marie tu jadi biskut biasa?

    ReplyDelete
  27. nak tanya ni. kalau biskut marie tukar biskut biasa boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je aziantie..cume rase je lain la kot kan... ^_^

      Delete
  28. senang jeww , ingatkan susah . thanks kak yaya sebab share resepi ni :)

    ReplyDelete
  29. wah, bestnya kek batik ni... saya suka, tp x penah buat... boleh cuba ni.... ;)

    ReplyDelete
  30. waa... bestnya... suka makan tp x penah buat... blh try ni, tq share resepi ni ye...

    ReplyDelete
  31. sy try buat.. knp dia melekir..kacau biskut merry x rata lg dh keras huhuhu.
    pls advice. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. da try wt ikut resepi ke?
      mgkin ada tkurng kat mana2 kot..spnjng yaya buat xpernh lg cept keras..huuu

      Delete
  32. Wahhh...thanks yaya!

    ReplyDelete
  33. huhu mekasih cik yaya nk test buat gak....

    ReplyDelete
  34. nk try buat gak ...mekasih yaya share resepi mavelos nih...

    ReplyDelete
  35. huhu mekasih cik yaya nk test buat gak....

    ReplyDelete
  36. Tq utk resipi yg sedap.. Akak.buat utk anak yg khatan sbb xde telur...

    ReplyDelete
  37. kalau x letak serbuk koko boleh tak?

    ReplyDelete
  38. Nk tya la..kalo xbubuh serbuk koko blh x

    ReplyDelete
  39. Nanti nak cuba buat kek batik ni ^-^

    ReplyDelete
  40. Nak cuba lah nnt.. sbb mmg fav sgt kek batik ni.. yummylicious

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016