Monday, 27 August 2012

GEMBIRA DENGAN KERJA?

Assalammualaikum w.b.t.

*pic xde kene mgene ngn entri =_="*
Amboi..ri ni memang syiokk giler la..dengan keje bertimbun..xmenang tangan jwab kol..gabra je tiap kali client kol tnye...smpai pening nak siapkan which client punye dulu..semua URGENT kott.. Alhamdulillah la dorang pham Yaya ni baru start keje dari bcuti lamer...lehh lame la sgtt..smggu je...erkk..;p Siap kene perli downg kate sape suh mik cuti lame sgt..adess..3ari je cuti k0wt! >,< huuu
Bersepah x mejaku..?bukan hari ni je..tiap2 hari mmg cmni! hahahahaha
*selesa dengan meja yg bersepah baru la nmpk ade keje..;p*
Jangan tnye nape meja xberkemas...Yaya selesa dgn keadaan mcm ni..dgn sampah kertas kerja sume atas meja.. kalau kemas sangat nanti pening nak cari document..haha..bole x mcm tu..;p *mereng* Memang besh bile lepas cuti lame then smbung keje...sbb pe?sbb akan busy..n i likeee the time when i'm busy...hoho xde pikir mende lain coz sbuk dgn keje..nape nk pikir mende lain? erk =_="

Tapi yang paling syaa sukeee time pas raye..xkire la malay punyer rye ke, chinese ke..indian kee..besh.sebab akan bnyk kueh2 n biskut2 raya di office..menambh lemak di offc plak..^0^ tengok mcm kat bwh ni..caye x
*sengaja besarkan ckit pic..motif?-_-"*
Jemput la datang beraya ke office kami ni..bleh jamah kueh rayee..haha ;p lepas habis ni..akan renew lagi..heeee ;p Seronok time bile tengok kwn2 ofc lain (bukn malay) mkn kueh raye yg kami bwk..dorang suke makan..^,^ lagi suke lau downg hbiskan cepat kueh2 raye tu..tu tndanye kueh sedap..walaupun kueh 'tunjuk'..hikhikhik ;p

Sekian, Wassalam..=)

Sunday, 26 August 2012

CONTEST AIDILFITRI: BLOG SAYA BIASA-BIASA JE TAPI COOL!

Assalammualaikum w.b.t.

Ok..Yaya xde wat pape contest...hehe..just join suke2 yang dicreated oleh blogger Cik Lin. Macam banner kat bawah ni. Blog Yaya memang biasa je..tapi cool ke x..orang yang tengok je la taw cool ke x..heee


Actually Yaya nak wat nanti2 (sebab malas nak menaip..)...huhu..tapi da termakan 'godaan' blogger2 lain yg dah wat..so Yaya ik0t lar wat sekarang...^o^ Syarat nak ikut j0in contest ni senang je..
1st, mesti follow Cik Lin kiter ni..dan Yaya da pon follow..heee =D 
2nd, buat tajuk entri seperti yg Yaya wat tu..
3rd, wajib letak link entri terbaik..dan Yaya ni xtawla mane yg terbaik..hoho..nak taw? cer klik SINI.. ;p
4th, Letak Banner blog Cik Lin dan link skali kt belog dier okeyh!
5th, Tag sorang blogger dan make sure dier tahu korang tag dier..dan kat cni Yaya nak tag:
6th, Letak link entri korang kt entri Cik Lin tu ye..! 

Untuk keterangan lanjut tentang contest ni n ape hadiahnyer, sila klik Banner di atas hee ^o^

Tarikh tutup: 28 Sept. 2012
Sekian, Wassalam =)

Wednesday, 22 August 2012

Monday, 20 August 2012

EID MUBARAK 2012

Assalamualaikum w.b.t.

Alhamdulillah..dah menyambut raya..masih dalam mud raye lagi kan..huuu ;p Banyak tempat korang g beraya? Yaya cam biase tiap2 tahun sama..1st raye g balk kg..kt Meru je..belah mak..heee =D then jalan2 uma sedara kat sana..xbnyk uma..tu pon sampai ke petang.. ^o^ then raya ke-2 n ke-3 ni..p sedara belah ayah pla..^_^  Maleh nak habaq bnyk eh..kita layan pic jap bleyh x? hoho (maleh nk taip ;p)

Time malam raye...maen bunge api dengan mercun kcik..yg kt bwh ni men bunge api yg beso tu..sumber nyer nth dari mne abg ku dapat..hoho tpi lawa..nasib time tu xde kete lalu..;p 


Takot gak bunge api ni bile dekat2..haha tapi cntik ^,^

Yaya xberani maen mercun..jadi maen yg ni..xtaw pngil pe..mercun ke bunga api..tpi ssuai utk org dewasa yg nak main jnis yg xmerbahaya..(kot) haha

Time pagi raye...sebelum lik kg..my sister n her family..^_^
The only one..ank buah..Nur Qistina Aimi @k@ Baby..ahaha ^o^
Da pndai pakai kasut sendri..=D
suke nyanyi.."Baby nak nyanyi...papaku pulang dari kota..papaku belikan kereta...lalalallala"
hahaha ^o^ cumil tol!
Wat muke sedeyh pas kene mara dgn maknyer...tgok..wat muke comel lagi..^o^ 

Gelagat ank buahku yg sorang ni..^o^

Dier suke wat muke....^o^ cumil!
Nape ni...??xtaw..jgn tnye..dier suke wat cmtu..hehe 
Pastu tetibe wat muke ayu....haha..grr..ggt pp dier..geramm ^0^
Yaya pon nak g beraya jugak..heeeeee =D simple je..bosan nk glamour2 ni..haha(xble bla) kbai

Yaya bnyk amik pix ank bua..almaklum la..bape kali je jumpe lam sthun..huuu.. ;p Korang da upload pix2 raye x? share ler..nak tengok jgk..hehe =D

Sekian,Wassalam..=)

Saturday, 18 August 2012

PERSIAPAN RAYA..=)

Assalammualaikum w.b.t.

Wahh..ri ni maybe last puasa..kann..kalo xpun..tgl 1hari lg (kalo pose 30hari)..huuu..mesti sume orang da siap persiapan raya kan..kalo Yaya, bnyk lgi yg xsiap wooo..kalo psal kueh raye, ok dah kot. Ade yg wat. tu p0n kebanykn xbape nk jdi..>o<, lgi bnyk yang beli la sebab faktor kekurangan masa untuk membuat kueh..time mak cuti keje, Yaya lak keje,time Yaya cuti, mak lak keje..kt uma dah tgl mak,Yaya je la yg tolng..xkan nk mntk ayh tolng mak wat kueh plak kan..memg x la..haha. Contoh kueh nyer mcm ni..
Yang atas tu buat..kt bwh beli kt org..huuu...yg buat kuih kurma, tart nenas dgn bskut corflks je =D
Sume fevret kcuali tart nenas dgn kuih dahlia tu..not so fevret..haha ;p

Ni plak kerepek..buat??xde watner..sume beli..huh ;p
Ats krpek pisang..bnyk mak beli..dari makcik..huhu yg 2kerepek bwh tu mmg fevret giler..lebih2 lagi kerepk bwng tu..kalo xde mmg xsah raye aku..hahahahaha ^o^ 

Sume nye xmsuk lam balng lagi..bila nak masuk? Yaya selalu wat pagi raya..haha..baru lah fresh dari ladang..ni kalo awl2 da buh dlm balang xbesh..;p Tahun ni sume simple..tgok..kuih pun simple je kan...kerepk pon same..kalo sblm ni wat bnyk kueh, beli pon mcm2 jgk..tapi tahun ni mayb pndah uma bru..bru je msuk buln5 leps..uet pon da bnyk berhabis kt uma..heee..xpe..syukur je apa yg ade..ni pon dah cukup baik =) terlebih baik!

Pastu tadi baru prepare uet raye utk adik2 sedara..
Sampul je..banyak dari bank2..ahakz! cilok akak punye..dier suka kumpul...hmm.. =_=

Yang ni haa yang nk dibagi..bukn sampul kt ats tu...haha ^o^
bape bagi..? biarlah rahsia....sedekah sekali sekala xpe..benda cume adat..bukannyer wajib..tol x?
penah jadi budak2..tawla..suke bile dpt uet raye heee =D

Coklat raye pon ade..jgn main2...tapi ni wat mkn sdri..haha..;p

Tahun ni sume hidang air kotak..! huhu ;p
Tengok la bpe crton beli..bnyk Nestle cofee yg bru lak tu..amboi..! mesti gara2 xnk beli air yg bergas lagi..atau mls wat air..hehe..;p

Wajib ade..(Fakta: saya xtaw anym ketupt nih ;p)

Banyak lagi..baju temph lum siap..msih dlm proses..tapi jap lagi da ble mik kot..tapi bukan bju dikehendaki..maybe ptg sikit kua g cuci mate tgok bju n tudung..huuu tengok! sume last minute.bgus Yaya..kua sensorng lak tu..ummm =/

Apapun Yaya wish "Selamat hari raya Aidilfitri" la..Maaf lau ade tulisan2 dlm blog Yaya ni yg mgguris hati ke, terasa kerr..ape2 ke kan..maaf sesangat okeyh! ^_^ and of course Yaya da maafkan semua org yg Yaya kenal..hee macamla dorng wat salah bnyk dgn ko Yaya..;p

Nah! amik kad raye untuk korang..Yaya design sendiri..ntah ape2 nth..haha janji ikhlas..erk! ^,^
Sekian,Wassalam..=)

Friday, 17 August 2012

APABILA IA HAMPIR MENINGGALKAN KITA......='(

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah....hari ni hari Jumaat..sudah masuk 28 Ramadhan 1433h..Insyaallah Ahad or Isnin kita sudah menyambut Hari Raya pula..cepat kan masa berlalu..taw2 dah nak raya pulak..sedih+gembira pun ada..
Gembira sebab nak smbut hari raya..hari kemenangan umat Islam..sedih pulak bila Ramadhan dah nak tinggal kita.....
(sumber: amik dari fb ;p)
Bertambah sedih bila mengenangkan amalan & Ibadah yang dah dilakukan sepanjng 27hari puasa yang baru je berlalu ni..kita perlu anggap yang Ramadhan ni adalah Ramadhan yang terakhir untuk diri kita..apakah kita sudah melakukan yang terbaik sebagai hamba-Nya dan sebagai umat Nabi Muhammad s.a.w..?? Adakah cukup amalan yang kita sudah lakukan ni..??

Jawapan yang paling mudah adalah, berusaha melakukan yang terbaik dan yang termampu oleh kita..berharap & bertawakkal pada Allah..samada amalan kita diterima atau tidak itu semua kerja Dia..hanya Dia yang berhak menilai kita...tidak kira seberapa teruk+jahat kita dimasa lalu, Dia tidak akan mengambil kira selagi kamu dah bertaubat dan melakukan ibadah di waktu kini semata2 untuk mendapat rahmat+berkat dan redha daripadaNya..

Semoga Ramadhan yang akan berlalu ni, tidak kita tangisi dengan rasa rugi kerana tidak membuat lebih bnyk amal ibadah tapi kita tangisi dengan rasa syukur Alhamdulillah yang teramat2 pada-Nya kerana kita telah dan masih mencuba melakukan sebaik mungkin, dan telah diberi kesempatan untuk menyambut kedatangannya pada tahun ni kerana kita tidak tahu samada kita dapat menymbut pula kedatangannya pada tahun hadapan..Wallahu'alam..

Dah baca entri2 kengkawan blogger yang lain? Ape yang korang bace tuuuu haaa?? Meh, tambh pahala sikit dengar dan ikut sekali Qasidah Istighfr kat bawah ni..dlm bnyk2 bacaan Istighfr, Yaya paling suka+fevret dengar Istighfar yang ni....=)


Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Berapa banyak orang yang berpuasa tetapi dia tidak mendapat apa-apa dari puasanya kecuali hanya lapar dan dahaga.”
(Riwayat Ibnu Majah)

Renung2kan & 'Selamat Hari Raya' ^_^
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 16 August 2012

WAKTU BILA PALING SESUAI UNTUK DIDENGAR..?? =)

Assalammualaikum w.b.t.

Sesaja nak tanya...Yaya bukan pe..macam pantang je bile orang atau media (radio/televsyn) yang buka lagu raya time baru mula puasa..slalu je dengar baru berapa hari or bpe minggu puasa sbuk nak dengar lagu raya..
yelaa..hepi2 jugak..tapi puasa bnyk hari lagi dah nak dengar lagu raya..nanti org da sbuk nak beraya, puasa entah ke mana..nama je puasa plak kang..huu

Macam Yaya sendiri suka dengar lagu raya bila time tgl bbrapa hari lagi nak raya..macam sekarangla..hari ni hari Khamis, Insyaallah Ahad or Isnin dah raya, kan..kan best, tgl 3-4 hari nak raya baru dengar..barulah syiooo00kk..hehe ^o^

Korang suka dengar lagu raya yang mana? Yaya suka Dato' Siti..so, paling suka dengar lagu dia yang kat bawah ni..hehe..j00mm..layan japp ^,^


Sekian,Wassalam..=D

Wednesday, 15 August 2012

Monday, 13 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...25#

Assalammualaikum w.b.t.

Malam ni dah masuk 25ramadhan...=) 


Jangan pernah putus asa dan harapn untuk mencarinya sehingga ke penghujung hari terakhir ramadhan..ingatlah ianya datang sekali dalam setahun..niatkan segala ibadah yang dilakukan semata2 untuk mencari RAHMAT dan REDHA Allah s.w.t. Banyakkan membaca al-Qur'an dan solat sunat ye..Same2lah kita tambah amalan. (ari2 entri yaya perkara yg same..hehe..xpe kan..sentiasa nak mengingatkan..^_^)

Renung2kan..
Sekian, Wassalam..=)

Sunday, 12 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...23#

Assalammualaikum w.b.t

Doa Ramadhan 
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaanMu serta keredaan rasulMu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam”. amin..
Sambungan....


AJAL DAN REZEKI DITENTUKAN (LAILATULQADAR)
Kerahmatan yang ketiga adalah, firman Allah,
“Kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yg berikut).”
Berdasarkan tafsir Ibnu Katsir, Mujahid berkata, “Malam itu begitu sejahtera untuk segala perkara.”
Kemudian Sai’id bin Manshur berkata: Isa bin Yunus menyampaikan kepada kami daripada Qatadah dan yang lain berkata, “Segala urusan diatur." Ajal dan rezeki ditentukan pada malam tersebut sebagaimana firman Allah,
“Pada malam itu diatur segala urusan yang penuh hikmah.”
“Sejahteralah (malam itu) sampai terbit fajar,”
Sa’id bin Mansur berkata,”Husyaim menyampaikan kepada kami dari Abu Ishaq dari asy-Sya’bi tentang, para malaikat menebarkan keselamatan pada malan tersebut kepada mereka yang beribadat di masjid smpai terbit fajar.

Qatadah dan Ibnu Zaid mentafsirkn ayat, ”Sejahteralah malam itu,” dia berkata, Malam Lailatulqadar merupakan malam yang sejahtera, syaitan tidak boleh melakukan atau melancarkan gangguan pada malam tersebut.”

Sekian, Wassalam..=)

Saturday, 11 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...22#

Assalammualaikum w.b.t.
Doa Ramadhan 
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaanMu serta keredaan rasulMu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam”. amin..
Sambungan....
Kerahmatan yang kedua, disebut di dalam surah tersebut mengenai malam Lailatulqadar seperti disebut di dalam ayat 4. Maksudnya, “Pada malam itu turn malaikat dan ruh dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut).”

Para malaikat dan Ruh yakni Jibril akan bersama dengan sekalian manusia di bumi. Mengapa dibezakan antara malaikat dan Jibril? Sebaigaimana kita tahu Nabi Muhammad s.a.w. adalah penghulu segala manusia dan jin. Manakala Jibril adalah penghulu malaikat. Antara nama lain bagi Jibril adalah ar Ruh.

Ar-Ruh iaitu Jibril yang diasingkan dari sebutan malaikat adalah untuk menunjukkan Jibril adalah malaikat yang paling hebat. Yang kedua, ada orang banyak salah paham terhadap Jibril, Allah sebut di dalam surah al-Baqarah ayat 98, “Sesiapa memusuhi Allah (dengan mengingkari segala petunjuk dan perintah Nya) dan memusuhi malaikat-malaikatNya dan rasul2Nya khasnya malaikat Jibril dan Mikail (maka ia akan diseksa oleh Allah) kerana sesungguhnya Allah adalah musuh bagi orang2 kafir.

Apa yang nak dijelaskan kat sni, terlihat yang orang2 Yahudi benci kat Jibril. Kerana tugas yang dipikul olehnya. Antara tugasnya adalah menyampaikan wahyu dan memerintahkan suoaya umat islam berperang. Orang Yahudi tidak menyukai peperangan bukan kerana memperjuangkan hak asasi manusia tapi kerana orang Yahudi lebih suka kepada dunia. Jika berlaku peperangan maka banyak harta benda musnah, keluarga terkorban dan banyak kemusnahan yang merugikan mereka. Itulah masalahnya mereka membenci Jibril.

Jadi apabila para malaikat dan Ruh turun, itu menunjukkan keberkatan pada malam itu. Seperti yang disebut dalam Tafsir Ibnu Katsir, para malaikat banyak turun pada malam Lailatulqadar kerana malam itu penuh dengan keberkatan. Para malaikat turun bersama turunnya barakah dan rahmat, sebagaimana mereka turun ketika al-Quran dibaca. Sebagaimana mereka melingkar di sekeliling majlis zikir. Mereka membentangkan sayap bagi para penuntut ilmu yang bersungguh-sungguh sbg penghormatan untuknya.
Akan bersambung...

Sekian,Wassalam..=)

Friday, 10 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...21#

Assalammualaikum w.b.t.
Doa Ramadhan 
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaanMu serta keredaan rasulMu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam”. amin..

Sesungguhnya Kami telah menurunkannya (Al-Qur'an) pada malam kemuliaan. (1)
Dan tahukah kamu apakah malam kemuliaan itu? (2)
Malam kemuliaan itu lebih baik dari 1000 bulan. (3)
Padama malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. (4)
Malam itu (penuh) kesejahteraan sampai terbit fajar. (5)

Ciri utama yang ada dalam Surah al-Qadr berkenaan dengan kebaikan. Kebaikan maksud disni adalah dari sudut umur. Nabi Muhammad s.a.w. ada menyebut di dalam beberapa hadis antara maksudnya:
"umur umatku antara 60-70 tahun."
Kalau diperhatikan umur umat sebelum Nabi Muhammad s.a.w. adalah panjang. Contoh Nabi Nuh, masa yang digunakan untuk berdakwah pun memakan masa 950 tahun. Itu menunjukkan umur umat terdahulu dengan umat nabi Muhammad s.a.w sekarang berbeza. Umur umat terdahulu panjang, kalau nak dikira amalan mereka pun mngambil masa yang lama dan tentunya mereka lebih banyak amalan daripada kita. Dengan rahmat Allah, umur umat nabi Muhammad s.a.w. pendek, namun daripada segi pahala amalannya dilipat gandakan.
Itulah rahmat Allah yang datang pada malam Lailatulqadar. Amalan kebaikan yang dilakukan sedikit tapi pahalanya dicambahkan menjadi banyak. Allah berikan itu adalah sebagai satu rahmat. Ia juga disebut dalam Surah al-Anbiyaa':
"Dan tiadalah Kami mengutus engkau (wahai Muhammad),melainkan untuk menjadi rahmat bagi sekalian alam."
(Surah al-Anbiyaa':107)
Dan rahmat disitu bukan sahaja dari sdut gandaan pahala, tapi juga rahmat yg merangkumi seperti disebut dalam ayat 3 diatas, "Malam Lailatulqadar lebih baik dari 1000 bulan. Seribu bulan bersamaan dengan 83tahun 4bulan. Jika dapat beribadat dengan ikhlas dan menepati seperti ciri2 yg dituntut oleh Islam maka ibadat yang kita lakukan adalah umpama beribadat 83tahun 4bulan. Itu kalau dilakukan setahun, tapi kalau setiap tahun kita tidak pernah ptus melakukan ibadat pada malam Lailatulqadar maka ia akan dilipat gndakan lagi....
Sebar-sebarkanlah risalah ini. Rasulullah s.a.w bersabda
“Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan, maka dia akan
memperoleh pahala (sama) seperti pelakunya ”
(Diriwayatkan oleh Muslim, at-Tirmizi, Ibn Hibban, al-Baihaqi
dan at-Thabrani daripada Ibnu Mas’ud al-Badri r.a)
Renung2kan & selamat beramal..
Akan bersambung..

Thursday, 9 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...20#

Assalammualaikum..w.b.t.

Alhamdulillah...genap hari ke-20 kita menjalani ibadah puasa...syukur lagi pada yang Maha Esa diri ini masih bernafas untuk menjalani ibadah yang telah difardhukan pada setiap hamba NYA..semoga dapat menjalani hingga ke akhirnya..amin..=)
Eh..20 ramadhan la..! Sedar x..?sedar ape? Ini adalah termasuk dalam 10hari terakhir ramadhan. 10 hari yang paling berharga buat semua kaum muslim seluruh dunia untuk mencari 1malam yang paling baik, paling indah, paling berharga..paling apa lagi...??semua la..! Malam yang lebih baik dari 1000 bulan..seperti Firman Allah SWT : 
Ertinya : "Malam Al-Qadar lebih baik dari seribu bulan"  
(Al-Qadr : 2) .
Ye..memang yang pasti kita semua mencari malam lailatul qadar itu..pasti! Semua orang akan menempuh malam yang istimewa itu, tapi berjaya atau tidak kita mendapatkannya...?? Lailatul qadar itu diibarat seperti dimensi..semua orang boleh melaluinya tapi adakah kita dapat memasuki dimensi tersebut?
Hadis nabi menyebut:
" Carilah ia (malam al-qadar) di sepuluh malam terakhir dari bulan ramadhan" 
(Riwayat Bukhari dan Muslim)
Lailatul qadar itu hanya boleh dimasuki dengan RAHMAT Allah. Kenapa kita dianjurkan untuk mencarinya pada 10malam terakhir ramadhan? Kerana 21 hari berpuasa adalah latihan untuk sentiasa mendekatkan diri dengan Allah dan berdoa. Selepas 21hari, kita sudah bersedia untuk memasuki dimensi lailatul qadar. Ketika itulah kita telah benar2 bersedia dan dekatkan diri dengan Allah. 
"Apabila telah masuk 10 terakhir bulan Ramadhan, maka Nabi menghidupkan malam, mengejutkan isterinya dan mengetatkan kainnya (tidak menyetubuhi isterinya kerana amat sibuk dengan ibadat yang khusus)" 
( Riwayat Al-Bukhari dan Muslim)
Masalahnya orang kita ni suke beno wat keje 'last minute' kannn..bila nak masuk 10malam terakhir tu la yang baru dok sibuk beribadat sedangkan malam-malam lain sejak awal Ramadhan lupa semuanya..Bila nak masuk 10malam terakhir ni la baru nak mula mgharap perkara ajaib berlaku..Tu kira ok lagi. Kalau sebelum ni yaya sendri tengok n pengalamn sendiri..huhu (mase tu naif lagi kan..xtaw betapa penting malam lailatulqadar ni) masa mula2 je la ramai orang wat ibadah..bila nak masuk waktu2 akhir, semua da sbok wat persiapan raye,..jadi ke mana ibadah 10 malam terakhir tu..lngsung xda..
Sabda nabi S.A.W.:
 "Aku lihat mimpi kamu (sahabat) telah menepati di tujuh malam terakhir, sesiapa yang mencarinya, maka carilah ia di tujuh malam terakhir" 
( Riwayat al-Bukhari , no 1911 & Muslim)
Bagusnya malam lailatulqadar ni adalah ganjarannya. Satu ibadat dilipat ganda nilainya seperti 1000 bulan beribadat. Kalau didarabkan 1,000 bulan dengan 30hari, da jadi 30k..ni bermakna satu ibadat menyamai 30k kali ibadat yang kita biasa buat pada hari biasa. Itu adalah keistimewaan malam Lailatulqadar yang tidak terdapat pada malam2 lain. Wallahualam. Hanya Allah saja yang Maha  Mengetahui yang berhak menilai kita, samada kita layak atau tidak untuk mendapat rahmatNYA.
Di malam-malam akhir ramadhan ini target utama kita adalah mendapatkan keampunan Allah s.w.t. Inilah yang disebut dalam jawapan nabi s.a.w kepada Aisyah r.a :-
Ertinya : "Berkatalah Aisyah , Wahai Rasulullah, jika aku berkesempatan bertemu Malam Al-Qadar, apakah yang perlu aku katakan (doa) ? Bersabda Nabi : " Sebutlah doa " Ya Allah sesungguhnya dikaulah maha pengampun , dan amat suka memberi ampun, maka berikanlah daku keampunan"
Jangan riasau bagi wanita2 yang 'cuti' tu..cuti tu xbermakna cuti dari melakukan ibadah ye..ada jga pahala andai kita mencarinya..=) Allah s.w.t maha adil. Bagi wanita sedang uzur pelbagai amalan dan ibadah yang masih boleh dilakukan seperti :-

- Berzikir

- Berdoa
- Membawa terjemahan Al-Quran serta memahaminya.
- Mendengar bacaan Al-Quran oleh suaminya, adik beradik atau dari mp3/CD.
Insyaallah..kamu pun akan mendapat ganjaran pahala yang sama. Semua bergantung pada niat dan juga rahmat Allah..sentiasalah berharap pada-Nya..

Renung2kan dan selamat beramal..
Semoga bermanfaat.=)

Sekian,Wassalam..^_^

Wednesday, 8 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...19# (WW)

Assalammualaikum w.b.t.

Haha..sebesar2 alam Yaya wat..bia BUKAK skit MATE tu..! ^o^

Renung2kan & selamat beramal...
Sekian, Wassalam.=)

Tuesday, 7 August 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...18#

Assalammualaikum w.b.t.
Doa Ramadhan 
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaanMu serta keredaan rasulMu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam”. amin..
Sambungan..

DEMI MASA
"Demi masa(1) Sesungguhnya manusia itu benar-benar berada dalam kerugian(2) Kecuali orang-orang yang beriman & mengerjakan amal soleh dan nasihat-menasihati supaya mentaati kebenaran & nasihat-menasihati supaya menetapi kesabaran.(3)" 
[Al-Asr (103): 1-3]

Berkata Imam Syafie, "Seandainya manusia merenungkan surah al-A'sr ini, maka surah ini akan mencukupi untuk mereka." 
Kenapa Imam Syafie kata macam tu, sedangkan surah ni cuma ada 3 ayat je??

Hakikatnya, surah yang diturunkan di Mekah ini mempunyai maksud yang begitu jelas, dalam membentuk kehidupan manusia, bagi meraih kejayaan di dunia mahupun di akhirat. Kerana itulah ia dikatakan melengkapi keseluruhan hidup manusia.

Bukan ke masa ni pun banyak dikaitkan dengan manusia? Cube lihat ayat pertama. Didefinasikan sebagai masa, waktu atau zaman. Secara zahirnya ia menunjukkan segala perlakuan manusia samada baik atau buruk sepanjang hari, bulan, tahun atau juga sepanjang hidup. Cuba kita lihat pula disekeliling kita...lihat manusia2 yang berada disekitar kita..apa yang sedang mereka lakukan saat itu..jika perkara itu baik, Alhamdulillah..tapi kalau buruk..?

Dan Allah s.w.t juga bersumpah, manusia itu akan benar-benar terjerumus dalam kerugian dan kerosakan, selama mana mereka hidup di dunia, kecuali orang-orang yang beriman dan melakukan kebajikan amal soleh.

Kemudian Allah s.w.t menambah lagi dengan berfirman:
"Nasihat-menasihati untuk kebenaran."
Ia membawa maksud saling memberi nasihat, untuk melakukan ketaatan kepada Nya dan meninggalkan segala hal yang dilarang Nya. Dan Allah s.w.t berfirman:
"Saling menasihati di dalam kesabaran."
Ape maksud ayat ni? Kita sedia maklum kan yang apabila manusia ditimpa musibah dan bala bencana, pasti mereka akan lemah imannya. Jadi di snilah perlunya setiap manusia saling menasihati, supaya bersabar atas segala musibah dan takdir, serta gangguan dari orang yang menyakiti.

Menurut Ibn Kathir, orang yang menyakiti ni adalah orang yang diajak untuk berbuat baik dan orang yang dilarang berbuat kemungkaran. Sudah menjadi kelaziman apabila selesai ssbuah pertemuan sesama muslim, sama ada dalam usrah atau apa saje pasti kita akan dapat dengar bacaan Tasbih Kafarah dan surah al-A'sr.
Kenapa surah al-A'sr?

Jikadirujuk dalam tafsir Ibn Kathir, at-Tabrani meriwayatkan, dari Abdullah bin Hafsh Abu Madinah berkta,
"Apabila dua orang sahabat Rasullullah s.a.w. bertemu, maka sebelum berpisah,salah seorang di antara mereka membacakan surah al-A'sr sampai akhr utk yg lain. Kemudian salah sorng diantra mereka memberi salam kpd yg lain."
Tindakan itu bertujuan untuk mengingatkan sesama mereka tentang keperluan menjaga masa dan kewajipan melaksanakan amal makruf nahi mungkar, spy tidak termasuk dikalangan org2 yg rugi.

Jadi, same2la kita saling ingat memperingati antara satu sama lain..semoga masing2 tidak terlalu leka dan lalai dengan hal duniawi yang hanya seketika ini. Bekerjalah kamu seolah2 kamu hidup untuk selama-lamanya dan beribadahlah kamu seolah2 kamu akan mati esok hari..
Sebar-sebarkanlah risalah ini. Rasulullah s.a.w bersabda
“Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan, maka dia akan
memperoleh pahala (sama) seperti pelakunya ”
(Diriwayatkan oleh Muslim, at-Tirmizi, Ibn Hibban, al-Baihaqi
dan at-Thabrani daripada Ibnu Mas’ud al-Badri r.a)

Renung2kan & selamat beramal..
Akan bersambung..

Popular Posts