Wednesday, 21 June 2017

4 TIPS BERBUKA PUASA

Assalammualaikum w.b.t.

Ye. Tau dah nak habis Ramadhan. Tapi ini general tips bila kita berpuasa. Tak kira yang wajib atau sunat ye. Tips Yaya ambil dari EZDIET.COM.MY untuk perkongsian kita bersama. Kan kita nak SIHAT dan CERGAS together gether ^o^

Jom,sama sama kita amalkan bila time berpuasa ye..

MULAKAN DENGAN KURMA
Kurma istimewa dengan gabungan gula ringkas (tenaga cepat) dan serat (tenaga lebih lama) untuk bolehkan anda solat Maghrib terlebih dahulu sebelum makan betul-betul. Kurma juga kaya dengan potassium untuk bantu stabilkan bendalir badan setelah berpuasa sehari.

Ingat: Kurma tetap berkalori. Jangan makan 10 biji! 1 hingga 3 biji kurma saiz sederhana sudah cukup untuk bekalan tenaga dan alas perut bagi mereka yang ingin tunaikan solat maghrib terlebih dahulu.

20 MINIT

Dari suapan kurma semasa berbuka sehingga berasa kenyang ambil masa 20 minit. Kalau anda belasah makanan sepanjang 20 minit, barangkali besar anda akan makan berlebihan. Jadi makan dulu dan faham bahawa rasa kenyang datang selepas lebih-kurang 20 minit. Sunnah Nabi S.A.W pun menyatakan, 
“Berhentilah makan sebelum kenyang”.

SASARAN KALORI = 700

Target pengambilan kalori untuk berbuka dalam lingkungan 700 kcal. Tapi tak kira betapa sedap kuih-muih dan manis-manisan yang disediakan, bermulalah dengan hidangan yang seimbang untuk kawal nafsu makan dan elak makan berlebihan, pilih:
Segenggam sumber karbohidrat: nasi, bihun, kentang, mee, roti dll.
Sumber protein yang berkualiti: seperti ayam, ikan, tofu, daging dll.
Sumber serat: seperti sayur, kekacang, buah-buahan dll.
Last sekali baru makan sikit kuih dan manis-manisan.

3 JENIS AIR SEMASA BERBUKA


Air panas: Ini biasa untuk berbuka. Ini untuk bantu ‘panaskan’ sistem penghadaman yang telah berehat lebih kurang 12 jam. Tapi taklah panas mendidih.
Air kosong: Ya untuk dahagalah kan dan ia tidak berkalori. Apa-apa pun tak perlu terus belasah 3-4 gelas air – nanti buncit perut dan tak selesa. Take it slow and easy.
Air manis: Untuk air manis, nasihat saya, minum last sekali. Ini untuk nafsu tapi kalau berlebihan, kalori pun berlebihan.

Ok. Adakah membantu anda? hehe. Hope sedikit sebanyak dapat membantu korang untuk berbuka dengan lebih bijak dalam pemilihan makanan ye. INGAT tau! Kita berpuasa untuk sihat, bukan untuk menambah penyakit, jadi bila berbuka haruslah dengan makanan yang sihat dalam kuantiti yang sepatutnya. Ok? ^_^

Sekian,Wassalam
Kredit : ezdiet.com.my

Wednesday, 14 June 2017

THE CARTIECA GIVE AWAY #2

Assalammualaikum w.b.t.

#repost from CARTIECA BLOG

Sempena bulan puasa ni, The Cartieca akan mengadakan 2nd GiveAway khas buat semua lovely readers out there. Pelbagai jenis scarf dari koleksi The Cartieca akan diberikan kepada 10 orang followers yang berminat untuk rebut peluang ini. Hanya 10 orang bertuah sahaja yang akan dipilih. Jadi tunggu apa lagi, jom rebut peluang ini. Macam mana nak dapatkan scarf The Cartieca? Boleh klik SINI untuk tahu step seterusnya ye. =)  :

Keputusan akan diumumkan pada 20 June 2017
Goodluck!
^_^

Friday, 26 May 2017

AHLAN WA SAHLAN YA RAMADHAN

Assalamualaikum wbt


Dikesempatan ini, Yaya ingin mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak dan selamat berpuasa buat semua yang tengah membaca entri Yaya ni ^,^ Rajin juga korang singgah blog Yaya. Hehe. Terima kasih sebab sudi singgah melawat ye.

Kalau sebelum ni Maghrib tunggu kita, lepas ni semua tunggu Maghrib ye...huhu 
MasyaAllah

Kat sini Yaya nak share jugak TIPS UNTUK KHATAM AL QURAN dalam bulan Ramadhan Al Kareem ni. Samada nak khatam sekali atau lebih tu terpulang. Macam Yaya, waktu bekerja cuma ada masa malam je, sabtu dengan Ahad je ada masa fulltime. Hehe. Tapi InsyaAllah. Dah niat, nak khatam dalam bulan Ramadhan ni paling tidak sekali.

Mudah mudahan dapat apa yang diniatkan. Aminn InsyaAllah ^_^

Semoga dengan ibadah puasa ini, mudah-mudahan Allah menjadikan kita semua termasuk dalam golongan hamba-hambaNya yang bertaqwa, inshaaAllah.


Malam ni dah mula tarawih ;)

Wednesday, 24 May 2017

GIVEAWAY FREE NAME CARD BY BUSYRA TAKIYUDIN

Assalammualaikum w.b.t.


3 PERKATAAN YANG MENGGAMBARKAN BLOG BUSYRATAKIYUDIN:

SIMPLE
= Isi blog yang tak terlalu sarat dengan iklan or perkara-perkara yang tidak perlu.

MENARIK
= Warna blog, font yang digunakan semua sedap mata memandang. Bila sedap mata memandang, pembaca pun seronok lah nak membaca,kan ^_^

TERATUR
= Layout yang cantik, tersusun, tak berterabur, kira,pembaca yang singgah senang faham blog.


Klik Banner untuk JOIN

Tarikh tutup penyertaan pada 25 Mei 2017 (Khamis) 11.59 p.m.

Thursday, 18 May 2017

SEKADAR RENUNGAN : WAS-WAS DALAM SOLAT

السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَىٰ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَىٰ اٰلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّد



Tiap dari kita mesti pernah alami perkara ni kan. Bila terlalu lama dengan perkara dunia, lepas tu bila tiba masa untuk menghadap Yang Maha Pencipta, tiba satu saat boleh pula terlupa waktu tu da rakaat ke berapa akibat terlalu terbawa bawa perkara duniawi itu dalam solat,sampai jadi lupa pula rakaat dalam solat tu. Allahu...

Namun, bila perkara sebegini terjadi, apa yang harus dilakukan. Mungkin ada yang tahu, ada juga yang tidak. Jadi sama-sama kita ingat mengingatkan dan lakukan bersama. Tetapi tetaplah berdoa setiap kali sebelum solat tu, agar tidak mengingati perkara perkara duniawi, dibersihkan hati dan fikiran dan mohon agar dapat KHUSYUK dalam solat.

Cara Mengubati Penyakit Was-Was

Setelah anda yakin bahawa was-was itu adalah datangnya dari gangguan syaitan, persoalannya sekarang adalah bagaimana ikhtiar yang dapat diusahakan untuk melawan penyakit tersebut. Apakah solusinya?

Ada beberapa cara yang disarankan oleh ulama untuk anda mengubati penyakit was-was: 

1) Jangan Peduli
Jangan ambil peduli sekiranya datangnya perasaan was-was dalam hati. Tidak peduli (tidak melayan) adalah ubat yang paling mujarab, inshaaAllah.

Ahmad Al-Haitami ketika ditanya tentang penyakit was-was ini, beliau mengatakan:
“Ada ubat yang paling mujarab untuk penyakit ini, iaitu tidak mempedulikan secara keseluruhan. Meskipun dalam dirinya muncul keraguan yang hebat. Karena jika dia tidak perhatikan keraguan ini, maka keraguannya tidak akan menetap dan akan pergi dengan sendiri dalam waktu yang tidak lama. Sebagaimana cara ini pernah dilakukan oleh mereka yang mendapat taufiq untuk lepas dari was-was. Sebaliknya, orang yang memperhatikan keraguan yang muncul dan menuruti bisikan keraguannya, maka dorongan was-was itu akan terus bertambah, sampai menyebabkan dirinya seperti orang gila atau lebih parah dari orang gila. Sebagaimana yang pernah kami lihat pada banyak orang yang mengalami cubaan keraguan ini, sementara dia memperhatikan bisikan was-wasnya dan ajakan syaitannya” (al-Fatawa al-Fiqhiyah al-Kubro, 1:149).

Sangat benar apa yang dikatakan oleh beliau. Apa yang dapat diperhatikan, penyakit was-was ini, apabila dilayan, ianya akan bertambah teruk sehingga akhirnya memang akan jadi seperti orang gila.
Bayangkan pernah terbaca satu kes ni, yang melihat seorang yang terkena penyakit was-was, dia terpaksa membazirkan masa selama 3 jam setiap hari, untuk mengelap lantai rumahnya kerana dirasakan bernajis, walaupun secara zahirnya dia tidak nampak pun najis.

2) Mengambil Sikap Yang Berlawanan Tentang Apa Yang Diragukan
Maksudnya di sini ialah mengambil sikap yang berlawanan tentang apa yang diragukan. Sebagai contoh, katakanlah anda baru lepas berwuduk, kemudian timbul keraguan di dalam hati kerana merasakan seolah ada sesuatu yang keluar dari dubur.

Untuk mengubati perasaan was-was tersebut, jangan diperhatikan (melayan) rasa was-was tersebut, sebaliknya yakinkan dalam hati bahawa tidak ada apa yang keluar (kentut) dari dubur kerana tidak ada bunyi ataupun bau. Yakinkan dalam hati bahawa wuduk yang diambil tadi sah.

Ini sebagaimana yang disarankan Nabi SAW, dalam hadis dari Abbad bin Tamim, dari pamannya, bahawa ada seseorang yang pernah mengadu kepada Rasulullah SAW tentang penyakit was-was yang dia alami. Dia dibayangi seolah-olah mengeluarkan kentut ketika menunaikan solat. Lalu Nabi SAW bersabda:
Janganlah dia membatalkan shalatnya, 
sampai dia mendengar suara kentut atau mencium baunya.” 
(HR. Bukhari 137 dan Muslim 361)

3) Terus Berlatih Dengan Sabar
Untuk menghilangkan penyakit was-was ini, tidak dinafikan bukannya mudah. Tetapi ianya tidak mustahil. Dengan syarat anda perlu terus melatih hati anda untuk tidak melayan perasaan tersebut dan tetap bersabar. Sampailah gangguan tersebut benar-benar telah hilang dari hati anda.

Salah satu motivasi yang boleh anda tanamkan dalam hati ialah semua perasaan was-was yang muncul dalam diri anda sebenarnya adalah salah satu dari bentuk godaan syaitan. Dan usaha yang sedang anda lakukan untuk menghilangkan was-was itu juga adalah sebenarnya usaha anda melawan godaan dan hasutan syaitan.

Ahmad al-Haitami menukil keterangan al-Iz bin Abdus Salam dan ulama lainnya,
“Al-Iz bin Abdus Salam dan ulama lainnya juga menjelaskan sebagaimana yang telah aku sebutkan. Mereka menyatakan, “Ubat penyakit was-was: hendaknya dia meyakini bahwa hal itu adalah godaan syaitan, dan dia yakin bahwa yang mendatangkan itu adalah iblis, dan dia sedang melawan iblis. Sehingga dia mendapatkan pahala orang yang berjihad. Kerana dia sedang memerangi musuh Allah. Jika dia merasa ada keraguan, dia akan segera menghindarinya..” 
(al-Fatawa al-Fiqhiyah al-Kubro, 1:150).

Jadi anda yang sedang mengidap penyakit was-was ini sedarlah bahawa anda sedang berjihad. Jika perjuangan melawan godaan syaitan ini disertai dengan niat yang ikhlas kerana Allah dan mengikuti sunnah Nabi SAW, inshaaAllah anda akan mendapat ganjaran pahala dari Allah.

4) Banyakkan Mohon Perlindungan Kepada Allah Dari Godaan Syaitan
Oleh kerana perasaan was-was ini berpunca dari gangguan syaitan, maka tidak dapat tidak anda kena banyak memohon perlindungan kepada Allah. Dari sahabat Usman bin Abul Ash, bahawa beliau mendatangi Nabi SAW dan mengadukan kepada Baginda, “Wahai Rasulullah. Sesungguhnya syaitan telah menghalangi aku dengan solatku (tidak khusyuk), sampai aku menjadi keliru dengan bacaan solatku.
Kemudian Nabi SAW telah bersabda:
“Itulah syaitan, namanya Khanzab. Jika engkau berasa sedang digoda syaitan, maka mintalah perlindungan kepada Allah dari gangguannya. Dan meludahlah ke aras kiri sebanyak 3 kali”. 
(Hadis Riwayat Muslim 2203). 
Usman mengatakan, “Aku pun melakukan apa yang disarankan oleh Nabi, 
dan Allah menghilangkan gangguan itu dariku”

Salah satu usaha untuk melindungi diri dari gangguan syaitan ialah dengan melazimkan diri membaca zikir pagi dan petang. Kerana salah satu keutamaan dari amalan berzikir ialah untuk perlindungan dari segala bentuk gangguan syaitan.

5) Belajar Cara Beribadah Dengan Ilmu Yang Benar
Kebanyakan dari mereka yang terkena penyakit was-was ini adalah mereka yang tidak memiliki ilmu yang betul tentang cara melakukan ibadah yang benar.

Semua ibadah yang dilakukannya mengikut apa yang dirasakan betul, ataupun sebab mengikut orang.
Berbeza dengan orang yang mempunyai ilmu yang benar tentang sesuatu ibadah. Dia melakukan ibadah berdasarkan ilmu yang diyakini benar. Sekiranya datang juga perasaan was-was tersebut, dia akan mempu menentang perasaan tersebut dengan ilmu yang diyakini benar tersebut.


Jika anda berlaku kejadian seperti terlupa rakaat atau ada bacaan (seperti qunut) yang terlepas membaca atau membuatnya, segera la melakukan SUJUD SAHWI sebelum melafaz salam. Jika habis solat baru teringat, segera pula lakukan SUJUD SAHWI selepas dari salam terakhir itu.

APA ITU SUJUD SAHWI?
Sujud sahwi adalah sujud yang dilakukan sebanyak dua kali setelah selesai bacaan Tahiyat akhir dan sebelum salam; ia dikerjakan untuk menutup kecacatan dalam pelaksanaan solat kerana terlupa, dan hukumnya adalah sunat.

Doa sujud sahwi adalah seperti berikut:

[سُبْحَانَ مَنْ لَا يَنَامُ وَلَا يَسْهُوْ] 
Subhaana man-laa yanaamu walaa yashuu
Ertinya: "Maha Suci Allah yang tidak tidur dan tidak lupa."

Sebab-sebab sujud sahwi ada tiga: 
1) kerana kelebihan
2) kerana kekurangan
3) kerana ragu-ragu

1) Sujud Sahwi Kerana Kelebihan
Barangsiapa terlupa di dalam solatnya lalu tertambah rukuk, atau sujud, dan sebagainya, maka dia perlu sujud sahwi.

2) Sujud Sahwi Kerana Kekurangan
Barangsiapa, justeru terlupa, lalu meninggalkan salah satu sunat ab'adh, maka ia harus sujud sahwi sebelum salam. Misalnya, makmum terlupa tahiyyat awal dan hanya teringat setelah sempurna qiam (berdiri tegak), maka dia tidaklah perlu duduk kembali dan cukup baginya sujud sahwi. Namun, sekiranya dia teringat sebelum separuh bangkit untuk qiam, maka bolehlah dia kembali duduk dan menyempurnakan tahiyyat awal dan tidak perlu sujud sahwi.

3) Sujud Sahwi Kerana Ragu-ragu
Keragu-raguan di dalam solat adalah kerana tidak meyakini sama ada terlebih atau terkurang, umpamanya seseorang ragu sama ada dia di dalam rakaat ketiga atau keempat. Keraguan ada dua jenis:
  1. Sekiranya seseorang lebih cenderung kepada satu hal (waham, atau lebih 50% pasti), umpamanya dia lebih meyakini dia kini di dalam rakaat ketiga dan bukan rakaat keempat, maka dia harus menurutkan mengambil sikap kepada yang lebih ia yakini, kemudian dia melakukan sujud sahwi setelah salam.
  2. Sekiranya seseorang itu ragu-ragu antara dua hal, dan tidak condong pada salah satunya (dzan, atau hanya 50-50 pasti), maka dia harus mengambil sikap kepada hal yang sudah pasti akan kebenarannya, iaitu jumlah rakaat yang sedikit. Kemudian menutupi kekurangan tersebut, lalu sujud sahwi sebelum salam.

APA YANG PERLU TAHU TENTANG SUJUD SAHWI

1) Apabila tertinggal atau terlupa sesuatu rukun solat, tidak boleh diganti dengan ‘Sujud Sahwi’ sahaja, malah sekiranya:
  • Jika teringat ketika sedang dalam hampir menyempurnakan rukun solat seterusnya, maka diwajibkan membuat apa yang tertinggal itu dengan segera dan menyambung solat sehingga tamat. Kemudian sunat melakukan ‘Sujud Sahwi’ sebelum salam kerana perbuatan telah bertambah.
  • Teringat ketika dalam proses kurang separuh daripada menyempurnakan rukun solat seterusnya, maka wajib juga membuat apa yang tertinggal itu dengan segera dan menyambung solat sehingga tamat dan tidak perlu melakukan ‘Sujud Sahwi’ sebelum salam, jika ia sujud juga maka batallah solatnya.
  • Sekiranya teringat tidak lama sesudah memberi salam, kira-kira setengah minit, hendaklah berdiri semula, mengerjakan apa yang tertinggal lalu meneruskan perbuatan solat seterusnya sehingga tamat, kemudian sunat melakukan ‘Sujud Sahwi’.
  •  Disebabkan kesalahan rukun, jika tidak dilakukan antara dua perkara itu, maka tidak sah solat.

2) Sekiranya tertinggal sunat-sunat ab’ad dan telah memberi salam sebelum sujud, sama ada dengan sengaja atau terlupa dan tempoh pemisah antara memberi salam dan selepasnya itu lama, maka luputlah tuntutan ‘Sujud Sahwi’.

3) Sekiranya tempoh pemisah itu pendek, maka boleh melakukan semula sujud tersebut dengan dua kali sujud, sambil berniat melakukan ‘Sujud Sahwi’, kemudian memberi salam buat kali kedua.

4) Bila di dalam solat timbul keraguan tentang jumlah rakaat maka ambillah jumlah rakaat yang sedikit lalu tambahkan rakaat yang kurang.

5) Bila yang terlupa itu salah satu rukun solat, yang tidak dapat dibetulkan segera, maka solatnya tidak sah, dan solatnya wajib diulang semula.

6) Jika imam terlupa ‘Sujud Sahwi’, makmum boleh ‘Sujud Sahwi’ selepas imam memberi salam.


Kesimpulannya, disamping semua usaha yang dilakukan di atas, jangan lupa banyak berdoa kepada Allah, memohon dengan bahasa yang anda fahami, agar Allah membebaskan anda dari penyakit was-was ini. Semoga Allah memudahkan kita untuk meniti jalan Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam.

Dapat sesuatu? ALHAMDULILLAH. Yang salah diperbetulkan, yang betul, sama sama kita amlkan dan ambil pelajaran. Moga bermanfaat.

والله أعلم بالصواب
Wallahu A’lam Bish Shawab
 (Hanya Allah Maha Mengetahui apa yang benar)

Tuesday, 16 May 2017

SELAMAT HARI GURU!

Assalammualaikum w.b.t.

Disini, saya ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan SELAMAT HARI GURU buat para guru di seluruh Malaysia - Dunia. Tanpa anda, siapalah KAMI..(cewahh =p)

Selamat Hari Guru Ya Rasulullah ‎ﷺ 😊 , 
Dan untuk semua guru yang mulia. Jasa kalian akan selalu kami kenang

Tetaplah memberi ilmu yang bermanfaat kepada kami ini

Rasulullah ‎ﷺ bersabda : 
"Apabila anak Adam ( manusia ) meninggal dunia maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, 
iaitu sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, dan anak soleh yang mendoakan untuknya.

(Hadith Riwayat Muslim)

Thursday, 11 May 2017

AMALAN MALAM NISFU SYA'BAN

Assalammualaikum w.b.t.

Disini, Yaya kongsikan untuk diamalkan buat yang membaca dan juga pada diri Yaya sendiri. Moga kita tidak melepaskan peluang yang diberi dan dapat melakukannya bersama-sama. InsyaAllah ^_^

A) Setelah selesai solat sunat Ba’diyah Maghrib atau Isyak, bacalah Surah Yasin 3 kali dengan tertib dan setiap satunya diniatkan memohon:
  • Dipanjangkan umur dalam keadaan sihat untuk mentaati Allah.
  • Ditetapkan iman sehingga ke akhir hayat dan dijauhkan dari bala bencana.
  • Diluaskan rezeki yang halal dan diberkati.
Rasulullah SAW bersabda:  “Pada malam pertengahan bulan Syaaban, Allah menyampaikan wahyu kepada malaikat maut setiap orang yang akan dicabut nyawanya pada tahun itu.”  (Hadis Diriwayatkan oleh Ad-Dainuri)
B) Pada malam Nisfu Syaaban digalak memperbanyakkan beristighfar (memohon ampun) dan taubat dari segala dosa-dosa besar dan kecil serta mohon diampunkan Allah dosa-dosa ibu bapa dan keluarga kita. Antaranya;


C) Solat-Solat Sunat:
  • Solat Sunat Mutlaq
  • Solat Sunat Isyraq
  • Solat Sunat Dhuha
  • Solat Sunat Rawatib
  • Solat Sunat Awwabin
  • Solat Sunat Tahajud
  • Solat Sunat Tasbih
  • Solat Sunat Taubat
  • Solat Sunat Hajat
  • Solat Sunat Witir.
Nabi SAW bersabda: “Lakukanlah amalan setakat yang kamu terdaya. Sesungguhnya Allah tidak jemu sehinggalah kamu semua jemu.” Apa yang disukai oleh Rasulullah SAW adalah solat (sunat) yang sentiasa dibuat sekalipun sedikit dan Baginda SAW apabila mendirikan solat, maka Baginda SAW sentiasa berterusan di dalam berbuat demikian.” (Diriwayatkan oleh imam Bukhari r.a. dan imam Muslim r.a.)
D) Membaca Al-Quran dan memperbanyakkan sedekah.


SOLAT SUNAT MUTLAQ (NISFU SYAABAN)

Solat sunat Nisfu Syaaban dilakukan pada waktu malam 15 Syaaban. Ia boleh didirikan selepas mengerjakan solat Maghrib, Isyak atau bersama solat-solat sunat qiamullail.

Cara Mengerjakannya

1.  Lafaz niat:
Sahaja aku solat sunat malam nisfu syaaban kerana Allah Ta'la

2.  Rakaat pertama baca surah al-Fatihah dan surah al-Kafirun.
3.  Rakaat ke dua, selepas al-Fatihah baca surah al-Ikhlas.
4.  Setiap kali sujud, selepas membaca tasbih sujud, bacalah doa:

5.  Selepas memberi salam, bacalah surah Yasin tiga kali (sekiranya tidak sempat melakukannya selepas solat Maghrib, lakukannya selepas solat Isyak) dengan niat supaya Allah memanjangkan umur, menambah rezeki serta menetap dan meningkatkan iman.
6.  Akhir sekali, bacalah doa Nisfu Syaaban:

Sesungguhnya Malam Nisfu Syaaban ini adalah kesempatan untuk menyuci dan memperbaiki diri dengan meminta ampun dari segala dosa bagi mendekatkan diri kepada Allah SWT.
Oleh itu, sewajarnya kita memperbanyak melakukan amalan soleh pada malam berkenaan sebagai satu medan latihan rohani ke arah mempersiapkan diri menyambut kedatangan bulan Ramadhan al-Mubarak.
Moga bermanfaat ye. Jom! Sama-sama kita lakukan malam ini. ^_^ InsyaAllah.
Sekian,Wassalam..=)

SALAM NISFU SYAABAN 1438H

Assalammualaikum w.b.t.

Tarikh penting dalam Bulan Sya'ban 1438H / 2017 :

1 Syaaban 1438H: Hari Jumaat bersamaan 28 April 2017 (Alhamdulillah.sudah melepasinya =>)
15 Syaaban 1438H: Hari Jumaat bersamaan 12 Mei 2017 (esok!!)
Malam Nisfu Syaaban: 11 Mei 2017: sebaik sahaja lepas waktu Maghrib (InsyaAllah) ^_^

Mari kita tambah pengetahuan sedikit bersama-sama membaca info mengenai Bulan Syaaban ini yang dikatakan 'Bulan Nabi Muhammad SAW'


Pengertian Bulan Syaaban
Nisfu Syaaban (Nisf bermaksud separuh) adalah peristiwa hari ke-15 dalam bulan Syaaban tahun Hijrah. Umat Islam mempercayai yang pada malam Nisfu Syaaban, amalan akan dibawa naik oleh malaikat untuk ditukar dengan lembaran amalan yang baru setelah setahun berlalu. Nabi Muhammad s.a.w. menggalakkan umatnya untuk bangun malam dan berjaga serta beriktikaf sepanjang malam kerana tidak mahu amalan diangkat dalam keadaan tidur atau lalai.

Abdullah b Yusuf menyampaikan kepada kami, dari Malik, dari Abi An-Nadr, dari Abi Salamah, dari Aisyah ra. dia berkata (bermaksud), 

Adalah Rasulullah saw berpuasa sehingga kami mengatakan dia tidak berbuka. Dia saw berbuka sehingga kami mengatakan dia tidak berpuasa. Aku tidak pernah melihat Nabi saw berpuasa penuh satu bulan melainkan (dalam bulan) Ramadan. Aku tidak pernah melihat dia saw berpuasa lebih banyak selain dari bulan Syaaban” 
(Hadis Sahih No. 1969 riwayat Imam Al-Bukhari)

Muaz bin Fadhalah menyampaikan kepada kami, dari Hisyam bin Yahya, dari Abi Salamah, bahawa Aisyah ra meriwayatkan kepadanya dengan berkata, 

Nabi saw tidak pernah berpuasa dalam satu bulan lebih banyak dari bulan Syaaban. [Nabi saw berpuasa bulan Syaaban semuanya – lafaz Al-Bukhari]. Nabi saw bersabda, “Beramallah dengan mengikut kemampuan kamu, kerana sesungguhnya Allah tidak akan jemu sehingga kamu yang jemu (dulu – penat)”. 
Aisyah ra menyambung, 

“Solat yang paling disukai Nabi saw ialah solat yang dikerjakan berterusan walaupun sedikit. Adalah Nabi saw apabila solat, dia mengerjakannya secara konsisten” 
(Hadis Sahih No. 1970 riwayat Imam Al-Bukhari).

Abu Mikmar menyampaikan kepada kami dari Abdul Warith, dari Abu At-Tayyah, dari Abu Uthman, dari Abu Hurairah ra.  berkata (bahawa) 

"kekasihku (Nabi saw) telah mewasiatkan kepadaku 3 perkara (iaitu) puasa 3 hari setiap bulan 
(13, 14 dan 15hb), 2 rakaat Dhuha dan Solat Witir sebelum aku tidur”. 
(Hadis Sahih No. 60 riwayat Imam Al-Bukhari).

Alhamdulillah. Dengan nikmat kesihatan yang Allah SWT beri, dapat Yaya konsisten 2 amalan daripada 3 tu. Tapi kadang ada juga TERmiss..Allahu.banyak yang diri ini perlu perbaiki..masih terlalu banyak kelemahan. Cemburu betul dengan para hamba Allah yang lain yang boleh laksanakan ketiga2 amalan tu dengan secara kosisten. Moga diri ini dan anda semua juga dapat juga lakukan, ye. Amin..InsyaAllah =)

Dari Usamah b Zaid ra berkata, Aku bertanya, ya Rasulullah. Aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam bulan-bulan lain sepertimana engkau berpuasa dibulan Syaaban”. Rasulullah bersabda, “Ia adalah bulan yang manusia lalai terhadapnya, diantara Rejab dan Ramadan. Ia adalah bulan yang diangkat amalan-amalan kepada Tuhan sekelian alam, maka aku suka amalanku diangkat sedang aku berpuasa” 
(riwayat An-Nasaie).

Dari At-Tarmizi dengan sanad-sanadnya dari Anas ra. dia berkata, Nabi saw ditanya apakah bulan selepas Ramadan yang terafdhal berpuasa”. Nabi saw menjawab bermaksud, “Bulan Syaaban kerana untuk mengagungkan Ramadan”. Nabi saw ditanya lagi, “Sedekah apakah yang terafdhal?”. Nabi saw menjawab, “Sedekah dibulan Ramadan”. Kata At-Tarmizi, hadis ini hadis Hasan Sahih.

Dari Ibnu Majah dari Ali ra. dari Nabi saw bersabda bermaksud,
“Apabila tiba malam Nisfu Syaaban, lalu berqiyamullail pada malamnya, dan berpuasa di siangnya, maka sesungguhnya Allah swt turun ke langit dunia ketika matahari terbenam dan berfirman, “Adakah disana orang yang memohon keampunan, lalu Aku mengampunkan dia ? Adakah di sana orang yang memohon rezeki, lalu Aku memberi dia rezeki ? Adakah di sana orang yang di beri ujian bala bencana, lalu Aku menyejahterakan dia ? Adakah di sana … adakah di sana … ? sehingga terbit fajar”.

Dari Al-Baihaqy dengan sanad-sanadnya dari Aisyah ra. bahawa Nabi saw bersabda bermaksud,
“Jibril telah mendatangi aku dan berkata: Malam ini adalah malam Nisfu Syaaban. Pada malam itu Allah membebaskan hamba-hamba dari siksaan Api Neraka seramai bilangan kambing Bani Kalb (merentasi satu tempat) selama sebulan. pada malam itu Allah tidak menoleh kepada orang yang melakukan syirik, pengadu domba (kaki batu api), pemutus silaturrahim, penderhaka kepada kedua ibu bapa dan orang yang ketagih arak”. Bani Kalb adalah kabilah Arab yang terbesar atau yang memiliki bilangan kambing yang terbanyak.

Sumber : Ustaz Halim Abdullah

Moga bermanfaat.Terima kasih kerana sudi membaca. Sesungguhnya membaca itu jambatan ilmu.Maaf jika ada tersalah,tersilap, terkurang mahupun terlebih dalam penulisan Yaya. Jika ada kesalahan,mohon ditegur dengan cara berhemah =) Kita semua masih belajar,kan.. =)

Akhir kata, Salam Nisfu Syaaban ye buat para blogger sekalian..jum...kita cuba untuk bangun tengah malam nanti..dan bpuasa pula pada esok hari..! ^_^ InsyaAllah..sama2 kita tambah amalan ye..semoga diterima Allah SWT.. amin.=)

Allahumma a’inni ala zikrika wa syukrika wa husni ibadatik 
(Ya Allah, bantulah aku untuk mengingati, mensyukuri dan beribadah kepadaMu)
Ameen ya rabbal alameen.

p/s: lagi setengah bulan nak menyambut ramadhan..xsabar.! ^,^

Sekian,Wassalam...

Tuesday, 25 April 2017

TANDA ALLAH SAYANG 💜

Assalammualaikum w.b.t

Sekadar perkongsian..Setiap yang terjadi itu punya hikmah tersendiri. Sesungguhnya hanya DIA yang tahu apa yang TERBAIK untuk setiap hambanya... Wallahua'lam










Credit : Kisah Zakat Malaysia
Moga bermanfaat.
Sekian, wassalam...

Thursday, 13 April 2017

MOVIE REVIEW : FAST & FURIOUS 8!

Assalammualaikum w.b.t.

Yeaa...movie yang ditunggu dapat jua ku tonton saat hari pertama di pawagam..hehe. Semalam (12 April 2017) sudah mula ditayangkan diseluruh pawagam. Tapi ada juga yang dah tengok premiere screening movie ni kan kalau tak silap 11 April tu (eh,betul ke nama tu..huhu.Main bedal jak =p)

Yaya takdalah nak buat sinopsis or review panjnag mengenai filem ni. Semua orang pun tahu tentang movie ni. Dah masuk TRILLER-8 da pun kan. Cuma bagi pengkritik filem of course mereka akan kata movie FAST & FURIOUS 8 ni dah terlalu melalut panjang dari
motif jalan cerita sebenar movie ni. Yela, cuba kalau nak dibandingkan dengan 2 FAST & 2 FURIOUS - 1 tu, pokok cerita adalah mengenai kehebatan dan kelajuan kereta semata tapi bila mula ada sequal/triller sampai lah yang sekarang F&F 8 ni, cerita da mula kurang, ia lebih kepada cerita mengenai tangkap orang jahat la,selamatkan negara pe semua.

Well, tapi bagi Yaya, malas nak fikir semua tu. Yaya suka je tengok filem aksi macam ni. It's about ENTERTAINMENT right..so tak kisahla filem apa asalkan ia menarik minat penonton + mempunyai sikit pengajaran dan pelajaran yang boleh diambil dan dipelajari ditambah pula dengan unsur jenaka yang menggegarkan perut (pergh, sampai bergegar perut tu yang tak tahan.haha)
kira bagusla tu kan.

Sambung balik review..kalau korang tengok thriller dia, memang amat tak disangka bila dapat tahu Torreto tu da mula berpaling tadah dengan family @k@ kawan-kawan dia. Bertambah menarik bila ia ada kaitan dengan seorang wanita. Jeng jeng jeng.....Fuhh..agak complicated cerita pada mulanya.


Nak tahu kesudahan cerita, kenapa Torreto berpihak pada orang lain? Apa reaksi family dia bila dia bertindak begitu? Bolehla korang pergi tengok kat pawagam,ok. Memang best, dalam filem aksi, mereka selitkan juga unsur kekeluargaan, romantik dan juga jenaka. Memang terbaikk bagi Yaya. Untuk filem ni Yaya bagi rate 9/10! yeaaa!! ^o^

Sekian, enjoy the movie ok!
Wassalam.

Wednesday, 12 April 2017

WORDLESS WEDNESDAY : IT'S TIME TO BE FAST8!

Assalammualaikum w.b.t.


Jom ngedate dengan hakak jom meh..hikhikhik =p

Kbai

#THROWBACK : HAPPY BIRTHDAY,BOSS!

Assalammualaikum w.b.t

Setiap hari sibuk sampai tak dan cek nak upload gambar buat entri blog ni. Haihh. Blokwalking pun tak sempat. Ni pun Yaya curi sikit masa kat office ni buka blog sat, kemaskini apa yang patut. Hm. This is should NOT happen. Blogger kalau nak mantapkan blog kena rajin kemaskini blog & entri, kena rajin blokwalking ke 'rumah' blogger-blogger yang lain, baru lah kenal saling mengenali kan.. Ni x,blog jarang update, blokwalking pun seminggu sekali, siapa nak kenal kalau macam tu,kan? Takpa, nak buat macamana kan. Nama pun PART TIME BLOGGER. Kalau FULLTIME tu lain la. InsyaAllah, Yaya akan sentiasa improve diri dan blog. Supaya blog ni bukanlah jadi blog yang syok sendiri..hahaha ^o^ 

Ok. Taknak bebel sensorang..haha. Just nak share dalam entri kali ni, perkara latest yang tak berapa nak latest berlaku. Sepatutnya entri ni Yaya publish minggu lepas,baru lah FRESH kann. Anyway, nak wish kat BOSS Yaya yang kiut miut comey lotey ni yang baru tak baru jugak la berkahwin (awal tahun ni-2017), SELAMAT HARI LAHIR @k@ HAPPY BIRTHDAY @K@ HAPPY BORNDAY @K@ HAPPY OLDER DAY ^O^ yang ke....berapa tu dia rahsiakan.haha. Tapi yang penting BOSS Yaya ni maintain KAWAII je! Walaupun dia tak baca blog Yaya (haha =p) tetap juga nak buat wishes, Boss, hope all what your dream will be come true soonest. Please stay cute and be a good boss to your staff! ^_^








Minggu lepas, half staff dari department kami (Yaya dalam IT Department.heeee =D ) pergi celebrate birthday boss Yaya tu kat Empire,Subang. Tak pernah pergi makan kat tempat tu. Makanan masakan Italy. Untuk tekak melayu macam Yaya ni memang pelik sikit la bile rasa makanan yang tak pernah rasa sebelum ni.haha. Tapi hadam je la. Ok je.



Nama restoran makanan itali tu TOUS LES JOURS..haaa acaner nak sebut ko,jangan memain kalau nak ikutkan sebutan dia takdak pun bunyi 'S' tu..haha. Masa ni time lunch, so, Yaya pilih set jimat ler dan yang paling sihat (konon). Jadi amik la set lunch yang ni GRILLED MUSHROOM TARTINE WITH HOT GREEN TEA. RM19.90 je. Harga tu ok la untuk tempat macam tu. Standard la kan. 

Tapi rasa makanan tu agak kureng bagi Yaya. Apa bahan dalam GRILLED MUSHROOM TARTINE tu? Here - sauteed king oyster mushroom, button mushroom and shiitake mushroom topped on sour dough bread with a side salad + egg on top. Urmm..nyummy ke x..hehe

Maybe tekak orang melayu (tapi xpior) macam Yaya ni kan, tak berapa minat makan jenis mushroom dia tu. Not suitable with my taste. Tapi kalau bab roti tu memang TERRRBAIKK la kan..Itali kot. Memang femes dengan pembuatan roti. Tengok roti roti tu pun da buat ceq telan liuq aihhh. Tapi tengok je la. Nak beli tu memang tak, coz I'M ON DIET! ahaks!

Ada sesiapa yang pernah try tempat ni, ada sesetengah makanan dia yang ok, sedap + terbaik (mengikut member office lain yang makan) dan ada juga yang kurang memuaskan tekak mereka,huhu. Biasalah, tak biasa makan makanan macam tu. Maybe kalau rajin ke sana merasa makanan dia tu,ok la kot.
Ok. So far, itu sahaja entri yang Yaya nak update. Jap lagi post entri fresh. =p

Sekian, Wassalam

Wednesday, 29 March 2017

SELAMAT DATANG, REJAB!

Assalammualaikum w.b.t.


Alhamdulillah! Bulan yang ditunggu sudah tiba...Eh, Yaya tunggu sebab apa ye? Hehe sebab bila sudah masuk bulan Rejab ni bermakna bulan Ramadhan semakin tiba, dekat sangat dah. Rindu rasanya nak sambut bulan Ramadhan. Time sebelum subuh, semua orang bangun untuk sahur, kemudian bila time berbuka, ada bazaar dan lagi besh bila nak solat terawih..umm ^_^ suke sangat..semoga kita semua sempat untuk menyambut ketibaan bulan Ramadhan tu ye.Aminn =)


Yaya sebenarnya nak share serba sedikit tentang Bulan Rejab yang Yaya copy juga dari sumber2 lain.Mana yang betul,harap diterima dan dipraktikkan tapi mana yang silap tu,harap maaf dan diberitahu agar dapat kita sama2 perbetulkan ye =) 

Bulan Rejab ni adalah bulan ketujuh (7) dalam calendar Islam. Rejab bermaksud mengagungkan dan membesarkan. Bulan ini salah satu bulan yang dihormati dan pintu Ka’bah dibuka. Menurut sejarahnya, bulan Rejab dimuliakan orang Arab dengan menyembelih anak unta pertama dari induknya.


Rejab juga merupakan satu lagi bulan suci yang diharamkan perlawanan atau peperangan dilarang berperang. Ia dikenali juga sebagai ‘Rajab Al-A’sham’ (Rajab yang sunyi) dan ‘Rajab al Fard’. Fard bermaksud keseorangan atau bersendirian kerana tiga bulan suci yang lain berada jauh dan berturutan berbanding Rejab terasing di tengah-tengah.

Kelebihan Bulan Rejab

Perselisihan Pendapat Mengenai Hadis-Hadis Berkaitan Kelebihan Bulan Rejab


Sebelum ni Yaya pon banyak dengar tentang kelebihan2 dalam bulan Rejab ni tapi bila disiasat (ewahh..mcm spy..;p) betul-betul, rupanya kebanyakan hadis tentang kelebihan bulan Rejab ni adalah hadis dhai’f dan ada juga hadis yang palsu.


Ulama berselisih pendapat sama ada hadis-hadis ini boleh diterima untuk diamalkan atau ditolak berdasarkan penilaian hadis-hadis yang diklasifikasikan sebagai dha’if, sangat dha’if dan maudhu’ (palsu). Sebahagian ulama dan para pendakwah masa kini mengambil sikap berhati-hati dan sebahagiannya menolak hadis-hadis ini dan melarangnya disampaikan kepada masyarakat. Di antara contoh hadis-hadis mengenai bulan Rejab yang adalah seperti:-

Ø   Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud; “Rejab bulan Allah, Sya’aban bulanku (Nabi Muhammad SAW), Ramadan bulan umatku”.
(Hadis ini dikatakan mun’kar bahkan dianggap maudhu’ dan tiada padanya nilai ilmiah yang boleh dipertanggungjawabkan)
Ø   “Dalam syurga ada sebuah sungai bernama Rejab, airnya lebih putih daripada susu, lebih manis daripada madu. sesiapa berpuasa dalam bulan Rejab, nescaya diberi minum air sungai itu”.
(Hadis ini juga dhai’f)
Ø    “Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Rejab, sama seperti ia berpuasa sebulan. Sesiapa berpuasa 7 hari nescaya ditutup daripadanya 7 pintu neraka Jahannam. Sesiapa berpuasa 8 hari, nescaya dibuka 8 pintu syurga”.
(Hadis ini dha’if)
Dan ada banyak lagi hadis2 tentang kelebihan dalam bulan Rejab ni.Wallahualam la tentang kesemua kelebihan-kelebihan yang selalu diperkatakan tu, sama ada betul atau tidak Yaya xberani nak kongsi kat sini..korang boleh search sendiri dan pastikan hadis tu SAHIH tau.

Amalan dalam Bulan Rejab

Umat Islam digalakkan beribadat sebanyak mungkin dalam bulan Rejab sebagai satu latihan sebelum mereka menghadapi bulan Ramadan kerana pada bulan ini Allah SWT banyak memberikan Rahmat-Nya. Ia adalah permulaan bulan mulia dan bagi mempertingkatkan ibadat dan ketaqwaan, terutama melipat-gandakan amal soleh seperti istighfar dan puasa sunat. Rasulullah SAW bersabda: 
“Kembalilah kepada tuhan kamu dengan keampunan daripada dosa-dosa kamu dan hindarilah perbuatan maksiat dalam bulan mulia, iaitu Rejab.”

Beberapa amalan yang baik dilakukan dalam bulan Rejab ialah:
  • Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
  • Meneguhkan jiwa dan keimanan dengan memperbanyak bacaan al-Quran.
  • Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan beristighfar dan zikir
  • Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat, puasa dan bersedekah
  • Mohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
  • Menginsafkan diri dengan membaca atau mendengar peristiwa Israk dan Mikraj, kisah teladan perjuangan Rasulullah dan sirah Islam lain.
Beramallah bersungguh-sungguh dengan berjaga sepanjang malam bagi melakukan ibadah solat-solat sunat, beristighfar, bertahmid, berzikir, bertasbih, berselawat dan berdoa.

Bersahurlah sebagai persediaan puasa pada siangnya dan amal ibadat yang lain. Sekiranya tidak dapat diamalkan setiap hari dan malamnya pada bulan Rejab, maka amalkanlah pada hari Isnin, Khamis  dan Jumaat. Jika tidak dapat lakukan kesemuanya, janganlah tinggalkan semuanya. Faham x ayat terakhir ni? =)

Bagi Yaya, xkira apapun, lakukanlah segala amal ibadah tu dengan hati yang ikhlas, sentiasa berdoa agar hati dan diri ni mudah mengingati dan menyebut (berzikir) nama Allah setiap masa dan ketika walau saat kita duduk, berdiri mahupun berbaring atau dalam setiap apa jua perkara yang kita lakukan. Mudah-mudahan segala amalan kita diterima Allah SWT dan tidak menjadi sia-sia.

Mari, kita sama-sama tambah amalan dan melatih diri dalam 2 bulan sebelum masuknya bulan Ramadhan tahun ini. Semoga Allah memanjangkan umur kita dan kita sempat untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan. Xsabar rasanya ni.

Pada yang belum ganti puasa yang lepas tu, cepat2 lah ganti ye..jangan sampai masa nanti akan menyusahkan orang lain untuk gantikan pula puasa kita tu.

Renung2kan & selamat berpuasa ^_^

Wednesday, 8 March 2017

CARA-CARA MENGURANGKAN BERAT BADAN SECARA EFEKTIF

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya nak kongsi beberapa tips untuk menurunkan berat badan @ mendapat berat yang ideal. YES! Segala yang kita nak, tidak mudah untuk kita dapatkan. Tapi bila dapat apa yang kita nak dengan hasil usaha titik peluh sendiri ianya memang suatu nikmat. Dengan cara macam tu barulah boleh kita hargai segala usaha yang telah dilakukan sendiri. Betul tak? Harapnya, diri boleh ISTIQAMAH dan bukan hanya sekadar hangat-hangat tahi kucing ea..ahaks!=p

Sila baca dan ikut cara/langkah nota dibawah yang telah Yaya COPY PASTE dari laman sesawang lain (tak ingat dari mana..huhu) + EDIT + ADD dari ilmu yang Yaya tahu, ye:

1. PILIH PEMAKANAN YANG BERKARBOHIDRAT RENDAH  
– Fahami konsep dan maksud ketosis: Karbohidrat merupakan sumber tenaga. Tenaga yang tidak digunakan akan disimpan di dalam bentuk lemak. Dengan memakan karbohidrat rendah, lemak dijadikan sumber tenaga dan digunakan/dibakar untuk keperluan harian.

2.  MAKAN HANYA BILA LAPAR
Makan apabila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Makan haruslah pada kadar berpatutan. Makan tidak lebih dari 400 kalori sekali makan.


3. MAKAN MAKANAN YANG SEBENAR DAN BUKAN YANG DIPROSES
– Makanan proses yang diawet penuh dengan garam, gula dan bahan tiruan lain. Bahan-bahan ini berkalori tinggi dan merbahaya untuk tubuh badan. Ia juga boleh menurunkan kadar metabolisma badan. Contoh makanan tu tak perlu la Yaya mention. Semua tahu kan apa itu makanan diproses..huhu

4. PASTIKAN DIET DAN SENAMAN BERTERUSAN
– Ramai yang berhenti dari berdiet dan bersenam sebab result perlahan. Walaupun perlahan, tetap ada perubahan. Ingat. ISTIQAMAH! Teruskan berdiet dan bersenam demi untuk mendapat perubahan yang ketara pada jangka masa yang panjang dan bukan untuk jangka masa yang pendek.

5. ELAKKAN BAHAN TIRUAN
– Bahan tiruan seperti pewarna dan perasa seperti sos, amat tidak diperlukan dan merbahaya untuk tubuh badan. Walaupun pada kuantiti yang sedikit, kalori sangat tinggi. Ingat!

6. KURANGKAN STRESS DAN TIDUR DENGAN BETUL
– Stress dan kekurangan tidur boleh menyebabkan hormon badan bercelaru. Metabolisma badan juga akan terganggu jika tidak diurus dengan cepat. Hilangkan stress dengan bersenam, bersantai atau membuat aktiviti-aktivit outdoor yang menenangkan. Macam Yaya, bila stress, Yaya atasi dengan menyibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti fizikal atau buatla apa-apa yang boleh kita lupa sekejap masalah tu. Contoh Yaya akan pergi karaoke. Ajak siblings also yang kaki karok juga, cari tempat karok yang ada pakej 3-5 jam sekali ada makanan. Dah penat layan tekak sampai takda suara,kita layan pula pewot sampai muncit..harharhar ^o^
Kalau tak karok, Yaya akan tengok movie. Pergilah check it out kat kat cinema tengok apa citer best. And of course Yaya prefer movie genre action/adventure dan sewaktu dengannya. Kalau movie jiwang@sentimental tu mintak mahap la. Kang bertambah stress hakak tengok dik nonnn.haha

7. PUASA SETENGAH HARI
– Makan hanya apabila matahari diatas kepala. Maksudnya, di waktu subuh dan sebelum maghrib. Puasa pada waktu malam. Dan sebaiknya juga kalau ada sesiapa yang tak ganti puasa lagi tu, cepat-cepatlah ganti puasa anda ye. Lagi beberapa bulan je nak masuk Ramadhan semula ni..Ya ALLAH! Tetiba rasa tak sabar pula nak sambut pose Ramadhan ni.. "Ya Rabb, panjangkanlah umur kami hingga dapat menyambut kedatangan RamadhanMU kali ini..Aminn"

8. MINUM KOPI DI WAKTU PAGI DAN TEH HIJAU DI WAKTU PETANG
– Kopi dan teh mengandungi kafein. Kafein merupakan salah satu agent pembakar lemak. Kopi memang minuman kegemaran. Tapi kopi yang Yaya suka bukan kopi hitam tu. Yaya jarang kot minum kopi hitam tu, jenis kopi yang Yaya minum adalah jenis kopi yang dah bertambah perisa. Yang lebih bermanfaat untuk kesihatan. Contoh kopi yang Yaya pernah minum KOPI MERAH, KOPI SAWDA, PEARL WHITE COFFEE dan yang terbaru Yaya masih dalam proses mencuba iaitu KOPI HIJAU. Lebih kepada untuk menurun dan mengekalkan berat badan. Apapun pastikan anda tidak mengambil terlalu banyak kerana merbahaya untuk kesihatan ok.

9. PADAMKAN TV ANDA
- Menurut satu kajian, makan sambil menonton TV boleh membuat anda makan 40 peratus lebih banyak kalori daripada biasa. Malah menghantar mesej telefon sambil makan, atau apa-apa aktiviti lain yang mengganggu aktiviti makan juga boleh menyebabkan anda makan terlalu banyak. Penyelesaiannya, 'plate your food' serta duduk dan makan di meja walaupun anda berseorangan.

Yup gais! Yaya juga dah membuat ujikaji dan sememangnya kajian yang telah dilakukan itu tepat. Kuantiti makanan yang diambil jadi lagi banyak pula..heee. After this memang kena stop biasakan diri makan cara macam tu. Leka tengok tv sampai tak sedar 1 bungkus kerepek habis seorang yang makan.hahaha.eh itu bukan Yaya ye..saja jaaa bagi contoh.. =p

Tapi korang pun memang boleh perasan kan. Macam nak tengok movie, sebelum tu mesti nak beli popcorn or something yang korang boleh wat kunyah kunyah dalam conema tu kan..DON'T USE TO IT,ok..not good for your health. And actually,uolss want to know something? Kalori boleh juga terbakar dengan hanya MENONTON TELEVISYEN / MOVIE,ok! Tapi syarat nya, menonton TANPA mengunyah apa-apa makanan!

10. BERSENAM 3 KALI SEMINGGU
- Untuk siapa yang pernah follow Yaya sebelum ni kat IG, tahu yang Yaya memang selalu tiap hujung minggu akan pergi jog kat Tasik Shah Alam sek.14 tu. Tapi untuk pengetahuan, Yaya dah berapa lama tak pergi jog kat sana. Berapa bulan dah. Huhu. Disebabkan Yaya dah tak pergi jog tiap minggu tu, Yaya amalkan senaman / workout je kat rumah selain dari bersauna. Yup. Ada set sauna sendiri kat rumah. Yang kecil tu je. Memang besh. Dengan temperature 5 duduk dalam 30min je peluh da keluar banyak. Tapi setakat bersauna tak dapat membina otot badan. Kalau tak nanti badan akan lemah + kurang stamina. So, that's why Yaya +aktiviti dengan buat workout. 

Macamana nak mula dengan amalkan workout ni? Meh Yaya share ye. Yaya bagi contoh diri Yaya sendiri tau. Handphone korang kan canggih. Just korang buka APPSTORE tu. Cari workout yang boleh dilakukan dirumah atau workout without equipment. Pun boleh. Lepas tu, dari APPS tu korang pilih je la mana-mana workout yang korang yakin,korang boleh buat, kalau tak yakin pun paksa diri tu untuk yakin! U CAN DO IT bebeh! 

Selain dari tu, korang kena pilih workout yang SURE akan bakar lemak for whole body korang ye. Yela, takkan nak workout untuk certain part je kan, takkan nak pilih senaman untuk perut je, nanti lemak kat tangan, kaki tu terlebih sudaaaa ^o^ Better korang pilih workout apps yang buat workout untuk whole body ye. Tapi macam Yaya ni, tak buat macam tu. Yaya lebih prefer 1 APPS, 1 WORKOUT. Contoh, yang sekarang Yaya download ada 3 WORKOUT APPS. Untuk kaki, perut dan tangan. Boleh tengok gambar dibawah:

LEG WORKOUT
Workout ni akan beri kesan untuk seluruh bahagia kaki korang. Untuk menguatkan kaki for sure dan supaya lebih berotot..bukan lebih LEMAK.. =p

ARM WORKOUT
Macam kaki juga. Hasilnya seluruh tangan korang akan terasa.Syiok sangat rasa. Bila lengan steady je, kuat dan tak menggelebeh..kuikuikui Genggam da boleh nampak otot tu kire ok la kan..hahaha ^o^

SIT UP WORKOUT
Untuk perut aka tummy. Sure kalau boleh istiqamah lakukan tiap hari, tak malas, perut korang steady flat je takda muncit.heee =D InsyaAllah

11. TIMBANG BERAT ANDA
- Jika berat anda bertambah dalam masa beberapa hari berturut-turut, ia adalah petanda kepada anda untuk KURANGKAN MAKAN dan lebihkan aktiviti bersenam. Lagi satu, ada cara untuk timbang berat badan dengan betul ye. Bukan main timbang sesuka hati masa korang je. Seeloknya timbang seminggu sekali. Tetapkan hari yang korang boleh maintain.

Contoh timbang setiap hari Sabtu ke..Ahad ke..dan ulang minggu depannya hari yang sama,ok. Then waktu yang baik adalah di awal pagi,sebelum korang minum air dan selepas buang air,ok. Untuk pengetahuan, kalau korang timbang badan dengan kerap,korang akan bertambah stress dan pening coz tiap hari berat badan kita berubah. Sebab tu seeloknya pilih satu hari dalam seminggu untuk timbang berat badan korang.

12. ALIHKAN PERHATIAN JIKA NAFSU MAKAN ANDA MENINGKAT
- Jika fikiran anda melekat kepada satu makanan tertentu ( NASI KANDAR), telefon rakan anda untuk bertanya khabar supaya anda terlupa tentang keinginan untuk makan nasi kandar. Kajian menunjukkan bahawa keinginan hanya bertahan kira-kira 5 minit, jadi pada masa anda tamatkan panggilan, keinginan untuk memakan makanan tidak sihat telah reda.

13. TIDUR YANG CUKUP
- Dengan tidur hanya 30 minit lebih awal dan bangun 30 minit lebih awal daripada yang anda biasa boleh membantu anda membuat pilihan makanan yang lebih baik dan bijak. Apabila mendapat masa tidur yang cukup, anda kurang cenderung untuk makan snek akibat daripada keletihan atau tekanan.

14. FIKIR KURUS
- Sentiasa pandang ke cermin dan bayangkan badan anda yang kurus, seksi dan sihat. Motivasi visual membolehkan anda sentiasa fokus untuk mencapai berat badan yang anda inginkan dan mengingatkan anda bahawa ia boleh dicapai!

Itu sahaja yang Yaya dapat kongsi. Yang Yaya pun read, copy & share dengan korang. Hehe. Hope dapat membantu sesiapa yang bermasalah tu ye. =)

Minta maaf jika ada tersalah info, mohon diberitahu supaya Yaya dapat membuat pengubahsuaian mengikut info yang betul,ye.

Sekian,Wassalam ^_^

Popular Posts