Friday, 28 April 2017

SHOPPING DENGAN EZBUY MALAYSIA

Assalamualaikum wbt..
Pernah dengar tentang EZBUY MALAYSIAMereka sebenarnya adalah: 
  • Taobao Malaysia
  • Agen Taobao Malaysia
  • USA Shopping & Shipping
  • Taiwan Shopping & Shipping

Menarik! Tak sangka ada agen membeli belah sebegini kat Malaysia. Jadi tak perlulah pergi jauh jauh merantau ke China nun semata nak shopping..syioknye lahaii kan ^O^
Sebagai pengguna baru, korang ada 2 pilihan untuk log masuk :
  1. Log masuk
  2. Daftar


P/S: Untuk OTP tu untuk dapatkan code verification untuk register. Lepas you all letak nombor telefon, klik “SEND OTP”. Nanti dapat code melalui msg, masukkan code dan baru boleh klik “Register”.


Lepas dah daftar atau log masuk, ok done! Da boleh siap sedia untuk 'cuci mata' & membeli belah!^,^

Didalam laman sesawang mereka, korang boleh terus cari semua jenis kategori yang korang nak :
  • Pakaian wanita
  • Pakaian lelaki
  • Mainan, Ibu & Anak
  • Kasut, beg & Aksesori
  • Rumah & Taman
  • Kecantikan & Kesihatan
  • Sukan
  • Pejabat & Alat tulis
  • Automotives
  • Mobiles & Tablets
Bagi Yaya, memang 'giler' sangat dengan kasut selain dari aksesori wanita 💜! Meh, tengok sikit kasut dan aksesori yang ada kat sini 


*murah giler kann =p*

Lepas da pilih barang dan masukkan dalam korangnya 'troli' @k@ shopping cart, boleh terus 'checkout' untuk teruskan proses pembayaran pula. Macam biasala kan. 

KELEBIHAN MENGGUNAKAN PRIME SERVICE DI EZBUY MALAYSIA

Apa kebenda Prime Service pula ni. Okay, cuba hadam gambar kat bawah ni. Apa yang you all faham?

Beli unlimited kuantiti barang tapi harga postage RM8.80 sahaja? Haaaa betul tu!! Beli la apa pun yang you all nak, meja, kerusi, khemah, beg travel dan pelbagai lagi la. You all hanya buat bayaran RM18.80 untuk sebulan / RM188.80 setahun sahaja. Mahal ke? Murah kannn demi dapat layan macam VVIP gittewww.

So macam mana nak dapat Prime Service ni?


1) Buka website ezbuy.my dan click ‘PRIME PAGE'
2) Seterusnya macam cara nak beli yang ena dah ajar kat atas. Tapi terlebih dahulu kena purchase shipping trial 1 month atau 1 year. Pilih la ikut kemampuan sendiri.



Kebanyakkan barang yang di jual kat Ezbuy ni datangnya daripada luar negara seperti China, USA dan lain-lain lagi. So, kebiasaannya international shipping fees akan mahal. Makin banyak kuantiti barang yang kita beli, lagi mahal shipping fees nya. Ini gunanya Prime Service. Tak payah dah bayar mahal-mahal beratus ringgit sekali beli untuk shipping fees.


Yaya dah shopping kat EZBUY dan dari review Yaya ni, apa kelebihan yang ada pada EzBuy ada 2 benda penting yang anda perlu tahu dan ianya menjadi sebab kenapa anda perlu membeli di EzBuy. Sebab pertama adalah kerana tawaran harga barang yang sangat murah dan berpatutan. Dan sebab kedua pula adakah kelebihan kos shipping yang murah. Anda beli seberapa banyak barang pun anda hanya perlu bayar kos shipping antarabangsa sebanyak RM8.80 SAHAJA (dengan PRIME SERVICE).

BERITA BAIK!
ISTIMEWA untuk pembaca blog Yaya ni, yang nak shopping kat EZBUY, meh, nak bagi baucer RM15!! ni..yeaaa suka x suka x?? hehe Just follow & klik link kat bawah ni ye sayang sayang semua...
.
.
.

Untuk maklumat lanjut, korang boleh terjah terus ke laman sesawang EZBUY ni ok.

HAPPY SHOPPING EVERYONE!!
^,^

Tuesday, 25 April 2017

TANDA ALLAH SAYANG 💜

Assalammualaikum w.b.t

Sekadar perkongsian..Setiap yang terjadi itu punya hikmah tersendiri. Sesungguhnya hanya DIA yang tahu apa yang TERBAIK untuk setiap hambanya... Wallahua'lam










Credit : Kisah Zakat Malaysia
Moga bermanfaat.
Sekian, wassalam...

Thursday, 13 April 2017

MOVIE REVIEW : FAST & FURIOUS 8!

Assalammualaikum w.b.t.

Yeaa...movie yang ditunggu dapat jua ku tonton saat hari pertama di pawagam..hehe. Semalam (12 April 2017) sudah mula ditayangkan diseluruh pawagam. Tapi ada juga yang dah tengok premiere screening movie ni kan kalau tak silap 11 April tu (eh,betul ke nama tu..huhu.Main bedal jak =p)

Yaya takdalah nak buat sinopsis or review panjnag mengenai filem ni. Semua orang pun tahu tentang movie ni. Dah masuk TRILLER-8 da pun kan. Cuma bagi pengkritik filem of course mereka akan kata movie FAST & FURIOUS 8 ni dah terlalu melalut panjang dari
motif jalan cerita sebenar movie ni. Yela, cuba kalau nak dibandingkan dengan 2 FAST & 2 FURIOUS - 1 tu, pokok cerita adalah mengenai kehebatan dan kelajuan kereta semata tapi bila mula ada sequal/triller sampai lah yang sekarang F&F 8 ni, cerita da mula kurang, ia lebih kepada cerita mengenai tangkap orang jahat la,selamatkan negara pe semua.

Well, tapi bagi Yaya, malas nak fikir semua tu. Yaya suka je tengok filem aksi macam ni. It's about ENTERTAINMENT right..so tak kisahla filem apa asalkan ia menarik minat penonton + mempunyai sikit pengajaran dan pelajaran yang boleh diambil dan dipelajari ditambah pula dengan unsur jenaka yang menggegarkan perut (pergh, sampai bergegar perut tu yang tak tahan.haha)
kira bagusla tu kan.

Sambung balik review..kalau korang tengok thriller dia, memang amat tak disangka bila dapat tahu Torreto tu da mula berpaling tadah dengan family @k@ kawan-kawan dia. Bertambah menarik bila ia ada kaitan dengan seorang wanita. Jeng jeng jeng.....Fuhh..agak complicated cerita pada mulanya.


Nak tahu kesudahan cerita, kenapa Torreto berpihak pada orang lain? Apa reaksi family dia bila dia bertindak begitu? Bolehla korang pergi tengok kat pawagam,ok. Memang best, dalam filem aksi, mereka selitkan juga unsur kekeluargaan, romantik dan juga jenaka. Memang terbaikk bagi Yaya. Untuk filem ni Yaya bagi rate 9/10! yeaaa!! ^o^

Sekian, enjoy the movie ok!
Wassalam.

Wednesday, 12 April 2017

WORDLESS WEDNESDAY : IT'S TIME TO BE FAST8!

Assalammualaikum w.b.t.


Jom ngedate dengan hakak jom meh..hikhikhik =p

Kbai

#THROWBACK : HAPPY BIRTHDAY,BOSS!

Assalammualaikum w.b.t

Setiap hari sibuk sampai tak dan cek nak upload gambar buat entri blog ni. Haihh. Blokwalking pun tak sempat. Ni pun Yaya curi sikit masa kat office ni buka blog sat, kemaskini apa yang patut. Hm. This is should NOT happen. Blogger kalau nak mantapkan blog kena rajin kemaskini blog & entri, kena rajin blokwalking ke 'rumah' blogger-blogger yang lain, baru lah kenal saling mengenali kan.. Ni x,blog jarang update, blokwalking pun seminggu sekali, siapa nak kenal kalau macam tu,kan? Takpa, nak buat macamana kan. Nama pun PART TIME BLOGGER. Kalau FULLTIME tu lain la. InsyaAllah, Yaya akan sentiasa improve diri dan blog. Supaya blog ni bukanlah jadi blog yang syok sendiri..hahaha ^o^ 

Ok. Taknak bebel sensorang..haha. Just nak share dalam entri kali ni, perkara latest yang tak berapa nak latest berlaku. Sepatutnya entri ni Yaya publish minggu lepas,baru lah FRESH kann. Anyway, nak wish kat BOSS Yaya yang kiut miut comey lotey ni yang baru tak baru jugak la berkahwin (awal tahun ni-2017), SELAMAT HARI LAHIR @k@ HAPPY BIRTHDAY @K@ HAPPY BORNDAY @K@ HAPPY OLDER DAY ^O^ yang ke....berapa tu dia rahsiakan.haha. Tapi yang penting BOSS Yaya ni maintain KAWAII je! Walaupun dia tak baca blog Yaya (haha =p) tetap juga nak buat wishes, Boss, hope all what your dream will be come true soonest. Please stay cute and be a good boss to your staff! ^_^








Minggu lepas, half staff dari department kami (Yaya dalam IT Department.heeee =D ) pergi celebrate birthday boss Yaya tu kat Empire,Subang. Tak pernah pergi makan kat tempat tu. Makanan masakan Italy. Untuk tekak melayu macam Yaya ni memang pelik sikit la bile rasa makanan yang tak pernah rasa sebelum ni.haha. Tapi hadam je la. Ok je.



Nama restoran makanan itali tu TOUS LES JOURS..haaa acaner nak sebut ko,jangan memain kalau nak ikutkan sebutan dia takdak pun bunyi 'S' tu..haha. Masa ni time lunch, so, Yaya pilih set jimat ler dan yang paling sihat (konon). Jadi amik la set lunch yang ni GRILLED MUSHROOM TARTINE WITH HOT GREEN TEA. RM19.90 je. Harga tu ok la untuk tempat macam tu. Standard la kan. 

Tapi rasa makanan tu agak kureng bagi Yaya. Apa bahan dalam GRILLED MUSHROOM TARTINE tu? Here - sauteed king oyster mushroom, button mushroom and shiitake mushroom topped on sour dough bread with a side salad + egg on top. Urmm..nyummy ke x..hehe

Maybe tekak orang melayu (tapi xpior) macam Yaya ni kan, tak berapa minat makan jenis mushroom dia tu. Not suitable with my taste. Tapi kalau bab roti tu memang TERRRBAIKK la kan..Itali kot. Memang femes dengan pembuatan roti. Tengok roti roti tu pun da buat ceq telan liuq aihhh. Tapi tengok je la. Nak beli tu memang tak, coz I'M ON DIET! ahaks!

Ada sesiapa yang pernah try tempat ni, ada sesetengah makanan dia yang ok, sedap + terbaik (mengikut member office lain yang makan) dan ada juga yang kurang memuaskan tekak mereka,huhu. Biasalah, tak biasa makan makanan macam tu. Maybe kalau rajin ke sana merasa makanan dia tu,ok la kot.
Ok. So far, itu sahaja entri yang Yaya nak update. Jap lagi post entri fresh. =p

Sekian, Wassalam

Wednesday, 29 March 2017

SELAMAT DATANG, REJAB!

Assalammualaikum w.b.t.


Alhamdulillah! Bulan yang ditunggu sudah tiba...Eh, Yaya tunggu sebab apa ye? Hehe sebab bila sudah masuk bulan Rejab ni bermakna bulan Ramadhan semakin tiba, dekat sangat dah. Rindu rasanya nak sambut bulan Ramadhan. Time sebelum subuh, semua orang bangun untuk sahur, kemudian bila time berbuka, ada bazaar dan lagi besh bila nak solat terawih..umm ^_^ suke sangat..semoga kita semua sempat untuk menyambut ketibaan bulan Ramadhan tu ye.Aminn =)


Yaya sebenarnya nak share serba sedikit tentang Bulan Rejab yang Yaya copy juga dari sumber2 lain.Mana yang betul,harap diterima dan dipraktikkan tapi mana yang silap tu,harap maaf dan diberitahu agar dapat kita sama2 perbetulkan ye =) 

Bulan Rejab ni adalah bulan ketujuh (7) dalam calendar Islam. Rejab bermaksud mengagungkan dan membesarkan. Bulan ini salah satu bulan yang dihormati dan pintu Ka’bah dibuka. Menurut sejarahnya, bulan Rejab dimuliakan orang Arab dengan menyembelih anak unta pertama dari induknya.


Rejab juga merupakan satu lagi bulan suci yang diharamkan perlawanan atau peperangan dilarang berperang. Ia dikenali juga sebagai ‘Rajab Al-A’sham’ (Rajab yang sunyi) dan ‘Rajab al Fard’. Fard bermaksud keseorangan atau bersendirian kerana tiga bulan suci yang lain berada jauh dan berturutan berbanding Rejab terasing di tengah-tengah.

Kelebihan Bulan Rejab

Perselisihan Pendapat Mengenai Hadis-Hadis Berkaitan Kelebihan Bulan Rejab


Sebelum ni Yaya pon banyak dengar tentang kelebihan2 dalam bulan Rejab ni tapi bila disiasat (ewahh..mcm spy..;p) betul-betul, rupanya kebanyakan hadis tentang kelebihan bulan Rejab ni adalah hadis dhai’f dan ada juga hadis yang palsu.


Ulama berselisih pendapat sama ada hadis-hadis ini boleh diterima untuk diamalkan atau ditolak berdasarkan penilaian hadis-hadis yang diklasifikasikan sebagai dha’if, sangat dha’if dan maudhu’ (palsu). Sebahagian ulama dan para pendakwah masa kini mengambil sikap berhati-hati dan sebahagiannya menolak hadis-hadis ini dan melarangnya disampaikan kepada masyarakat. Di antara contoh hadis-hadis mengenai bulan Rejab yang adalah seperti:-

Ø   Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud; “Rejab bulan Allah, Sya’aban bulanku (Nabi Muhammad SAW), Ramadan bulan umatku”.
(Hadis ini dikatakan mun’kar bahkan dianggap maudhu’ dan tiada padanya nilai ilmiah yang boleh dipertanggungjawabkan)
Ø   “Dalam syurga ada sebuah sungai bernama Rejab, airnya lebih putih daripada susu, lebih manis daripada madu. sesiapa berpuasa dalam bulan Rejab, nescaya diberi minum air sungai itu”.
(Hadis ini juga dhai’f)
Ø    “Sesiapa berpuasa sehari dalam bulan Rejab, sama seperti ia berpuasa sebulan. Sesiapa berpuasa 7 hari nescaya ditutup daripadanya 7 pintu neraka Jahannam. Sesiapa berpuasa 8 hari, nescaya dibuka 8 pintu syurga”.
(Hadis ini dha’if)
Dan ada banyak lagi hadis2 tentang kelebihan dalam bulan Rejab ni.Wallahualam la tentang kesemua kelebihan-kelebihan yang selalu diperkatakan tu, sama ada betul atau tidak Yaya xberani nak kongsi kat sini..korang boleh search sendiri dan pastikan hadis tu SAHIH tau.

Amalan dalam Bulan Rejab

Umat Islam digalakkan beribadat sebanyak mungkin dalam bulan Rejab sebagai satu latihan sebelum mereka menghadapi bulan Ramadan kerana pada bulan ini Allah SWT banyak memberikan Rahmat-Nya. Ia adalah permulaan bulan mulia dan bagi mempertingkatkan ibadat dan ketaqwaan, terutama melipat-gandakan amal soleh seperti istighfar dan puasa sunat. Rasulullah SAW bersabda: 
“Kembalilah kepada tuhan kamu dengan keampunan daripada dosa-dosa kamu dan hindarilah perbuatan maksiat dalam bulan mulia, iaitu Rejab.”

Beberapa amalan yang baik dilakukan dalam bulan Rejab ialah:
  • Menyucikan diri daripada dosa dengan bertaubat dan memohon ampun
  • Meneguhkan jiwa dan keimanan dengan memperbanyak bacaan al-Quran.
  • Membersihkan hati yang lalai dan alpa melalui amalan beristighfar dan zikir
  • Mendekatkan diri kepada Allah dengan menunaikan solat, puasa dan bersedekah
  • Mohon keselamatan dan kesejahteraan dengan berselawat dan berdoa kepada-Nya
  • Menginsafkan diri dengan membaca atau mendengar peristiwa Israk dan Mikraj, kisah teladan perjuangan Rasulullah dan sirah Islam lain.
Beramallah bersungguh-sungguh dengan berjaga sepanjang malam bagi melakukan ibadah solat-solat sunat, beristighfar, bertahmid, berzikir, bertasbih, berselawat dan berdoa.

Bersahurlah sebagai persediaan puasa pada siangnya dan amal ibadat yang lain. Sekiranya tidak dapat diamalkan setiap hari dan malamnya pada bulan Rejab, maka amalkanlah pada hari Isnin, Khamis  dan Jumaat. Jika tidak dapat lakukan kesemuanya, janganlah tinggalkan semuanya. Faham x ayat terakhir ni? =)

Bagi Yaya, xkira apapun, lakukanlah segala amal ibadah tu dengan hati yang ikhlas, sentiasa berdoa agar hati dan diri ni mudah mengingati dan menyebut (berzikir) nama Allah setiap masa dan ketika walau saat kita duduk, berdiri mahupun berbaring atau dalam setiap apa jua perkara yang kita lakukan. Mudah-mudahan segala amalan kita diterima Allah SWT dan tidak menjadi sia-sia.

Mari, kita sama-sama tambah amalan dan melatih diri dalam 2 bulan sebelum masuknya bulan Ramadhan tahun ini. Semoga Allah memanjangkan umur kita dan kita sempat untuk menjalani ibadah puasa Ramadhan. Xsabar rasanya ni.

Pada yang belum ganti puasa yang lepas tu, cepat2 lah ganti ye..jangan sampai masa nanti akan menyusahkan orang lain untuk gantikan pula puasa kita tu.

Renung2kan & selamat berpuasa ^_^

Wednesday, 8 March 2017

CARA-CARA MENGURANGKAN BERAT BADAN SECARA EFEKTIF

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya nak kongsi beberapa tips untuk menurunkan berat badan @ mendapat berat yang ideal. YES! Segala yang kita nak, tidak mudah untuk kita dapatkan. Tapi bila dapat apa yang kita nak dengan hasil usaha titik peluh sendiri ianya memang suatu nikmat. Dengan cara macam tu barulah boleh kita hargai segala usaha yang telah dilakukan sendiri. Betul tak? Harapnya, diri boleh ISTIQAMAH dan bukan hanya sekadar hangat-hangat tahi kucing ea..ahaks!=p

Sila baca dan ikut cara/langkah nota dibawah yang telah Yaya COPY PASTE dari laman sesawang lain (tak ingat dari mana..huhu) + EDIT + ADD dari ilmu yang Yaya tahu, ye:

1. PILIH PEMAKANAN YANG BERKARBOHIDRAT RENDAH  
– Fahami konsep dan maksud ketosis: Karbohidrat merupakan sumber tenaga. Tenaga yang tidak digunakan akan disimpan di dalam bentuk lemak. Dengan memakan karbohidrat rendah, lemak dijadikan sumber tenaga dan digunakan/dibakar untuk keperluan harian.

2.  MAKAN HANYA BILA LAPAR
Makan apabila lapar dan berhenti makan sebelum kenyang. Makan haruslah pada kadar berpatutan. Makan tidak lebih dari 400 kalori sekali makan.


3. MAKAN MAKANAN YANG SEBENAR DAN BUKAN YANG DIPROSES
– Makanan proses yang diawet penuh dengan garam, gula dan bahan tiruan lain. Bahan-bahan ini berkalori tinggi dan merbahaya untuk tubuh badan. Ia juga boleh menurunkan kadar metabolisma badan. Contoh makanan tu tak perlu la Yaya mention. Semua tahu kan apa itu makanan diproses..huhu

4. PASTIKAN DIET DAN SENAMAN BERTERUSAN
– Ramai yang berhenti dari berdiet dan bersenam sebab result perlahan. Walaupun perlahan, tetap ada perubahan. Ingat. ISTIQAMAH! Teruskan berdiet dan bersenam demi untuk mendapat perubahan yang ketara pada jangka masa yang panjang dan bukan untuk jangka masa yang pendek.

5. ELAKKAN BAHAN TIRUAN
– Bahan tiruan seperti pewarna dan perasa seperti sos, amat tidak diperlukan dan merbahaya untuk tubuh badan. Walaupun pada kuantiti yang sedikit, kalori sangat tinggi. Ingat!

6. KURANGKAN STRESS DAN TIDUR DENGAN BETUL
– Stress dan kekurangan tidur boleh menyebabkan hormon badan bercelaru. Metabolisma badan juga akan terganggu jika tidak diurus dengan cepat. Hilangkan stress dengan bersenam, bersantai atau membuat aktiviti-aktivit outdoor yang menenangkan. Macam Yaya, bila stress, Yaya atasi dengan menyibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti fizikal atau buatla apa-apa yang boleh kita lupa sekejap masalah tu. Contoh Yaya akan pergi karaoke. Ajak siblings also yang kaki karok juga, cari tempat karok yang ada pakej 3-5 jam sekali ada makanan. Dah penat layan tekak sampai takda suara,kita layan pula pewot sampai muncit..harharhar ^o^
Kalau tak karok, Yaya akan tengok movie. Pergilah check it out kat kat cinema tengok apa citer best. And of course Yaya prefer movie genre action/adventure dan sewaktu dengannya. Kalau movie jiwang@sentimental tu mintak mahap la. Kang bertambah stress hakak tengok dik nonnn.haha

7. PUASA SETENGAH HARI
– Makan hanya apabila matahari diatas kepala. Maksudnya, di waktu subuh dan sebelum maghrib. Puasa pada waktu malam. Dan sebaiknya juga kalau ada sesiapa yang tak ganti puasa lagi tu, cepat-cepatlah ganti puasa anda ye. Lagi beberapa bulan je nak masuk Ramadhan semula ni..Ya ALLAH! Tetiba rasa tak sabar pula nak sambut pose Ramadhan ni.. "Ya Rabb, panjangkanlah umur kami hingga dapat menyambut kedatangan RamadhanMU kali ini..Aminn"

8. MINUM KOPI DI WAKTU PAGI DAN TEH HIJAU DI WAKTU PETANG
– Kopi dan teh mengandungi kafein. Kafein merupakan salah satu agent pembakar lemak. Kopi memang minuman kegemaran. Tapi kopi yang Yaya suka bukan kopi hitam tu. Yaya jarang kot minum kopi hitam tu, jenis kopi yang Yaya minum adalah jenis kopi yang dah bertambah perisa. Yang lebih bermanfaat untuk kesihatan. Contoh kopi yang Yaya pernah minum KOPI MERAH, KOPI SAWDA, PEARL WHITE COFFEE dan yang terbaru Yaya masih dalam proses mencuba iaitu KOPI HIJAU. Lebih kepada untuk menurun dan mengekalkan berat badan. Apapun pastikan anda tidak mengambil terlalu banyak kerana merbahaya untuk kesihatan ok.

9. PADAMKAN TV ANDA
- Menurut satu kajian, makan sambil menonton TV boleh membuat anda makan 40 peratus lebih banyak kalori daripada biasa. Malah menghantar mesej telefon sambil makan, atau apa-apa aktiviti lain yang mengganggu aktiviti makan juga boleh menyebabkan anda makan terlalu banyak. Penyelesaiannya, 'plate your food' serta duduk dan makan di meja walaupun anda berseorangan.

Yup gais! Yaya juga dah membuat ujikaji dan sememangnya kajian yang telah dilakukan itu tepat. Kuantiti makanan yang diambil jadi lagi banyak pula..heee. After this memang kena stop biasakan diri makan cara macam tu. Leka tengok tv sampai tak sedar 1 bungkus kerepek habis seorang yang makan.hahaha.eh itu bukan Yaya ye..saja jaaa bagi contoh.. =p

Tapi korang pun memang boleh perasan kan. Macam nak tengok movie, sebelum tu mesti nak beli popcorn or something yang korang boleh wat kunyah kunyah dalam conema tu kan..DON'T USE TO IT,ok..not good for your health. And actually,uolss want to know something? Kalori boleh juga terbakar dengan hanya MENONTON TELEVISYEN / MOVIE,ok! Tapi syarat nya, menonton TANPA mengunyah apa-apa makanan!

10. BERSENAM 3 KALI SEMINGGU
- Untuk siapa yang pernah follow Yaya sebelum ni kat IG, tahu yang Yaya memang selalu tiap hujung minggu akan pergi jog kat Tasik Shah Alam sek.14 tu. Tapi untuk pengetahuan, Yaya dah berapa lama tak pergi jog kat sana. Berapa bulan dah. Huhu. Disebabkan Yaya dah tak pergi jog tiap minggu tu, Yaya amalkan senaman / workout je kat rumah selain dari bersauna. Yup. Ada set sauna sendiri kat rumah. Yang kecil tu je. Memang besh. Dengan temperature 5 duduk dalam 30min je peluh da keluar banyak. Tapi setakat bersauna tak dapat membina otot badan. Kalau tak nanti badan akan lemah + kurang stamina. So, that's why Yaya +aktiviti dengan buat workout. 

Macamana nak mula dengan amalkan workout ni? Meh Yaya share ye. Yaya bagi contoh diri Yaya sendiri tau. Handphone korang kan canggih. Just korang buka APPSTORE tu. Cari workout yang boleh dilakukan dirumah atau workout without equipment. Pun boleh. Lepas tu, dari APPS tu korang pilih je la mana-mana workout yang korang yakin,korang boleh buat, kalau tak yakin pun paksa diri tu untuk yakin! U CAN DO IT bebeh! 

Selain dari tu, korang kena pilih workout yang SURE akan bakar lemak for whole body korang ye. Yela, takkan nak workout untuk certain part je kan, takkan nak pilih senaman untuk perut je, nanti lemak kat tangan, kaki tu terlebih sudaaaa ^o^ Better korang pilih workout apps yang buat workout untuk whole body ye. Tapi macam Yaya ni, tak buat macam tu. Yaya lebih prefer 1 APPS, 1 WORKOUT. Contoh, yang sekarang Yaya download ada 3 WORKOUT APPS. Untuk kaki, perut dan tangan. Boleh tengok gambar dibawah:

LEG WORKOUT
Workout ni akan beri kesan untuk seluruh bahagia kaki korang. Untuk menguatkan kaki for sure dan supaya lebih berotot..bukan lebih LEMAK.. =p

ARM WORKOUT
Macam kaki juga. Hasilnya seluruh tangan korang akan terasa.Syiok sangat rasa. Bila lengan steady je, kuat dan tak menggelebeh..kuikuikui Genggam da boleh nampak otot tu kire ok la kan..hahaha ^o^

SIT UP WORKOUT
Untuk perut aka tummy. Sure kalau boleh istiqamah lakukan tiap hari, tak malas, perut korang steady flat je takda muncit.heee =D InsyaAllah

11. TIMBANG BERAT ANDA
- Jika berat anda bertambah dalam masa beberapa hari berturut-turut, ia adalah petanda kepada anda untuk KURANGKAN MAKAN dan lebihkan aktiviti bersenam. Lagi satu, ada cara untuk timbang berat badan dengan betul ye. Bukan main timbang sesuka hati masa korang je. Seeloknya timbang seminggu sekali. Tetapkan hari yang korang boleh maintain.

Contoh timbang setiap hari Sabtu ke..Ahad ke..dan ulang minggu depannya hari yang sama,ok. Then waktu yang baik adalah di awal pagi,sebelum korang minum air dan selepas buang air,ok. Untuk pengetahuan, kalau korang timbang badan dengan kerap,korang akan bertambah stress dan pening coz tiap hari berat badan kita berubah. Sebab tu seeloknya pilih satu hari dalam seminggu untuk timbang berat badan korang.

12. ALIHKAN PERHATIAN JIKA NAFSU MAKAN ANDA MENINGKAT
- Jika fikiran anda melekat kepada satu makanan tertentu ( NASI KANDAR), telefon rakan anda untuk bertanya khabar supaya anda terlupa tentang keinginan untuk makan nasi kandar. Kajian menunjukkan bahawa keinginan hanya bertahan kira-kira 5 minit, jadi pada masa anda tamatkan panggilan, keinginan untuk memakan makanan tidak sihat telah reda.

13. TIDUR YANG CUKUP
- Dengan tidur hanya 30 minit lebih awal dan bangun 30 minit lebih awal daripada yang anda biasa boleh membantu anda membuat pilihan makanan yang lebih baik dan bijak. Apabila mendapat masa tidur yang cukup, anda kurang cenderung untuk makan snek akibat daripada keletihan atau tekanan.

14. FIKIR KURUS
- Sentiasa pandang ke cermin dan bayangkan badan anda yang kurus, seksi dan sihat. Motivasi visual membolehkan anda sentiasa fokus untuk mencapai berat badan yang anda inginkan dan mengingatkan anda bahawa ia boleh dicapai!

Itu sahaja yang Yaya dapat kongsi. Yang Yaya pun read, copy & share dengan korang. Hehe. Hope dapat membantu sesiapa yang bermasalah tu ye. =)

Minta maaf jika ada tersalah info, mohon diberitahu supaya Yaya dapat membuat pengubahsuaian mengikut info yang betul,ye.

Sekian,Wassalam ^_^

Friday, 3 March 2017

JUMPSUIT : GAYA MUSLIMAH MODEN

Assalammualaikum w.b.t

JUMPSUIT. Masa 1st time Yaya dengar sebelum ni,serius tak tahu macamana rupa pakaian jumpsuit tu. Bila tengok, baru tahu dan teringat dulu masa kecik-kecik ada pakai jumpsuit yang material kain dia jeans. Best. Dah besar ni tak pernah lagi try pakai jumpsuit. Anyway, lately ni dah jadi trend kan. Semakin ramai #OOTD mereka mengenakan jumpsuit. Cantik dan comel je tengok ^_^

Bagi mereka yang tak berapa mengenali apa itu JUMPSUIT FASHION, jangan risau kerana hari ini kita akan tengok bagaimana Muslimah di seluruh dunia menggunakan pakaian ini sebagai trend global untuk para Hijabista. Selepas membaca entri hari ini, mana tahu anda juga mungkin meminatinya dan akan mencuba stail ini esok harinya. Jadi tunggu apa lagi, mari kita tengok bagaimana menggayakan jumpsuit untuk gaya Muslimah urban.

Tips memilih jumpsuit yang sesuai dan mudah dipakai ialah jumpsuit berlengan panjang seperti ini. Secara umumnya, kalau memakai jumpsuit, harus memakai kasut tumit tinggi untuk tidak kelihatan seperti anda “tenggelam” oleh jumpsuit. Jangan risau, kalau tak pandai pakai kasut tumit tinggi, boleh sahaja memilih kasut jenis tumit wedges yang juga tinggi tetapi mempunyai tapak permukaan yang lebih luas jadi ia lebih selesa dipakai.

Sekiranya anda sudah terbeli jumpsuit yang berlengan pendek atau tanpa lengan (sleeveless), jangan cemas! Anda masih boleh menggayaknnya dengan meletakkan lapis luaran seperti cardigan atau jaket. Gaya ini sangat sesuai untuk menghadiri majlis atau acara secara formal. Tips kedua memilih jumpsuit yang sesuai adalah dengan memastikan muatnya labuh dan tidak ketat. Elakkan daripada memilih jumpsuit yang mempunyai ayat “skinny” atau “slim fit” di dalam deskripsi produk.


Ini merupakan jumpsuit jenis jeans yang lebih kasual dan boleh digunakan apabila anda mahu meremajakan diri. Jumpsuit jenis jeans atau denim lazimnya tiada lengan jadi anda cuma perlu memakai baju lengan panjang sebagai lapis dalaman. Sekiranya tiada baju lengan panjang, pakai baju lengan pendek dan lapis dengan cardigan atau jaket di luar. Mudah sahaja cara untuk menggayakan jumpsuit kan? Sekiranya anda boleh memilih jumpsuit, mana satu pilihan anda? ^_^

Monday, 27 February 2017

PRODUCT REVIEW : KHASIAT MILAGRO COFFEE - MMM..SEDAP.EKK...

Assalammualaikum w.b.t.


Apa itu MILAGRO COFFEE??? MILAGRO COFFEE ..satu produk minuman TIDAK BERKAFIEN yang diekstrak dari pokok patawali diadun dengan bahan lain menjadikan ia minuman 7 dalam 1 yang sangat sangat membantu dan mencegah penyakit 3 serangkai terutamanya dan sangat baik untuk : 

+ Menstabilkan tahap gula dalam darah
+ Meningkatkan sensitiviti insulin
+ Membekalkan antioksidan yang tinggi
+ Mengurangkan keletihan kronik
+ Meningkatkan penghadaman
+ Melegakan sakit perut
+ Melegakan pedih ulu hati
+ Menurunkan berat badan
+ Menyembuhkan osteoporosis
+ Melegakan demam selesema
+ Meningkatkan tahap tenaga
+ Menguatkan sistem imun
+ Merangsang aktiviti fizikal


Milagro Kopi Patawali Minuman Kesihatan Terbaru dipasaran Malaysia. Produk minuman kesihatan herba Patawali! Sedap dan berkhasiat..very recommended! Dan yang penting sekali selain dari Awet Muda,
 Kopi Patawali ini juga mampu menurunkan berat badan...

Harga sekotak Milagro Coffee 

Semenanjung Malaysia RM55 + Postage RM8
Sabah / Sarawak RM60 + Postage RM10

Sekiranya berminat korang boleh whatsaap 0123319641

Untuk maklumat lebih lanjut, boleh layar laman sesawang kat bawah ni.. =)



Berita baik buat korang yang ingin mendapatkan pendapatan tambahan...
"Agen dan Stokist Diperlukan
 Bonus Menarik
 3x Seminar FB, IG & Marketing Percuma di Hotel Setiap Tahun
 Bonus Yang Lumayan Termasuk Pakej Umrah"

Selamat Mencuba!!
Milagro Coffee... Mmmm...Sedap Ekk!!!

Friday, 24 February 2017

SALAM JUMAAT : RAHSIA SUJUD KETIKA SOLAT

Assalammualaikum wbt

Salam Jumaat yang penuh barakah. Semoga urusan kita semua dipermudahkan pada hari ini dan semakin dimurahkan rezeki. Aminn ya Rabb.Amin. =)
Just for sharing today. #repost dari IG #thetarbiyah 

RAHSIA SUJUD KETIKA SOLAT


Sujud melibatkan 5 anggota badan yang bertumpu pada bumi, iaitu:
1. Dahi
2. Hidung
3. Kedua telapak tangan
4. Lutut
5. Kedua hujung kaki (jari)

Sujud adalah konsep merendahkan diri, memuji Allah SWT dan meminta segala macam permintaan kepada Allah SWT

Sekaligus, mengikis sifat tercela seperti sombong, riya', ujub, takabur dll.

Dr Fidelma O'Leary. Phd Neuroscience dari St Edward's University, telah menjadi mu'alaf, kerana mendapati fakta tentang manfaat sujud bagi kesihatan.

Dalam kajiannya ditemukan bahawa ada beberapa urat saraf di dalam otak manusia yang tidak dimasuki darah dan urat ini hanya dimasuki darah ketika manusia BERSUJUD.

Tetapi urat saraf ini hanya memerlukan darah untuk beberapa saat tertentu sahaja. Iaitu pada waktu-waktu solat yang telah ditetapkan (Subuh, Zuhur, Asar, Maghrib & Isyak). SubhanaAllah.

Jadi, siapa yang tidak solat maka urat ini tidak menerima darah sehingga otaknya tidak berfungsi secara normal.

Salah satu indikasinya adalah seperti apa yang kita boleh lihat sekarang ini. Timbul bermacam-macam isu gejala sosial di dalam masyarakat yang tidak @ meninggalkan solat saat ini.

Kerana letak otak di atas jantung, makan kata Prof Hembing, jantung hanya mampu membekalkan 20% darah ke otak manusia, maka dibantu lagi dengan sujud yang lebih lama agar menambah kekuatan aliran darah ke otak.

Hal ini sesuai dengan apa yang disampaikan Rasulullah SAW, supaya kita sujud lebih lama pada raka'at terakhir.

Manfaat sujud berlama-lama ini adalah untuk:
1. Menolak pening
2. Jauhi migrain
3. Segarkan otak
4. Tajamkan akal fikiran (peka)
5. Legakan sistem pernafasan
6. Betulkan pundi peranakan yang jatuh
7. Membetul dan mengukuhkan kedudukan bayi dalam kandungan
8. Mengelak kandungan songsang dll.

Dan yang menakjubkan, jika kita memperhatikan bentuk saraf yang ada dalam otak kita adalah berbentuk seperti orang yang sedang sujud.

SUBHANALLAH. WALLAHUA'LAM segala yang baik datang daripada ALLAH SWT dan yang buruk itu adalah dari diri kita sendiri,ye.

Dapat sesuatu? Alhamdulillah. Semoga kita sama-sama dapat mengamalkannya dan mendapat manfaat darinya. Amin. InsyaAllah.

Sekian,Wassalam.

Thursday, 16 February 2017

AMALAN-AMALAN MENJAUHKAN SYAITAN DAN DARI TERPENGARUH DENGAN GODAANNYA

Asslammualaikum w.b.t.

Sekadar untuk perkongsian. Rajin-rajinkan diri untuk membaca. Membaca itu jambatan ILMU kan. Semoga kita semua dapat amalkan dan dapat memberi manfaat. Amin. InsyaAllah. ^_^


1. Mengingat Allah ketika keluar rumah

Dari Anas bin Malik RA, beliau berkata, Rasulullah saw bersabda, maksudnya;

“Barangsiapa yang ketika akan keluar rumah mengucapkan; 
bismillahi tawakkaltu alalloh la haula wa la quwwata illa billah 
(dengan nama Allah, aku berserah diri kepada Allah, tidak ada daya dan kekuatan kecuali kekuatan Allah), maka kepadanya akan dikatakan cukuplah bagimu, kamu telah dijaga dan syaitan telah menjauh darimu.” 
(Hadis Riwayat At-Tirmidzi)

2. Mengingat Allah ketika masuk masjid

Diriwayatkan dari Abdullah bin Amru bin Al-Ash r.a, dari Nabi Muhammad saw bahawa ketika akan masuk masjid, baginda mengucapkan, 
“A’udzu billahil-azhim wa bi wajhihil-karim wa sultonihil-qodimminassyaithonirrojim
(Aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung, dengan wajah-Nya yang mulia dan dengan kekuasaan-Nya yang qodim dari syaitan yang terkutuk.” 
Beliau berkata, “Itu saja?” Baginda berkata, 
“Ya, jika seseorang mengucapkan ini, maka syaitan akan berkata 
‘Ia telah dijaga dariku sepanjang hari’. ” 
(Hadis Riwayat Abu Dawud)

3. Merapatkan saf solat berjemaah

Ibnu Umar berkata, bahawa Rasulullah saw bersabda maksudnya;

“Luruskan barisan dan rapatkan bahu-bahu di antara kamu, dan lembutkan badan kamu untuk saudara yang di sebelah kamu. Jangan tinggalkan ruang kosong untuk syaitan mengambil tempat. Sesiapa yang merapatkan saf, maka Allah akan bersama dengannya dan siapa yang memutuskan saf, maka Allah akan putuskan hubungan dengannya.” 
(Hadis Riwayat Abu Dawud)

4. Mengingat Allah ketika menanggalkan pakaian

Dari Anas r.a, beliau berkata bahawa Rasulullah صلى الله عله وسلم bersabda maksudnya;

“Penghalang antara pandangan syaitan dan aurat anak cucu Adam adalah, apabila ia menanggalkan pakaiannya, mereka mengucapkan bismillah.” 
(Hadis Riwayat At-Thabarani)

Adalah penting membaca doa menanggalkan pakaian kerana banyak kes terjadi di mana jin telah tergoda dengan manusia dan menaruh cintanya kepada manusia itu hingga membawa mudarat kepadanya. Doa menanggalkan pakaian:

Ertinya: Dengan nama Allah yang tiada Tuhan selain dari Dia.

5. Mengingat Allah ketika akan berhubungan suami isteri

Dari Abdullah bin Abbas RA, ia mengatakan, bahawa Rasulullah saw bersabda maksudnya;

“Jika salah seorang dari kalian ingin menggauli isterinya, hendaklah ia mengucapkan ‘Allahumma janibnassyaiton wa jannibissyaiton ma rozaqtana’
Maksudnya, “Ya Allah ya Tuhan kami, jauhkanlah kami dari syaitan dan jauhkanlah syaitan dari apa yang telah Engkau berikan kepada kami). Jika Allah menakdirkan kepada keduanya seorang anak (dari hubungan itu), maka anak tersebut akan terhindar dari syaitan selamanya.” 
(Hadis Riwayat Bukhari)

Kredit kepada: grafikislamik

Dapat sesuatu? ALHAMDULILAH. Moga bermanfaat..Sekadar renungan kita bersama. Yang baik, kita ikut, yang tidak baik itu hindarilah seeloknya..

Sekian, Wassalam.. =)

Wednesday, 15 February 2017

WORDLESS WEDNESDAY : MONTH IN 2017

Assalammualaikum wbt

SILA LIHAT GAMBAR DI BAWAH INI.

NYATAKAN PERSAMAA ANTARA 2 BULAN DI TAHUN 2017 INI...


Wednesday, 1 February 2017

TAHAJUD, TIKET KE SYURGA

Assalammualaikum w.b.t.

“Anak saya yang sakit ini merupakan tiket saya ke syurga, kenapa perlu saya bersedih?” luah Pakcik Zainuddin (bukan nama sebenar). Beliau antara salah seorang penerima manfaat Islamic Relief Malaysia.

“Masuklah,” jemput Pakcik Zainuddin kepada kami. Rumah Pakcik Zainuddin kelihatan biasa-biasa sahaja tetapi kebahagiaan yang dimiliki oleh keluarga tersebut terpancar hingga ke luar rumah. Pakcik Zainuddin mempersilakan kami masuk dengan wajah penuh kesyukuran.

Saat kami melangkah masuk ke dalam rumah, kelihatan seorang anak kecil terlantar di atas tilam yang kecil dengan tiub saluran penuh menghiasi badannya. Hanya Tuhan sahaja yang tahu betapa luluhnya hati kami melihat insan sekecil itu menempuh ujian hidup. Teringat akan firman Allah yang berkali-kali diulang di dalam Surah Ar-Rahman tentang nikmat syukur;

“Maka nikmat Tuhan kamu yang manakah yang kamu dustakan?”

Terkadang kita terlalu leka dengan nikmat hidup sehingga terlupa untuk bersyukur atas nikmat kesihatan yang dikunia Ilahi. Benarlah, setiap ujian pasti mengandungi hikmah. Seakan-akan memahami bahasa badan kami, Pakcik Zainuddin berkata, “Kenapa perlu saya bersedih? Sejak anak saya sakit, saya mula bangun malam untuk bertahajud. Sebelum ini, tidak pernah terlintas di fikiran saya untuk bangun. Ini adalah kasih sayang Tuhan yang diberikan kepada saya untuk selalu bertahajud apabila terjaga.”

Kata-kata positif Pakcik Zainuddin membuatkan hati kami mula dirobek dengan tangisan. Ujian hidup dinikmati dengan penuh kesyukuran. Kami mengangguk insaf mendengar luahan Pakcik Zainuddin sambil menghadamnya dengan baik. Beberapa ketika kemudian, kami mula mencungkil sedikit demi sedikit cerita mengenai anaknya.

Menurut beliau, anaknya kritikal kerana memerlukan pantauan doktor dengan lebih kerap dan dikatakan anaknya telah menjalani 14 kali pembedahan major dan minor. Bayangkan, bagaimana ketabahan seorang ayah untuk menjaga anaknya saban hari? Anak kecil berumur dua tahun itu menghidap sakit tulang belakang yang dikenali sebagai Spine Bifida dan sakit urat saraf yang dikenali sebagai Hydocephalus. Bekerja sendiri membolehkan Pakcik Zainuddin memberi sepenuh perhatian untuk menjaga Mia. Dalam masa yang sama, isterinya turut bekerja keras mencari rezeki membantu suaminya.

Mia (bukan nama sebenar) hanya mendapat nutrisi dari susu kambing yang diberikan kerana Mia tidak boleh menjamah sebarang susu termasuk susu formula atau susu ibu kerana ia boleh melemahkan sistem imunisasi badan Mia. Hati ibu dan ayah mana yang tidak sedih melihat anaknya berjuang melawan kesakitan. Sejak lahir, Mia telah disahkan menghidapi penyakit-penyakit tersebut. Menurut doktor yang merawat Mia, Mia tidak mampu bertahan lama. Namun, kuasa Tuhan membenarkan segala kehendak-Nya terjadi. Mia masih bertahan sehingga kini!

Suasana perbualan semakin rancak apabila Pakcik Zainuddin mula selesa untuk bercerita perihal anaknya kepada kami seolah-olah beliau sudah menganggap kami seperti ahli keluarganya sendiri. Kata beliau lagi, anaknya perlu ditukar tiub setiap 3 jam menggunakan tiub khas dan ini menjadi sebab beliau mula mendirikan solat malam tunduk kepada Penciptanya. Anaknya juga perlu memakai splint yang direka khas kerana mengalami pembesaran kaki yang luar biasa dan ini sedikit sebanyak membebankan keluarga Pakcik Zainuddin kerana kos yang agak tinggi.

Tambahan lagi, kerusi khas diperlukan untuk merawat sakit tulang belakang Mia. Ini sudah tentu memberi kerisauan kepada ahli keluarganya untuk menampung kos lebihan rawatan. Walaubagaimanapun, Pakcik Zainuddin bukanlah seorang yang mudah berputus asa. Beliau menggunakan sedikit kepakaran yang ada dalam bidang perniagaan untuk menambah pendapatan bagi menampung kos perubatan Mia. Beliau juga turut membantu golongan ibu bapa yang menerima ujian yang sama, dengan memperkenalkan perniagaannya kepada mereka agar dapat berdikari sendiri.

Inilah yang dikatakan dalam hadis tentang kasih sayang seorang mukmin :

“Orang mukmin dengan orang mukmin yang lain seperti sebuah bangunan, 
sebagian menguatkan sebahagian yang lain.” 
[Shahih Muslim No.4684]

Inilah antara cebisan pembelajaran yang kami perolehi sepanjang membantu penerima manfaat Islamic Relief Malaysia dibawah projek Gift Of Hope. Melalui lawatan dan bantuan terus kepada penerima manfaat, kami dapat melihat dan merasai sendiri denyut nadi kesusahan mereka yang ditimpa dengan pelbagai ujian.


Alhamdulillah, melalui Projek Gift Of Hope di bawah tabung mySEDEKAH, kami telah berjaya membantu Pakcik Zainuddin dengan memberikan bantuan perubatan kepada anak beliau. Antaranya bantuan kerusi khas dari HUKM berharga RM2000 dan bantuan splint untuk sokongan kaki anak beliau. Kami juga turut memberikan bantuan sokongan kepada perniagaan yang di lakukan oleh Pakcik Zainuddin. Bantuan – bantuan yang diberikan akan dipantau selama 1 tahun untuk melihat hasil dan perubahan kepada keluarga pakcik Zainuddin.

Inilah antara manfaat yang diperolehi oleh pakcik Zainuddin dan ramai lagi penerima manfaat yang lain hasil dari sumbangan anda semua di bawah tabung mySEDEKAH. Sumbangan yang anda lakukan mungkin kecil pada pandangan anda tetapi sangat besar pada mereka.

Untuk itu, kami menyediakan ruang kepada anda untuk menyumbang secara berterusan secara bulanan walaupun sedikit melalui Kempen Autodebit (Maybank). Serendah RM10 sebulan, anda dapat memberikan manfaat berterusan kepada mereka yang memerlukan. Maklumat lanjut boleh berhubung dengan saya melalui email Hafiz.Majid@islamic-relief.org.my atau hubungi 0145067488.

Terima kasih !

Ini adalah untuk perkongsian. Sebagai ingatan buat kita semua. Dan, selagi kita mampu untuk membantu atau meringankan beban mereka yang memerlukan, bantulah. Lakukanlah. Sekarang mereka sedang dalam kesusahan, kita sendiri tidak tahu bila pula waktu kita akan tiba. Jangan fikir apa balasan yang kita akan dapat, just do it for ALLAH SWT. Just do it cause we are MUSLIM and it is our RESPONSIBILITY to help each other for those who needed. Dan mungkin boleh juga menanggap ia sebagai salah satu cara untuk menebus akan segala dosa dan kesalahan yang kita sudah lakukan yang tidak terkira banyaknya. Kerana kita adalah manusia yang tidak akan pernah sempurna. 

Bagi mereka yang ingin membuat sumbangan, boleh ikut seperti cara yang telah dinyatakan seperti di atas ye..ingat. Buat kerana ALLAH SWT ^_^

Sekian,Wassalam.=)

Popular Posts