Sunday, 29 June 2014

IT'S THE DAY: RAMADHAN AL-QAREEM

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah..dapat juga masuk ke bulan yang penuh keberkatan dan rahmat ni..moga-moga dapat menghabiskan 1bulan puasa untuk tahun ni..AMINN... ^_^

Macamana puasa yang pertama ni? ok kan..Yaya walau sebelum ni dah biasa puasa sunat tapi bila masuk bulan Ramadhan ni rasa lain macam pula rasa. Yela, sebelum ni biasa puasa sorang2..orang lain sedap makan tapi ni semua orang xmakan..rasa semacam pula..hehe (eleh,ye-ye je ;p)

Apa pun disini Yaya nak ambil kesempatan seperti bloger2 lain juga..ingin meminta maaf pada semua xkirala kenal Yaya ke x, maaf sangat2 andai ada komen2 Yaya yang menyakitkan hati ke atau ada entri Yaya yang buat korang terasa ke, maaf sangat ye..Yaya pun da maafkan sesapa kalau ada wat salah dengan Yaya (eh, ada ke..;p) 
Yela, kita ni selalu nak jaga hubungan dengan ALLAH SWT..puasa sunat,solat sunat, baca Al-Quran tapi kadangkala terlepas pandang untuk menjaga hubungan dengan sesama MANUSIA..sedangkan menjaga hubungan sesama MANUSIA itu juga PENTING..InsyaAllah akan berusaha untuk berubah dan menjadi lebih baik ye..same-sama la kita =)

SALAM RAMADHAN 1435H
Sekian,Wassalam =)

Monday, 23 June 2014

BERJALAN KE BERLARI..?

Assalammualaikum w.b.t.

Ini kisah semalam..tapi baru hari ni dapat taip selaju yang boleh..huu sebab memang kekurangan masa nak online. Sekarang jadi kuat berjalan pula..hehe almaklum lah semenjak berat badan makin meningkat naik, exercise pon kurang, jadi berjalan2 je la antara cara nak exercisekan diri ni.. >,< jangan tanya kenapa berat cepat naik..senang hati sangat kot..ye.. =_="

Minggu lepas Yaya excited tetibe nak pergi berjogging..entah mimpi apa ntah..ni la buat pertama kalinya dalam tahun ni Yaya pergi jog. Sensorang plak tu kat Tasik Shah Alam..hehe. Beraninye sayee..bangganya..^o^ (panjang sangat nak cerita, malas nak taip pula, pendekkan je la ye..=p )


Korang mesti dah selalu dengar mengenai '10,000 langkah setiap hari' yang kita selalu dengar tu kan. Yang pic atas ni sebelum ni xda pun..lama dah xsinggah tasik ni tetibe ternampak plak SIGNBOARD ni..terbaik la. Tambah pengetahuan umum. ^_^ 
*vandelisme la pulok kat cni -_-*
(Laluan mengambil jarak sejauh 2.8km dan membakar tenaga sebanyak 154 kcal)
JOMMM...!! 
Setiap 200-300m akan ternampak papan tanda ni . 
Tujuan untuk memberitahu sudah berapa jauh anda berjalan..

Tapi Yaya ni kan, disebabkan 1st time j0g,sejak sekian lama sudah 'xbergerak' memang mengambil masa untuk habiskan 1 round ni la..200m berjalan, 200m berlari..hehe round pertama kaki memang rasa GATAL giler k0t. Maybe sebab DARAH tu baru nak 'berjalan'..rase macam nak berhenti terus je..gatal nyer tu tahap xtahan dah tapi gigihkan juga diri ni utk tahan..ngeeee masuk round ke-2 dah berkurang dan paling best masuk round ke-3, langsung hilang dah rasa gatal tu..dapat jugak jog dengan AMAN..hehe
*YEAAYY..!! Berjaya juga! ^,^*
Bukan 1 round tapi 3 round! 
Bermaksud dah berjalan sebanyak 8.4KM = 10,080 langkah!
Tenaga dibakar = 462
ok. MISSION ACCOMPLISH! 
(ambil masa 1jam 30min la jugak..huhu)

InsyaAllah. Xkan buat untuk 1hari tu je tapi akan luangkan masa lagi untuk jadikan gaya hidup. Berjogging bukan untuk sekadar bakar kalori je tapi untuk kuatkan stamina diri juga. Barulah boleh membina OTOT..hehe kan kan kan

Best nya aktiviti ni bila anak-anak pun dibawa jog sekali..
yup! memang perlu dipupuk sejak kecil, ok. 
*suka tengok ^_^ cam comel je*

Antara aktiviti 10,000 langkah sehari:
  • Berjalan 10,000 langkah membantu membakar 300 hingga 500 kalori
  • Berjalan dalam tempoh 60 minit dengan jarak sejauh 4.8km akan membakar sehingga 265 kalori = sama dengan sekeping roti canai tu..
  • Berjalan kaki 1km - 1200 langkah
  • 10,000 langkah = 7 hingga 8km
  • 10,000 langkah - Berenang tanpa henti selama 90 minit.. (boleh ke derr ;p)
  • 10,000 langkah - berbasikal selama 70 minit.
  • 10,000 langkah = bermain bola sepak selama 90 minit
Sekian,Wassalam =)

Saturday, 21 June 2014

QUICK ENTRY : MY FEVRET!

Assalammualaikum w.b.t.


Tiap minggu ada je mak Yaya akan beli. Dan 'tukang' menghabiskannya ialah shayeee..hehe ;p Kadang beli koko krunch ni, kadang beli cereal fitness tu..Yaya lebih suka cereal fitness. ^_^


Koko kat lam pic sebelah ni Yaya 'pau' someone masa keje ari sabtu lepas..hehe. Pesan pd 'someone' tu minta beli koko krunch dengan perangai macam budak kecik minta makanan ringan..hoho memang mengaderrr sgt Yaya ni! lebih tau. ;p bukan selalu pon kan.. ^o^

Baru makan 1kotak da konyang..selebihnya simpannn..wat stok akan datang^,^ Anyway,thanks a lottt to 'someone' yang belikan untuk 'dak gedik' ni..agagaga >,< (nanti kena belanja dia makan la..hoho  ^o^)

Sekian,Wassalam =)

Sunday, 15 June 2014

ROYAL SWEETENER STEVIA (RSS)

 (UPDATE ON APRIL 2016)
Assalammualaikum w.b.t.
www.rcc2u.com

Dah baca tak entri Yaya yang sebelum ni tentang pengganti gula - STEVIA ni..?? Nak tahu apa itu STEVIA, asal usul nya, baca kat SINI ye..

Sekarang Yaya nak share pula tentang satu produk yang berasal dari STEVIA ni..sememangnye ianya satu produk yang amat bagus. Bagus untuk yang sudah mempunyai penyakit dan lebih bagus untuk yang tiada penyakit sebagai langkah pencegahan awal, ye. Apa produk STEVIA tu?

Produk Royal Sweetener Stevia (RSS)

Merupakan produk yang mengandungi ekstrak dari daun stevia. Kemanisan yang terhasil dari daun stevia merupakan Pemanis Semulajadi yang 300 kali lebih manis dari gula biasa. Kajian klinikal menunjukkan STEVIA berguna sebagai pengganti gula. Lebih dari sifat pemanis, kajian juga menunjukkan kesan penurunan tahap kawalan DIABETES, penurunan tahap tekanan DARAH TINGGI dan PENURUNAN BERAT BADAN untuk pesakit obesiti.

Khasiat Stevia

- MENGIMBANGI kandungan gula dalam badan.
- MENURUNKAN kandungan gula dalam badan.
- MELAWASKAN pembuangan air kencing.
- MENINGKATKAN kadar tenaga di dalam tubuh badan.
- MEMBANTU sistem penghadaman makanan.
- MEMBANTU mereka yang mengalami masalah insomnia.
- BERUPAYA mengawal berat badan (obesiti).
- MENGURANGKAN masalah keradangan.
- MENURUNKAN tekanan darah tinggi.
-INSYAALLAH-

Berkesan ke? Ada TESTIMONI tak? Persoalan yang biasa kan.. yela, kita kena tahu juga produk ni sesuai atau tidak, berkesan ke..tiruan ke asli ni? Kat bawah ni ada beberapa TESTIMONI @ pengguna yang telah mencuba produk RSS ni.

TESTIMONI PENGGUNA

En Hamdan (Penang) 013-5942609
Tiada lagi masalah semut datang selepas saya membuang air kecil setelah mengamalkan produk Royal Sweetener Stevia pemanis semulajadi di dalam minuman harian saya. Ianya kosong kalori dan sangat sesuai di amalkan bagi menggantikan kemanisan gula serta tidak memberi kesan sampingan.

Pn Lijah (Johor Bahru) 013-7438410

Saya pengidap masalah kencing manis dan menggunakan insulin. Bacaan gula dalam darah saya melebihi 20. Setelah sebulan menggunakan produk sample Royal Sweetener Stevia di dalam minuman harian bagi menggantikan gula, Alhamdulillah bacaan gula semakin turun menjadi 7 dan badan rasa lebih bertenaga.

En. Hamdan (Kedah) 014-7407879

Selepas mengamalkan Royal Sweetener Stevia sebagai pengganti gula, perkara pertama yang saya rasakan ialah dapat tidur lena. Sebelum ini saya mempunyai masalah kesukaran tidur(insomnia). Kini keluarga saya mengamalkannya sebagai pengganti gula dalam masakan dan juga minuman. Anak-anak juga semakin menggemari mengambil setitik Royal Sweetener Stevia dalam minuman.

En tarmizi (Kelantan) 013-9224780

Seorang pengidap kencing manis selama hampir 2 tahun. Selama ini hanya minum kopi '0' pekat tanpa gula. Hari pertama minum Royal Sweetener Stevia satu tiup untuk secawan kopi bagi melepaskan gian. Alhamdulillah sehari saja dah nampak perubahan pada tenaga dalaman dan luaran, parut hitam di kaki dah mula bersinar.

Dan yang latest testimoni, xsah kalau xtunjuk and beritahu korang semua. Of course, testimoni from my DAD...xde gambar my dad ye.harap maklum.hehe ;p) kalau sesiapa yang pernah baca entri2 Yaya sebelum ni, dan yang pernah terbaca stat. Yaya kat FB tau la tentng ayah Yaya. Ayah memang ada diabetes. Tahap teruk juga la sampai kena suntik insulin. Dan yang terbaru ni, luka kat kaki da makin merebak menyebabkan kaki ayah Yaya tu terpaksa dipotong. Hurm.Yup! He's now just have 1 leg dan guna kerusi roda untuk bergerak. Makan memang kena jaga. Minum pun sama. Sebelum ni risau juga ayah susah nak tinggal air 'berwarna' ni..tapi bila da kenal STEVIA try guna juga, Alhamdulillah. Memang ok la.dengan '0' KALORI, memang xperlu risau tahap manisnya tu. sebab ianya xkan bagi effect pada badan. Tapi makan tu tetap kena jaga la kan..huhu. 

Disebabkan produk STEVIA ni ok, jadi Yaya suggest la kat sesiapa yang nak try juga. Xrugi pun mencuba. Baik untuk kesihatan untuk yang berpenyakit atau takda penyakit. Berapa harga? Tak mahal. Harga berpatutan. Murah tapi berkualiti. 1 botol kalau guna seorang la kan, boleh tahan dalam 3bulan lebih kurang la.Tapi kalau ramai yang guna, dah tentu xsmpai 3 bulan..hehe. Jimat pon jimat, kan. Harga dia macam kat bawah ni ye.

ROYAL SWEETENER STEVIA (RSS) - Pemanis Semulajadi
www.rcc2u.com
1 Botol (10ml) = Bersamaan 200-300 titis
Harga pasaran RM50 tapi Yaya bagi RM40 je !! 
Tapi tak termasuk postage ye..kena tambah RM6 utk pos. ^,^ 

(cara penggunaan: 1-2 titis dalam 200ml air)

Email: nurhidayah_mohd@ymail.com
Nak lagi cepat reply just WHATSAPP Yaya kat no:- 012 219 3453

Untuk maklumat lebih lanjut tentang produk STEVIA ni boleh jugak pergi kat website: WWW.RCC2U.COM atau klik je banner kat atas sekali tu, ye.

Sekian, Wassalam.
Terima Kasih!

Wednesday, 11 June 2014

Saturday, 7 June 2014

STEVIA

Assalammualaikum w.b.t.

Entri ni just untuk pengetahuan UMUM ye..dah tau sesuatu, kenalah kongsi sama-sama kannn.. ^,^ Pasti semua orang pernah dengar perkataan STEVIA kan..yup! Stevia ni adalah pengganti gula. Sebenarnya ia berasal dari tumbuhan. Iaitu daun pokok stevia, ianya dalam kelompok keluarga bunga matahari jugak. 
Mempunyai kandungan stevioside dan ini menyebabkan rasa manis yang lebih daripada gula tebu. Kemanisan ni sangat begantung kepada gred stevioside dimana Gred A adalah yang paling baik berbanding dengan Gred bawahan. Harga stevia akan berubah berdasarkan tahap stevioside didalamnya.


Tahap Kemanisan STEVIA 400 kali ganda lebih manis daripada gula. Kepada pengguna pertama akan merasakan STEVIA adalah berlainan dari gula dan sukar untuk bertukar  kepada STEVIA atau menikmati manis dari STEVIA berbanding Gula tebu. Ini disebabkan oleh kesan ketagihan yang dihasilkan oleh FRUCTOSE dalam gula tebu. Oleh itu kita perlu bersabar dan mengamalkan STEVIA untuk menikmati kemanisan yang tidak membawa padah. 

Bagi kandungan stevia pula, ianya tiada kandungan tenaga. Maksudnya takda kalori la. Ianya juga takda karbohidrate yang termasuk gula tebu dan lain-lain menyebabkan penyakit kronik iaitu Diabetes, Hypertension, Obesity dan Metabolic syndrome. Tiada bahan terlarang seperti mercury, Lead.

KAJIAN-KAJIAN MENGENAI STEVIA 
- Keterlarutan tinggi dan mudah digunakan dengan air
- Rasa manis 200 kaliganda dari gula tebu
- Kestabilan tinggi dalam asid atau basicity solution (pH 3-9)
- Tidak menapai - meningkatkan jangka hayat produk tenusu
- Sangat toleran kepada suhu sehingga 198 darjah celcius
- Kestabilan tinggi terhadap cahaya
- Rasa manis yang tahan lama dan stabil dalam semua proses pengeluaran makanan dan minuman
- Mudah disimpan dan mempunyai ketahanan tinggi serta sesuai dengan keadaan suhu bilik normal.


Jadi, memang patutlah kan yang selalu kita dengar tu, penggati gula STEVIA ni memang bagus untuk orang2 yang berpenyakit seperti yang ada diabetes..tapi bagus juga untuk orang yang sihat, bagi mengelakkan diri dari terkena pula penyakit yang disebabkan gula ni..MENCEGAH kan LEBIH BAIK DARI MENGUBATI.. =)

Sekian,Wassalam =)

p/s: tau mana nak cari STEVIA ni? 

Wednesday, 4 June 2014

Sunday, 1 June 2014

RECYCLE CAKE @ CAKE 2 LAYER

Assalammualaikum w.b.t.

Recycle atau kitar semula ni bukan kitar semula barang-barang lama tau..hehe tapi makanan. Eh, kitar semula makanan ke?bia btol ko Yaya..sape nak makan yang dikitar semula kan..haha xde laa..gila ke hape..kang sakit perot kang sapa yang susah? Yaya jugak dipersalahkan ^o^

Sebenarnya ni bukan kitar semula makanan yang dah dimakan atau yang seumpama dengannya tapi yang belum dimakan..eh belum dimakan tapi tajuk recycle...errr..ala xkesahla..Yaya dah xde tjuk sesuai..ngeeee
>,<

Lapisan kat bawah tu sebenarnya adalah kek.. actually 2 kek yang berbeza..1 kek coklat, 1 lagi kek bahulu..(dapat masa mak pergi rumah orang kahwin..ngeh ngeh ngeh =D)  2-2 kek tu lama dah, eh tapi xdalah lama sangat cuma, yela, kek ni kan xelok simpan lelama nanti langsung xboleh nak makan,kan. Jadi daripada biau lelama dalam fridge, better Yaya buat something yang menarik n sedap, tol x..hehe..lapisan ke-2 tu coklat biasa je..coklat masakan yang dipanaskan, tuang je atas lapisan 2-2 kek yang dah dicampur gaul tu..pastu atas sekali taburla ape2 yang patut yang korang suka..tu je..lagi satu, kalau nak mudah makan, buh dalam jar macam pic atas ni..atau mangkuk kecil tu, senang nak ngap..memang sodap dimakan begitu sahaja, kaya dengan COKLAT... agagag (saya memang antu coklat ^o^ camne la berat xnaik... =_= huuu)

Sesapa yang belum pernah try lagi boleh la try, kan yang mane ada kat rumah tu lebih2 kek yang lama xlama dalam fridge tu..lau orang tengok pon dah xlalu nak makan (hhhahahah), boleh la try wat cenggini ye..

Selamat mencuba.
Sekian,Wassalam =D

Popular Posts