Monday, 23 June 2014

BERJALAN KE BERLARI..?

Assalammualaikum w.b.t.

Ini kisah semalam..tapi baru hari ni dapat taip selaju yang boleh..huu sebab memang kekurangan masa nak online. Sekarang jadi kuat berjalan pula..hehe almaklum lah semenjak berat badan makin meningkat naik, exercise pon kurang, jadi berjalan2 je la antara cara nak exercisekan diri ni.. >,< jangan tanya kenapa berat cepat naik..senang hati sangat kot..ye.. =_="

Minggu lepas Yaya excited tetibe nak pergi berjogging..entah mimpi apa ntah..ni la buat pertama kalinya dalam tahun ni Yaya pergi jog. Sensorang plak tu kat Tasik Shah Alam..hehe. Beraninye sayee..bangganya..^o^ (panjang sangat nak cerita, malas nak taip pula, pendekkan je la ye..=p )


Korang mesti dah selalu dengar mengenai '10,000 langkah setiap hari' yang kita selalu dengar tu kan. Yang pic atas ni sebelum ni xda pun..lama dah xsinggah tasik ni tetibe ternampak plak SIGNBOARD ni..terbaik la. Tambah pengetahuan umum. ^_^ 
*vandelisme la pulok kat cni -_-*
(Laluan mengambil jarak sejauh 2.8km dan membakar tenaga sebanyak 154 kcal)
JOMMM...!! 
Setiap 200-300m akan ternampak papan tanda ni . 
Tujuan untuk memberitahu sudah berapa jauh anda berjalan..

Tapi Yaya ni kan, disebabkan 1st time j0g,sejak sekian lama sudah 'xbergerak' memang mengambil masa untuk habiskan 1 round ni la..200m berjalan, 200m berlari..hehe round pertama kaki memang rasa GATAL giler k0t. Maybe sebab DARAH tu baru nak 'berjalan'..rase macam nak berhenti terus je..gatal nyer tu tahap xtahan dah tapi gigihkan juga diri ni utk tahan..ngeeee masuk round ke-2 dah berkurang dan paling best masuk round ke-3, langsung hilang dah rasa gatal tu..dapat jugak jog dengan AMAN..hehe
*YEAAYY..!! Berjaya juga! ^,^*
Bukan 1 round tapi 3 round! 
Bermaksud dah berjalan sebanyak 8.4KM = 10,080 langkah!
Tenaga dibakar = 462
ok. MISSION ACCOMPLISH! 
(ambil masa 1jam 30min la jugak..huhu)

InsyaAllah. Xkan buat untuk 1hari tu je tapi akan luangkan masa lagi untuk jadikan gaya hidup. Berjogging bukan untuk sekadar bakar kalori je tapi untuk kuatkan stamina diri juga. Barulah boleh membina OTOT..hehe kan kan kan

Best nya aktiviti ni bila anak-anak pun dibawa jog sekali..
yup! memang perlu dipupuk sejak kecil, ok. 
*suka tengok ^_^ cam comel je*

Antara aktiviti 10,000 langkah sehari:
  • Berjalan 10,000 langkah membantu membakar 300 hingga 500 kalori
  • Berjalan dalam tempoh 60 minit dengan jarak sejauh 4.8km akan membakar sehingga 265 kalori = sama dengan sekeping roti canai tu..
  • Berjalan kaki 1km - 1200 langkah
  • 10,000 langkah = 7 hingga 8km
  • 10,000 langkah - Berenang tanpa henti selama 90 minit.. (boleh ke derr ;p)
  • 10,000 langkah - berbasikal selama 70 minit.
  • 10,000 langkah = bermain bola sepak selama 90 minit
Sekian,Wassalam =)

14 comments:

  1. huyooo...10 k langkah shari...trbaik la..

    ReplyDelete
  2. sempat juga ambil gambar sambil jogging yer...hehehe :)

    ReplyDelete
  3. gatal kaki masa lari? mcm sama je..hehe sy pun gitu..gatal yg amat lepas jog..haha pelik2..:P

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la tnde jrng jog..ngeeeeee =D hahaha

      Delete
  4. wah terernya..3 round tu...tahniah yaya :)

    ReplyDelete
  5. miza pun dah lama tak jog..haaha
    bestla sebab dia bagitaw berapa kalori kita dah bakar,baru semangat sikit..hehe

    ReplyDelete
  6. 2.8km baru stengah keping roti canai je eik., brape bnyak mau pusing nih., huhuhu

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. berat sgt dah..tu yg sibuk nak jog..ngeeeee ;p

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016