Thursday, 31 October 2013

RENUNGAN : REBUTLAH LIMA PERKARA!

Assalammualaikum w.b.t.

Berkata Al-Hassan Al-Basri, "Sesungguhnya Allah SWT memaafkan kamu dalam KEKELIRUAN, KELUPAAN dan yang ada DIPAKSAKAN kepadamu, bahkan Allah juga memaafkan apa yang kamu TIDAK KUAT MELAKSANAKANNYA, serta DIHALALKAN kepadamu dalam keadaan DARURAT apa-apa yang telah DIHARAMKAN atas kamu. Bukan itu sahaja, tetapi Allah SWT turut memberikan 5 PERKARA AJAIB untuk hambaNYA itu.

1) Memberi kepadamu KEKAYAAN dari kurniaNYA. Kemudian Allah meminjamkan daripada kamu, maka yang kamu berikan dengan sesuka hati, dilipat gandakan kepadamu dari sepuluh sampai tujuh ratus, bahkan sampai tidak dihitung.

2) Mengambil daripadamu paksa, tetapi kamu RELA dan SABAR, maka Allah memberi kepadamu SELAWAT dan RAHMAT-NYA.
3) Jika kamu BERSYUKUR, maka akan ditambah lagi kurniaNYA sebagaimana firmanNYA, "Dan ingatlah ketika mana Tuhanmu memaklumkan, "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, nescaya aku akan menambah nikmat kepadamu. Tetapi jika kamu mengingkari nikmatku maka pasti azabku sangat berat."
(Surah Ibrahim: 7)

4) Andai kamu berbuat dosa sehingga kafir, kemudian bertaubat kepada Allah, maka Allah tetap memaafkan dan menyintaimu. Firman Allah yang bermaksud: "Allah suka kepada orang-orang yang bertaubat dan suka pada orang0orang yang bersuci."
(Surah Al-Baqarah: 222)

5) Andaikan Jibril dan Mikail diberi sebagaimana yang diberi kepadamu, nescaya mereka merasa sudah luar biasa mendapat pemberian itu iaitu "MINTALAH KAMU KEPADA-KU NESCAYA AKU TERIMA PERMINTAANMU."
(Surah Al-Mukmin: 60)

*Sumber:Majalah Al-Islam*

Semoga kita menjadi hambaNYA yang senantiasa bersyukur..-ALHAMDULILLAH
Sekian,Wassalam =)

Wednesday, 30 October 2013

WORDLESS WEDNESDAY : MINE!

Assalammualaikum w.b.t.
Always calculate...ngeeee =D

p/s: ada yang berminat nak buat jugak cam ni? klik SINI
Sekian,Wassalam =)

Monday, 28 October 2013

ADAT MEMULAKAN PERJALANAN

Assalammualaikum w.b.t.

Bila suka membaca, maka bertambahlah ilmu pengetahuan kan..lepas membaca, ilmu yang dah dapat tu terasa nak dikongsi bersama..hehe HARUSlahh kongsi, xkan nak simpan sorang2..kannn?? ^,^

Mungkin ramai yang dah tahu tapi xsalah kalau kita 'refresh' balik pengetahuan kita, yang mungkin tahu tapi kadang terlupa untuk dilakukan dan diamalkan.. =)
Dalam Islam ada caranya untuk mengelakkan sesuatu musibah sebelum perjalanan dimulakan.

1. Baca "Bismillahitawakkaltu haulawala kuwata illahbillah" - (Dengan nama Allah aku bertawakal, tiada dayaku melainkan dengan pertolongan Allah.) sebelum melangkah keluar.
Kerana kita tidak tahu bila akan berlaku kemalangan dan kita juga tidak tahu qada dan qadar. Jika ia dibaca makan Allah akan beri perlindungan. InsyaAllah.

2. Ada juga petua yang diamalkan oleh orang soleh apabila membaca doa untuk memulakan perjalanan. Jika bacaannya lancar, Insya-Allah perjalanan atau perkerjaan yang akan dilakukan akan berjaya/baik. Jika ketika membacanya tergagap-gagap dan sangkut-sangkut maka tangguhkan dahulu perjalanan itu. Kemudian dibaca lagi hingga lancar barulah memulakan perjalanan.
"Bismillah A'lazi la Yadurru Ma'asmihi Syai'un Fil Ardi Wa la fis sama'i wahuwas sami'ul alim."
Rasulullah saw berkata, "Sesiapa yang berdoa, "Dengan nama Allah yang tiada dimudaratkan sesuatu apa pun dengan nama-Nya sama ada dilangit dan dibumi, dan Dialah Maha Mendengar dan Maha Mengetahui"
sebanyak 3 kali maka ia tidak tditimpa kesusahan bala dan musibah sehingglah subuh esoknya, dan barang siapa membacanya ketika subuh 3 kali ia tidak ditimpa kesusahan bala dan musibah sehingga petangnya."
(HR Abu Dawud)
Sumber: Majalah Al-Islam
Sama2 kita amalkan..
Sekian,Wassalam =)

Saturday, 26 October 2013

MINI GIVEAWAY #2 BY NABILA MEDAN

Assalammualaikum w.b.t.
Hari ni rajin tetibe join GA Nabila Medan ni..huhu sesaja..
Sebab tertarik dengan t-shirt 'I AM BLOGGER' tu..hehe
T-shirt ni memang limited..dikeluarkan hanya 200 HELAI SAHAJA! dan Pre-Order nya pula akan dibuka selama 3 HARI iaitu 28, 29 & 28 Oktober 2013. Owh my..Yaya belum masyuk lagi la pulok nak beli..
*sebab tu join mane tau ade rezki dapat t-shirt..;p* 

GA ni akan tamat 28 OKTOBER 2013

CLICK BANNER!!
Sekian,Wassalam =)

Wednesday, 23 October 2013

WORDLESS WEDNESDAY #2: MODEL?

Assalammualaikum w.b.t.
- Nur Qisina Aimi - 
p/s: cucu kesayangan + anak buah kesayangan  ni sudah pandai bergaya depan kamera ^_^

WORDLESS WEDNESDAY: NOT FOR ME!

Assalammualaikum w.b.t.

agagaga ^o^
p/s: nenek memang sayang satu2nya cucu dier..heeee

Thursday, 17 October 2013

RENUNGAN : MASA UNTUK BERUBAH!

Assalammualaikum w.b.t.

Menyedari diri ini pun tidak sempurna, masih banyak yang perlu diperbaiki dari segala segi, dalaman dan luaran. Masih banyak yang perlu dipelajari. Masih banyak perkara yang belum diterokai. Ilmu Allah SWT itu sangat luas..sampai hujung nyawa pun masih banyak ilmu yang kita boleh timba.

JOM UBAH diri sama-sama! Tidak perlu fikirkan tentang apa yang orang akan fikir, apa orang akan perkatakan tentang perubahan diri kita. Yang penting kita berubah untuk jadi lebih baik kerana Allah SWT..ingin dilihat oleh Allah, bukan untuk dilihat manusia..InsyaAllah, lau niat baik, pasti akan dapat yg tbaik, hasil yang baik juga.. ^_^

p/s: teringin nak berniqab pula... InsyaAllah, suatu hari nanti..

Sekian,Wasslam =)

Wednesday, 16 October 2013

Sunday, 13 October 2013

1ST GIVEAWAY BY MISS FLUFFY

Assalammualaikum w.b.t.

Rase sunyi benau blog Yaya sekarang kan..cam wujud xwujud dah je..huhu..Yaya kurang masa dah nak buka laptop, ngadap komputer selalu..jarang online dah..sebab tu jrang juga update entri kat blog ni.. nak tengok guna hp, memang hp Yaya ni xsecanggih korang..jadi selalu online guna laptop kat uma atau komputer kat office je..tu pon xlama..harap masih ada lagi yang buka blog Yaya ni.. huhu >,<

Eh merapu panjang..ni support kengkawan blogger, so ada kan sedikit masa untuk wat entri ni..heeee =D

Ok..semua syarat dah ikut..tunggu pengumuman siapa yang bertuah je..hehe ;p sesapa nak join jom ler...cepat tau..tarik tutup GA MF ni pada:
27 OKTOBER 2013

p/s: bila la yaya nak wat GA plak kan..ngeeee ;p
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 10 October 2013

RENUNGAN : ANTARA TANDA KEBESARAN ALLAH S.W.T.

Assalammualaikum w.b.t.

وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَكُمْ مِنْ تُرَابٍ ثُمَّ إِذَا أَنْتُمْ بَشَرٌ تَنْتَشِرُونَ (٢٠)وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ خَلَقَ لَكُمْ مِنْ أَنْفُسِكُمْ أَزْوَاجًا لِتَسْكُنُوا إِلَيْهَا وَجَعَلَ بَيْنَكُمْ مَوَدَّةً وَرَحْمَةً إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَتَفَكَّرُونَ (٢١)وَمِنْ آيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَاخْتِلافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ (٢٢)وَمِنْ آيَاتِهِ مَنَامُكُمْ بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ وَابْتِغَاؤُكُمْ مِنْ فَضْلِهِ إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَسْمَعُونَ (٢٣)وَمِنْ آيَاتِهِ يُرِيكُمُ الْبَرْقَ خَوْفًا وَطَمَعًا وَيُنَزِّلُ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَيُحْيِي بِهِ الأرْضَ بَعْدَ مَوْتِهَا إِنَّ فِي ذَلِكَ لآيَاتٍ لِقَوْمٍ يَعْقِلُونَ (٢٤)وَمِنْ آيَاتِهِ أَنْ تَقُومَ السَّمَاءُ وَالأرْضُ بِأَمْرِهِ ثُمَّ إِذَا دَعَاكُمْ دَعْوَةً مِنَ الأرْضِ إِذَا أَنْتُمْ تَخْرُجُونَ (٢٥)وَلَهُ مَنْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ كُلٌّ لَهُ قَانِتُونَ (٢٦)وَهُوَ الَّذِي يَبْدَأُ الْخَلْقَ ثُمَّ يُعِيدُهُ وَهُوَ أَهْوَنُ عَلَيْهِ وَلَهُ  لْمَثَلُ الأعْلَى فِي السَّمَاوَاتِ وَالأرْضِ وَهُوَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ (٢٧
(Surah Ar-Rum : Ayat 20-27)
Maksudnya: 
20. Dan diantara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan kamu dari tanah, kemudian tiba-tiba kamu (menjadi) manusia yang berkembang biak. 
21. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berpikir.
22. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui.
23. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah tidurmu di waktu malam dan siang hari dan usahamu mencari sebagian dari karunia-Nya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mendengarkan.
24. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya, Dia memperlihatkan kepadamu kilat untuk (menimbulkan) ketakutan dan harapan, dan Dia menurunkan air hujan dari langit, lalu menghidupkan bumi dengan air itu sesudah matinya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang mempergunakan akalnya.
25. Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah berdirinya langit dan bumi dengan iradat-Nya. Kemudian apaila Dia memanggil kamu sekali panggil daru bumi, seketika itu (juga) kamu keluar (dari kubur). 
26. Dan kepunyaan-Nyalah siapa saja yang ada di langit dan di bumi. Semua-Nya hanya kepada-Nya tunduk.
27. Dan Dialah yang menciptakan (manusia) dari permulaan, kemudian mengembalikan (menghidupkan)nya kembali, dan menghidupkannya kembali itu adalah lebih mudah bagi-Nya. Dan bagi-Nyalah sifat yang Maha Tinggi di langit dan di bumi; dan Dialah Yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.

Sama-sama kita renungkan ayat di atas..Semoga kita menjadi antara hambaNYA yang sentiasa berSYUKUR..InsyaAllah..
Sekian,Wassalam...

Wednesday, 9 October 2013

WORDLESS WEDNESDAY : 'TREND' BERGAMBAR ZAMAN SEKARANG

Assalammualaikum w.b.t.
errrr.. =_=''

p/s: faham x maksud sebenar yang nak disampaikan....heeeee

Sekian,Wassalam

Friday, 4 October 2013

DOA PILIHAN : MOHON SYURGA

Assalammualaikum w.b.t.
Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Mengetahui perkara yang ghaib dan yang nyata; Dia lah Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani. (22)

Dia lah Allah, yang tidak ada Tuhan melainkan Dia; Yang Menguasai (sekalian alam); Yang Maha Suci; Yang Maha Selamat Sejahtera (dari segala kekurangan); Yang Maha Melimpahkan Keamanan; Yang Maha Pengawal serta Pengawas; Yang Maha Kuasa; Yang Maha Kuat (menundukkan segala-galanya); Yang Melengkapi segala KebesaranNya. Maha Suci Allah dari segala yang mereka sekutukan denganNya. (23)

Dia lah Allah, Yang Menciptakan sekalian makhluk; Yang Mengadakan (dari tiada kepada ada); Yang Membentuk rupa (makhluk-makhlukNya menurut yang dikehendakiNya); bagiNyalah nama-nama yang sebaik-baiknya dan semulia-mulianya; bertasbih kepadaNya segala yang ada di langit dan di bumi; dan Dia lah Yang tiada bandingNya, lagi Maha Bijaksana.(24)

(Surah Al-Hasyr : 22-24)

Menurut sebuah hadis Rasulullah s.a.w., sesiapa yang mengamalkan membaca Ayat-ayat di atas pada malam atau siang dan meninggal dunia pada hari tersebut, maka sesungguhnya Allah menjaminkan baginya syurga.
(Hadis riwayat Al-Baihaqi)

Aisyah ra meriwayatkan bahwa Rasulullah SAW mengajarkannya doa ini: 

“Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu seluruh kebaikan, baik yang cepat (di dunia) maupun yang lambat (di akhirat), baik yang aku ketahui maupun yang tidak aku ketahui. Dan, aku berlindung kepada-Mu dari seluruh kejelekan, baik yang cepat maupun yang lambat, baik yang aku ketahui maupun yang tidak aku ketahui. Ya Allah, sesungguhnya aku mohon kepada-Mu kebaikan apa saja yang dimohonkan oleh hamba-Mu dan nabi-Mu (Muhammad SAW). Dan, aku berlindung kepada-Mu dari kejelekan apa saja yang dimohonkan perlindungannya oleh hamba-Mu dan nabi-Mu. Ya Allah, sesungguhnya aku mohon pada-Mu surga dan setiap perkataan atau perbuatan yang mendekatkan kepadanya, dan aku berlindung kepada-Mu dari neraka dan dari setiap perkataan atau perbuatan yang mendekatkan kepadanya. Dan, aku mohon kepada-Mu agar Engkau menjadikan setiap ketentuan yang Engkau tentukan untukku adalah kebaikan.” 
(HR Ibnu Majah, Ahmad dan Ibnu Hibban).  

Thursday, 3 October 2013

RENUNGAN : TUNTUTLAH ILMU!

Assalammualaikum w.b.t.

Antara Firman Allah :

“Dan katakanlah, Ya Tuhanku tambahkanlah kepadaku ilmu pengetahuan.” 
(Surah Thoha : 114)

“Sesungguhnya yang takut diantara hamba-hamba-Nya, hanyalah ulama.” 
(Surah Faatir : 28)

Antara hadis Nabi SAW:

Dari Mua’awiyah ra, ia berkata : Rasulullah SAW bersabda :
“Barang siapa dikehendaki oleh Allah menjadi baik, maka Dia memberikan kefahaman (ilmu) masalah agama.” 
(HR. Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah ra bahwasanya Rasulullah SAW bersabda :
“Barang siapa menempuh jalan untuk menuntut ilmu, maka Allah memudahkan bagi orang itu karena ilmu tersebut jalan menuju ke Syorga.” 
(HR. Muslim) 

Dari Sahl bin Sa’ad ra bahwasanya Nabi SAW bersabda :
 “Dan Allah, jika Allah memberi petunjuk kepada seseorang dengan perantaraan mu, itu lebih baik daripada unta merah. (hak milik orang yang paling berharga).” 
(HR. Bukhari dan Muslim)

Dari Abu Hurairah ra, ia berkata : Bahwasanya Rasulullah SAW bersabda : 
“Apabila anak Adam (manusia) mati, maka terputuslah amalnya, kecuali tiga hal, sedekah jariyah, ilmu yang bermanfaat, atau anak shaleh yang selalu mendo’akannya.” 
(HR. Muslim)

Dari Abu Hurairah ra, ia berkata : Bahwasanya Rasulullah SAW bersabda :
“Barang siapa mengajak kepada jalan yang baik, maka ia mendapat pahala sebanyak pahala orang yang mengikutinya (mengikuti ajakannya) tanpa mengurangi pahala mereka sendiri sedikitpun.” 
(HR. Muslim)

Dari Abu Hurairah ra, ia berkata : Saya mendengar Rasulullah SAW bersabda :
“Dunia dan segala isinya adalah terkutuk kecuali dzikir dan taat kepada Allah SWT, serta orang alim dan orang yang belajar.” 
(HR. Tirmidzi)

Dari Anas ra, ia berkata : Rasulullah SAW bersabda :
“Barang siapa keluar dengan tujuan menuntut ilmu, maka ia berada di jalan Allah sampai ia kembali.” 
(HR. Tirmidzi)

Dari Abu Sa’id Al-Khudriy dari Nabi SAW beliau bersabda : 
“Seorang mukmin tidak akan merasa kenyang untuk berbuat kebaikan sehingga akhir tujuannya adalah Syurga.” 
(HR. Tirmidzi)

Dari Abdullah bin Amr bin Al-Ash ra, bahwasanya Nabi SAW bersabda :

“Sampaikanlah (ilmu) dari aku meski hanya satu ayat, dan boleh saja kalian menceritakan dari Bani Israil (boleh) untuk diambil pelajaran. Dan barang siapa mendustakan atasku (mengatasnamakan suatu pembicaraan kepada Nabi, padahal kalian tidak menyabdakannya) dengan sengaja, maka sebaiknya ia meletakkan tempat duduknya di Neraka.” 

(HR. Bukhari)
Sekian,Wassalam...

Tuesday, 1 October 2013

MAKAN AIS SALJI?

Assalammualaikum w.b.t.

Latest ni ada p try makan tempat baru..eh, tempat tu xbaru pon tapi Yaya ni haa yang baru nak try makan kat tempat tu..bukan setakat baru nak try makan kat tempat tu tapi 1st time juga merasa makanan kat situ, selalu dok usha2 kat FB dia je..ha sekarang baru dapat 'lepas dendam' makan kat sana..haha

Pernah makan Ais salji@salji ais? hehe..tu dalam Bahasa Melayu nya..lau lam B.I nye SNOW ICE..Yaya baru 1st time try..memang sedap..nyummy giler kot.. ^o^ Eh lupa nak bagitau nama tempat ni..restoran dia nama TONG PAK FU, dan lokasi nya di Setia City Mall, Shah Alam.
Tengok dulu menu apa makanan yang lazat untuk pewot kesayangan..hoho
Try ambil Cheese Hot Dog.. sedap! =) Len kali nak try yang Tempura tu plak..ngeee ;p
Pergi dengan my fwen..amik Chocolate Snow Ice..nyummy! ^_^
Yaya pla try Milk Snow Ice..lagi yummy! rasa susu! ^o^

Camana rasanya? Ala dia ni lebih kurang macam ABC tu..tapi ni lebih kepada macam SHAVING ICE tu..apa shaving? leh google la ye..hoho tapi mmg sedap lagi! Next time Yaya nak amik yang besau-Large punye..amik regular ni cepat habis, xpuas makan..hoho;p n nak try menu yang lain pula..heeee xsabauu =D Ada yang nak try merasa?? Dia ada beberapa outlet lagi dan banyak lagi menu dia..leh try usha kat fb dia ni ---> TONG PAK FU

p/s: ianya halal lagi sedap dimakan..=D

Sekian,Wassalam

Popular Posts