Wednesday, 20 February 2013

WORDLESS WEDNESDAY: COUNTING DAYS!

Assalammualaikum w.b.t.

Counting days FOR........
^_^

Update (23.2.13) - yaya xsempat nak update entri..nak blogwalking kawan2 smua..maaf ye..akan off dalam mase 3-4 hari ni..sebab sekarang Yaya on da way to Kuching..xde bwk lptop (amat merbahaya..huuu) doakan Yaya selmt pergi dan balik ye.amin..InsyaAllah..thanks singgah. Nanti Yaya bkujng bls balik ye. ^_^

Sekian,Wassalam =D

Sunday, 17 February 2013

RESEPI : KEK BATIK TANPA TELUR

(Update: 03.03.2016)
Assalammualaikum w.b.t.

Lame nyer tak update resepi...hehe eleh macam la Yaya ni CHEF plak nak kene update resepi selalu kan...huuu ;p xpela..layankan je la ye..yaya kongsi je...kbnykan resepi Yaya ni korang semua dah tau dan ianya senang dibuat..buat yang xtau dan xpenah buat lagi Yaya wish "SELAMAT MENCUBA"! ye.. =D

Sebelum tu nak bagitau kek batik ni boleh wat macam corak jugak tau..terpulang kreativiti individu la..contohnya mcam pic kat bawah ni..(amik dari GOOGLE)


Nyummyy...kek batik dari blogresepi.com dengan Mat Gebu ni nmpk menarik kan.. ^_^


Bahan-bahan:
* 250gm butter/marjerin
* 3/4 cawan serbuk koko

* 1 cawan milo
* 1 tin kecil susu pekat manis

* 3/4 cawan air susu (tak kisah air susu apa..)
* biskut marie (plain) secukupnya (350gm)

(Note: jangan guna perasa coklat jika tidak mahu biskut menjadi pahit/tawar)

Tambahan:
* 2 paket 3 in 1 Nestum
* 1 Paket 3 in 1 Nescafe
* Coklat masak/button/apa2 jenis coklat yang korang suka la
* Coklat rice/apa2 hiasan untuk dicampak atas kek tu nanti.. ^o^  

Cara-cara:
- Cairkan marjerin dalam kuali atas api yang kecil sekali...
- Setelah cair masukkan susu pekat, kacau sebati, masukkan pula air susu, milo sedikit demi sedikit dan kacau (guna hand whisk) sehingga milo nya hancur
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... kacau tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lg....

- Yang ada bahan tambahan tu, boleh masukkan dah cepat2 tau. INGAT! Jangan sesekali buka api besar kalau taknak coklat korang tu hangit dibawah..huhu 
- Kacau. Setelah pekat dan semuanya sebati, boleh padamkan api.
- Hancurkan biskut meri di dalam kuali yang korang masak coklat nya tadi. Buat sikit-sikit supaya semua biskut diliputi coklat, barulah melekat. ^,^ 

- Sambil tu sediakan bekas untuk letak kek tu. Better lapik dengan plastik putih yang orang guna bungkus nasi lemak tu...(eh nak jugak nasi lemak..ngeee) supaya senang korang nak keluarkan nanti time nak potong kuih/kek tu.
- Bila da buh dalam bekas, campak pula hiasan yang korang ada kalau nak la..kalau xde pun xpe. Tidak menjadi kesalahan besar disitu.. ^o^. Ok. Siap...!  

- Biarkan di dalam peti sejuk selama beberapa jam. Contoh Yaya biasa buat time tengahari, lepas tu petang dalam jam 5-6 da boleh keluarkan dari peti ais untuk dipotong (orang yang kurang kesabaran memang begini..haha) tapi make sure dah cukup keras kek tu tau, kalau still lembik lagi jangan ngengade nak potong lak..lain jadi nanti.. ^_^

Ok..ni pulak kek by Yaya sendiri...heee..patut buh decorate kat atas tu kan..baru nmpk menarik..xpe2.len kali wat lgi..^_^ so meltyy ni tau..yummy2! =D

Setelah dipotong...aummmm! Yaya ade tmbh sedikit strawberi..sbb tu lau perasan ade nmpk mcm merah2 sikit kat kek tu..sedap je..^_^

Itu saja resepiYaya kali ni..nanti Yaya update resepi baru lagi yang yummy! hehe
Sekian,Wassalam.. =)

Friday, 15 February 2013

ADAB MAKAN DAN MINUM

Assalammualakum w.b.t.

Di hari Jumaat yang barakah ni..Yaya nak share serba sedikit tentang adab makan dan minum yang diperoleh dari hadis-hadis sahih pada zaman Rasulullah dahulu ye..kadang-kadang kita pun terlepas pandang perkara yang kecil, dan mungkin perkara yang kita lakukan tatkala berada di meja makan mengundang rasa kurang sopan pada mata-mata yang melihat..(ewah..ayat karangan BM tuu...ngee)
Jadi, untuk menjaga adab tatasusila kita sebagai seorang ISLAM! Meh membaca sedikit untuk menmbah ilmu pengetahuan tentang adab makan dan minum ni. TAKE NOTE ye!


 Dari 'Aisyah r.a. berkata: Rasulullah s.a.w. bersabda, "Apabila seorang daripada kamu hendak makan, sebutlah nama Allah (yakni: 'Bismillah' ). Jika dia terlupa menyebut nama Allah pada awal (mula makan), maka sebutlah 'Bismillahi awwalahu wa akhirahu' (Dengan nama Allah yang memulai dan yang mengakhiri). "
(Hadith Riwayat Abu Dawud dan atTirmidzi.)

Ok. Yaya ade dapat 1 cerita pada zaman Rasulullah tentang membaca Bismillah ni..agak kelakar jugak..hehe
Dari Umayyah bin Makhsyi as-Shahabi r.a., katanya: "Rasulullah s.a.w. (pada suatu ketika) duduk di situ ada seorang lelaki yang makan lalu tidak mengucapkan Bismillah, sehingga makanannya tidak tertinggal melainkan sesuap saja. Setelah orang itu mengangkatkan sesuatu yang tertinggal tadi di mulutnya, tiba-tiba dia mengucapkan: Bismillahi awwalahu wa akhirahu." Kemudian Nabi s.a.w. ketawa lalu bersabda: "Tidak henti-hentinya syaitan tadi makan bersama orang itu. Tetapi setelah dia ingat untuk mengucapkan nama Allah (yakni setelah membaca Bismillah), maka syaitan tadi memuntahkan seluruh makanan yang telah ada dalam perutnya. (Riwayat Abu Dawud dan nasa'i)

Membaca Basmalah sebelum makan insyaAllah boleh mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah s.w.t, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.


• Makan dan minum diniatkan untuk bertaqwa dan taat  kepada Allah berdasarkan hadits riwayat Abdullah bin Umar bin Al-Khattab RA, Rasulullah SAW bsabda maksudnya: “Sesungguhnya setiap perbuatan dilandaskan pada niat, dan setiap orang hanya akan mendapatkan apa yang diniatkan”.

• Berusaha mencari makanan yang halal, berdasarkan firman Allah SWT yang bermaksud: “Wahai orang-orang yang beriman makanlah dari yang baik pada apa-apa yang telah kami berikan rizki kepadamu”.

• Di antara adab makan adalah membagi perutmu menjadi tiga bagian, yaitu sepertiga untuk makanan, sepertiga untuk minum dan sepertiga untuk bernafas, Rasulullah SAW bersabda: “Tidaklah seorang anak Adam mengisi sesuatu yang lebih buruk dari perutnya, cukuplah bagi anak Adam beberapa suap untuk menegakkan tulang punggungnya, dan jika dia harus mengerjakannya maka hendaklah dia membagi sepertiga untuk mkanannya, sepertiga untuk minumannya  dan sepertiga untuk nafasnya”
• Tidak dianjurkan makan yang banyak, sebab Rasulullah SAW bersabda: “Orang-orang mu’min makan dengan satu usus dan orang kafir makan dengan tujuh usus

• Mencuci tangan sebelum dan sesudah makan, berdasarkan sabda Nabi yang bermaksud: “Barangsiapa yang tidur sementara tangannya dipenuhi bau daging dan dia belum mencucinya lalu ditimpa oleh sesuatu maka janganlah dia mencela kecuali dirinya sendiri”

• Dianjurkan berwudhu’ untuk makan jika seseorang dalam keadaan junub, berdasarkan hadits: “Bahwa Rasulullah SAW apabila beliau sedang junub dan berkeinginan untuk makan atau tidur maka beliau berwudhu’ terlebih dahulu seperti wudhu’ beliau untuk shalat”

• Dari Ka’ab bin Malik dari bapaknya beliau mengatakan, “Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam itu makan dengan menggunakan tiga jari dan menjilati jari-jari tersebut sebelum dibersihkan.” (HR Muslim no. 20232 dan lainnya)

• Hadis riwayat Umar bin Abu Salamah ra., ia berkata: Ketika aku dalam asuhan Rasulullah saw., pada saat makan tanganku terjulur hendak menjangkau talam lalu Rasulullah saw. bersabda kepadaku: Hai anak muda! Sebutlah nama Allah, makanlah dengan tangan kananmu dan makanlah makanan yang terdekat darimu. (Shahih Muslim No.3767)

 Makruh menghembuskan nafas di dalam wadah minuman dan dianjurkan menghembuskan nafas tiga kali di luar wadah (bekas/cawan)

• Hadis riwayat Anas bin Malik ra.: Bahwa Rasulullah saw. biasa menarik nafas tiga kali di dalam wadah. (Shahih Muslim No.3781)

• Hadis riwayat Ibnu Abbas ra., ia berkata: Rasulullah saw. bersabda: Apabila seseorang di antara kalian memakan makanan, maka janganlah ia mengusap tangannya sebelum dijilati (untuk membersihkan sisa makanan) (Shahih Muslim No.3787)

• Hadis riwayat Anas bin Malik ra., ia berkata:
Aku pernah melihat Rasulullah saw. duduk bersimpuh sambil memakan kurma. (Shahih Muslim No.3807)

 Hadis riwayat Abu Hurairah ra., ia berkata: Rasulullah saw. tidak pernah mencela makanan sama sekali. Apabila beliau menyukai maka beliau memakannya dan kalau tidak menyukai maka beliau tidak memakannya (tanpa mencela). (Shahih Muslim No.3844)
 Dari Ali Radliyallaahu 'anhu bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Janganlah salah seorang di antara kalian minum sambil berdiri." Riwayat Muslim.

 Dari Ibnu Umar r.a bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Apabila seseorang di antara kalian makan hendaknya ia makan dengan tangan kanan dan minum hendaknya ia minum dengan tangan kanan, karena sesungguhnya setan itu makan dengan tangan kirinya dan minum dengan tangan kirinya." Riwayat Muslim.

 Dari Amar Ibnu Syu'aib, bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Makanlah, minumlah, berpakaianlah, dan bersedekahlah tanpa berlebihan dan sikap sombong." Riwayat Ahmad dan Abu Dawud. Hadits mu'allaq menurut Bukhari.

 Dari Abu Dzar ra bahwa Rasulullah SAW bersabda: "Apabila engkau memasak kuah, perbanyaklah airnya dan perhatikanlah tetanggamu." Riwayat Muslim.

 Abu Juhaifah mengatakan, bahwa dia berada di dekat Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, kemudian Rasulullah berkata kepada seseorang yang berada di dekat beliau, “Aku tidak makan dalam keadaan bersandar.” (HR Bukhari)

• Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu mengatakan, “Makanan itu tidak boleh disantap kecuali jika asap makanan yang panas sudah hilang.” (Dalam Irwa’ul Ghalil no. 1978 Syaikh al-Albani mengatakan shahih diriwayatkan oleh Imam Baihaqi,)

• Apabila seseorang diundang untuk menghadiri suatu walimah maka janganlah kehadirannya tersebut diniatkan untuk sekadar makan saja.

• Dianjurkan mengecilkan suapan dan mengunyah dengan baik.

Dan sebagian orang mengelompokkan beberapa prilaku dan sikap yang buruk terhadap makanan:
1. Al-Mutasyawif, yaitu orang yang merasakan lapar sebelum makanan dihidangkan, engkau tidak melihat orang seperti ini kecuali dirinya memperhatikan pintu sambil mengawasi setiap barang yang masuk, jangan-jangan dia adalah makanan.

2. Al-Rasyaaf, Yaitu orang yang sedang mengunyah suatu makanan pada mulutnya sampai menelannya habis, lalu suara saat menelan terdengar dihadapan teman-teman, semenatara dirinya asyik menikmati makanan. 

3. Al-Naffadh, yaitu orang yang mengunyah suatu makanan pada mulutnya sambil tangannya mengibas makanan.

4. Al-Qossam, yaitu orang yang makan sebagian suapan lalu  sebagian lainnya dikembalikan pada makanan.

5. Al-Murannikh, Yaitu orang yang mencelupkan makanan pada sayuran, di mana dia tidak menelan makanan yang pertama sampai suapan yang kedua menjadi lembut.

6. Al-Murasysyisy, yaitu orang yang mengambil daging ayam, sementara dia tidak berpengalaman padanya, akhirnya menjiprati teman-temanya.

7. Al-Shabbag, yaitu orang yang memindahkan makanan dari suatu tempat ke tempat lain untuk mendinginkannya.

8. Al-Munsyif, yaitu orang yang membersihkan tangannya dengan roti lalu dia memakan roti tersebut.

9. Al-Naffakh, yaitu orang yang meniup makanan.

10. Al-Muhandis, yaitu orang yang berkata kepada orang yang membuat makanan: letakkan ini di sini, ini di sini sehingga terkumpul di hadapannya apa-apa yang disukainya, didefinisikan juga dengan orang yang menggigit ujung makanan dengan giginya lalu mencampurnya dengan lauk
                                               
11. Al-Khardaban, Yaitu orang yang menarik rotinya terlebih dahulu karena khawatir akan diambil oleh orang lain, dia meletakkannya di sebelah kirinya sementara tangan kanannya lahap meraih makanan lain.

12. Al-Mu’allaq, yaitu orang yang masih menggenggam makanan pada tangannya sebelum mengunyah habis makanan yang di mulutnya dan matanya melirik-lirik pada makanan yang lain


Imam Ahmad rahihullah berkata: Apabila saat makan seseorang bisa mengumpulkan empat adab makan, maka dia telah sempurna: Apabila menyebut nama Allah pada awalnya, memuji Allah pada akhir makannya, ikut bersamanya tangan yang banyak dan makanan tersebut dari hal yang halal.
Semoga bermanfaat dan perbaiki diri dalam adab makan dan minum seharian kita..
Sekian,Wassalam =)

Wednesday, 13 February 2013

WORDLESS WEDNESDAY : M0VIE TIME!

Assalammualakum w.b.t.

*sengaja membuat tumbesaran..harharhar ^0^*
p/s:lame xtgok wayang ni.....

Sekian,Wassalam =D

Monday, 11 February 2013

HIJABSTER GIVEAWAY BY SHIDAIZY BOUTIQUE

Assalammualaikum w.b.t

Hari ni sedikit ade masa untuk menaip entri..bukan entri apa tapi nak join GA yang di-create oleh Cik Shiyda yang comel lote ni..aduiiii..hehe..xde nak adiah sangat pon tapi support within blogger..so, j0m..meriahkan lagi GA Cik Comel ni sebelum tarikh luput iaitu - 9/3/2013

KLIK BANNER UNTUK JOIN YE! ^_^
Semua syarat sudah dipenuhi...

Like pun sudah di-KLIK pada page Cik Shiyda sendiri..Now, nak tagging plakss..ngeeee

Pada Cik Comel dan Cik Comel ini, sila la join sekali...lau ada masa tluang ye..^,^

Sekian,Wassalam=)

Thursday, 7 February 2013

ALANGKAH INDAHNYA HIDUP INI.....

Assalammualaikum w.b.t.

Masih lagi dibulan Rabiulawal...Lagu ni kalau nak menjiwai kena pada tempat..contoh,sowang2 lam bilik....duduk relax,tenangkan fikiran,or baring smbil buka lagu ni...hayati lirik..pasti akan mengalir air mata..trust me..
IF YOU LOVE RASULULLAH S.A.W...

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir airmataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kukucup tanganmu
Moga mengalir keberkatan dalam diriku
Untuk mengikut jejak langkahmu

Ya RasulAllah ya HabibAllah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya RasulAllah ya HabibAllah
Kami rindu padamu

Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim
Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kudakap dirimu
Tiada kata yang dapat aku ungkapkan
Hanya Tuhan saja yang tahu.

Ya RasulAllah ya HabibAllah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya RasulAllah ya HabibAllah
Kami rindu padamu

Kutahu cintamu kepada umat
"Ummati ummati"
Kutahu bimbangnya engkau tentang kami
Syafaatkan kami

Alangkah indahnya hidup ini
Andai dapat kutatap wajahmu
Kan pasti mengalir airmataku
Kerna pancaran ketenanganmu

Ya RasulAllah ya HabibAllah
Tak pernah kutatap wajahmu
Ya RasulAllah ya HabibAllah
Kami rindu padamu

Ya RasulAllah ya HabibAllah
Terimalah kami sebagi umatmu
Ya RasulAllah ya HabibAllah
Kurniakanlah syafaatmu

Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim
Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim
Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim
Allahumma solli 'ala Muhammad
Ya Rabbi solli 'alaihi wa sallim 

Hmm...terlalu rindu rasanya....mmg indah hidup ni andai dapat bertemu dengan kekasih Allah ini..
Sekian,Wassalam...............

Sunday, 3 February 2013

BOLEH IKUT....CARA SAYA KE?

Assalammualaikum w.b.t.

Tengok tajuk dah boleh agak x.....??hehe yes..ulasan entri for WW yang lalu..lau xtau lagi klik SINI yek! Ulasan penuh bagi WW yang lalu adalah seperti berikut.........maaf entri ni agak panjang ceritanya haha =D
Yang anda boleh lihat dalam gambar.......:
Nasi sedikit
Lauk pun sikit
Makan guna 3 jari? eh silap la..cer tengok betul2..;p

Situasi sebenar begini....Yaya sedang berDIET! yup..korang betul (ade yang jwab Yaya tengah diet..hehe)! dan diet Yaya boleh dikatakan EXTREME. Kenapa extreme? ganas? ehh xla..sampai xmakan? ehh pon bukan..DIET Yaya mana boleh xmakan..tu bukan nak sihat tu...itu mendatangkan penyakit namanya..haaaa..
Lagi satu, memang Yaya cuba nak ikut sunnah Nabi SAW ni guna 3 jari je..(baru nak try..) tapi macam payoh sikit.sebab xbiasa kan..huuu tu yang nmpk lebih dari 3 jari tu...;p InsyaAllah kalau selalu buat bleh la tu biasa...^_^ 

Kita kalau nak berDIET jangan sesekali xmakan..ok! atau SKIP BREAKFAST! DONT! ever do that sebab menurut pengetahuan Yaya, yang da banyak research ni..bila berDIET, TIDAK BOLEH skip breakfast...whyyy?? sebab ia akan membuatkan anda berasa lebih lapar pada waktu tengahari dan sekaligus akan mengambil kuantiti yang banyak pada waktu makan tengahri.

Berbalik pada soal EXTREME tadi, kenapa? sebabnya............tak ramai orang akan boleh ikut cara DIET Yaya ni..kecuali orang BETUL-BETUL bertekad (cewah!) nak JAGA BADAN & nak TURUNKAN BERAT BADAN! ok. Selalu kawan dan sedara-mara Yaya tanya kat Yaya macamana boleh kurus la...camana boleh tahan xmakan la...and so on...tapi jawapan Yaya senang je - NAK SERIBU DAYA...! betul x..

Tapi kalau korang jenis yang xboleh kawal nafsu makan, mudah digoda oleh makanan, dan mudah tergoda dengan ajakan kawan2 korang yang jenis suka makan atau seperti nampak makanan tu cam 'melambai-lambai' je kat korang..haaaa nii memang payah! payah nak berDIET! huhu..^o^ 

Mulanya, Yaya memang diet nak turunkan berat badan..nak tau, berat Yaya tahun 2011 57kg, lepas tu Yaya pegi buat 'pembuangan lemak' kat badan di pusat pelangsingan badan (dapat murah sebab ade voucher ;p) dapat turun dari 57kg ke 53kg dalam masa sebulan lebih camtu kot..then tahun lepas, diet lagi,kurangkan makan yang berat2, dan ada wat sauna lagi, dapat turun dalam 50-49kg..lama jugak..

Masa time bulan puasa ingatkan boleh turun lagi berat..ke berat yang diidamkan iaitu 45kg..tapi haruuuuu jekk..punyala kurang makan,xde makan nasi, brat langsung xberubah! aikkk...yang ni Yaya pelik sikit..kenapa ye macam tu..mak Yaya yang makan bnyk dari Yaya pon turun 2-3kg ni kan plak Yaya..aishh! xboleh jadi..

Mula la start research kat internet semua, baca majalah pasal diet la,cara nak kurangkan berat la..selain tu Yaya rajin sangat sauna..sebab sauna boleh turunkan berat badan dengan cepat..sebab ia mengeluarkan banyak peluh. Yela, Yaya malas nak excercise...ngeeeee ^,^ cume bleh excrsce dengan p window shopping je la..haha. 

Akhirnya dapat jugak cara nak turunkan berat badan secara sihat! diulangi...secara SIHAT ok! bukan nak kurus g makan lepas tu muntahkan balik pe yang dimakan tu..owhhhh tidakkkk! Yaya xkan menyakiti diri sendiri..nak tau pe caranya? Iaitu dengan mengira KALORI yang anda ambil setiap hari...dan salah satu cara nya adalah seperti gambar yang korang tengok kat atas tu..nak tau, itu adalah makan kenduri orang kawen ok..meh Yaya bagi tips makan time kenduri ni:

1. Makan nasi putih...jangan sibuk p cari nasi minyak..memangla bukan selalu korang makan tapi yang bukan selalu tu la menjadi sebab utama menu makan korang tu berkalori tinggi! 
2. Nasi tu pulak jangan ambik 1 pinggan penuh ye! Cukup la 1 anggaran dalam 1 cawan atau kalau boleh 1/2 cawan je (cara paling baik adalah saiz nasi adalah segenggam tangan sendiri ok bukan tangan orang lain..hehe.
3. Ambil lauk yang kurang berminyak, lebihkan sayur xpe..atau kuah nye..lau amik lauk ikan or ayam or daging ke pastikan ianya dalam kuantiti kecil/sedikit.
4. Ambil air putih/kosong je..kalori untuk air putih cuma 0 KALORI! saja ok! jadi minum bnyk2 xpe..
5. Kalau ada buah, makan buah dahulu baru makan nasi..tapi orang kate buah ni untuk pencuci mulut bila da makan nasi? owh tidak..korang silap sebenarnya..untuk DIET..ianya perlu diambil sebelum makan yang berat..bukan selepas makan! 
Boleh ke korang amik kuantiti makan tips yang Yaya bagi tu??ehhehe

Sekarang nak tau berapa berat Yaya untuk awal tahun 2013 ni..??heeh..yup! sudah turun..dan sudah melebihi kehendak berat idaman Yaya tu..ngeeee =D..nanti2 la bagitau ye..eh Yaya sibuk bagitau pasal kalori ni..korang tau ke x kalori tu mendeee?? Apa kepentingannya pada badan kita? Anyway lepas ni Yaya akan update lagi banyak tentang DIET & KALORI ni...untuk tambah pengetahuan korang..lepas ni boleh la start ikut bdiet macam Yaya ni..xpyah nak beli produk mahal2 atau ke pusat pelangsingan badan yang mahal2 tu..cuma perlu DIET!

Untuk pengetahuan jugak, Yaya sekrang dah xbdiet untuk KURUS dahh.yela..badan da hampir tinggal tulang..erkkk .tapi berdiet lebih kepada untuk maintainkan berat badan dan juga makan ikut sunnah Nabi SAW..=) Nanti Yaya akan share juga apa sunnahnye bila bab makan ni ye..

*Jangan jadikan makan tujuan utama hidup..*

Nabi Muhammad SAW bersabda : “Tidaklah seorang anak Adam mengisi bekas yang lebih buruk dari perutnya. Sebenarnya BEBERAPA SUAP sahaja sudah cukup untuk menegakkan tulang rusuknya. Jika terpaksa dia harus mengisinya, maka sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya, dan sepertiga lagi untuk bernafas”
Hadis riwayat At-Tarmidzi, Ibnu Majah dan Ahmad

Sekian,Wassalam =)

Saturday, 2 February 2013

KARNIVAL KARANGKRAF 2013

Assalammualaikum w.b.t.

Semalam sudah bermulanya Karnival Karangkraf di Shah Alam..3hari sahaja..sampai esok..bagi peminat buku keluaran Karangkraf ni boleh la p ye..ade yang murah..macam Yaya ni..cari buku tertentu je..hehe..lau ade yang menarik hati beli la..^,^

Memang pagi la lau nak pergi kat sini..lau hari siang 10 a.m keatas memang parking dalam luar dah penuh..huuu..Alhamdulillah, setelah berpakat dengan mak Yaya,kami p la pagi.kul 9.30 macam tu keluar rumah, nasib baik ada parking kat dalam..jadi xpayah jalan jauh2 parking kat luar..heeee ;p

Suke sangat masa dapat parking kat dalam..heeee =D
 Bukan takat jual buku je ada...^_^
 Xpandang booth2 kat lua tu..terus menuju kat tempat yang HARUS ditujui..ngeeee =D

Banyak buku murah2..contoh novel ni... ^,^
Nak belajar MEKAP?? beli la buku ni..
Yaya beli?xde maknenyer nak beli..bukan selalu mekap p00nn!
For HEALTHY and BEAUTY! ^_^
Buku femes nih! rugi xbeli...tapi Yaya...err..xckup bajet plak nak beli..huuu >,<
Teringin nak beli...tapi nanti terlebih bajet plak..
kalau Yaya,ckup ni untuk beli 2 majalah..-RAPI & AL-ISLAM =D
Kenalah tengok...beli apa2 yang patut..senang nantiiii...heeeee ;p

Masa untuk tengok buku TERAPI JIWA & MUHASABAH DIRI =)
Opss...^,^
Hasil belian.....
:
:
 Beli...sebab????Nampak x tajuk huruf besar kat bawah tuuuuuu...
Bakar 500 KALORI!! menarik! ^o^
 Buku lama ni je mampu beli..5-RM12 je...semua jenis yang berkhasiat..heee
Almaklumla Yaya ni bukan jenis 'pemakan'..DIET saja tauu ^_^
Buku TERAPI JIWA + MUHASABAH DIRI...
suka baca buku2 macam ni..dah xde minat la nak baca majalah hiburan ni..xde manfaat...btul x?
kalau baca buku macam ni, bila dah baca, da mengamalkan barulah share dengan orang..sama2 dapat manfaatnye kann..^_^ InsyaAllah 

Lepas da balik dari Karnival sempat plak g kedai barang kek plak..beli barang sikit..hehe..
Mengada sangat nak membeli..buatnya entah bile..haha ;p
xpe..beli siap2 dulu..heee (alasan)

2.02.13
Sampai disini saja aktiviti hari ni..
-Selamat berhujung minggu ye kawan blogger ku sekalian..ngeeee-

p/s: pssttt..yaya belum sambung entri WW ari tu kannn..??hehe..tunggu ye.. ;p

Sekian,Wassalam =)

Popular Posts