Sunday, 3 February 2013

BOLEH IKUT....CARA SAYA KE?

Assalammualaikum w.b.t.

Tengok tajuk dah boleh agak x.....??hehe yes..ulasan entri for WW yang lalu..lau xtau lagi klik SINI yek! Ulasan penuh bagi WW yang lalu adalah seperti berikut.........maaf entri ni agak panjang ceritanya haha =D
Yang anda boleh lihat dalam gambar.......:
Nasi sedikit
Lauk pun sikit
Makan guna 3 jari? eh silap la..cer tengok betul2..;p

Situasi sebenar begini....Yaya sedang berDIET! yup..korang betul (ade yang jwab Yaya tengah diet..hehe)! dan diet Yaya boleh dikatakan EXTREME. Kenapa extreme? ganas? ehh xla..sampai xmakan? ehh pon bukan..DIET Yaya mana boleh xmakan..tu bukan nak sihat tu...itu mendatangkan penyakit namanya..haaaa..
Lagi satu, memang Yaya cuba nak ikut sunnah Nabi SAW ni guna 3 jari je..(baru nak try..) tapi macam payoh sikit.sebab xbiasa kan..huuu tu yang nmpk lebih dari 3 jari tu...;p InsyaAllah kalau selalu buat bleh la tu biasa...^_^ 

Kita kalau nak berDIET jangan sesekali xmakan..ok! atau SKIP BREAKFAST! DONT! ever do that sebab menurut pengetahuan Yaya, yang da banyak research ni..bila berDIET, TIDAK BOLEH skip breakfast...whyyy?? sebab ia akan membuatkan anda berasa lebih lapar pada waktu tengahari dan sekaligus akan mengambil kuantiti yang banyak pada waktu makan tengahri.

Berbalik pada soal EXTREME tadi, kenapa? sebabnya............tak ramai orang akan boleh ikut cara DIET Yaya ni..kecuali orang BETUL-BETUL bertekad (cewah!) nak JAGA BADAN & nak TURUNKAN BERAT BADAN! ok. Selalu kawan dan sedara-mara Yaya tanya kat Yaya macamana boleh kurus la...camana boleh tahan xmakan la...and so on...tapi jawapan Yaya senang je - NAK SERIBU DAYA...! betul x..

Tapi kalau korang jenis yang xboleh kawal nafsu makan, mudah digoda oleh makanan, dan mudah tergoda dengan ajakan kawan2 korang yang jenis suka makan atau seperti nampak makanan tu cam 'melambai-lambai' je kat korang..haaaa nii memang payah! payah nak berDIET! huhu..^o^ 

Mulanya, Yaya memang diet nak turunkan berat badan..nak tau, berat Yaya tahun 2011 57kg, lepas tu Yaya pegi buat 'pembuangan lemak' kat badan di pusat pelangsingan badan (dapat murah sebab ade voucher ;p) dapat turun dari 57kg ke 53kg dalam masa sebulan lebih camtu kot..then tahun lepas, diet lagi,kurangkan makan yang berat2, dan ada wat sauna lagi, dapat turun dalam 50-49kg..lama jugak..

Masa time bulan puasa ingatkan boleh turun lagi berat..ke berat yang diidamkan iaitu 45kg..tapi haruuuuu jekk..punyala kurang makan,xde makan nasi, brat langsung xberubah! aikkk...yang ni Yaya pelik sikit..kenapa ye macam tu..mak Yaya yang makan bnyk dari Yaya pon turun 2-3kg ni kan plak Yaya..aishh! xboleh jadi..

Mula la start research kat internet semua, baca majalah pasal diet la,cara nak kurangkan berat la..selain tu Yaya rajin sangat sauna..sebab sauna boleh turunkan berat badan dengan cepat..sebab ia mengeluarkan banyak peluh. Yela, Yaya malas nak excercise...ngeeeee ^,^ cume bleh excrsce dengan p window shopping je la..haha. 

Akhirnya dapat jugak cara nak turunkan berat badan secara sihat! diulangi...secara SIHAT ok! bukan nak kurus g makan lepas tu muntahkan balik pe yang dimakan tu..owhhhh tidakkkk! Yaya xkan menyakiti diri sendiri..nak tau pe caranya? Iaitu dengan mengira KALORI yang anda ambil setiap hari...dan salah satu cara nya adalah seperti gambar yang korang tengok kat atas tu..nak tau, itu adalah makan kenduri orang kawen ok..meh Yaya bagi tips makan time kenduri ni:

1. Makan nasi putih...jangan sibuk p cari nasi minyak..memangla bukan selalu korang makan tapi yang bukan selalu tu la menjadi sebab utama menu makan korang tu berkalori tinggi! 
2. Nasi tu pulak jangan ambik 1 pinggan penuh ye! Cukup la 1 anggaran dalam 1 cawan atau kalau boleh 1/2 cawan je (cara paling baik adalah saiz nasi adalah segenggam tangan sendiri ok bukan tangan orang lain..hehe.
3. Ambil lauk yang kurang berminyak, lebihkan sayur xpe..atau kuah nye..lau amik lauk ikan or ayam or daging ke pastikan ianya dalam kuantiti kecil/sedikit.
4. Ambil air putih/kosong je..kalori untuk air putih cuma 0 KALORI! saja ok! jadi minum bnyk2 xpe..
5. Kalau ada buah, makan buah dahulu baru makan nasi..tapi orang kate buah ni untuk pencuci mulut bila da makan nasi? owh tidak..korang silap sebenarnya..untuk DIET..ianya perlu diambil sebelum makan yang berat..bukan selepas makan! 
Boleh ke korang amik kuantiti makan tips yang Yaya bagi tu??ehhehe

Sekarang nak tau berapa berat Yaya untuk awal tahun 2013 ni..??heeh..yup! sudah turun..dan sudah melebihi kehendak berat idaman Yaya tu..ngeeee =D..nanti2 la bagitau ye..eh Yaya sibuk bagitau pasal kalori ni..korang tau ke x kalori tu mendeee?? Apa kepentingannya pada badan kita? Anyway lepas ni Yaya akan update lagi banyak tentang DIET & KALORI ni...untuk tambah pengetahuan korang..lepas ni boleh la start ikut bdiet macam Yaya ni..xpyah nak beli produk mahal2 atau ke pusat pelangsingan badan yang mahal2 tu..cuma perlu DIET!

Untuk pengetahuan jugak, Yaya sekrang dah xbdiet untuk KURUS dahh.yela..badan da hampir tinggal tulang..erkkk .tapi berdiet lebih kepada untuk maintainkan berat badan dan juga makan ikut sunnah Nabi SAW..=) Nanti Yaya akan share juga apa sunnahnye bila bab makan ni ye..

*Jangan jadikan makan tujuan utama hidup..*

Nabi Muhammad SAW bersabda : “Tidaklah seorang anak Adam mengisi bekas yang lebih buruk dari perutnya. Sebenarnya BEBERAPA SUAP sahaja sudah cukup untuk menegakkan tulang rusuknya. Jika terpaksa dia harus mengisinya, maka sepertiga untuk makanannya, sepertiga untuk minumannya, dan sepertiga lagi untuk bernafas”
Hadis riwayat At-Tarmidzi, Ibnu Majah dan Ahmad

Sekian,Wassalam =)

63 comments:

  1. yaya diet??dah slim pomm... ^__^
    saya dalm proses mengurus bdn.. Berkilo3 naik! huaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..
      xpe..lau dlm proses tu ok la..pelan2..^_^

      Delete
  2. ooo tgh berdiet. tp cikna tengok yaya ni selim melim je. pun diet jgk eh.. bagusla mkn ikut sunnah nabi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. skrng diet bukn nk kurus dah cik na..
      lebih kpd ikut sunnah je..=)

      Delete
  3. wah kurus pun diet !! anis nie gemok makan tak henggat. muahahha.

    ReplyDelete
  4. Betul tu Cik yaya..nak seribu dayakan.. Kita ni dari dulu nak diet tapi tak boleh...selera mkn makin membuak...hehe..badan pun semakin berisi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..nak seribu daya cik lily..hehe

      Delete
  5. haha.. kalau deqja pantang jgk...


    pantang tengok ~ lalala ^_^

    ReplyDelete
  6. kalau makan nasi , guna 3 jari mmg susah sikit . kalau mee , senang sikit kak . hee . memang mantop lah kak yaya berdiet ! :O

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..mkn mee ea? penh wat ler tu ^,^
      mantop kannnn ;p

      Delete
  7. oooo..begitu ceritanya...
    diet tu mkn seimbg..
    so mkn jgk cme kne ambik mknan yg bersesuaian..
    heheh

    ReplyDelete
  8. Mengenai buah tu,sunnah nabi SAW , makan buah dulu baru kepada hidangan utama :)

    oh yeahh,waa..nak tahu tak .. berat In susah sangat nak naik,makan banyak-2 pun x naik2 .. huhu cemno tu ? T.T .. haha metabolisme tinggi kot ! berat antara 37-42 je... T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..tu da mmg jenis genetik..
      mmg ade owg yg makan bnyk mne pon dn tu ttp xbrubh..
      lau org mcm tu jenisnya xyah diet pon xpe..tp apapun ttp kene jga la..tau In..jgn tau bert xleh naik, g makan mkanan yg blemak..owh no..nti akn ade kesan d wktu tua..huuuuu

      Delete
    2. hahaha,mkn brlmak ?? nnti naik lemak pula .. XD tp ape pun yg kurus tu lg bhya drpd yg berisi tu .

      sebab kan, yg berisi tu ..lemak di badan akan agih menjadi muscle kalau bersenam .. tpi kalau yg kurus tu takut masuk dlm salur darah dan tersekat ..blh mendatangkan penyakit bhya..haa,jd mmg kne hti2 juga yg kurus kann ..huhu .nauzubillah ..

      Delete
    3. yela...kurus tu idok la kurus bebenor..tp kurs yg sihat la..^_^

      Delete
  9. didiey ni kalau tgk makanan...alahai.terus nk sambar aje..hehe..
    good luck berdiet yaya!!

    ReplyDelete
  10. kite dh mls nak diet sbb berat stil xturun2.. hahahha !

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade sbb bert xnk turun tu...
      mayb slh cra.. =) mcm yaya penah buat sblm ni..huu

      Delete
  11. sikitnya Yaya makan..tak lapar ke nanti..
    tengok pic Yaya dah ok dah..tak nampak gemuk pun

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ikutkan sunnah Nabi..makan sebiji kurma pon dah cukup...
      atau sekdar mkn bbrapa suap..^_^

      Delete
  12. yaya dah slim mlim dah.. diet nape lak.. huuu sikitnya makan hihi

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. diet xsemestinye nak kurus..tp lebih kpda maintain berat je ni =)

      Delete
  14. salam cik yaya
    Lawatan ta di awal pagi.

    ReplyDelete
  15. wauuu!bukan main dia berdiet :)
    keep it up!!sekrg berat bdn berapa??

    ReplyDelete
  16. alaa... tgk muka xnmpk gemuk pun??
    huhuhu

    ReplyDelete
  17. salam yaya :)

    ayie tgok cik yaya dah mmg slim pun nk berdiet lagi ker? hehe..maap :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      hehe..ye..ni kes xbca smpi hbis la ni kan..xpee...
      diet ni bukn utk kurus je..tp utk jga kshtn.. =)

      Delete
    2. salam cik yaya :)

      ayie pon suatu ketika mcm cik yaya jgak..pernah cuba mkn dgn 3 jari sbb nk ambil berkat sunnah nabi SAW...:)

      klu mkn roti atau seumpamanya senang tapi klu mkn nasik agak payah...

      tapi asalkn kita mkn dgn tgn kanan itu pun dah dpt amalkan sunnah kan? :)

      Delete
  18. owh.., mkn bersukat la kisah nya ni., elok la tu., tlebih mkn kang dpt pnyakit plak eik., ;P

    ReplyDelete
  19. yang penting adalah menjaga kesihatan. kurus atau gemuk..janji sihat. kan cik yaya :)

    ReplyDelete
  20. salam yaya...baguslah tips yg u bagi ni. Nak apply la...

    ReplyDelete
  21. wah!! yaya dah slim dah sekarang... berjaya turunkan berat badan... mantop!!
    terus kekalkan berat badan tu dan terus jaga kesihatan... terlalu slim tak elok juga.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah..kekalkn yg ade skrng..=)

      Delete
  22. semangat yaya ni membuatkan kak juju pon rase nak berdiet jugak ..jom yaya ..go go kite :D

    ReplyDelete
  23. oh diet ke? hehe gudluck k! (tp xde la gemuk pun awk ni nape nk diet huhu)

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016