Monday, 29 February 2016

MAKSUD HURUF PERTAMA

Assalammualaikum w.b.t.
Buat masa ni tiada peristiwa yang penting berlaku dalam kehidupan seharian Yaya..adei..boring kan Yaya ni..haha Bukan apa..ada je cerita tapi yela kan...even ini blog Yaya, ikut suka hati la Yaya nak karang apa pun, ada orang baca ke takda ke, tapi kebanyakan tu peristiwa-peristiwa yang melibatkan hati dan perasaan..LOL ^o^ So, kalau share nanti orang kate Yaya jiwang pulak..pastu EMO xtentu pasal..jadi malasla nak share harharhar =p ok dah abaikan..

So, hari ni sempat visit En.Google ni jap..tengok ada apa2 info yang Yaya perlu tau tak yang boleh di share dengan korang..dan bertemulah Yaya dengan 1 artikel ni..info tentang MAKSUD HURUF PERTAMA iaitu huruf pertama nama korang lah..contoh kalau yang bermula dari huruf A apa maksud nya..huruf N, apa maksud dan seterusnya lah..excited tak korang nak tau???(bagi yang xtaula..kan) hehe Yaya excited nak baca masa jumpa info ni sebab tak pernah jumpa lagi info mengenai ni..jadi excited juga nak share dengan korang..

Mohon teruskan membaca ye...^_^
A
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan selain bijaksana dan cerdas. Kelemahannya, sangat mudah berasa hati, dan mudah mengeluarkan kata-kata pedas ketika meluahkan perasaan marah. Meskipun begitu marahnya mudah reda.

B
Selalu tenang dalam menghadapi masalah yang rumit dan membahayakan dirinya adalah ciri penampilannya. Mereka juga sangat setia dan penyabar, yang menjadikannya amat disenangi dalam pergaulan. Kelemahannya, sangat mudah tersinggung.

C
Ramah dan pandai berbicara. Ini yang menjadikannya popular di kalangan rakan-rakan. Mereka tidak bersungguh dalam bertindak dan selalu menganggap masalah yang dihadapi adalah remeh.

D
Pendiam, bercakap hanya bila perlu. Sopan, berdisiplin dan kuat bekerja. Kelebihannya itulah yang menghasilkan kejayaan dalam mencapai cita-cita. Kelemahannya adalah selalu bimbang dan sukar mempercayai orang lain.

E
Pandai dan penuh pertimbangan dalam menjalankan tanggung jawab. Sikapnya periang bila hatinya senang, tetapi suka berdiam diri apabila hatinya gundah dan boleh membuatkan hati orang lain terluka.

F
Punya pendirian yang teguh, tidak mudah goyah dan keras kepala. Mereka juga sukar memaafkan. Tidak setia dan amat berhati-hati bila berbelanja.

G
Kerap murung dan bersedih hati. Pendiriannya mudah dipengaruhi. Tekun belajar ketika rakannya bermalas-malasan dan sebaliknya suka bermalas-malasan ketika rakannya sedang tekun.

H
Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

I
Suka memendam perasaan dan permasalahan. Mereka juga mudah merasa curiga dan cemburu terhadap orang lain. Suka menangis.

J
Ramah dan murah senyuman. Mereka juga pandai menyesuaikan diri dalam pergaulan. Mudah merasa ragu dalam membuat keputusan dan tidak tegas.

K
Pandai berjenaka. Hari-harinya sentiasa ceria walaupun perasaannya gundah. Kelemahannya suka bercerita rahsia sendiri.

L
Ramah dan pandai bergaul dan mempunyai ramai kawan. Tidak suka bergosip dan mencampuri urusan orang lain. Amat berhati-hati bila berbelanja. Kelemahannya, tidak menepati masa.

M
Pandai dan kreatif, suka kelembutan dan jika dikongkong, mereka akan berontak. Senang dijadikan sahabat, kerana mereka tidak berkira. Kelemahannya, boros dan keras kepala.

N
Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.

O
Serba boleh. Suka memendam perasaan dan permasalahan serta sukar mempercayai orang lain. Akibatnya ramai yang menggapnya sombong dan suka memilih teman.

P
Pandai berjenaka dan selalu ceria. Punya banyak idea dan sangat kretif. Sering melakukan sesuatuyang belum dilakukan orang lain. Agak pendendam dan boros.

Q
Setia dan mudah memaafkan orang lain. Suka meluangkan waktunya untuk kawan-kawan. Keras kepala, sukar diatur dan mudah emosi. 
 
R
Pendiam dan bercakap hanya bila perlu. Tekun dengan kerja yang disukai dan bersungguh-sungguh dalam mengejar cita-cita. Suka mengkritik. Dan sukar mengawal bicara ketika marah. 

S
Pandai dan tekun dalam mengejar cita-cita. Tidak suka pada orang yang suka memungkiri janji. Kelemahannya mudah tersinggung selain sukar menahan emosi. Jika sudah emosi marahnya meledak-ledak.

T 
Sangat berdisiplin. Selalu mengerjakan sesuatu menurut aturan buku. Tidak suka mengelamun atau bermalas-malasan. Suka menonjolkan diri selain senang gugup, terutama bila bersalah.

U
Suka berterus-terang dan menyendiri. Naif baginya merugikan orang lain. Tidak tahan dengan kritikan dan kurang pandai menyusun kata-kata jika berbicara didepan orang ramai.

V
Tutur katanya lembut dan pemalu. Pandai meyesuiakan diri. Selain itu, mereka juga pandai menguasai orang disekitarnya dengan cerita-cerita yang memikat. Tidak suka berterus terang.

W
Ramah dan mudah simpati. Sikapnya amat menawan. Punya toleransi yang tinggi dan ringan tangan. Keras kepala dan sukar diatur, tetapi hatinya boleh dilembutkan dengan kesabaran dan kelembutan.

X
Budi pekertinya halus. Suka melakukan pekerjaan sosial. Mudah tersinggung dan tidak akan berbaik dengan mereka yang menyinggungnya.
Y
Pendiam dan tidak suka menonjolkan diri. Ramai menganggapnya sombong walaupun sebenarnya mereka adalah sahabat yang baik. Tidak berani mengemukakan pendapat.

Z
Pandai berjenaka dan menyesuaikan diri dalam pergaulan. Suka disapa terlebih dulu dan gemar menonjolkan diri.

Nama Yaya sebenar is 'NURHIDAYAH' bersambung..jadi acaner ek..kire huruf 'N' je ke atau 'N' & 'H'??hehe..nak 2-2 laa.. =p

N = Baik hati dan rapi dalam berpakaian. Mereka suka menghulurkan tangan menolong orang lain tanpa memikirkan balasan. Kelemahannya, mudah bersedih hati dan kurang percaya diri.
H = Mudah simpati, bahasanya lemah-lembut. Tidak pernah melukai perasaan orang lain. Selalu tergesa-gesa dalam melakukan pekerjaan, suka berkhayal dan bercita-cita terlalu tinggi.

Hmmm..ada betul nya..hikhik..maaf ye..ini cuma suka2 je..just a motivation to our self..Mana yang baik diambil, mana yang tak betul tu diperbaiki ye...THINK POSITIVE. HUSNUZON. ok?! ^_^

Moga bermanfaat.
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 25 February 2016

BAJU PERNIKAHAN KU..? Opss!

Assalammualaikum w.b.t.

Baca tajuk entri....Oppss!! Yaya dah nak kahwin ke??ahaks! Kahwin yeee...cer habaq mai sapa calon tu..Yaya pun nak tau juga..agagaga ^o^


*SERIUS CANTIK weyh!! <3 *

Adeii..belum lagi la..huhu..saja je nak tunjuk baju ni..kot2 'BAKAL SUAMI' tu tengok kann..senang la citer nye..hahaha =D

Korang rasa camne? Cantik kann.? Dari tudung sampai baju memang perfect..CANTIK + MENUTUP AURAT tapi lagi bertambah perfect bila digabungkan dengan NIQAB..MasyaAllah! Tetiba rasa tak sabar! EHH...heheh =p (macamlah dah nak kahwin..huuu)

Tapi jangan salah faham, nak pakai baju camni bukan niat nak menunjuk kat orang..baju ni Yaya wish untuk dipakai hari pernikahan nanti..dengan mini pelamin (kalau ada,kalau takda pun ok je..tengok bajet ada atau tak masa tu..hikhik) 

Dan fyi, SANDING di atas pelamin yang grand2 tu takda dalam LIST waktu hari besar Yaya tu nanti..haaaa SAVE BAJET hakak uollsss! ^,^ Jadi rasanya takda lah melampau sangat kan nak wish pakai baju macam dalam gambar kat atas ni di hari pernikahan Yaya nanti kan kan kan?? ^_^

Ok.Tu je nak tunjuk and beritahu uolss pasal baju ni..hiks! Yela mana tau ada yang plan or memang nak wedding tu,belum pilih lagi baju apa nak buat or pakai, boleh la try wat@cari baju macam dalam gambar atas ni ye..CANTIK + MENUTUP AURAT..Mesti cantik korang pakai..haihh..nak tunggu turn Yaya lama lagi nampaknya..coz tak nampak tanda2 orang nak masuk minang. LOL >p

Note: Gambar ni Yaya ambil dari seorang rakan dalam FB..yang punya niat yang sama, buat baju pernikahan nya seperti itu + NIQAB..SubhanaAllah. ^_^

Sekian,Wassalam.. =)

5 MANFAAT MINUM AIR PUTIH PADA WAKTU PAGI

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah. Hari Khamis sudaa ni..esok sdah Jumaat..pastu cutiiii..yeaaa..haha sibuk nak cuti jew Yaya..nak tido n bangun lambat..lol Oitt..tak baik anak dara bangun lambat pepagi..kang susah pula rezki nak masuk..betul tak??korang jangan ikut perangai tak elok Yaya ni..sengaja cari pasai..nak bangun lambat sebab tak xcukup tidoq..haii salah sapa kann =p huuu 

Ok dah. Takda kena mengena dengan tajuk tu..saja nak share information kat bawah ni even ramai dah tau.. Tapi kita biasalah kan..'manusia mudah lupa'..hukhuk.kenalah sentiasa ingat-mengingatkan.. ^,^
 
#5 Meminum air ketika perut sedang kosong membolehkan sistem 
pencernaan kita menyerap lebih banyak nutrien/zat.

#4 Meningkatkan pengeluaran darah baru dan sel otot

#3 Membantu menurunkan berat badan. Minum sekurang-kurangnya 16 aun air putih/suam dapat meningkatkan metabolisma badan kita pada waktu pagi sebanyak 24%

#2 Menjadikan kulit wajah lebih bercahaya. Air membantu membuang toksin dari dalam darah bagi membantu untuk kulit kita kekal bersih dan bersinar.

#1 Mengimbangkan sistem limfa kita. Kalenjar ini membantu anda melaksanakan tugas seharian, mengimbangkan cecair dalam badan dan mencegah jangkitan.

Girls mesti suka dan biasa dengar no.3 tu kann..hehe tau dah..tapi tetap juga susah nak minum banyak air..kan kan kan ^o^  Padahal inilah satu-satunya rahsia untuk kita mengurangkan berat badan. Sebab badan kita banyak toksik/toksin, yang hanya boleh dikeluarkan melalui pembuangan air besar/kecil dan juga peluh. Bila kita minum banyak air, pasti kita juga akn kerap ke bilik air kan. Jangan merungut sebab ianya adalah bagus..

Yaya ada cara lain untuk minum air. Korang xperlu asyik nak mengira bape gelas dah air korang minum..huhu Kalau ikut tips Yaya cara nak tau toksin dalam badan kita berkurang atau tidak adalah semasa pembuangan sistem perkumuhan dalam badan kita ni..huhu Jangan nak euwww ewww sangatlah korang. Open please. Ini tentang kesihatan ok. Jangan kuning sangat otak tu..lol ^o^

Ok. Contoh semasa membuang air kecil, korang tengok jika air berwarna kekuningan maksud sistem pencernaan dalam badan korang masih kotor, banyak toksin, jadi perlu banyak minum air. Air kosong/suam tau! BUKAN air manis yeee! >p 

Berapa gelas nak minum? Xyah kira! Cuma korang perlu banyak minum sampai air kecil korang tu bertukar warna jernih.ok! Diulangi - JERNIH- Cause itu dah bermaksud waktu tu toksin dalam badan dah berkurang dan sistem perkumuhan berjalan dengan lancar. ^_^ Senang kan..xperlu lah korang kena set masa sangat jam ni kena minum air..jam ni kena minum lagi berapa banyak..leceh..tapi siapa yang da biasa cara macam tu teruskanlah jika cara itu lebih mudah untuk korang minum air dengan banyak..yang penting korang kena banyak minum air putih,ye =)

Tahukah anda, minum air putih ni juga suatu SUNNAH?? Syaratnya korang perlu........
1) Minum air dengan TANGAN KANAN
2) DUDUK ketika minum air
3) Mulakan meminum air dengan menyebut "BISMILLAH"
4) LIHAT AIR sebelum minum
5) Minum air dengan 3 teguk (3x nafas)
tapi seeloknya JANGAN bernafas/hembus air semasa minum
6) Ucaplah "ALHAMDULILLAH" selepas habis meminum air
^_^

Ok.Itu sahaja. Diharap dapat manfaat dari perkongsian Yaya ni. Sama-samalah kita amalkan ye. 
Sekian,Wassalam.. =)

Tuesday, 23 February 2016

THINGS THAT DEFINE YOU!

Assalammualaikum w.b.t.

PATIENCE / KESABARAN
~ When you have nothing.. / Apabila anda tiada apa-apa... ~

ATTITUDE / SIKAP
~ When you have everything.. / Apabila anda ada segalanya.. ~


Renung2kan....
SELAMAT HARI SELASA
^,^

Sekian,Wassalam =)

Friday, 19 February 2016

PAHALA WANITA MENGANDUNG

Assalammualaikum w.b.t.
Sebelum ni pernah juga Yaya dengar..wanita mengandung ni,banyak pahalanya. Segala amal kebaikan yang dilakukan pahalanya dilipat gandakan, doa sentiasa makbul (yang baik je la..), malah malaikat, tumbuhan dan haiwan juga memohon keampunan dosa pada Allah SWT bagi wanita yang mengandung tu. Tapi sejauh mana kebenaran perkara tu..?

Firman Allah SWT yang bermaksud (Surah ke-31, Ayat ke-14) :
“Dan Kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada dua orang ibu- bapanya; ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan lemah yang bertimpa-timpa dan menyapihnya dalam dua tahun. Bersyukurlah kepadaKu dan kepada dua orang ibu bapamu, hanya kepada-Kulah tempat kembali”

Rasulullah saw bersabda,
“Wanita yang meninggal kerana mengandung adalah syahid (orang yang mati syahid). 
(H.R Malik, Ahmad, Abu Daud dll. Disahihkan oleh Albani. )


Jika wanita bersabar ketika dia mengandung maka akan di berikan pahala yang besar oleh Allah SWT kerana pahala bersabar dan redha dengan kesusahan.




Di bawah ini adalah hadis palsu mengenai kelebihan wanita mengandung dan bersalin yang tidak boleh digunakan atau disebarkan:


  • Wanita yang hamil akan mendapat pahala berpuasa pada siang hari dan pahala beribadat pada malam hari di jalan Allah. 
  • Apabila seseorang perempuan mula sakit hendak bersalin, akan dikurniakan penyejuk mata yang tidak diketahui oleh penduduk bumi dan langit. 
  • Wanita yang menyusukan anaknya akan mendapat satu pahala dari setiap titikan susu dan satu pahala dari setiap sedutan susu. 
  • Wanita yang berjaga malam kerana menjaga anaknya akan mendapat pahala seperti membebaskan 70 orang hamba.


Hadis ini palsu kerana perawinya ‘Amru al-khawlani banyak meriwayatkan hadis palsu, seperti yang dijelaskan oleh Ibn Hibban, Ibn Jauzi dan Zahabi.

Rujukan: Silsilah Dhaifah wal Maudhu’ah oleh Albani: 5/76

Wallahua'lam..
 (Sumber dari : www.islamituindah.my)
Moga mendapat sedikit pencerahan dan bermanfaat ye..
Sekian,Wassalam =)

RAHSIA KEBAHAGIAAN RUMAH TANGGA DARI AL-QURAN

Assalammualaikum w.b.t


Dijemput semua hadir ke Majlis Wacana Islam Bersama Anugerah yang membawakan tajuk

"Rahsia Kebahagiaan Rumahtangga Dari Al-Quran" 

Tempat: Dewan Solat Bawah di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, 
Shah Alam, Selangor
Tarikh: 20 Februari 2016 (Sabtu)
Jam: 7.50 malam - 10.30 malam (selepas Maghrib)


Majlis ini dimoderatorkan oleh Ustaz Azhar Ghazali dan sidang panelnya adalah Ustaz Ebit Lew serta Ustazah Nor Hafizah Musa.

Semua dijemput hadir. Semoga dengan kehadiran Tuan/Puan dapat mengimarahkan lagi majlis ilmu ini. In Shaa Allah.

p/s: Mohon panjang-panjangkan tentang majlis ilmu ini, ye.

*Copy dari FB...jom la sesapa yang ada berdekatan area Klang/ Shah Alam / Subang ke..dengar ni mesti best.Yaya nak pergi tapi tak sure lagi..hope takda apa yang menghalang..cuma takda teman je la..sape nak teman Yaya? Jommm...hehe

InsyaAllah..
Sekian,Wassalam.. =)

Thursday, 18 February 2016

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN ICT

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni saja nak share pula langkah yang perlu diambil untuk jaga SECURITY komputer or laptop kita samada kat pejabat ataupun kat rumah. Semua orang perlu TAKE NOTED ni tau..sebab Yaya tau kebanyakan dari kita banyak buat pembayaran melalui ONLINE kann..Yaya tau la sebab Yaya pon same..hehe..

Tapi bahaya kalau PC kita ada orang ceroboh masuk..lagi haru kalau kena serang dengan HACKER..silap hari bulan digodam nya password bank kita..menangis tak berlagu hakak jadinya nanti...huhu >,<

 TAKE NOTED! Please....
Adeii..payahnya nak update blog..xleh online kat office sangat..belakang Yaya je dah ada CCTV..lol memang jadi 'kayu' je la Yaya lam office ni.. ^o^ takpela..asal ada update dari xde langsung..tengah kumpul uet je ni..nak pasang broadband balik kat umah..sekarang pakai WIFI tapi line cam hareemmm.. =_=' 

Anyone yang tau line internet apa yang ok..?? Please give ur suggestion tau..tengah cari mana yang ok ni..senangla Yaya nak update blog pasni..hehe..ok.

Moga info yang Yaya share hari ni bermanfaat ye.. Kalau ada sebarang cadangan atas kesilapan entri ni sila kemukakan dengan cara yang berhemah ye.. peace! ^,^

[Sumber gambar dari laman web: http://www.mpklang.gov.my/]
Sekian,Wassalam.. =)

Friday, 12 February 2016

KELEBIHAN MENINGGAL PADA HARI JUMAAT

Assalammualaikum w.b.t.

Lamanya Yaya tak update entri..Line internet kat rumah kurang..memang slow giler. Tension sampai naik pimples kat muka ni tau..huhu. Ni pun saje update sekejap dekat office. =p

Malas nak 'mukaddimah' panjang2..bukan korang baca sangat pon kan kan (eleh ingat Yaya xtau ke..sebab Yaya pun sama..lol ^o^ )

Salam Jumaat buat semua yang baca entri Yaya ni..(kalau ada..huhu >,<) Sempena hari yang penuh barakah ni, saja nak share info yang Yaya sendiri ambil dari sumber-sumber tertentu (ecehh.Ingat wartawan kee.. =_=) sebabnya pun tentu ramai yang tahu tentang kelebihan hari Jumaat ni kan. Tidak kira apa ibadah yang kita lakukan,jika niat semata mencari REDHA ALLAH, InsyaAllah ada ganjarannya di situ. 

Rasulullah SAW bersabda :
“Tiada seorang pun daripada kalangan orang muslim yang 
meninggal dunia pada hari jumaaat atau pada malam jumaat 
melainkan dia dipelihara oleh Allah SWT daripada azab kubur.”
( Imam At-Tarmizi )

Kebanyakan ulama’ hadis berpendapat bahawa hadis ini adalah hadis dho’if (lemah).Maka hadis dho’if tidak boleh dijadikan sandaran dalam perkara yang berkaitan dengan aqidah (kerana azab kubur merupakan perkara ghaib yang wajib diimani dan merupakan sebahagian dari pegangan aqidah umat islam).

Namun antara syarat untuk beramal dengannya adalah tidak meyakini sepenuhnya ia datang dari Nabi SAW. Dalam erti kata yang lain, kita tidak boleh meyakini 100% bahawa orang yang meninggal dunia pada hari Jumaat atau pada malam Jumaat akan dipelihara oleh azab kubur merujuk kepada taraf hadis tersebut.

Kerana sesungguhnya apa yang membantu seseorang muslim itu didalam kubur nanti adalah amalannya, bahkan ramai daripada kalangan Sahabat -radhiallahu ‘anhum- yang meninggal dunia pada hari selain daripada hari Jumaat. Saidina Abu Bakar r.a sendiri meninggal dunia pada hari selasa menurut satu riwayat akan tetapi beliau sendiri telah dijanjikan syurga baginya.

Firman Allah SWT:
“Sesungguhnya hanya disisi Allah ilmu tentang hari kiamat;
dan Dia yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada di dalam Rahim.
Dan tidak ada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti)
apa yang akan dikerjakannya esok, dan tidak ada seorang pun
yang dapat mengetahui dibumi mana dia akan mati.Sungguh,
Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal.”
(Al-Luqman : 24)

Sesungguhnya manusia tidak mengetahui dimana dan bila dia akan mati kerana ilmu tentang kematian milik Allah SWT secara mutlak. Oleh sebab itu,yang lebih penting bagi seorang hamba itu adalah beramal dengan amal yang soleh serta mencari keredhaan-Nya dalam setiap perkara yang dilakukan. 

Wallahua’lam.
 (Sumber : www.islamituindah.my)

Thursday, 11 February 2016

DOA PILIHAN : MENGHINDARKAN DIRI DARI KESULITAN

Assalammualaikum w.b.t.


اللهُمَّ إِنِّيْ أَعُوْذُ بِكَ مِن الهَمّ وَ الحَزَنْ, وَ العَجْزِ وَ الكَسلْ, وَ البُخْلْ وَ الجُبْنِ,وَ ضَلَعِ الدَينِ, وَ غَلَبَتِ الرِ جَا لْ

“Allahumma inni a-‘udzuubika minal hammi walhazan, wal-‘ajzi wal kasal, 
wal bukhli wal jubni, wa dhola’iddayin, wa gholabatilrrijal“

Ertinya : “Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari rasa gelisah dan sedih, lemah dan malas, pengecut dan kikir, dibebani hutang (dhala’id dain) dan dikuasai manusia (ghalabatir rijal).”


Doa apabila takut terhadap sesuatu golongan :
“Hasbunallahu wani’ mal wakil ”

Ertinya : ” Cukuplah Allah untuk (menolong) kami, dan Dia sebaik-baik pengurus
(yang terserah kepada-Nya segala urusan kami).”

(Hadis Riwayat Imam Bukhari no. 4563)

Sama2 kita amalkan.. =)
Sekian,Wassalam..

Popular Posts