Thursday, 25 February 2016

5 MANFAAT MINUM AIR PUTIH PADA WAKTU PAGI

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah. Hari Khamis sudaa ni..esok sdah Jumaat..pastu cutiiii..yeaaa..haha sibuk nak cuti jew Yaya..nak tido n bangun lambat..lol Oitt..tak baik anak dara bangun lambat pepagi..kang susah pula rezki nak masuk..betul tak??korang jangan ikut perangai tak elok Yaya ni..sengaja cari pasai..nak bangun lambat sebab tak xcukup tidoq..haii salah sapa kann =p huuu 

Ok dah. Takda kena mengena dengan tajuk tu..saja nak share information kat bawah ni even ramai dah tau.. Tapi kita biasalah kan..'manusia mudah lupa'..hukhuk.kenalah sentiasa ingat-mengingatkan.. ^,^
 
#5 Meminum air ketika perut sedang kosong membolehkan sistem 
pencernaan kita menyerap lebih banyak nutrien/zat.

#4 Meningkatkan pengeluaran darah baru dan sel otot

#3 Membantu menurunkan berat badan. Minum sekurang-kurangnya 16 aun air putih/suam dapat meningkatkan metabolisma badan kita pada waktu pagi sebanyak 24%

#2 Menjadikan kulit wajah lebih bercahaya. Air membantu membuang toksin dari dalam darah bagi membantu untuk kulit kita kekal bersih dan bersinar.

#1 Mengimbangkan sistem limfa kita. Kalenjar ini membantu anda melaksanakan tugas seharian, mengimbangkan cecair dalam badan dan mencegah jangkitan.

Girls mesti suka dan biasa dengar no.3 tu kann..hehe tau dah..tapi tetap juga susah nak minum banyak air..kan kan kan ^o^  Padahal inilah satu-satunya rahsia untuk kita mengurangkan berat badan. Sebab badan kita banyak toksik/toksin, yang hanya boleh dikeluarkan melalui pembuangan air besar/kecil dan juga peluh. Bila kita minum banyak air, pasti kita juga akn kerap ke bilik air kan. Jangan merungut sebab ianya adalah bagus..

Yaya ada cara lain untuk minum air. Korang xperlu asyik nak mengira bape gelas dah air korang minum..huhu Kalau ikut tips Yaya cara nak tau toksin dalam badan kita berkurang atau tidak adalah semasa pembuangan sistem perkumuhan dalam badan kita ni..huhu Jangan nak euwww ewww sangatlah korang. Open please. Ini tentang kesihatan ok. Jangan kuning sangat otak tu..lol ^o^

Ok. Contoh semasa membuang air kecil, korang tengok jika air berwarna kekuningan maksud sistem pencernaan dalam badan korang masih kotor, banyak toksin, jadi perlu banyak minum air. Air kosong/suam tau! BUKAN air manis yeee! >p 

Berapa gelas nak minum? Xyah kira! Cuma korang perlu banyak minum sampai air kecil korang tu bertukar warna jernih.ok! Diulangi - JERNIH- Cause itu dah bermaksud waktu tu toksin dalam badan dah berkurang dan sistem perkumuhan berjalan dengan lancar. ^_^ Senang kan..xperlu lah korang kena set masa sangat jam ni kena minum air..jam ni kena minum lagi berapa banyak..leceh..tapi siapa yang da biasa cara macam tu teruskanlah jika cara itu lebih mudah untuk korang minum air dengan banyak..yang penting korang kena banyak minum air putih,ye =)

Tahukah anda, minum air putih ni juga suatu SUNNAH?? Syaratnya korang perlu........
1) Minum air dengan TANGAN KANAN
2) DUDUK ketika minum air
3) Mulakan meminum air dengan menyebut "BISMILLAH"
4) LIHAT AIR sebelum minum
5) Minum air dengan 3 teguk (3x nafas)
tapi seeloknya JANGAN bernafas/hembus air semasa minum
6) Ucaplah "ALHAMDULILLAH" selepas habis meminum air
^_^

Ok.Itu sahaja. Diharap dapat manfaat dari perkongsian Yaya ni. Sama-samalah kita amalkan ye. 
Sekian,Wassalam.. =)

4 comments:

  1. Sekarang nak pi minum. thanks for sharing dan ingatkan :)

    ReplyDelete
  2. Tq perkongsian...kyan suka minum air putih..tapi suka air batu juga

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016