Thursday, 18 February 2016

LANGKAH-LANGKAH KESELAMATAN ICT

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni saja nak share pula langkah yang perlu diambil untuk jaga SECURITY komputer or laptop kita samada kat pejabat ataupun kat rumah. Semua orang perlu TAKE NOTED ni tau..sebab Yaya tau kebanyakan dari kita banyak buat pembayaran melalui ONLINE kann..Yaya tau la sebab Yaya pon same..hehe..

Tapi bahaya kalau PC kita ada orang ceroboh masuk..lagi haru kalau kena serang dengan HACKER..silap hari bulan digodam nya password bank kita..menangis tak berlagu hakak jadinya nanti...huhu >,<

 TAKE NOTED! Please....
Adeii..payahnya nak update blog..xleh online kat office sangat..belakang Yaya je dah ada CCTV..lol memang jadi 'kayu' je la Yaya lam office ni.. ^o^ takpela..asal ada update dari xde langsung..tengah kumpul uet je ni..nak pasang broadband balik kat umah..sekarang pakai WIFI tapi line cam hareemmm.. =_=' 

Anyone yang tau line internet apa yang ok..?? Please give ur suggestion tau..tengah cari mana yang ok ni..senangla Yaya nak update blog pasni..hehe..ok.

Moga info yang Yaya share hari ni bermanfaat ye.. Kalau ada sebarang cadangan atas kesilapan entri ni sila kemukakan dengan cara yang berhemah ye.. peace! ^,^

[Sumber gambar dari laman web: http://www.mpklang.gov.my/]
Sekian,Wassalam.. =)

6 comments:

  1. Tips yang berguna. Saya kadang2 dah tertinggalkan pc kat office tengah online jugak. Tapi kan kalau buat online banking, bank akan expired session sendiri dlm masa 30 saat kot kalau x aktif menggerakkan mouse kat website tu. Maybe saya still rasa selamat sebab percaya semua staff yg ada kt department tu.

    Maybe lepas ni kena hati2 la, takut terkena pulak nanti.

    ReplyDelete
  2. hehehe...sy dulu belakang sy bilik bos. pengsannn~~~~ haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha nsib lerr kan
      untong tu ^o^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016