Sunday, 30 September 2012

SELAMAT HARI LAHIR AYAH!

Assalammualaikum w.b.t.

30hb September 2012...hari ni..is my dad'd bufday..sudah masuk yg ke-50! ^_^ Alhamdulillah..semoga umur panjang dan dmurahkan rezeki..

Anak2nyer ni..belikan makan saje hari ni sampai muncit2 pewot dah xmuat dah..huhu..tu la..semua salah abgku..suruh datang tghari kul 12..dia nak datang kul 2..so, sampai lambat, beli makan pun lambat la..grrr..sabo je la..

Xp beli makan tempat jauh..beli kat area rumah je..mana lagi..JJ, Bukit Raja laa..shopping makanan dengan abg ku.hoho..macam2 beli nookk..-semua gune uet dier..kcuali PIZA..sy sponsor sket jak =D layan pic japp... ;p
Ingat ada baju or brgan lain..??even tengah ade discount kt Jusco tuh...xde p tgok pun taw walau hati meronta2 nak shopping..ngeee..semua ni makanan ok! huhu ;p

Ayam golekkk..yeaaa..haha mne de golek pon...hehe..beli 1ketul besar tu bole potong empat cmni taw..makan 4owg..kenyang giler derr..
mura+besar+kurang lemak
hehe..yeke..yela..lau nk dibnding dgn yang goreng terlalu banyak minyak tu..ni kurang la sket..heeee

Cheese chocolate cake!
Ade jualan kat dalam Jusco tu..kedai ade jual cup cake, red velvet cake, chocolate cake..sume nmpk yummy! ^,^

Cup Cake Red Velvet!
Yeaa! akhirnya asrat ku nak merasa kek red velvet ni tercapai..sedapp derr...
cam nak beli lagi jakk.. ^0^

Spagheti!
Yang ni sedikit special..coz Yaya masak sendiri..nyummy..!
1st trial..bole thn..tp still kene perbaiki..kurang rase masam n masin..huuu..masih bnyk kene belaja ni even wat spagheti je pon..hehe..xpe2..len hari ade lagii.. ;p
(perasan x pingan tu nmpk besa n isi nya sikit.?hehe..yaya memang makan mcm tu..;p diet!)

Semua ni makan sampai buntat2 pwot tu..wuuuu..dah xmuat dah..sius rasa macam berat yang baru hilang 2kg baru2 ni dah tambah balik 2kg tu disebabkan hari ni makan terlalu bnyk dengan lemak+kalori..ayark!!
Tengok..sekarang Yaya da rasa nyesal makan banyak.. >,< cehhh

Lastly again, Selamat Hari Lahir buat ayahku..kami semua sayang kamuu..weeee <3<3<3 ^,^

p/s: ahad lagi..kali ke-2 tengok ramai orng/couple pakai baju wrne ijau termasuk Yaya n abg Yaya jugak..haha..

Sekian,Wassalam=>

HISTORY OF MOON CAKE

Assalammualaikum w.b.t.

Oh my English! Amboi title nak bahasa omputih je..da xtaw cakap melayu ke..Cik Yaya?? Hehe...lehh..saje je...nak bg nmpk sedap je tajuk tu..wuuu...hari ni 30hb Sept dah...SubhanAllah.. cepat kan masa berlalu..esok da bulan Oktober..lagi 2bulan lepas tu dah masuk tahun baru...2013..
KUIH BULAN *sumber:Wikipedia*

Napa sibuk dengan kuih bulan plak ni tetibe je Yaya..? Actually, saja jak..nak share sikit wat kowang suma yang maybe xtau sejarah tentang kuih bulan ni..memangla..ianya bukan perayaan kita as Muslim ni..tapi xsalah kita amik tahu tentang sejarah perayaan kaum lain,asalkan ianya xbertentangan dengan agama kita..dan perayaan kuih bulan ni Yaya rasa xda kene mengena dengan peperangan dengan umat Islam dahulu ke apa..tapi ianya sejarah tentang kaum mereka dahulu..

Perayaan Kuih Bulan atau Perayaan Pertengahan Musim Luruh merupakan perayaan menyambut kemenangan orang Cina menumpaskan penjajah Mongol pada akhir Dinasti Yuan (1280 Sebelum Masihi - 1341 Masihi). Kuih bulan juga dikaitkan dengan Pesta Tanglung, namun ini adalah perayaan berbeza.

Perayaan Kuih Bulan disambut pada hari ke-15 pada bulan ke-8 pada kalendar Cina iaitu pada akhir bulan Ogos hingga akhir bulan September. Ia selalunya hampir dengan ekuinoks musim luruh. Pada waktu ini, bulan biasanya mengambang dan terang, menjadikannya waktu yang sesuai untuk meraikan hasil tuaian musim panas.

Kuih Bulan merupakan salah satu hidangan istimewa pada perayaan ini. Kuih Bulan diperbuat daripada adunan manis yang berinti kacang merah, atau adunan biji teratai, atau kuning telur masin. Menurut tradisi, pesanan untuk memberontak telah disebarkan melalui surat yang diletakkan di dalam Kuih Bulan yang akhirnya berjaya menjatuhkan Dinasti Mongol.-Tamat-

Lau nak baca lagi g baca kat Wikipedia ye..Yaya pon copy je..ngeeeeee... ;p

Cerita sebenarnya, Yaya dapat free kuih bulan kat office Yaya..dorang bagi..so, Yaya tengok ada logo HALAL so, terus amik je la..orang dah bagi..hoho ;p pastu sekarang baru sibuk nak amik tau tentang sejarah perayaan kuih bulan dorang ni..pun baru tahu kihkihkih

1 kotak ade 4pcs..lain2 rasa..boleh thn la..suke box dia..cntik tuuu..tgok tu, burung kertas..hehe
-Tengah pikir nak bubuh ape dalam kotak tu..ngeeee ;p-

Ala..kurang jelas plak..amik pic paper bag dier..tp nmpk kan logo tuuuu..kt plastc bgkusan kuih tu pun ade. Anyway ianya bukan sebarangan kedai..dah ade bberapa branch kt Malaysia ni.. =>

Disebabkan kandungan gula dalam kuih ni tinggi..so, xbnyk makan pun la..potong kecik2 n makan sikit2..tapi yang best jugak Yaya punya ni low sugar..hehe..ada yang nak..? ^,^

p/s: xsambut perayaan nyer cuma makan kuih jer...cedap taw ;p

Sekian,Wassalam..=)

Wednesday, 26 September 2012

Sunday, 23 September 2012

IT'S SUNDAY!

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Ahad..dah nak hbis hari Ahad bru update entri..ni sume gara2 kua jenjalan dari pagi smpai malam bru balik..apakah sikap ini??? Layang entri dengan gambar ok! ^_^
:
:
:
Memula datang GM Klang..pergh! bape lame xpegi tetibe p ri ni da tuko tempat plak..tapi rasenyer baru lagi sebab kali terakhir pegi lam 2mgu lepas je..huhu.ok la jgak tmpat baru ni..lebih besar n x pening pale sangat lau nak dibndingkan dengan tempat lame..poning pale den tgok kedai keliling ntah ade bpe bnyk ntah.. -_-"

Tetibe nampak mende alah ni..apa lagi, berpinor biji mate..rambang mate rasenyer tp xde banyak sangat yang menarik ati pon..tapi pin2 jenis mcm ni macam menarik tapi kurang pakai la..

Ade lagi....

Ni plak jenis kain..ribbon..antara fevret Yaya.hehe..;p
pakai kat tepi tudung then bajet comel..haha (sila muntah... ;p)

Ade lagiiiii..comei2 sampai xtaw nk pilih mane... @o@?

Akhirnya yang ni jugak pin bertuah yg dipilih..
dannn.....
:
:
:
X lupa jugak pin ni bila dah ternampak..hohohoho ;p

Banyak baju murah2..tapi xde mura sangat la..biase je...

Then ade beg2..pun mura jugak..ade 1 kedai ni menarik Yaya tengok beg dia..lawa..ble thn jgk..
RM80 lebih..urmm..bajet ngah xde..mende yg xpenting xyah ngade nak beli lahh..-kata ku dalam hati..wuuuu >,<
Make up..!! Memandangkan semua barang makeup ak ade lagi so, just cuci mate je sini..xpyh ngade nak beli..wat semak beg makeup je..bukan pakai sangat pon..haha ^o^

Suka sangat 1 perfume Hello Kitty ni..tapi xde dalam pic..bau dier mcm sweet jee..cam nak makan..auummm!! haha..nti beli..ok.masuk dalam bajet list..hehe

Lepas habis cuci mate kat GM..p plak JJ..singgh tgok wayang..hbis tu cuci mate lagi..
Nampak kedai jual bnyk asam2 ni terus masuk..1st time singgah padahal da bape lame kt JJ, Bukit Tinggi ni..huu..beli ni je sebab paling suka asam jenis ni..hehe ^_^

Da petang...singgah kat Restoran Ayam Penyet Shah Alam sat..xpenah rase..
bleh tahan la rase..harga pon ble thn..

Ayam Penyet..mane tang penyet ntah.. -_-?
nasib bek ayam memang sedap..tapi yang xbleh tahan tu cili dier..perghhhhhhhhhhhhhhh
Bagi yang kurang makan pedas macam Yaya ni..memang bile terasa sikit cili ni..rase cam nak nangis..wuuuuu
pedas giler kot..!even sikit je makan rase nyer sampai ke anak tekak ni haa..amboi..ni menunjukkan Yaya xmakan pedas...errrrr ;p
Tapi xpela..pasni xmakan lagi..huu lau orang makan pedas bleh la makan..lau takat Yaya ni..p sini lagi cume mintak ABC je...pon ade taw..xpun air2 dier yg lain..nmpk cm sedap jee..len kli rase..heee =D

Ni paling besh..my fevret MACARONS..hehe..thanks En.Superman ;p

OK.sampai sini je..ngntuk dahhhh..ummmm

(23.9.12)
Baru pasan ri ni ramai orang pakai baju wrne HIJAU termasuk Yaya...zzzzzzzz ;p
Sekian,Wassalam

Saturday, 22 September 2012

JOM SAUNA!

Assalammualaikum w.b.t.

Memang dah lame plan nak wat entri pasal sauna ni...hari ni rajin sikit baru nak update ;p
Korang yang bace@dengar pasal sauna ni mesti dalam otak tu terbayang SPA.......dalam bilik..nmpak mewah je..kepulan2 wap tu.....macam dalam pic kat bawah ni..cer layan mate jap...
:
:
:
:
:


:
:
*Gambar: Google*

Memang cam besh je kan...mandi peluh.dapat buang kalori dalam badan..kalori lau bnyk terkumpul dalam bdn ni boleh jadi lemak..huhu..lau la bleh wat 1 bilik sauna kt uma alangkah syioknyerr..memang xde risau akan gemuk ke ape ke..tul x..gurl?hehe Nak tau tak ape kelebihan SAUNA yang bleh mengurangkan berat badan tanpa bersenam ni..??

Antara kelebihan bersauna atau mandi wap ni:

Mengeluarkan Toksin dari tubuh
Peluh yg keluar semasa berada dalam sauna bukan sia-sia. Seperti yg diketahui, pori-pori yg membesar dan mengeluarkan peluh itulah akan mencantikkan kulit. Tapi di samping itu, turut keluar bersama peluh ialah toksin yg ada dalam tubuh kita. Kesannya kulit akan menjadi cerah & bersih.

Meningkatkan metabolisme
Bagi kesihatan tubuh, sauna akan meningkatkan degupan jantung antara 50-75% dalam masa 20 minit. Begitu juga dengan kadar metabolisme tubuh, sauna akan membantu meningkatkannya hingga 20%. Dengan ini, tubuh dapat membakar kalori lebih banyak dan kesannya bertahan hingga 3 jam kemudiannya. Satu sesi sauna membakar kalori sebanyak 600 kalori!

Kurangkan stress
Faktor inilah yang menyebabkan ramai yang memilih aktiviti sauna bila berasa stress. Biasanya, setelah selesai melakukan aktiviti sauna, fikiran akan merasa tenang. Stress dan kerisauan boleh dikurangkan denga sauna hingga membuatkan fikiran lebih damai

Sembuhkan masalah kulit
Panas ruang sauna yg biasanya antara 60-105°C akan menyebabkan pembuluh darah melebar dan tekanan darah meningkat. Hasilnya kulit akan menjadi sihat. Selain itu, masalah kulit seperti jerawat juga boleh dirawat. Sebabnya, wap panas sauna akan melembutkan jerawat sekaligus mempercepatkan proses penyembuhannya.

Membunuh bakteria & virus
Mandi peluh melalui sauna akan membuat otot-otot tubuh berehat dan membolehkannya mengnyah toksin penyebab rasa letih setelah seharian melakukan aktiviti. Aliran darah yang semakin cepat membantu proses perbaiki sel otot. Selain itu proses pemanasan suhu tubuh ini juga bermanfaat untuk membunuh sel bakteria dan virus; meningkatkan kemampuan tubuh mengeluarkan racun sekaligus meningkatkan sistem imunisasi tubuh.

Besh memang best..lebih lagi boleh turunkan berat badan dengan cantikkan kulit. KAN? ^_^ tapi Yaya xpernah pegi sauna..TAPI..bape bnyk tapi ni Yaya tetap bersauna..dengan apa? korang penah dengar tak sauna dari rumah? camane bentuk dier? macam ni lah
:
:
Macam ni la Yaya punye set sauna..jenis Infrared..memang beshh..paling besh sebab bleh sauna kat rumah la..bebas..chewahh hihi ade beza taw sauna dalam bilik tu dengan sauna yang ada infra merah ni..sebab Inframerah menghasilkan panas yang menyebabkan pembuluh darah membesar, meningkatkan suhu kulit, memperbaiki peredaran darah dan mengurangi tekanan jantung.

Tubuh manusia terdiri dari 70% air dan 80% dari darah adalah air. Sinar infra merah memiliki getaran yang sama dengan molekul air. Molekul tersebut akan pecah menjadi molekul tunggal yang meningkatkan arus cairan tubuh, sehingga meningkatkan oksigen dalam darah.
Kelebihan dia:
-Mengurangkan kesakitan sendi, urat saraf.
-Mencantikkan kulit.
-Mengurangkan selulit
-Mengurangkan stress.
-Mengurangkan masalah sinus, resdung dan migraine.
-Meningkatkan sistem imunisasi badan. Memulihkan selsema dan demam.
-Meningkatkan metabolisme (600 kalori bakar dalam 30 minit). Bila pengaliran mikro meningkat, racun dapat dibuang dari tubuh melalui metabolisme. 
Hal ini juga akan mengurangi beban hati dan ginjal.
-Menyeimbangkan pH dalam tubuh.
-Bertindak sebagai antioksida..Menyingkirkan toksik badan melalui peluh.
-Anti penuaan.


Kadang2 ada jugak persoalan2 yang bermain diminda ni tentang SAUNA.....kat bawah ni contoh soalan dan jawapannyer.. =>

1) Adakah bersauna memang berkesan menurunkan berat badan?
Ya, Sauna telah terbukti diseluruh dunia ia berkesan turunkan berat badan. Ini adalah kerana dengan bersauna kadar metabolisme badan akan meningkat dan ini akan meningkatkan kadar pembakaran kalori dalam badan.

2) Bagaimana Sauna Boleh turunkan berat badan?
Proses bersauna sebagai pemangkin bagi menggerakkan anggota dalaman badan kita untuk melancarkan peredaran darah, proses mengeluarkan peluh yang menyebabkan badan kita sedang ‘bersenam’ secara selamat dan istirehat. Semasa proses sauna, tenaga diperlukan untuk menjalankan proses pengeluaran peluh dan peredaran darah. Setiap kali badan kita menggunakan tenaga maka ia akan membakar kalori.

Semasa bersauna kalori akan membakar 700-1000KJ setiap sesi. Penurunan berat badan bukan kerana wap panas atau pemanas infrared tetapi kerana proses pengeluaran peluh dan peredaran darah semasa bersauna. Oleh sebab itu selepas bersauna anda akan rasa jantung bergerak pantas dan berasa seperti baru lepas bersenam dan anda rasa lebih segar, tenang dan ringan.

Malahan bersauna bukan sahaja mengeluarkan peluh tetapi ia mengeluarkan toksik-toksik, garam-garam buangan yang tidak diperlukan dan lain-lain kotoran dalaman hasil daripada makanan yang jika berada lama dalam badan boleh menyebabkan pelbagai penyakit senyap seperti kanser, darah tinggi, kencing manis, heart attack dan sebagainya.

3) Berapa kali saya perlu bersauna dalam seminggu?
3 kali seminggu untuk proses penurunan berat badan dan 1-2 kali seminggu untuk badan yang ideal. Sila minum air  selepas dan sebelum bersauna.

4) Bilakah masa yang sesuai untuk bersauna?
Bila-bila masa anda FREE..Selepas bersauna, sejukkan badan dalam 15 minit sebelum mandi.

5) Saya baru bersalin. Bila masa paling sesuai untuk bersauna semasa dalam pantang?
Sangat baik dalam tempoh seminggu selepas bersalin atau ikut kemampuan badan anda. Sekiranya dalam seminggu badan masih lemah, jangan bersauna lagi. Pastikan anda sihat atau mampu bersauna.

6) Kenapa saya bersauna dah 2 bulan tapi turun sikit je?
Untuk menurunkan berat badan dengan lebih pantas apabila kita bersauna, kita harus mengamalkan pemakanan yang sihat dengan mengurangkan makanan yang berlemak dan mempunyai kalori yang tinggi.

7) Berat Badan saya dah turun, adakah saya perlu terus bersauna?
Ya, anda perlu terus bersauna untuk kekalkan berat badan ideal dan kesihatan dalaman. Anda boleh kurangkan kepada 1-2 kali seminggu sahaja.

8) Adakah bersauna beri kesan sampingan seperti kalau tak sauna badan naik mendadak?
Sauna adalah kaedah paling berfaedah & selamat untuk badan ..Tiada Kesan Sampingan. Tetapi kepada anda yang mengalami masalah jantung atau penyakit kronik sila dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu.

Haaa..da bace sume best tak sauna ni..?best kan..ewaaahh Yaya citer punye pnjg macam nak menjual plak set sauna ni..haha..xde2..yang ni Yaya xjual k..pandai2la kome cari sendri mende alah ni..;p

Yaya selalu kat umah wat memang 2-3 kali smggu je..selang2 hari la..tapi mase bulan pose ri tu Yaya stop sebulan sebab pose kan..bdan memang kurang air..Yaya plak memng jenis xmkan bnyak..so, xde la nak sauna.Takut nanti makin lemah plak bdan sebab kurang air..heeee

(2011-57kg)
(2012-48kg)
Pe beza 2 gambar di atas? Sape leh gtaw?? ^o^
actually NONE! >,< cuma berat sudah kurang laaaa! ^,^
-xtaw nape pic same bentuk tapi berat da kurang, mcmane ni sbnrnyer? =_=" -

Sekian,Wassalam =>


Tuesday, 18 September 2012

PARFUM OH PARFUM!

Assalammualaikum w.b.t.

Lamenyer xupdate entri ni..maybe xde cerita menarik untuk dikongsikan kot..lau ade pon, rasenyer xperlu untuk di update kat sini...hoho.. Tapi hari ni nak share sedikit info tentang minyak wangi... ^_^
FAKTA: Minyak wangi ni ada mempunyai cairan yang tersendiri yang sesuai dengan 2 gender..contoh, kalau cairan warna cerah (haruman lembut) adalah lebih ssesuai digunakan oleh LELAKI. Dan cairan wangian yang gelap (bau keras) adalah untuk WANITA. Mungkin kerana cairan berwarna gelap mempunyai haruman yang kuat, menyebabkan golongan LELAKI lebih menyukainya..betul tak? ^_^

PILIHAN: Dikatakan pemilihan haruman yang sesuai mampu menonjolkan karektor sesorang samada ROMANTIK, KELAKAR, TEGAS, dan PERIANG. Antara haruman yang sering dikaitkan dengan imej dan tarikan adalah berunsurkan pati BUNGA-BUNGAAN, BUAH-BUAHAN,HERBA dan AROMA KAYU. Penting memilih haruman yang sesuai dengan diri. =>
KESIHATAN: Wangian yang lembut adalah baik untuk mengurangkan tekanan dan dijadikan haruman terapi. Pemakaian minyak wangi yang lembut juga memberikan tumpuan dan menajamkan FIKIRAN, MATA, dan TELINGA. Manakala pemaikain haruman yang keras, membuatkan kita rasa lebih nyaman dan tenang. Yeke? ^_^
Walaubagaimanapun, sesetengah minyak wangi bergantung pada kesesuaian dan keadaan si pemakai. Contoh:
AKTIF - Gunakan minyak wangi yang keras kerana ia tahan lama terutamanya mereka yang bersukan.
PEJABAT - Untuk tidak terganggu dengan bauan yang keras dan tajam, gunakan minyak wangi yang lembut.
BADAN BERISI - Cepat berpeluh dan badan berbau, gunakan minyak wangi yang keras. =)

TIPS PILIH MINYAK WANGI:
* Bau haruman pada botol tidak semestinya sama selepas memakainya. Sebaiknya semburkan haruman pada kertas atau pergelangan tangan.
* Untuk mendapatkan keserasian bau, biarkan beberapa minit bagi mendapatkan bau yang sebenar.
* Semburkan wangian di pergelangan tangan, bahagian denyutan nadi atau leher untuk memastikan haruman tahan lama. Jangan sesekali sembur pada pakaian!
* Setiap haruman yang dipakai bergantung pada faktor biologi dan hormon dalam badan seseorang tu.
* Masalah kegataln atau kulit merah menandakan minyak wangi tu xsesuai dengan kulit.
* Kebanyakan minyak wangi berkekalan sehingga 4-5 jam sahaja bergantung pada jenis kulit.

Ada satu lagi tips, cara nak membezakan minyak wangi tu Ori ke tiruan...Yaya xnak copy paste ni sebab dari blog someone..g la bace sendiri kat blog dier. Sape? KLIK SINI! hehe..blogger femes yang cantiq jelita la..chewahhh.. ^o^

JENIS MINYAK WANGI:
PARFUM/PERFUME
Mengandungi kepekatan minyak wangian antara 20-50% membuatkan ia tahan lama.

EAU DE PARFUM/PERFUME (EDP)
Kandungan minyak wangian antara 10-15%. Ia jenis wangian yang paling popular kerana lebih murah dari jenis wangian di atas.


(2 jenis EDT yg Yaya pakai-mura n wangi ;p)
EAU DE TOILETTE (EDT)
Kandungan minyak wangi antara 8-10% dan tidak tahan terlalu lama. Harumannya tidak sehebat EDP atau parfum. Ia boleh digunakan dalam kadar yang banyak dan mudah dibawa.
(ni yang paling murah-xsampai rm10 pun..hehe)
COLOGNE
Mengandungi pati minyak wangi yang paling sedikit iaitu 5% sahaja. Ia juga wangian yang paling kurang kepekatan dan lebih murah.

Tapi xkisahla pewangi apapun yang kita pakai..kalau boleh tu pilihlah pewangi yang halal, boleh bawak solat..ni tak, kebanyakan Yaya tengok, ramai beli perfume mahal harga beratus, bukan leh bawak solt..lau xsolat tu ('cuti'-bagi perempuan sahaja ye) xpelah jugak..lagipun, sekarang banyak minyak wangi halal yang di inspired dgn mnyak wangi terkenal..boleh je beli, mura n wangi..tahan lama jugak..
Contoh macam ONE DROP PERFUME..Yaya pon pakai..memang tahan lama dan kuat jgk bau dier walapon pakai sikit. Tapi bau kuat tu xdelah sampai menusuk hidung orang lain..rasenyer bau yang selesa kat diri sendri..kalau sampai orang lain bau tu dah jadi haram plak kan..jadi pandai2lah pilih n beli minyak wangi..

Tentang ONE DROP PERFUME <-----Klik sini ^_^

Sekian, Wassalam =)

Tuesday, 4 September 2012

SEGMEN UP FOLLOWER & TAMBAH KENALAN PART 3

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni sedikit pun xterdetak dalam hati kecil ni nak wat ape2 entri..tapi da tergoda lagi sekali dengan blogger2 kt dalam ni..pun terikut join sekali..kejap je wat..xlame pon...lepas wat ni trus g tido..huhu ;p Simple jek..sbb tu Yaya pon 'tergoda' nk j0in..xcaye? CUBA TRY TEST buat jugak...hahaha ^o^

KLIK BANNER NI UNTUK MAKLUMAT YANG LEBIH TERPERINCI =D

Tamat pada 10 September 2012, Jam 2 petang

Bilangan FOLLOWER sekarang: 1447
Negeri: Anak Jati SELANGOR (cehh..nak jugak letak anak jati tuuu)

Haa..senangkan?? pe lagi..meh ler joinn.. ^_^
Sekian, Wassalam..=)

Sunday, 2 September 2012

KURANGKAN LEMAK DI HARI RAYA =)

Assalammualaikum w.b.t.

Amboi Cik Kiah! banyak pergi 'Open House' yeee....eloklah tu..sebulan puasa, tahan lapar dan dahaga disamping untuk menjaga kesihatan badan, bila time raya ni, 'bantai' semua apa yang ada, pergi semua tempat yang ada 'Open House' yee.. Alahh..raya setahun sekali je Cik Tunnn...bukan tiap2 hari dapat makan makanan raya nii...-
(nama yang diguna tiada kene mengena dengan yang hidup atau yang sudah tiada.harap maklum)

Haaaa...kawan2ku sekalian..ada yang macam Cik Kiah tu keee?? Time raya ni da bape bnyk pergi rumah terbuka? Berapa bnyak dah lemak2 yang sudah dikumpulkan? hehe amboi...bukan main lagi ko raya ye..dah elok2 sihat time puasa, dok tambah+cari penyakit dalam bulan Syawal pla..makan tu kene beringatlah ye..bukan xboleh makan tapi ambillah dalam kuantiti yang sedikit. Dan kalau boleh tu, ambil makanan yang rendah kalorinya, kurang lemaknye, kurang manisnye, kurang garamnya dan banyak lagi la kena ambil yang kurang..tapi lebihkan manis dalam SENYUMAN =) ewahh..

Ok.Yaya just nak share something yang kadang2 kita terlepas pandang jugak walaupun kita tahu..iaitu kalori dalam makanan..Yaya xrase lah makanan2 time hari raya ni semuanya rendah kalori! haha..memang xlah..

Tahu x yang wanita dewasa memerlukan 1600-2000 kalori sehari manakala lelaki 2000-2500 kalori sehari. Setiap 8000 kalori yang lebih atau terkumpul akan menaikkan 1kg berat badan korang.haa..tahu tak? xtahu kan..ni yang Yaya nak share ni..masa hari raya ni lah kene control sikit makan tuu..sebelum makan, kire or agak2 bape kalori yang ada and bakal dikumpul..hehe

       
Makanan
Saiz Hidangan
Kalori
Ketupat
1 Biji (80g)
88
Ketupat Palas
1 Biji (80g)
124
Lemang
1 Potong (Sederhana)
82
Lontong dengan sayur
1 Mangkuk
350
Soto Ayam
1 Mangkuk
403
Laksa
1 Mangkuk
550
Serunding, Daging
55g (1 genggam kecil)
200
Serunding, Ayam 55g 180
55g (1 genggam kecil)
180
Rendang, Ayam
1 ketul dgn kuah
148
Rendang, Daging
2 potongan daging sederhana dan kuah sikit
112
Nasi Putih
1 Genggam Tangan
150
Nasi Briyani
1 Pinggan (2 genggam)
487
Nasi Himpit
5 Potong
150
Mee-hun Goreng
1 Pinggan kecil
295
Teh Tarik
1 Gelas
90
Nescafe Tarik
1 Gelas
100
Kopi O Kosong
1 Gelas
2
Soft Drink
1 Gelas
85
Air Kosong
11 Gelas
0
Air Sirap
1 Gelas
85
Kui Tart Nanas
1 Tart Kecil
50
Biskut Raya (secara am)
1 Biskut
25
Dodol
1 Biji
71
Kuih Lapis
1 Potong
132
Tapai Pulut
1 Biji
134
Ice Cream
1 Scoop Biasa
95
Kurma
1 Biji (Besar)
60
Cheese Cake
1Potong Sederhana
240
Kek Koklat (Fudge)
1Potong Sederhana
250
Kek Koklat (Sponge)
1 Potong Sederhana
180
*Sumber: Kevin Zahri*

Ok..itu kalau makanan hari raya..lau makanan biasa yang kita selalu makan pulak:

Kategori: Kuih Muih
1.Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori                         
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Tauhu goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2.
Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori

5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160kalor
Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3.
Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


Kategori: Minuman
1. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2. Minuman kotak 250g = 105 kal
3. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5. Aiskrim 2 skop= 390 kal
6. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8. Mentega 2 sudu teh = 75 kal 
*Sumber: busuk.org*

Da kira tak berapa da kalori yang korang amik hari ni?? hehe ^,^

p/s: hari ni jumlah ak punye kalori (bpuasa) setelah ditolak tambah adalah dalam 697 kcal semuanya...hehehehe..lau ade terlebih pun mungkin xsampai 1000kcal..=) harapnye walau xbpuasa pun xlebih dari 2000kcal sehari..huuuu ;p

Sekian, Wassalam =)

Popular Posts