Sunday, 30 September 2012

HISTORY OF MOON CAKE

Assalammualaikum w.b.t.

Oh my English! Amboi title nak bahasa omputih je..da xtaw cakap melayu ke..Cik Yaya?? Hehe...lehh..saje je...nak bg nmpk sedap je tajuk tu..wuuu...hari ni 30hb Sept dah...SubhanAllah.. cepat kan masa berlalu..esok da bulan Oktober..lagi 2bulan lepas tu dah masuk tahun baru...2013..
KUIH BULAN *sumber:Wikipedia*

Napa sibuk dengan kuih bulan plak ni tetibe je Yaya..? Actually, saja jak..nak share sikit wat kowang suma yang maybe xtau sejarah tentang kuih bulan ni..memangla..ianya bukan perayaan kita as Muslim ni..tapi xsalah kita amik tahu tentang sejarah perayaan kaum lain,asalkan ianya xbertentangan dengan agama kita..dan perayaan kuih bulan ni Yaya rasa xda kene mengena dengan peperangan dengan umat Islam dahulu ke apa..tapi ianya sejarah tentang kaum mereka dahulu..

Perayaan Kuih Bulan atau Perayaan Pertengahan Musim Luruh merupakan perayaan menyambut kemenangan orang Cina menumpaskan penjajah Mongol pada akhir Dinasti Yuan (1280 Sebelum Masihi - 1341 Masihi). Kuih bulan juga dikaitkan dengan Pesta Tanglung, namun ini adalah perayaan berbeza.

Perayaan Kuih Bulan disambut pada hari ke-15 pada bulan ke-8 pada kalendar Cina iaitu pada akhir bulan Ogos hingga akhir bulan September. Ia selalunya hampir dengan ekuinoks musim luruh. Pada waktu ini, bulan biasanya mengambang dan terang, menjadikannya waktu yang sesuai untuk meraikan hasil tuaian musim panas.

Kuih Bulan merupakan salah satu hidangan istimewa pada perayaan ini. Kuih Bulan diperbuat daripada adunan manis yang berinti kacang merah, atau adunan biji teratai, atau kuning telur masin. Menurut tradisi, pesanan untuk memberontak telah disebarkan melalui surat yang diletakkan di dalam Kuih Bulan yang akhirnya berjaya menjatuhkan Dinasti Mongol.-Tamat-

Lau nak baca lagi g baca kat Wikipedia ye..Yaya pon copy je..ngeeeeee... ;p

Cerita sebenarnya, Yaya dapat free kuih bulan kat office Yaya..dorang bagi..so, Yaya tengok ada logo HALAL so, terus amik je la..orang dah bagi..hoho ;p pastu sekarang baru sibuk nak amik tau tentang sejarah perayaan kuih bulan dorang ni..pun baru tahu kihkihkih

1 kotak ade 4pcs..lain2 rasa..boleh thn la..suke box dia..cntik tuuu..tgok tu, burung kertas..hehe
-Tengah pikir nak bubuh ape dalam kotak tu..ngeeee ;p-

Ala..kurang jelas plak..amik pic paper bag dier..tp nmpk kan logo tuuuu..kt plastc bgkusan kuih tu pun ade. Anyway ianya bukan sebarangan kedai..dah ade bberapa branch kt Malaysia ni.. =>

Disebabkan kandungan gula dalam kuih ni tinggi..so, xbnyk makan pun la..potong kecik2 n makan sikit2..tapi yang best jugak Yaya punya ni low sugar..hehe..ada yang nak..? ^,^

p/s: xsambut perayaan nyer cuma makan kuih jer...cedap taw ;p

Sekian,Wassalam..=)

11 comments:

  1. siyez , shiyda tak pernah makan kuih bulan ! haha nak ckit ! :P

    ReplyDelete
  2. manis sangat kuih bulan ni . hehe ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup..tapi yang yaya makan ni kurang manis..
      so rase pon kureng skit..hehe
      tapi tu yg elok kan..lgpun potong kecik2... ^,^

      Delete
  3. suka yg inti kacang merah.. hehe.. sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaya suka pandan..kcg merh pon sedap jgk..
      kan ^_^

      Delete
  4. bila cikgu yaya bercerita tentang kuih bulan, hikk..

    tapi slalu wktu CNY, kami dapat kuih bakul ^^

    ReplyDelete
  5. Tak pernah try kuih Bulan lg. hehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..pasni leh try..cri yg flavour sedap sikit..
      hehe..yg penting HALAL..^,^

      Delete
  6. nampak sedap tapi bila makan x sedap pula.. dulu anna pernah makan tapi sekali je la sebab kawan anna belanja..

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016