Sunday, 2 September 2012

KURANGKAN LEMAK DI HARI RAYA =)

Assalammualaikum w.b.t.

Amboi Cik Kiah! banyak pergi 'Open House' yeee....eloklah tu..sebulan puasa, tahan lapar dan dahaga disamping untuk menjaga kesihatan badan, bila time raya ni, 'bantai' semua apa yang ada, pergi semua tempat yang ada 'Open House' yee.. Alahh..raya setahun sekali je Cik Tunnn...bukan tiap2 hari dapat makan makanan raya nii...-
(nama yang diguna tiada kene mengena dengan yang hidup atau yang sudah tiada.harap maklum)

Haaaa...kawan2ku sekalian..ada yang macam Cik Kiah tu keee?? Time raya ni da bape bnyk pergi rumah terbuka? Berapa bnyak dah lemak2 yang sudah dikumpulkan? hehe amboi...bukan main lagi ko raya ye..dah elok2 sihat time puasa, dok tambah+cari penyakit dalam bulan Syawal pla..makan tu kene beringatlah ye..bukan xboleh makan tapi ambillah dalam kuantiti yang sedikit. Dan kalau boleh tu, ambil makanan yang rendah kalorinya, kurang lemaknye, kurang manisnye, kurang garamnya dan banyak lagi la kena ambil yang kurang..tapi lebihkan manis dalam SENYUMAN =) ewahh..

Ok.Yaya just nak share something yang kadang2 kita terlepas pandang jugak walaupun kita tahu..iaitu kalori dalam makanan..Yaya xrase lah makanan2 time hari raya ni semuanya rendah kalori! haha..memang xlah..

Tahu x yang wanita dewasa memerlukan 1600-2000 kalori sehari manakala lelaki 2000-2500 kalori sehari. Setiap 8000 kalori yang lebih atau terkumpul akan menaikkan 1kg berat badan korang.haa..tahu tak? xtahu kan..ni yang Yaya nak share ni..masa hari raya ni lah kene control sikit makan tuu..sebelum makan, kire or agak2 bape kalori yang ada and bakal dikumpul..hehe

       
Makanan
Saiz Hidangan
Kalori
Ketupat
1 Biji (80g)
88
Ketupat Palas
1 Biji (80g)
124
Lemang
1 Potong (Sederhana)
82
Lontong dengan sayur
1 Mangkuk
350
Soto Ayam
1 Mangkuk
403
Laksa
1 Mangkuk
550
Serunding, Daging
55g (1 genggam kecil)
200
Serunding, Ayam 55g 180
55g (1 genggam kecil)
180
Rendang, Ayam
1 ketul dgn kuah
148
Rendang, Daging
2 potongan daging sederhana dan kuah sikit
112
Nasi Putih
1 Genggam Tangan
150
Nasi Briyani
1 Pinggan (2 genggam)
487
Nasi Himpit
5 Potong
150
Mee-hun Goreng
1 Pinggan kecil
295
Teh Tarik
1 Gelas
90
Nescafe Tarik
1 Gelas
100
Kopi O Kosong
1 Gelas
2
Soft Drink
1 Gelas
85
Air Kosong
11 Gelas
0
Air Sirap
1 Gelas
85
Kui Tart Nanas
1 Tart Kecil
50
Biskut Raya (secara am)
1 Biskut
25
Dodol
1 Biji
71
Kuih Lapis
1 Potong
132
Tapai Pulut
1 Biji
134
Ice Cream
1 Scoop Biasa
95
Kurma
1 Biji (Besar)
60
Cheese Cake
1Potong Sederhana
240
Kek Koklat (Fudge)
1Potong Sederhana
250
Kek Koklat (Sponge)
1 Potong Sederhana
180
*Sumber: Kevin Zahri*

Ok..itu kalau makanan hari raya..lau makanan biasa yang kita selalu makan pulak:

Kategori: Kuih Muih
1.Kasui berkelapa parut (sekeping) = 160 kalori
2. Kuih lapis (sekeping) = 130 kalori
3. Bingka ubi (sekeping) = 220 kalori
4. Cekodok Pisang (sebiji sederhana) = 180 kalori                         
5. Popia goreng (satu) = 130 kalori
6. Popia basah (satu) = 95 kalori
7. Pisang goreng (sekeping) = 170 kalori
8. Kek biasa tanpa krim (sepotong) = 87 kalori
9. Karipap (sebiji) = 130 kalori
10. Sandwich sardin (sekeping) = 70 kalori
11. Bubur kacang (semangkuk) = 100 kalori
Kategori: Lauk Pauk
1. Ikan kembong kari berkuah (seekor) = 85 kalori
2. Ikan tenggiri goreng bercili (sepotong) = 142 kalori
3. Ikan kembong goreng (seekor) = 140 kalori
4. Ikan senangin masam manis berkuah (sepotong) = 210 kalori
5. Daging lembu kari berkuah (2 kotak mancis) = 130 kalori
6. Ayam kari berkuah (sepotong) = 250 kalori
7. Ayam goreng (sepotong) = 255 kalori
8. Ayam tandoori (sepotong) = 220 kalori
9. Sambal udang (setengah cawan) = 70 kalori
10. Sambal sotong (setengah cawan) = 55 kalori
11. Telor goreng (sebiji) = 110 kalori
12. Tauhu goreng (sekeping) = 110 kalori
13. Kacang panggang dalam tin (2 sudu makan) = 40 kalori

Kategori: Makanan Rutin

1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
2.
Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori

5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
14. Emping jagung kosong (secawan) =160kalor
Kategori: Makanan Segera
1. Peha ayam goreng (satu) = 130 kalori
2. Nugget ayam (satu) = 60 kalori
3. Kentang lecek (satu tub kecil) = 90 kalori
4. Sayur kobis hancur (satu tub) = 75 kalori
5. Burger keju (satu) = 425 kalori
6. Kentang goreng (satu kantung kecil) = 405 kalori
7. Sate ayam (secucuk) = 35 kalori
8. Pizza berkeju (sepotong) = 240 kalori
Kategori: Buah-buahan

1. Tembikai (sepotong) = 20 kalori
2. Betik (sepotong) = 45 kalori
3.
Pisang emas (2 biji) = 76 kalori
4. Durian (5 ulas) = 64 kalori
5. Limau (sebiji) = 42 kalori
6. Jambu batu (sebiji) = 110 kalori
7. Nenas (sepotong) = 59 kalori
8. Epal (sebiji) = 63 kalori
9. Ciku (sebiji) = 44 kalori
10. Mangga (sebiji) = 103 kalori


Kategori: Minuman
1. Minuman berkabonat 1 tin 285g = 120 kal
2. Minuman kotak 250g = 105 kal
3. Susu tepung penuh krim 1 sudu makan = 33 kal
4. Susu tepungtanpa lemak 1 sudu makan = 25 kal
5. Aiskrim 2 skop= 390 kal
6. Susu pekat manis 1 sudu makan = 71 kal
7. Yogurt rendah lemak 1 cawan = 90 kal
8. Mentega 2 sudu teh = 75 kal 
*Sumber: busuk.org*

Da kira tak berapa da kalori yang korang amik hari ni?? hehe ^,^

p/s: hari ni jumlah ak punye kalori (bpuasa) setelah ditolak tambah adalah dalam 697 kcal semuanya...hehehehe..lau ade terlebih pun mungkin xsampai 1000kcal..=) harapnye walau xbpuasa pun xlebih dari 2000kcal sehari..huuuu ;p

Sekian, Wassalam =)

14 comments:

  1. best la ada list ni. boleh kira2. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jum men kira2...chic na punye bape plak...
      hehe ;p

      Delete
  2. ehh, kurier kt sy sikit lemak.. dalam 5kg pun kira ok, hikk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahhhh...dengan pastas nye akn kurier..
      sok gak smpai..haha..tp 3kg je..xleh lebih lau
      x, kering ^o^ huuuu

      Delete
  3. Alamakkk! Mcm dh terlebey je nih.
    Huwaaa~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..xpe2..barang yg lepas jgn dikenang..
      moh kite start berdiet! ^,^

      Delete
  4. raya tahun ni tak banyak makan pun.. demam.. bagus jugak demam time raya, makan sikit je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela kan..untungla..huhu
      moga cepat baik ye cik aisya...
      =) nanti da shat, jga makan jgk..^_^

      Delete
  5. siapa ada lemak tambahan...puteri nak...hikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaya adeeeeee....(smbil angkt tgn tgi2..)hehe
      nak keee??? ^o^

      Delete
  6. deqja bukan kurangkan . berplus-2 ade lah ! hihihi

    ReplyDelete
  7. kalori saya memang ternak..sayang nk buang.. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..ternak kalori?mungkin kalori tu da jd lemak..
      n menmbh bert sekrng..hehe

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016