Sunday, 30 December 2012

CUTI-CUTI MALAYSIA

Assalammualaikum w.b.t.

Dalam Wordless Wednesday yang lepas, lau sesiapa yang da tengok tu mesti tau Yaya ade amik cuti panjang kan..ehh xde pnjang mana pon..mik cuti 2hari 1/2 jeee.bukan 3-4 hari ok..tapi lau masuk sbtu dengan ahad memangla 3-4 hari..^,^ Nak tau ke Yaya p mane...xnak tau pon Yaya nak gtau jugak...haha

Disebabkan Kakak Yaya yang dah duduk kat Kedah (sebab ikut husband dia) tu balik ke Klang ni, family Yaya pon plan la nak bawak pegi bercuti..xde jaoh mana pon dalam Malaysia jugak..tempat yang cantik macam kat Malaysia ni masih bnyk yg belum dilawati..xyah r nak bazir duit sgt nk bercuti kt luar negara..lain la kalau bercuti kat Mekah ke....boleh jgk la buat Umrah sekali kannn..hee ^_^ Yaya pegi tempat yang paling dekat je iaitu MELAKA..hehe..dekat x..tempoh pjalanan dari Klang ke Melaka xsampai 2jam pon..ok la..pegi pon dengan 2 kereta..huuuu

Bilik pun dah ditempah sebulan awal..hoho..booking masa A'Famosa ni ada buat promotion booth dekat Aeon Bukit Raja, Klang ni..murah pon murah..booking untuk 6orang..Condo dekat A'Famosa, dalam ade 2bilik..Layan foto yang xseberapa ni ye.. ^_^

Hari 1 (28.12.12)
Booking di D'Savoy condotel..Tower 3..level 16! yea..!
Ruang tamu..bole la...ok
Ruang makan pon ok..ckup utk 6orang..huhu
Bilik utama...of course parents ngn Yaya tido sini..hoho ;p
Bilik yg ke-2 kecik sikit dari bilik utama..tp sama jugak katil nya..hmm ?
Menarik betul bentuk kolam dier...^_^ anak buah pun suke tengok =>
Sempat amik pic..memang sgja kecikkan..nmpk ke??haha ;p
Malam pergi ke Cowboy Show...berlima sahaja..ayah Yaya xikut sbb kurang siht..
Di sebabkan beli time booking dengan bilik,jadi hrga kurang sikit..dapat RM20 seorang..tapi lau walk-in RM30++ laa(kot)..hurm..
My Mom,abg(baju ijau) kakak n abg ipa Yaya with si kecil,ank buah kesayangan..huuu ^,^
Me..motif bgmbar depan boling tu...?errr...TIADA 
Bawah ni pic2 semasa Cowboy Show tu..macam2 ada.. =)
Orang ramai sangat..nak cari tempat duduk pon susah..tapi Yaya xdulik..dgn muke xbersalah bwk ank buah g duduk depan2 sekali..huuu..bleh tgok haiwan secara dekat..^o^
Majlis penutup..dengan bunga api...ank buah takot tgok dekat2..
mcm bunga api nak jatuh ats muke..huuu ^,^

Hari ke-2 (29.12.12)
Pergi Zoo Melaka dengan Taman Buaya la pulok....hehe
-Capybara-
Aummm!
Buaya Darat...haha
Raksasa la sangat..ingtkan besh..rupenyer hampeh je...huuu..naik pon RM4..sekejap je pla tu

Replika.. =>
Senyum je bile tgok gelagat ank buah yg sorang ni..hehe cumil! ^,^
Ewahh..cam model plak ko kann..padahal amik gmbo dgn tengkorak hewann!! huu
Berani pose sebab tengah xde orang..haha ^o^

Hari ke-3 (30.12.12)
Lastly pergi Animal World Safari kat A'famosa..pon da beli tiket masa book dgn bilik..=>
Masuk parking kat A'Famosa je RM3..Water World or Safari..
 Ingat kat gurun je ke ada unta..Msia pon ade keyhh!! hehe
Bear Cat..
Ni paling kelaka masa Animal show ni..
 Pernah tengok kobauu sonyum dakkk?? ^o^ Bleh masuk iklan okeyh!
Lpas wat psembahan...'Terima Kasih...saya duduk dengan sopan ni..sopan x saya??' haha
Ok..habis dahh..^o^
Ok..tu je gambar yang xcantik dari Yaya..almklum la..amik gambar guna camcoder..cam ni la hasilnya...huuu..banyak amik pic haiwan plak kan...dah dalam 2hari tu g tgok haiwan jee..xde p bandaraya Melaka tu..xsempat nak g jelajah smua..jarak dari A'Famosa dengan Ayer Keroh ni pon bukan dekat..lau orang dah biasa rase dekatla..tapi lau jadi driver macam Yaya ni..yang xtau jalan, bape bnyk kli sesat jalan, pusing2 la..bnyk kali U-Turn... >,< nasib bek xde jadi pape..wuuuuu

Ade 2 gambar special..tapi Yaya hold dulu ye..at Wordless Wednesday nanti baru tunjuk..hehe..pic baikkk punyerr...apapun walaupon xlama kat sini,xdapat nak p bnyk tempat,still ok la sebab pegi dengan smua family member..parents Yaya,akak,abg smua ada..ni 1st time kua holiday smua orang ada..^_^ Lagi meriah jadinyer bila ada si kecik nii....ade rezeki lebih kita g holiday lagi yee.. ^,^
 Suka dierr buli Pak Long..haha
 Kacau mak nyer men game......=D
Comei nyer diaaaa ^,^ mmuaaxxx! *geget pp*
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 27 December 2012

DON'T FORGET ALLAH!

Assalammualaikum w.b.t.

Sejak da tukar siaran radio..daripada hiburan dunia ke hiburan yg lebih baik iaitu semestinya satu2 nya Stesen radio yang berciri 100% ISLAM pertama kat Malaysia ni..IKIM.FM, banyak lagu2 yang sebelum ni jarang dengar, bila 1st dengar best sangat..terpikat suda..antaranya lagu kat bawah ni..DON'T FORGET ALLAH! =)
Layannn...banyak pengajarannya..renung2kan ^_^



you're down and out
you just cant cope
You wanna shout
you lost all hope
On your knees, begging please
You turn and pray to find your way

Hey, you make Do’a Allah’s there
whoever you are cause he cares
Then you forget to say thank you Allah ,
You forget to say InsyaAllah
You forget to say SubhanAllah
Raise your hands
Alhamdulillah
lets flashback lets backtrack
to a time like yours and mine
The story of the three who long to be
to be free of their misery

To the poor he opened the doors
gave him plenty of His bounty

Then you forget to say thank you Allah
You forget to say InsyaAllah
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands Alhamdulillah

Can’t you see His promise to you
Can’t you see His promise is true
Hold on to the rope of Allah
Don’t lose hope in Allah
If you remember Allah in prosperity
He’ll not forsake you in adversity
Be mindful of Allah
He’ll guide you to all that His good

Then you forget, to say thank you Allah
You forget to say InsyaAllah
You forget to say SubhanaAllah
Raise your hands, Alhamdulillah

you're down and out
you just cant cope
you wanna shout
you lost all hope
On your knees
begging please
You turn and pray
to find your way


Sekian,Wassalam =>

Wednesday, 26 December 2012

WORDLESS WEDNESDAY : END OF YEAR!

Assalammualaikum w.b.t.

lalalalal........LOL ^O^
Hepi holiday!
Sekian,Wassalam =D

Sunday, 23 December 2012

RESEPI : ROTI GULUNG TUNA

Assalammualaikum w.b.t.

Share lagi resepi..yang ni lagi giler senang wei..rugi xtry...hahahaha ;p check it out.......

Bahan2:
- 6 keping roti (xkesah la Gardenia ke..pe ke..bape keping tu ikut la bpe orang nak makan)
- Tuna Mayonis (yang dah sedia ada dalam tin tu..kalau korang rajin nak wat sendiri terpulang la-Yaya guna Tuna Ayam Brand)
- 3-4 sudu makan Tepung gandum (untuk melekatkan gulungan roti)
- Minyak untuk menggoreng (Yaya guna Marjerin je dan goreng atas kuali leper..supaya kurang penggunaan minyak)

Cara2:
- Leperkan dulu roti dengan penggelek..kalau xnak pun xpe..leperkan roti untuk elakkan penyerapan minyak yang bnyk kalau korang guna bnyk minyak..
- Dah leper, sapukan nipis tuna mayonis atas roti.xpyah penuh 1 roti tu..separuh cukup.
- Gulung roti yang dah berisi tuna tu. Dan celupkan roti dlam tepung gandum yang dah dicampur dengan sedikit air..ala mcm nak wat cucur la..cuma xbnyk tepung sebab cuma nak melekatkan gulungan roti tu je..owh ye, lau rajin jugak potong la tepi roti tu...Yaya xpotong sebab malas..(haha..;p)
- Selain tepung, boleh guna telur jugak untuk melekatkan gulungan roti tu, tapi sebab ayah Yaya makan, xboleh ada telur disebabkan ada luka kat kaki jadi Yaya guna tepung. =)
- Sambil tu boleh panaskan kuali dengan minyak atau margerin macam Yaya buat..xlame nak panaskan..trus msukkan roti gulung tu atas kuali.Masak sampai kekuningan cukup..ye.Jangan sampai hangus plak!..huuu
- Siap!!! buleh makann....Ngap!!
Aummm!! sedap giler kowtt..rugi xtry..serius! (ala lupa buh sos kat atas..bru nmpk berwarna sikit kannn..haha ;p)

Selain tuna, pada sesiapa yang rajin boleh guna sardin..tapi untuk lagi sedap, masak la kejap sardin tu dulu ye..tapi terpulangla..ikut selera masing2..haiiiii...teringat dulu masa sekolah menengah selalu beli pepagi roti gulung sardin..sampai sekarang suka..lepas ni xyah beli..boleh wat sdri kat umah..yeaa ^o^ cubala korang wat jugak ok..senang je pon...

Sekian,Wassalam.. =)

RESEPI : DESSERT MUFFIN

Assalammualaikum w.b.t.

STRAWBERRY YOUGURT MUFFIN

Bahan-Bahannya
125 gm mentega
125 gm gula halus
2 biji telur
200 gm tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*(*diayak)
150 gm yogurt perisa strawberry
3 biji strawberry segar, dipotong kecil


Cara membuatnya 
-Panaskan oven pada suhu 180C, alas acuan muffin dengan paper cup atau guna muffin cup. -Ketepikan.
-Putar mentega bersama gula halus hingga putih, masukkan telur satu persatu sambil terus memutar hingga kembang. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan yogurt hingga habis.
-Masukkan potongan strawberry dan gaul rata dengan spatula. Sudukan ke dalam acuan muffin tadi 3/4 penuh. Bakar 15 - 20 minit atau hingga masak (bergantung pada oven masing2). Sejukkan atas jaringan sebelum dihidangkan.
-Boleh guna apa perisa yogurt mengikut kegemaran....

Topping atas muffin untuk dijadikan dessert:
- Letak jem strawberry di atas muffin.
- Kemudian bubuh je aiskrim atas jem tu dalam 1-2 sudu @ 1scoop.
- Taburkan chocolate rice@chip di atas aiskrim (seperti didalam gambar)
- Siap di makan! 
                       <--sengaja edit ;p
Aummmm!! ^,^ 

Nak design len pun buleh...suka t korang la..Yaya ni bukan reti sangat.. ^,^
Dalam pic tu tmbh cokelat yg tegak tu..pastu sdikit bijirin dan biskut oreo di tengah muffin (kene potong la)

Perkara yang anda tidak tahu tentang Dessert Muffin yang Yaya buat ni....adalah....ianya sebenarnya adalah muffin yang tidak menjadi!! huuuu >,< disebabkan tidak menjadi Yaya terus buatkan ia menjadi dessert..erkk. tapi tetap sedap..hoho ;p kenapa tidak menjadi?? Sebab Yaya suka mengubah suai resepi sesuka hati dan inilah jadinya...mohon jangan tiru jika tiada keyakinan diri..^o^ peace!

Sekian,Wassalam.. =)

Thursday, 20 December 2012

SURAH AD-DUKHAN

Assalammualaikum w.b.t.

Nak share pulak hari ni sempena ketibaan malam Jumaat..heee...banyak manfaat nyer ari Khamis malam Jumaat ni kan..ehemm...
Selalu mesti korang amalkan baca Surah Yassin..atau Surah Al-Kahfi tiap malam Jumaat kan..tapi xramai yang tahu tentang kelebihan membaca Surah Ad-Dukhan di malam Jumaat ni..termasuk Yaya..hehe.. Alhamdulillah..dah mula amalkan pula Surah ini selain membaca Surah Yassin dengan Al-Kahfi. =)

Surah Dukhan ni adalah Surah ke-44 dalam Al-Quran dan tergolong dalam Surah 'Makkiyah' yang mempunyai 59 ayat. Dinamakan Ad-Dukhan, bermaksud 'Kabut,Jerebu atau Asap'. Ia mengandungi amaran Allah SWT terhadap kaum kafir musyrik yang menentang Nabi Muhammad SAW bahawa mereka akan ditimpakan azab sengsara semasa langit membawa asap kemarau yang menyebabkan kebuluran yang amat dahsyat.


Kelebihan Dan Fadhilat Surah Ad-Dukhan
1.  Dari Khalil bahawa Rasulullah SAW bersabda:  “Di dalam Al Quran terdapat 7 surah yang dimulai dengan Haa Miim, akan datang di depan setiap pintu neraka jahanam dan memohon kepada Allah SWT dengan katanya; “Ya Allah! Janganlah Dikau masukkan ke dalam neraka ini orang yang percaya kepadaku dan membacaku.” (HR: Al Baihaqi).

2.  Daripada Zaid Ibnu Haritsah r.a, sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda kepada Ibnu Zayyad; “Sesungguhnya aku simpan sesuatu, maka apakah ia?. Maka Nabi SAW simpan baginya surah Ad-Dukhan, maka baginda bersabda dia ialah (Ad-Dukhan) dan bersabda lagi; Pergilah. Masyaallah, kemudian dia pergi”.

3.  Dari Abi Ja’far r.a., beliau berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Orang yang membaca surah Ad-Dukhan dalam solat-solat fardhu dan nafilahnya (sunatnya), maka Allah akan membangkitkannya bersama orang-orang yang mendapatkan penjagaan Allah pada hari Kiamat, menaunginya di bawah Arsy-Nya, menghisabnya denganmudah dan memberi kitab (catatan amal) nya dari sebelah kanannya.” 
(HR: Abu Hamzah Tsumali) 

Malam Jumaat
1.  Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca Ad-Dukhan setiap malam, maka tujuh puluh ribu (70.000) malaikat memohon ampun untuknya.” (HR. Tirmidzi).

2.  Dari Umamah pula menyatakan bahawa Rasulullah SAW pernah bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Ad Dukhan pada malam atau hari Jumaat maka Allah akan membinakan sebuah rumah dalam syurga.” (HR: At Tabrani).


3.  Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah SAW telah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah “Haamim – Ad Dukhan” pada waktu malam; maka esoknya 70 ribu malaikat akan meminta ampun baginya“. (HR.Ibnu Katsir)

4.  Rasulullah SAW bersabda : “Sesiapa membaca Ad-Dukhan di waktu malam, maka 70.000 malaikat memohon ampun untuknya.” (HR. Tirmidzi).

Mudah-mudahan kita sentiasa dapat membaca surah Ad-Dukhan bersekali dengan Surah Yasin, pada malam Jumaat agar kita terselamat dari huru hara di Padang Mahsyar. Surah Ad-Dukhan yang mengandungi 59 ayat ini dikaitkan dengan memohon keampunan dan elok difahami erti dan maksudnya.


Wallahualam...
InsyaAllah..same2 la kita menambah amalan kita..yang penting niat dalam hati tu..sentiasa hendak mencari REDHA ALLAH....

Sekian,semoga bermanfaat..Wassalam =)

Popular Posts