Sunday, 23 December 2012

RESEPI : ROTI GULUNG TUNA

Assalammualaikum w.b.t.

Share lagi resepi..yang ni lagi giler senang wei..rugi xtry...hahahaha ;p check it out.......

Bahan2:
- 6 keping roti (xkesah la Gardenia ke..pe ke..bape keping tu ikut la bpe orang nak makan)
- Tuna Mayonis (yang dah sedia ada dalam tin tu..kalau korang rajin nak wat sendiri terpulang la-Yaya guna Tuna Ayam Brand)
- 3-4 sudu makan Tepung gandum (untuk melekatkan gulungan roti)
- Minyak untuk menggoreng (Yaya guna Marjerin je dan goreng atas kuali leper..supaya kurang penggunaan minyak)

Cara2:
- Leperkan dulu roti dengan penggelek..kalau xnak pun xpe..leperkan roti untuk elakkan penyerapan minyak yang bnyk kalau korang guna bnyk minyak..
- Dah leper, sapukan nipis tuna mayonis atas roti.xpyah penuh 1 roti tu..separuh cukup.
- Gulung roti yang dah berisi tuna tu. Dan celupkan roti dlam tepung gandum yang dah dicampur dengan sedikit air..ala mcm nak wat cucur la..cuma xbnyk tepung sebab cuma nak melekatkan gulungan roti tu je..owh ye, lau rajin jugak potong la tepi roti tu...Yaya xpotong sebab malas..(haha..;p)
- Selain tepung, boleh guna telur jugak untuk melekatkan gulungan roti tu, tapi sebab ayah Yaya makan, xboleh ada telur disebabkan ada luka kat kaki jadi Yaya guna tepung. =)
- Sambil tu boleh panaskan kuali dengan minyak atau margerin macam Yaya buat..xlame nak panaskan..trus msukkan roti gulung tu atas kuali.Masak sampai kekuningan cukup..ye.Jangan sampai hangus plak!..huuu
- Siap!!! buleh makann....Ngap!!
Aummm!! sedap giler kowtt..rugi xtry..serius! (ala lupa buh sos kat atas..bru nmpk berwarna sikit kannn..haha ;p)

Selain tuna, pada sesiapa yang rajin boleh guna sardin..tapi untuk lagi sedap, masak la kejap sardin tu dulu ye..tapi terpulangla..ikut selera masing2..haiiiii...teringat dulu masa sekolah menengah selalu beli pepagi roti gulung sardin..sampai sekarang suka..lepas ni xyah beli..boleh wat sdri kat umah..yeaa ^o^ cubala korang wat jugak ok..senang je pon...

Sekian,Wassalam.. =)

49 comments:

  1. cikna pun tak makan telur. yayy boleh buat. letak chilli tuna ayam brand tu lak kan. confirm mabeles. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mane2 je boleh..nak pedas buh yang chili tu je..
      mmg mabeles..hehe

      Delete
  2. tak minat sgt sebab goreng2 kan.. tak berapa suka klau mknan yg goreng2 ni.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde guna sgt mnyk pon yg yaya wat ni cik aisya..
      sbb yaya pon xska mknan bergoreng..lau guna mnyk zaitun pon ok jgk..xde la berlemak =)

      Delete
    2. olive oil pun cik yaya, asal nama minyak tu mmg tak boleh.. jd pening kepala.. huhu..

      Delete
    3. yeke...huuu
      xpe..bako je pon sodap.. ^,^

      Delete
  3. ha, resepi ni anna pernah buat dulu.. tapi sekarang pmalas dah..hhuhhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha tu la kan..ni memula je rajin pastu kang da mls la ni..;p

      Delete
  4. weeekend lepas suki wt breakfast ni gak cuma guna sardin..luar dia celup telur dengan bread crumbs

    ReplyDelete
    Replies
    1. bread tu lau ade lg tmbh sedap jgk.. =)

      Delete
  5. cik yaya ni suka post pasal makanan tau...

    mbuatkan perut comel montel deqja bunyik jer..haha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mmg sgja nk bg bunyi sikit pwot tuu..
      xpe bia btmbh comel..^o^

      Delete
  6. mmm sedap...dh la abg x bfast lagi nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe mai la..leh yaya wat bnyk sikit ni..^,^

      Delete
  7. Perghh , yaya pandai masak . Malu wa no..haha.. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. ele..takat wat roti gulung je..pndai ape..
      lau yaya masak lemak cili api or asam pedas bru la leh ckap pndai msak..hehe ;p

      Delete
  8. rajin betol cik yaya.. hehehe... hantar sikit... kikiki

    ReplyDelete
  9. siyes nmpak sedap n rasa2nya yg ni la yang paling mampu wat pn... yg len2 tu belum smpi level lg...

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. amik je la cik trah...
      sampai x??hha

      Delete
  11. sedap2 , pyka suka mkn roti tuna nie :)

    ReplyDelete
  12. bunda mmg suka ni...cicah roti ngn sardin mcm tu pun bunda suke pelagi pelbagai mcm ni...boleh jugak kalu nak dibakar kan Yaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh je bunda kan..
      eheheh bunda lg tau..yaya mne reti sgt.. ^,^
      selalu ni mmg selalu mkn cicah dgn sardin je..^o^

      Delete
  13. sedap pula tgk resepi ni ,,nyum nyum ..kejap lagi nak bt la , hehe

    ReplyDelete
  14. Replies
    1. untungla sedap letak cili kan..
      tp yaya xsuke pedas...huuuu ;p

      Delete
  15. lapar tetiba tgk roti tuna ni ! haha :P

    ReplyDelete
  16. waa dah la tengah lapar sekarang ni .. heheh ^^,

    ReplyDelete
  17. sedapnya..bahan pun senang aje

    ReplyDelete
  18. Boleh cuba ni..macam senang jer..nampak sedap tu.. ^^

    ReplyDelete
  19. Yummy ! Seriously sedap . Aimi dah buat dengan family untuk breakfast :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap kan...bfast bole..
      mkn ptg pon bole..hehe

      Delete
  20. Salam...google roti tuna jumpe blog nie. Mmg sdp sgt dah try roti gulung tuna nie..tq sharing :)

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016