Sunday, 31 July 2011

KETIBAAN BULAN RAMADHAN + MY BUFDAY

Assalammualaikum w.b.t
Yeaa!!! Ketibaan Ramadhan yang dirindui telah pun tiba akhirnya..syukran..alhamdulillah..Yaya masih diberi kesempatan untuk menyambut bulan yang mulia ni..yela..kita xtahu pe yang akan jadi pada diri kita dimasa hadapan kan..mungkin Ramadhan yang akan datang nanti pula tidak berkesempatan..tiada siapa yang tahu.Wallahualam. Yang penting, Ramadhan yang bakal tiba esok ni, dimanfaatkan sepenuhnya ye, kawan2! ^o^

To gurlzz..u ollss da hbis ganti pose yang lepas2 ke belum..??haaa...habisla korunk yang belum ganti tu..kalau nak ganti nanti da kne double pla..huhu..untungla Yaya da ganti tahun lepas lagi..habis je raya tahun lepas, trus ganti pose..sebab takut nanti terlupa plak thun ni..=p

To guyz..plez ok..pose la penuh..xkire la betapa penat dan kuat korunk belajar, bekerja ke pose la penuh coz sesetengah yang Yaya dapat perhatikan sebelum2 ni..bile time pose, wat keje berat, penat skit je da bka pose..bnyk alasan, skit la..xthn la..adoiii..wei, kalo gurlz bole pose pnuh da tentu kami pose pnuh..tapi dlm tiap buln mstila ada yang 'cuti' dari bpose jap..itupon wjib ganti balik..u guyz pon, tahu..!!

Di bulan pose yang mulia yang datang hanya sekali dalam setahun ni kene manfaat sepnuhnya taw..xmaw ponteng2 kalo bleh..kalo da darurat sangat (sakit teramat3!!) xble nk thn jgk barula dhruskan brbuka..itupon kne gnti balik jugak bcoz Islam bukan agama yang kejam ok..memaksa untuk bpose wlaupon korunk cam nak hampir separuh pengsan dah..xdela mcm tu..huhu..weyh,jgn slh phm dgn ayt Yaya ni okew..nti kontroversi plak..haha korunk paham mksud sebenar Yaya kan.. ;p


Esok buln pose n juga bufday Yaya..Yaya xkesah pon kalo xsambut sebab kali ni hari lahir Yaya jatuh pada hari pertama umat Islam berpuasa..itu da jadi hadiah pling bermakna buat Yaya..kali pertama dalam 22tahun ni..oppss..tahu suda umo Yaya tahun ni..hahahaha..apapun thnx pada kawan2 yang da wish awal bufday Yaya n tq a lot jugak to my beloveD Aldi Syah@Superman Yaya..haha da smbut dengan dia awal2 lagi dah..huhu suke sangat! ^o^ <3<3<3

Okeyh! Itu saje coretan Yaya pada hari ini.hehe. Moga kawan2 semua dapat puase penuh bulan puase thun ni..same kita manfaatkan bulan Ramadhan tahun ini ye! =) Yaya pun amat berharap sempena bulan pose+bufday Yaya+dengan perubahan diri Yaya ni, harap berkekalan dan menjadi lebih baik..doakan untuk Yaya ye..Jangan lupa niat pose korunk nanti ok..dan juga nak ingatkan..buln pose ni selain dari menahan segala nafsu yang tidak baik, elok jgkla kalau korunk nak jga bdn, diet ok..tapi...haaaa...harus diingat..menahan nafsu makan ketika berbuka okeyh! dan ketika beli atau masak juadah berbuka tu xpyh la masak or makan bnyk sangat..ye..kalau x, memang xjadilah diet korunk..ahakz! Selamat berpuasa dan selamat beramal! ^,^
p/s: Sunah nabi, diharuskan melewatkan sahur dan menyegerakan berbuka..ingat tu! ^_^ tapi jangan sampai terlbih waktu sahur dan terlalu awal berbuka..okeyh..haha

Sekian, Wassalam.. =)

Friday, 29 July 2011

NEED NEW HEADER LARHHH...HOHOHO

Assalammualaikum w.b.t

Huuuu...Yaya xreti nak wat header comel mcm sebelum ni....
:
:
:
ni pon atas budi baik kawan ku yang wat tanpa diminta..hihi...nak harap Yaya wat...hmmmm
mcm ni la jadi nyer...
:
:
:
:
haaa..kalo Yaya wat jd cmni r..cikai jek..xroti nak meng-edit2 nih..huu cian x?? ;p

Tapi xpelah..Yaya akan cube wat sementara xde kej kat umah ni..huhu ;p To my fren yang wat kan header ku sebelum ni..me ksih yang amat okeyh! akan wat header tu jadi wallpaper kt lptop plak..hihi =>

p/s: header yang kat atas ni je la yang jadi pengganti sementara Yaya nak wat header laen yang lebih menarik..hhu ble ke ko ni Yaya..haha 

Sekian, Wassalam..

Thursday, 28 July 2011

THIS MOMENT...U,ME AND HER....PART 2#

Assalammualaikum w.b.t

Hahah...ada plak part 1, part 2 nih..hihi..xde la..saje je..bcoz today baru la kami btol2 hang out walau pon xlame..fun jek..sume jadi 'giler' haha..trimas ye kawan-kawan ku kerana masih ingat pada kawanmu yang masih xbekerja ni..hrp belas kasih ehsan owang jek..ahakz!

Yup..today jalan dekat area Klang je..kt JJ Bukit Tinggi..^,^ cuci mata sambil shopping jugak..Yaya xdela..tengok je..huhu..but kalo part 1 tu member ku -Cik Wawa da belanje Yaya minyak wangi, part 2 ni lak member lagi sorang Cik Dessy belanje saye kasut...huwaaaa..sangat terharu..sebab ada 70% less..ok.. tq so much Cik Eci.. =D (aku xpakse ko suh byr kan...;p)

Yea..itu la KAMI..-Yaya, Wawa n Eci..=) sempat lagi tuu hihi

Sambil2 tu..gatai tangan cikit...nih
2-30...haha masing2 cari spec yerrr... ^o^ menarik!

 Dan Yaya pula sbuk memerasankan diri di dlm cermin ini..ahakz! ^o^ 
(ko ingat ko cantik sgt wat mcm tuh?!! ceh )

Ok..sampai sini sahaje..cerite udah habis dehh..haha..
Sampai keteme lg di laen waktu =D
Sekian, Wassalam. =)


Monday, 25 July 2011

WONDERFUL SUNDAY....

Assalammualaikum w.b.t

Yup..today jumpa lagi dengan buah hati..sebab tu entri kat atas tajuk dier macam tu...hahahaha ^o^ suke sangat...sebab his celebrating my bufday..erm..smbut awal la.coz bufday Yaya da masuk bulan pose..amat banyak jugak yang Yaya shopping semalam..well,em his buy it for me..hhi..jaatnyer Yaya..tapi dier kate xpe...tu je la katanya..hihi luv u much Aldi Syah <3<3<3 ^_^

Actually, pagi2 lagi Yaya da bangun taw..dia kata nak makan nasi goreng yang Yaya masak..huhu..xpela..ngantuk2 pon Yaya buat jugak..buat nasi goreng dan dapat buat kek@kuih batik kegemaran Yaya..hihi walaupon xbape nak jadi coz 1st time cube tapi sedap jek..hoho..akan cube wat lagi nanti..=D
My cumelz - Aldi Syah..luv u..mmuaxx..haha

Gambar kat atas kat tasik s.alam..bkn wat pe.dok2 teman abg syg shaye ni makan nasi goreng yang sy wat..hohohoh ^o^ lepas dari tu baru g jenjalan..shopping sampai sakit pinggang kami berjalan tanpa henti..huuu ;p then dia belanje Yaya mam pula...

Ye..itu la saya yang makin gemuk..sume da naek sejak bekerja sendiri menjadi peniaga anggur yang berjaya...hohoho-kami nak makan...heeeee

Huuu..my abg's say- "muke macam xnak makan.." huhuhu..mane ade..orang tengah mengunyah la..tapi abg tu yang teramik pic orang tgh mcm tu..hahaha..tahu?! sedap sangat ayam tu..really enjoy it..hahah

Menjadi kebiasaan Yaya tidak makan bersulam air..huhu..habis makan baru minum..itu salah satu cara untuk menghidari perut kita dari menjadi muncit..hihi ^,^ tengok..makan da hbis,air xberusik pon... ;p

 Tengok dangan muke selamber syg shayer ni merasmikan dulu air yang shaye xminum lg..huuu..xpela yunk..u yang belanje I..hohoho..

Lepas makan, g jenjalan untuk menurunkan makanan di dalam perut yang suda penuh..heee =D singgah di Room kot nama kedai dier..ntahla..jual barang2 hiasan untuk bilik dan rumah jugak..saje tengok untuk membuat perkiraan..sempena rumah baru yang akan diduduki tahun hadapan..hehe -2012!

I sayz - "Aipp! jangan sentuh la..kan ade tulis kat citu -do not touch!-huhu"..tapi dia wat xtaw..pegang jugak..! tangan mmg xble dok diamm tahu! hehe luv u <3 ^0^

Lepas tu,hari pon da petang..sebelum balik Yaya sempat lagi window shopping sikit kat butik Padini..tapi dalam tu ada Vincci jugak la..tengok kasut..ada sale..hehe..dannnn......

Taraaaa....!! Nila kasut yang Yaya beli..sangat menarik hati..huhu..setelah sekian lame xbeli kasut high heels..akhirnya dapat beli jugak..tapi..da color is not my taste..kalo bole nak hitam..tapi xde..ni je yang tinggal..so, xkesahla..yang penting sendri puas hati..pakai pon besh..hoho tapi maybe ni akan jadi slah satu koleksi Yaya..beli tapi peram kt uma..hahah..ade bnyk lagi high heels yang Yaya jarang pakai..sebab skunk da suke pakai sandal jek..hihi..;p 

Ok lah..itu je...xlama lagi da nak puase..Yaya xsabar...nak merasai kembali suasana bulan puase..best! ^_^ lagipon sempena perubahan baru ni..harapnya berkekalan..

-Dear Allah, thnxx for give me another chance to meet your Ramadhan again...and give me chance to change...amat bersyukur...=) -

Sekian, Wassalam....

Saturday, 23 July 2011

KE-MAGIS-AN BUAH!

Assalammualaikum w.b.t

Hai..pe habq semua orang2 kampung den...hahah..bcmpur loghat lak Yaya ni..ntah pape larh.Ish. Hari ni juz nak cerita..pasal satu jenis buah ni..mungkin ada yang penah rasa, tahu tapi bagi sesetengah orang mcam Yaya ni, mungkin xtahu ke-wujud-an buah magis ni!


Haaa...ni la buah dia..penah tengok x korunk?ni bukan pokok umah Yaya ok..haha..pokok yang ada kat uma Yaya buah dier xsebesar dalam pic ni..kcik sikit..tapi kecik2 pon kesannya nya sama je..buah ni mula2 makan rase masam2 skit je la..biji nya pon ble dmakan..baik utk sakit tekak..tapi masalahnya pahit amat dehhh..huuu xsanggup Yaya nak makan..>,< tapi lepas makan buah tu, pastu makan strawberi...uhmmmmm sedappp banget sihh!! ahakz! manis..yela..bkn stawberi tu manis..sebab straberi kan memang masam sikit..tapi ni..xkire makan apa yang masam atau minum air yang xbergula pon kesannya tetap manis yang amat..buah ni boleh jadi pengganti gula tahu!! Pokok ni mak Yaya beli kat Cameron..masa pergi bercuti hari tu..huhu..masa beli buah dier skit..sekarang da bnyk skit la kan..mmg sedap nak makan..

Oh ye, lupa nak bagitau ni pokok ape ye...hihi..ni namanya Miracle Fruits atau nama saitifiknya Synsepalum dulcificum..haaa..taw x nak sebut tu?hahah Yaya pon terbelit lidah nak sebut..hihi ^o^ memang buah dier macam ni..rasa xmanis tapi bile makan makanan yang kurang manis, masam atau xde rasa pon bleh jadi manis..bnyk khasiat jugak pokok dia..selain dari buah dier yang bleh jadi pengganti gula, daunnya jugak banyak khasiatnya..bile mult da rase manis (kekal dlm mse 2jam), nak ilnagkan rase manis tu, makan je daunnya, mlt akan rase neutral semula..ok! Then, daunnya boleh dibuat ubat untuk orang yang ada luka2 kat badan atau lebih senang ckap orang yang ada kencing manis, luka kaki, boleh bubuh daun ni lepas luka tu dicuci dan balut sekali dengan daun2 nye tu..(daunnya tu ditumbuk halus). Kalau nak tahu lebih lanjut lagi pasal tumbuhan ajaib ni, bolehla Google! hihi ok! Itu saja dari Yaya..=)

Sekian, Wassalam.. ^_^

Friday, 22 July 2011

BESH WOO DOK UMAA..

Assalammualaikum w.b.t

Macam tajuk entri kat atas tu r..mmg best la dok kat uma kan...sejak 2menjak tanam anggur kat rumah ni..hahah..hari ni je dari pagi sampai tengahari tadi kua dengan mak Yaya..g jalan2..g shoping2, makan2..hoho ^o^ awal2 pagi lagi da kua..orang kua g keje..Yaya dengan mak g pasar...window shoping tapi adalah jugak beli sikit2..hihi sikit la sangat ^,^ lepas tu singgah uma nenek jap..mak borak2 dengan nenek..Yaya dengar je..dorang gelak Yaya pon gelak..padahal apepon ta paham..bhse Jowo la katekan..hehe Yaya ni xbelaja n xtaw pon sebab xdiajar...heeeee =D sikit2 je paham.. ^_^

Lepas dari rumah nenek, pegi pulak services kete kat Bayu Perdana..then sempat singgah Giant..haha..shoping banyak sikit..barang dapur larh..bukan barang Yaya..Yaya tolong suggest kat mak je beli apa..haha ^o^ bape ratus je hbis dalam setengah hari..huuu sok sambung shopping dengan mak..nak g beli baju kt First Lady..yang mura2..haha..meh la kawan2 kita shopping baju untuk rya..hehe..pose pon blum da sbuk nak raye plak Yaya ni kann..heeee ^,^ xpe...bli awal2 supaya nanti xdela tkurang bjet utk raye nanti..

Petang tu plak dok uma tolong mak Yaya masak..ehem..belajar masak sekali..huhu mak Yaya yang cakap..hehe..cuma msak sayur dan ikan masak tauchu btul ke ejaan ni..hihi tapi ok la..akhirnya Yaya taw jugak masak ikan kuah tauchu tu..coz tu slah satu mkanan fevret Yaya..hihi =D suke sangaattt...!!

Umm tapi seronok2 pon Yaya..rase kurang sesuatu sejak semalam...hmmm apa?? um buah hati tengah jauhh..g 'vacation' kat Pahang..um >,< rinduu..tapi bile mcj asyik bgado..Yaya la punye pasal..tapi xble slhkan Yaya sorang jugak..um..haaiii...nak bersatu,lame lagi....ntah bole bthan kalo mcam ni slalu ke x pon xtaw..apepon sentiasa berharap jodoh kami kekal dan berpanjangan..aminn..ermm..anyway...bile aku nak dapat keje nihhhhh?!!huuuuu
p/s: abg..syg miss u =(     ---> my Ali Syah

Sekian, Wassalam.. =)

Wednesday, 20 July 2011

WORDLESS WEDNESDAY #2

Assalammualaikum w.b.t

Naik naik mto dgn Yaya?jumm rempITTT..hahaha nmpk besa plak pkai swetr..;p


Ahakz!

Cube teka siapa saya....hahahah da terang2 la ni Yaya..adesss pe punye soklan larhh ^o^

Sekian, Wassalam..

WORDLESS WEDNESDAY

Assalammualaikum w.b.t


Monday, 18 July 2011

REVIEW MOVIE : HARRY POTTER N THE DEATHLY HALLOW P.2

Assalammualaikum w.b.t.

Wah..Harry Potter yang penghabisan telah ditayangkan sejak dari hari rabu lepas lagi yaww..! Tengah malam kot..Tapi Yaya baru p tengok hari ni at JJ area uma Yaya ni.G early bird mura skit lol ^o^ Seriously,dari awal tayang sampai bab Harry musnahkan Dark Lord tu memang sangat mendebarkan jantung Yaya yang tengah khusyuk layan filem tu sensorang..tapi Yaya wat k00l la..xtunjuk reaksi muke cemas pon..haha

Filem yang last ni memang sangat besh coz segala cerita dari awal tayangan Harry Potter1-7 ni segala rahsia yang ditayangkan dalam filem2 Harry Potter sebelum ni terurai 1-1 dalam filem ni..memang patut pon box-office filem nih! Sesape yang blum tengok lagi apalagi, g la tengok..better yang follow filem ni dari awal la kan..=D Baru paham jalan cerita. Yaya xmaw cakap lebih2 tentang jalan cerita filem ni coz u ollss perlu tengok dan rasakan sendiri ke-magis-an yang ada dalam filem ni..sebuah filem yang bertaraf 5 Star!! Saluttt larhh!!! ^o^

Itu saja dari Yaya..Selamat Menonton =)
Sekian.Wassalam..

p/s: sedeyh lepas ni xjumpa lagi Harry Potter..urghh.. =(

Sunday, 17 July 2011

CUTI2 MALASIA LAGI...HIHI #2

Assalammualaikum w.b.t

Helo frenz..Yaya da bgtaw sblum ni yang 1st entri cuti2 mlaysia ni kan yang nak update masa bcuti kat Cameron ni..tapi sedey..Yaya xp mana..juz Yaya jalan2 jap kat ctu dgn family Yaya g cari buah yang freshhh!! ihih ^o^ mak Yaya beli banyak..hoho..Yaya plak bertindak seperti budak kecik..beli bantal strawberi yang comel disana..mura lgpon..kalo nak dbandingkan disini..

wrna itam plak tu..adesss...hahahaha

Sebelum balik sempat singgah sini plak...lagi bnyak beli..hmmm

Ye..bunga...tapi bukan beli ni..haha Saje amik gambo bunga..taw memang xkan dapat...urm -_-''

Sempat bau...umm lagi wangi bunga ros k0wt..ahakz! ^,^

Ni cokelat..nak pulak mak Yaya ni beli..smpi 4kotak lak tu sbb tpengaruh dengan kata2 manis amoi kedai tu..lehhhhh...tapi sodap jgak..haha


Apepon..Yaya purple today...=)
Itu saja...sekian.
Wassalam

p/s: moga Ramadhan yang akan datang ni memberi lebih rahmat buatku...=)

Saturday, 16 July 2011

CUTI2 MALASIA LAGI...HIHI

Assalammualaikum w.b.t

Hari ni Yaya pergi bercuti di Cameron Highlands ^,^ xlama..esok dah balik la..hahah..

Sebelum n selepas..tukar sebab rase nk tercekik je pkai berbelit leher sebab shwl tebl..heeee =D
Yaya try test je..ssuaikan diri..yela..kalo tetibe mendadak..nanti risau jgak perubahan tu sekejap je..jadi try to membiasakan.. ^,^ umm..huuu ok kew?

Dalam perjalanan ke sana mula ok..tapi bile agak2 macam da lame je naik bukit pusing2 tu..amat terasa sakit btol pale ni.ikot berpusing jgak..tahan je Yaya..lebih pusing dari genting..genting tu kira ok lg..xde pening pon..haiii nasib baiklah Yaya xmuntah..mata ni melilau jugak cari plastik..takot jgk kalo tetibbe nk terkeluar..uhu ;p 
Ni lah dier..hotel yang Yaya dok la ni..hihi..sempat mik gambo..ceh..bataqz sungguh budaq nih! ;p

Tembam..uuuu 


um..blakng mmg bnyk pokok..tp tidak blatar blakangkan kebun strwbry atau teh..hrp maklum...huhu 

Okeyh! ni saje wat mase ni..Yaya blum kua jenjalan lagi..da g jenjalan nti Yaya update lagi..hahah daaaa....ok
Wassalam... =)

p/s: sejuk disini...ssuai utk honeym00n..ahakz! ;p


Friday, 15 July 2011

THIS MOMENT...U,ME AND HER....

Assalammualaikum w.b.t.

Hot new story 2day....hikhik..xhot manela..juz 2day Yaya hang out wif  my besh fwen from old school..lame suda tidak ku berjumpa dengan mereka-mereka nih..^,^ walaupon sekejap tapi every second give us a moment..haha cam geli jek..;p Betul la Yaya ckap ni...hihi thnks a lot to my fwenz Eci and Wawa@Baby Boo...ok..ahakz! coz telah mengeluarkan sdikit duit untuk saya almaklumla...shayer msih 18thn yang masih belum bekerja... ^o^ muahahahah

3Dara...hahaha..."wei biler kowank nk kawen???" <--antara tajuk perbualan kami...haha
"Lambat lagi nampaknya......heeeee =D " masing2......-_-"

Datin Eci belanje mkn..tapi sy mkn sikit je la...haha...Untuk makluman: 2org yg ditgh ni adalah sahabat saya...mereka suda bekerja..tgl sy je yg masih tnm angur dirumah wat masa ni..adessss! 

Ye...itu lah Yaya yang amat selekeh xkira dimana jua dia berada..huuuu >,<
xcumil lgsung..tembammm...huwaaaa >o<

-Korunk..jgn lupa shayer okeyh!!-
Ape2 pon roger..korunk taw Yaya sntiasa ada drumah kannn...hahaha

p/s: masih tunggu pngilan kerja...ermm..bile nk ada uet sendiri ni..jeles taw tgok korunk shpping..Yaya tengok jek! cehh..hihi

Sekian.Wassalam.... <3


Thursday, 14 July 2011

SALAH SATU CARA MENGHABISKAN UET...HUHU

Assalammualaikum w.b.t

Fuhh...hari-hari yang sangat memboringkan bagi Yaya dengan xde keje nak dibuat..huhu..tapi hari ni kurang sikit borink coz Yaya g shopping SIKIT je k kt Jusco tadi..hihi..bkn shopng pon la..Yaya ni bukn ada ongkos sangat pon..juz nak beli barang yang da habis..likeee.....BLUSHER..huhu..yang xpenting dibelinyer...;p kat Elianto..Actually Yaya ada gak sebelum ni usha2 sikit tapi sekilas pandang je la..selalu sblum ni lalu je depan kedai dier..coz Yaya ingatkan brang2 dia sume mahal2 kan..tapi bila da banyak kali dengar psal produk elianto ni jadi Yaya g survey la sat tngok ape ada..well..xdela mahal mana pon produk2 dia..kira sume mampu beli la..juz ada  stgh2 brg dia je yang mhal sikit..bagi Yaya la..bg korunk2 yg agak2 'berada' tu mungkin xde hal la kalo hrga macam tu kan..=) Yaya suka dengan produk make up n utk badan..mura dan Yaya rase berkualiti..jugak..dan lagi satu, sebab Yaya g beli is of coz bcoz of time sale!! hihi..Yaya rase sale dia sampai akhr buln Ogos =D sebab ada g tgok website dier.. ^,^ hoho...kat bawah ni ada sikit pic prodk dia yang Yaya beli..2 je..blusher dan lip

Warna dier lbih kepada oren..kira bukn pink la..ni pun Yaya tanya promoter dier pe wrna yang sesuai dgn kulit Yaya ni..tkot slah pilh plak Yaya nti..hee...suke sangat..Touch on blush ni..best..lmbut je bile oles kan kat pp.. ^,^ RM32 lepas sale 10% jadi RM28 je.. =) cubela ok..

Lipstick wrna 07 'rosalia' lmbut je..suke ^o^ RM22 lepas sale 50% harga jadi RM11 je.. =D 
:
:
:
Amacam..ada nampak x?blusher dgan lipstck yang Yaya guna..mcam x je..hihi..tapi serius..mmg ok.. Yaya pon suke tengok.. ^,^

Ok..itu saja dari Yaya..sekian..
Wassalam....

Friday, 8 July 2011

OMG....TATOTNYEWW SHAYERRRR!!!

Assalammualaikum w.b.t

Owh noo...huhu..kt uma Yaya da ada owg xbtol la..huuuu..tadi, Yaya naik motor, time balik dari kedai, nak parking kt bawah uma uma Yaya apartment, tetibe je ada sorang laki datang mengejut kat Yaya..terperanjat giler la Yaya..  orang tu kata nak kenal dengan Yaya la..nak kawan la..mintak num fon la..adoiyaaii..cepat2 Yaya kata xpyahla...xmawla..mcm2 la..supaya dia pergi tapi terus mintak sampai Yaya terus blah dari parking tu..huuuu..masa tu terpikir macam2 dalam kepala ni..tau2 je la kan..kat berita sekarang macam2 da dengar..minta dijauhkan la segala yang xelok dari berlaku..hmm..cedeii..takot..=( akan lebih berhati-hati di lain hari.. 
p/s: sentiasa berhati-hati masa naik kereta pon..jangan buka tingkap kete..nanti penyerang asid tibe2 datang..huuuuu serammmm

Sekian,Wassalam..

Monday, 4 July 2011

WAHHH....DA ADA HEADER BARU aaaa... ^o^

Assalammualaikum w.b.t

Haaa...yelaa...Xnampak  ke tajuk entri Yaya buat tu..Yaya dapat header baru..c0mel la plak tu...errr..gmbo Yaya mmg xc0mel..tapi header tu yang c0mel..k..terkejut yang amat bila member yang sorang ni tunjuk header ni dalam fon dia masa tu..huu amat berterima kasih pada orang yang baik hati buatkan header ni..walaupon simple tapi lebih baik la dari header Yaya yang sblum ni...hehe..da lame nk tukar tapi xberkesempatan nk edit-edit ni..almaklum la...bukan orang multimedia..xpndai pon mende2 macam ni... ;p
Selamat tinggl header lama...syg kamoo ^,^


Nak taw ke sape member yang baik hati buatkan Yaya header ni..meh jengok blog dia jap meh....

Ok..Wassalam.. =)

PADAH KAROK SAMPAI 3JAM adesssss

Assalammualaikum w.b.t

Adoi naa..sakit tekak Yaya xilang-ilang da bpe lame la..dengan selsema ni ha..sok sek..sok sek...da bpe lame da..huuu..dah tu ada hati plak g karok td sampai 3jam plak tu sensorang..cehh! melalak terjerit-jerit den ni ha..blagok mcm den ni artsi la katakan...hahahaha..nth apa da msuk dlm bdn den ni ha..niat kt ati mula nak g tgok wayng tapi tetibe tangan ni pandu kerete p ke tempat karok plak..adesss...tapi apapon tetap puas..hahaha

Okeyh! Yang pasti sok memang akan g tengok wayang...hihi..xde g karok dah..huuuu ;p

Tu je nak habaq...saje ngade update...
Wassalam... =)

KHASIAT DAUN PEGAGA DAN DAUN SIREH - MESTI CUBE! =)

Assalammualaikum w.b.t.

Hihi..nape Yaya wat entri tajuk ni..??sebab Yaya dapat taw banyak khasiatnya untuk kesihatan badan..dan jugak sebab Yaya baru dapat 2jenis daun ni kat umah nenek Yaya..kat kampung.hihi..baru tau ada daun pegaga dengan daun sireh kt sana..huhu..teruknya Yaya ni..hihi..nak taw x pe khasiatnya..meh kita tengok same2 yek!

Nama Tempatan : Pegaga
Nama Saintifik : Centella Asiatica/Hydrocotyle Asiatica
Nama Lain : Tapak Kuda(Indonesia),Indian Pennywort, Gotu Kola
Famili : Apiaceae/Umbelliferae



Pegaga mengandungi bahan aktif seperti triterpenoid glikosida (terutama asiatikosida, asid asiatik, asid madecassik, madikassosida), flavenoids (kaemferol dan quercetin), volatile oils (vallerin, camphor, cineole dan sterols tumbuhan seperti campesterol, stigmasterol, sitosterol), pektin, asid amino, alkaloid hydrocotyline, myositol, asid bramik, asid centellik, asid isobrahmik dan asid betulik.

Di Malaysia, pegaga amat popular di kalangan tiga kaum utama negara ini iaitu Melayu, Cina dan India. Bagi kaum Melayu, ia di makan secara segar sebagai ulam, bagi kaum Cina digunakan sebagai minuman penyejuk badan, manakala bagi kaum India, digunakan sebagai tonik kecerdasan minda.

Kegunaan:

Pegaga dapat mengurangkan tekanan darah tinggi, mencegah nyanyuk, melambatkan proses penuaan dan menolong badan dari bahan toksid. Kebelakangan ini pegaga banyak digunakan di barat sebagai tonik saraf untuk merehatkan dan menambahkan ingatan. Di India bagaimanapun ia juga banyak digunakan untuk mengatasi masalah kulit.

Di timur pula, pegaga juga digunakan untuk mengatasi masalah seperti kemurungan yang mungkin disebabkan oleh masalah fizikal. Kajian terbaru menunjukkan pegaga menunjukkan kesan positif terhadap sistem pengaliran darah dengan menguatkan salur darah dan kapilari. Ia telah menunjukkan kesan yang memberangsangkan bila digunakan untuk merawat kejang kaki, bengkak kaki dan masalah kaki terasa berat dan kebas.

Daun pegaga berfungsi sebagai astrigensia dan tonikum. Pegaga juga digunakan untuk
revitalisasi tubuh dan otak yang lemah serta untuk kesuburan wanita.

Kesimpulannya pegaga sesuai untuk penyakit berikut :

1.Pembengkakan Hati
2. Demam, Campak
3. Sakit Tekak, Batuk Kering,
4. Asma, Brokitis, Pleuritis
5. Radang Mata Merah
6. Keputihan
7. Tekanan Darah Tinggi
8. Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
9.Tidak Selera Makan, Sakit Perut, Disentri, Cacing, Buasir
10. Keracunan Makanan
11. Batuk Darah, Muntah Darah
12. Busung, bisul
13. Infeksi Saluran Kencing (kencing kotor)
14. merangsang otak – kuat daya ingatan (mencegah nyanyuk)
15. melambatkan proses penuaan




Pegaga boleh membangkitkan selera makan, membantu meredakan masalah penghadaman, mengatasi masalah buasir kerana mengandungi serat. Ia juga mampu melancarkan aliran darah, terutama bagi wanita yang ada masalah haid. Pegaga juga dijadikan ubat untuk merawat masalah keputihan yang menyebabkan faraj terasa gatal.

Air perahan daun pegaga juga dikatakan boleh menyejukkan badan dan elok diamalkan jika demam, mengalami masalah berak berdarah atau lelah. Amalan minum air rebusan akar pegaga ini dipercayai boleh membantu mengawal paras gula dalam darah di kalangan pesakit kencing manis. Malah, ada yang menjadikannya sebagai minuman untuk menguruskan badan.

Selain itu, pegaga juga telah lama digunakan sebagai tonik untuk membersihkan darah, merawat ulser, sifilis, dan kelenjar limfa. Amalan meminum jus pegaga amat mujarab untuk membantu mereka yang bermasalah untuk tidur, merawat kerengsaan kulit dan tekanan darah tinggi. Walaupun pegaga amat baik dimakan mentah tetapi daun yang diramas dengan sedikit air amat baik jika disapukan pada kudis dan luka. Di samping itu, pegaga juga memberi kesan kepada beberapa peringkat pembentukan tisu seperti menghilangkan parut, membina kolagen, merangsang pembentukan rambut dan kuku. Pegaga juga dipercayai boleh mempercepatkan proses penyembuhan luka, ulser dan masalah kulit lain. Oleh itu tidak hairan jika ia dijadikan makanan wajib bagi wanita berpantang supaya luka bersalin lebih cepat sembuh.

Mengamalkan meminum jus pegaga dapat meningkatkan daya ingatan seseorang, disamping dipercayai boleh meningkatkan kebaikan prestasi kanak-kanak yang mengalami kecacatan akal.



Daun Sireh pula....

Di zaman silam sirih merupakan salah satu pendekatan perubatan tradisional yang penting, bukan sahaja di Tanah Melayu malahan di rantau Asia, India dan Afrika Timur. Di India, sirih digunakan untuk mengubati penyakit di mulut, tekak dan lapisan perut. Di Afrika Timur, daunnya digunakan untuk ulser bernanah dan jusnya untuk selsema serta penyakit radang kerongkong. Masyarakat Filipina menggunakan sirih untuk mengubati masalah gastrik dan penyakit paru-paru yang dihadapi oleh kanak-kanak. Di Kemboja, daun sirih yang ditumbuk dijadikan losyen mandian untuk mengubati penyakit seperti demam, demam campak, kelenjar membesar dan lymphagitis. Sementara di Indonesia, daunnya yang segar dicampurkan ke dalam bahan-bahan perubatan lain sebagai ransangan antiseptic, gatal-gatal, astringen dan aphrodisiac.


Khasiat-khasiat sirih yang telah digukankan di dalam perubatan di zaman silam ini telah terbukti kesahihannya melaui kajian-kajian saintifik yang telah dilakukan oleh institusi di antaranya Universiti Putra malaysia (UPM) dan Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM).


Di antara hasil kajian mendapati daun sirih atau 'Piper Betle' mengandungi PATI MINYAK yang bahan-bahan utamanya ialah CUGINOL dan KAVIKOL. Bahan-bahan aktif di dalamnya pula seperti FLAVORNOID dan POLYPHENOL boleh menegangkan kulit dan mengelakkan kedut-kedut di muka yang bermakna ianya boleh membawa kesan awet muda.


Khasiat ASTRIGEN daun sirih pula berkeupayaan mengecutkan tisu-tisu organik dan khasiat ANTISEPTIK untuk membunuh kuman. Ini bermakna, jika diminum airnya atau digunakan sebagai pencuci harian bagi wanita khasnya, selain menegangkan otot-otot tisu dalaman vagina, ia juga boleh membunuh bakteria, kuman atau kulat serta mengatasi masalah keputihan. Sirih juga turut digunakan bagi mengatasi masalah penyakit Malaria, sakit sendi, gout dan dipercayai boleh merawat kanser dan penyakit jantung.


Di dalam bidang perubatan herba di Malaysia, menurut sejarah, sirih adalah tumbuhan asli dan antara jenis-jenis sirih ialah sirih melayu, sirih cina, sirih india, sirih jawa dan sirih indonesia. Masyarakat Cina mengenali sirih sebagai herba untuk memanaskan badan. Masyarakat India pula lebih mengaitkannya dengan penjagaan mulut dan rambut. Namun begitu, masyarakat Melayu yang lebih inti dengan sejarah sirih dan kepelbagaian kegunaannya, samada bagi tujuan perubatan, kecantikkan dan kebudayaan.


Tapi apapun ramai yang tahu sememangnya sireh adalh yang terbaik bagi mengubati penyakit dalaman/bhagian sulit wanita..sekrang pon da bnyk kan ubat-ubat, pembersih wanita yang berada di pasaran..cume kita sbg pembeli/pemakai ni kenela pilih yang plaing elok agar xbg mudarat plak. Sekurang-
kurang ph air/pembersih adalah 3.5-5 sahaja..ok =)



Wassalam....

Saturday, 2 July 2011

STEAMBOAT AT P.A.S

Assalammualaikum w.b.t

Hari terakhir kami di PAS Shah Alam..manager kami Kak Az belanje kami makan..huhu...steambot kt Thai Fusion kat GF..kalo korunk pasan kat situ..=) Yaya rase manager kami ni suke mkn steambot la..kua mkn asyik mkn stemboat je..bnyj jugk dia blanje kami semalam..Apa pun amat berterima kasih diatas tunjuk ajar kak Az selama 2bulan kami praktikal ditempat kak Az ye..juga selalu blnje kami makan..^,^

Our Moment...=)
Sebelum makan-makan... ^,^ sempat mik gambar..

Pandai photographer sementara kami..haha...-abe mirulll...huuu ;p

Masa untuk makan...bangun sumeeee...msukkan bahan-bahan ke dalam kuali ye...=D

Haha..comel jek..muka ada senyummm...hihi j0m makannn...^,^

Last moment..moga kita akan berjumpa lagi...ye kawan-kawan =)

p/s: To Naz, Siti, Wan dan kawan-kawan genius yg lain..moga dapar job lpas ni ok..gud luck! Do ur best.. =D

Wassalam.....

Popular Posts