Saturday, 28 October 2017

'GHOST' EVERYWHERE!!

Assalamualaikum wbt

Tengok gambar pun dah tau Yaya nak up pasai pa kan..hehe. Orang lain dah p lama dah, Yaya baru je pergi hari Ahad yang lepas..terasa nak pergi. Nak rasa experience berjumpa dengan ghost ghost yang 'menakutkan'...haha sengaja nak menakutkan diri sendiri.

So, apa keputusannya? Berjaya ke NIGHTS OF FRIGHT 5 ni menakutkan Yaya? hehe..hm well, Yaya tak dapat rasa la pula ketakutan tu....sikit je adalah kot. Kalau boleh dikira peratus ketakutan tu, adalah dalam 20% je kot..tu pun takut sebab muzik dia terlebih... =_= bukan sebab ghost... lol Bermain permainan dalam tu lagi syiok..haha..

Yaya pergi hari Ahad lepas dengan siblings..abang Yaya, kakak and kakak ipaq..Siblings day out la kiranya..hehe. Lama tak keluaq adik beradik macam ni. Sesekali keluar sesama syiok la. 

lol ^o^

Kakak Yaya...

Feel or not..?hmm

~ DYSTOPIA HOSPITAL HELL ~

Beratur la kitaaa..takdak pass express...haha

Antara permainan yang sempat naik..river apa ntah namanya.
Memang TAK SAH kalau naik tak basah.. ^o^

8 Haunted house
5 Scare Zones
11 Thrill Rides
4 Show Stages

Rasanya Yaya cuma sempat masuk 6 haunted house, scare zones tu tak tahulah yang mana...haha. Thrill rides pula sempat dalam 3-4 rides je kot, yang show stages tu memang tak pandang langsung la..huhu. Yela, tempat buka start jam 7.30 - 11.30 malam je. Nak beratur panjang lagi, memang tak sempat la nak rasa semua..tu la antara kelemahan NOF5 Sunway Lagoon ni. Nasib la kami tak bayar mahai sangat. Ok la. Bersesuaian dengan harga yang dibayar..huhu.

FYI, harga masuk NOF5 ni RM64..tapi Yaya dapat RM42 je..haaa mura ke mura?? heehe.. Nak tau macamana dapat murah? Tengok bawah....


Untuk sesiapa yang nak rasa pengalaman NOF5 ni, boleh p disaat hari hari terakhir ni. Tinggal hari ni, Sabtu dengan Ahad je (28 - 29 Oktober 2017) Apa yang korang perlu buat is, pergi FACEBOOK atau INSTAGRAM Sunway Lagoon. Cari post seperti diatas dan tunjukkan di kaunter tiket Sunway Lagoon tu. Setiap satu post tu cuma valid untuk hari itu sahaja dan cuma untuk seorang. Means kalau korang pergi beberapa orang, setiap orang kena tunjuk hp memasing dengan tunjuk post yang dimaksudkan tu kat kaunter...baru boleh dapat harga murah tu. Atau, korang tengok post kat bawah ni lagi
Cuma tinggal tempat kat Asian Avenue, Sunway Pyramid je..
Dengan harga RM48 - non student, dan RM42 - student rate

Sempat lagi kalau sesiapa yang nak merasai pengalaman NOF5 kat SL ni..at least once in your life..haha kalau korang rasa best, boleh la p tahun depan kalau depa wat lagi but I don think will go again next year..kalau p pun nak main permainan dia je..hoho =p

Ok. Up tu je. Sesapa yang ada pengalaman dengan NOF ni, share laa..acaner? seram ke x? berbaloi ke idok..huhu 

Sekian, Wassalam =)

Friday, 27 October 2017

MOVIE REVIEW : THOR - RAGNAROK

Assalammualaikum wbt

Secara official launch movie ni is Hari Khamis bersamaan dengan 26 Oktober which is TODAY. Tapi untuk kaki movie macam Yaya ni tau la movie ni dah ditayangkan bermula hari Rabu, 25 Oktober lagi. Dan Yaya pun tak nak ketinggalan jadi antara yang TERAWAL menonton filem hebat ini. Dapat FREE TICKET dari TGV ni apalagi, gunakanlah sebaiknya.. ^o^

Kejap2...hebat sangat ke cerita ni ek?? Well, Yaya taknak cerita sinopsis filem ini tapi just nak bagi sedikit pandangan keseluruhan tentang movie ni selepas habis menonton semalam (Rabu, 25 Oktober)

Bagi Yaya movie ni ok.. Best? Hmmm. No komen la, boleh tak? Hehe. Cerita yang berunsur, aksi dan banyak juga diselitkan dengan lawak jenaka. Lawak dia jenis yang emm xtau ceq nak kata apa. Haha adei. Tapi layankan juga. Nasib pelakonnya hensem =p Best time nya, ada part yang kita tak duga berlaku. Apa benda yang tak terduga tu, haa korang kenalah pergi tengok ye buat yang belum tengok. Dan nilaikan sendiri.

Meh, kenal sikit muka muka pelakon utama yang menjayakan filem Marvel ni. Si Thor ni handsome juga bila dia potong rambut pendek dalam movie ni..hehe =p amboi 

Diatas ni antara pelakon utama dalam movie Thor Ragnarok kali ini ye. Ada yang mengatakan movie ni antara movie Marvel yang paling best dengan rate 8++/10. Kalau tanya Yaya, hmm. Rate dalam 7/10 je kot. Huhu. Coz macam lebih banyak sangat komedi sedangkan Yaya lebih mengharap action banyak..tu laaa..jangan terlalu berharap,nanti hampa...haha

Korang tengok dan nilaikan sendiri ye. Selamat menonton!
Sekian, wassalam... =)

Thursday, 12 October 2017

BLOOD DONATION

Assalamualaikum wbt.

Entri pendek je ni. Urat kat tangan still sakit lagi. Memang effect sikit bila nak menaip. Haha.

Anyway, blood donation yang dianjurkan oleh Padini Corporation Sdn Bhd telah berlangsung di HQ company ini sendiri yang bertempat di Glenmarie, ShahAlam dengan kerjasama daripada Pusat Darah Negara K. L. Hanya satu hari ini sahaja. Dibuka pada orang awam. So, Yaya pun nak mencuba jugak. Kenapa nak mencuba? Sebab sebelum ni nak pergi derma darah depa kata xmemenuhi kriteria penderma. Huhu. Tak cukup berat mungkin. Sekarang da gemuk, tu yang memenuhi kriteria dah haha. Takdalah, tahun lepas Yaya nak try p, depa kata tak cukup darah. Ni cukup dah kot naa ^o^

Baru tau Yaya adalah orang yang jenis berdarah 'O'. Selama ni tak berapa pasti sangat. Hehe.


Pengalaman
1st time tempat dia cucuk masa nak ambil darah tu kat tangan belah kiri. Mula ok tapi bila nampak tetiba macam bengkak sikit, terus nurse tu buka. Tukar pula p cucuk belah kanan. Belah kiri nya tak habis sakit lagi da cucuk belah kanan pula. Adess. Tapi Alhamdulillah. Ok. Berjalan dengan lancar.

Yea..dapat 'goodies'..haha suka tul dapat benda free kan dak Yaya ni ^o^

Siapalah yang dapat darah Yaya tu ye. Tetiba terfikir. Haha. Biaq p la sape dapat pun, yang penting orang yang memerlukan sihat. Kan. InsyaAllah. Amin. ok. Da sakit tangan ni >,<. Tu je nak update. Excited rasa derma darah untuk pertama kali la katakan.Tu yang semua nak up. Haha. =p ceh

Dan yang sebenarnya, Yaya puasa hari ni. Takda berbuka pun sebab nak derma darah ni. Dorang tanya da makan ke belum, Yaya jawab dah je la.huhu. Hope dapat bertahan sampai balik rumah nanti. Ngantuk je rasa ni.. =_= err 

Sekian, wassalam =)

Friday, 6 October 2017

PRODUCT REVIEW : TGV MOVIE CLUB MEMBER

Assalammualaikum w.b.t.

Since bulan lepas Yaya dapat email dari TGV yang send reminder kat Yaya mengenai pembaharuan/renew kad member TGV yang akan luput 04 Oktober yang lepas ni. Just fyi, Yaya sendiri tak ingat dah berapa lama jadi one of TGV MVC member ni..haha Tapi memang agak lama jugak la. Biasa la. Kaki wayang kate koo. ^o^ Nak pula TGV ni dekat dengan rumah, naik basikal pun cepat sampai lol >o< Apalagi, pantang ada cerita baru keluar, mesti tengok. Samada beli online or pergi kaunter terus. Tengok keadaan la.

Ok. Sambung balik motif utama.
Kat dalam email tu (dalam gambar diatas), mention akan diberi tempoh 30hari lepas dari tarikh tamat tempoh tu untuk renew card. Lepas dari tempoh tu kalau tak renew, kena bayar RM30 untuk apply membership semula. Kira da macam register balik la pulak. Sepanjang jadi member ni Yaya tak pernah renew membership card. Coz biasa nya dia akan AUTO renew untuk kita, tapi auto renew tu ada syarat nya. Dalam masa setahun tu (dari tempoh korang jadi member), spend around RM200 dengan menggunakan kad TGV MVC tu. (Nampak sangat dah berhabis banyak dalam masa setahun tu utk movie and popcorn.ahaks!) =p

Untuk dalam masa setahun sebelum ni Yaya tak sure dah sampai RM200 or tak sebab macam kurang juga dah tengok movie. Bila ada movie best keluar je pergi tengok. So, disebabkan tak nak kena bayar RM30 pulak nanti sebab tak renew, pergila tanya kat kaunter pasal renewal tu. Dan depa habaq kat ceq, card member ceq ni akan AUTO RENEWAL sebab da cecah spend RM200. Wahh syiok ceq dengar. 

Tapi lepas tu, ceq dapat lagi reminder pasal card renewal tu. Ni yang gusar hati ku ni.(.ecewah) Jadi ceq p la email TGV tu untuk tanya pasal ni. Baguih tui depa ni. Good customer service coz cepat reply email ceq (mungkin sebab Yaya habaq 'please reply ASAP' kot..hehe) yela tak sabaq nak  tau kena pergi renew sendiri ka, depa AUTO renew ka,..dan lega bila dapat tau card xperlu nak renew. Sistem ada sikit problem untuk AUTO renew. Tak tau dorang watpa lepas tu, bagitau yang card member Yaya dah auto renew.


Alhamdulillah. Jimat RM10 hakak..hehe. Dah renew. Dapat 2tiket free + air pula tu. Yeaaa...syiokk ahh. 

Sapa FOLLOWERS Yaya yang TGV MVC member macam Yaya juga angkat kaki?? hehe. Good #kitageng ^o^ buat sesiapa yang kaki wayang TAPI tak dak card member ni, boleh la p register jadi part of TGV MOVIE CLUB MEMBERS ni. Memang banyak benefit depa bagi tau..antaranya macam yang Yaya dapat ni la..

Macamana nak register? Ha tu korang kena p kaunter TGV sana untuk register ok. Nak tau lebih lanjut apa benefit dia bagi lagi, korang boleh check it out kat website depa kat link Yaya bagi bawah ni ye:

Dan if ada apa-apa sebarang pertanyaan, boleh direct call dorang kat no hotline ni: 1300 222 848
atau email : feedback@tgv.com.my InsyAllah fast response..hehe Bersabarlah jika lama menunggu ye =p 

Ok. Hope dapat membantu those yang kaki wayang tapi belum register dengan mana-mana CINEMA lagi,ok..haha. Enjoy your days guys!

Sekian, Wassalam =)

Wednesday, 4 October 2017

'HARI PUTIH' DALAM ISLAM

Assalammualaikum w.b.t.


Apa hari putih ni? Hari tu kena pakai pakaian serba putih ke??huhu ehh tak lahhh..bagi yang masih belum tahu lagi maksud hari putih ni, ni Yaya nak share la ni. Banyak sangat perkara yang sebelum ni Yaya xtau, xpernah ambil tahu pon sekarang setiap hari ada sahaja ilmu-ilmu agama yang dapat Yaya pelajari, ada je ilmu yang bertambah..ALHAMDULILLAH. Dapat jugak lah Yaya prakktikkan ilmu yang dapat dan dapat juga sekali berkongsi ilmu dengan para pembaca @ blogger yang membaca ni..=) *ade ke? =p



Berbalik semula tentang HARI PUTIH ni..hari-hari putih ni adalah hari-hari tanggal 13, 14 & 15 SETIAP BULAN..bulan kalendar Islam tau, bukan kalendar yang biasa kita tengok sekarang..contoh macam bulan Oktober 2017 ni..hari putih bagi Bulan Muharram ni kalau mengikut kalendar biasa jatuh pada esok (Rabu) - .4 Oktober bersamaan dengan 13 Muharram 1439m, dan begitulah hari seterusnya iaitu 14 dan 15 Muharram iaitu hari Khamis dan Jumaat. Haa..paham dah? 



Lagi satu kenapa dipanggil HARI PUTIH? sebab ketiga-tiga malam (13, 14 & 15) tu, bulan sedang mengambang penuh dan cahaya bulan tu memang sangat terang..haaa kalau korang yang selalu termenung kat luar tingkap tiap2 malam tu perasan x time bulan mengambang tu berapa hari bulan? Lau nampak bulan mengambang tu maknanya itu lah waktu atau malam2 di pertengahan bulan..ye


(Kredit photo: Alfatih Studios)

Dan untuk pengetahuan, hari-hari inilah diantara hari-hari yang diSUNATkan untuk berpuasa selain dari puasa sunat Isnin dan Khamis setiap minggu yang biasa korang buat tu. Nabi Muhammad SAW selalu berpuasa Isnin dengan Khamis, selain tu berpuasa 3hari setiap bulan (13,14 & 15) dan ada kalanya baginda berpuasa sehari dan berbuka sehari sepertimana puasa Nabi Daud AS.

Rasulullah SAW pernah berpesan kepada Abu Zarr r.a.; 
Wahai Abu Zarr! Apabila kamu berpuasa tiga hari dari setiap bulan, 
maka berpuasalah pada hari ke 13, 14 dan 15.”  
(Riwayat Imam at-Tirmizi)

Puasa sunat tiga hari setiap pertengahan bulan Hijrah, menyamai puasa setahun sebagaimana hadis riwayat daripada Abdullah bin Amr r.a., Rasulullah SAW bersabda: 
“Berpuasalah pada setiap bulan sebanyak tiga hari, 
maka ganjarannya adalah puasa setahun.”  
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Diriwayatkan juga dari Qatadah bin Milhan r.a. yang menceritakan; 
“Rasulullah SAW memerintahkan kami supaya berpuasa pada hari-hari putih 
iaitu hari ke 13, 14 dan 15 dimana Baginda SAW bersabda; 
‘Berpuasa pada ketiga-tiga hari itu seumpama berpuasa sepanjang masa.” 
(Riwayat Imam Abu Daud).

Rasulullah SAW bersabda: 
“Di syurga ada ruangan yang bahagian luarnya dapat dilihat daripada dalam dan bahagian dalamnya dapat dilihat dari luar, untuk mereka yang berkata baik, memberi makan, selalu berpuasa dan solat ketika orang lain tidur.”  
(Hadis riwayat at-Tirmizi)

SUBHANALLAH. MASYAALLAH. Syiok tuu kalau dapat. Aminnn Mudah mudahan..hehe. Jom..kita mula amalkan pula puasa 3hari setiap bulan selain puasa sunat Isnin dan Khamis..buat kerana mengikut SUNNAH Nabi dapat pahala tau. InsyaAllah. ^,^ Wallahua'lam..

Sekian, Wassalam =)

Sunday, 1 October 2017

KELEBIHAN SAUNA FIR (FAR INFRA RED)

Assalammualaikum w.b.t

SAUNA adalah antara activiti / perkara yang Yaya amalkan 2-3x SETIAP MINGGU. Biasanya Yaya akan sauna time hujung minggu la. Jumaat, Sabtu dengan Ahad atau Sabtu dan Ahad je. Alhamdulillah so far tak pernah 'miss' lagi. Sesibuk mana pun tetap luang waktu untuk bersauna juga. Sebab itu je aktiviti/perkara yang boleh tolong keluarkan peluh aka toksin dalam badan dengan banyak dan cepat..hehe  ^o^
Kat rumah ada satu set sauna FIR (seperti gambar di atas). Jadi just bersauna kat rumah je la, tak perlu Yaya nak keluar pergi SPA untuk bersauna semata,kan. FYI, sauna jenis mobile friendly ni ada banyak jenis. Ada yang jenis wap semata, ada yang jenis boleh berherba la..dan macam Yaya punya set sauna ni adalah jenis Sauna FIR. Yang ada infrared. Apa kelebihan Sauna FIR ni, cer tengok bawah sat naaa


(Bukan berdasarkan testimoni tetapi dari penkaji-penkaji sains FIR)

Kebaikan yang dikenal pasti:

1. Fungsi terbesar membantu menyahtoksin dari badan melalui peluh

Komposisi peluh biasa= 97 peratus air dan hanya 3 peratus air
Komposisi peluh dengan FIR = 80 peratus air dan 20 peratus toksin
Toksin yang dikenal pasti adalah = logam berat seperti Cadmium, plumbum, copper, racun perosak, Raksa ( Tinggi umtuk pemakan2 hasil lautan ) dan uric acid. Dalam dunia sains Kulit adalah buah pinggan ke 3.


2. Membantu melancarkan Aliran Darah.

Sinaran FIR akan menembusi sehingga 4cm kedalam tubuh memanskan tisu dan menyebabkan tindakbalas physiologi pertambahan aliran darah ke saluran darah yang terbuka dan secara tidak langsung melancarkan darah ke ektremiti ( hujung kaki dan tangan ). Meningkatnya pegaliran darah boleh membantu mengatasi masalah radang seperti radang sendi, mempercepatkan proses penyembuhann.

3. Membantu mengurangkan bert badan
Setiap 30 minute didalam FIR sauna akan membakar sehingga 600 kalori= beralri sejauh 8 km.
Lemak akan menjadi larut pada suhu peripheri dan dinyah dari badan melalui kulit. Pengunaan FIR sauna yang berterusan + diet yang baik+ motivasi yang tinggi dan mungkin bantuan program diet seperti JUSMATE 5 akan membantu anda mengurangkan berat badan anda dengan kadar yang sihat.

4. Membantu Sistem KardioVascular 
Tindakbalas badan ke atas FIR sauna adalah sama secara physiology seperti tindakbalas kepada aktiviti senaman. Peningkatan degupan jantung, pengaliran darah yang lebih baik terutamanya ke ekstremiti, kulit dan organ dalaman. Tetapi diingatkan bahawa SAUNA tidak boleh menganti kebaikan melakukan aktiviti senaman berkala anda.

5. Dapatkan KULIT yang sihat
Semasa berpeluh liang roma akan terbuka dan seterusnya membuan kekotoran, minyak dan kulit mati. Ini akan secara langsung membantu kulit mengurangkan parut dan jerawat. Dalam perubatan moden FIR digunakan untuk merawat penyakit kulit seperti ekzema dan psoariasis.

6. Mengurangkan masalah selulit
Sinaran FIR mampu menembusi sehingga 4 sm ke bawah kulit dan boleh memcahkan lemak selulit dan seterus lemak ini akan dinyahkan bersama-sama peluh.

7.Mengurangkan tekanan dan CFS
Kajian dari Barat menunjukkan kesan positive therapy FIR SAUNA untuk mengurangkan masalah tekanan perasaaan dan CFS ( Chronic Fatigue Syndrome )= syndrom keletihan tanpa diketahui sebab sebenarnya.
Haaa..cemana..best kan Sauna FIR ni..banyak kelebihan bersauna ni,semua orang pun tau kan..tapi apa pun bersauna sahaja takkan boleh buat badan kita FIT! Kena juga jaga pemakanan, jangan stress + jangan tidur lewat (ni Yaya selalu buat..huhu =p) dan kena juga buat exercise / aktiviti pergerakan so kulit kita jadi tegang dan tak lembik, ok! Ada faham  ka? hehe...

Ok, itu sahaja, hope ada manfaat untuk korang yang membaca (kalau baca...), ye. So, kita boleh get HEALTHY & FIT sesama berjemaah...hehe. Pada yang sedang mengurangkan berat badan + diet + and so on tu, KEEP IT UP! All the best. Jangan mudah putus asa dan paling penting adalah DISIPLIN dan perlu kuat semangat coz
~ BEAUTY IS PAIN ~
Sekian, Wassalam =)

Sponsor





Popular Posts