Friday, 29 May 2015

WEBSITE REVIEW : DIRECTD - WHOLESALE MOBILE PHONES & ACCESSORIES

Assalammualaikum w.b.t.

Apa khabar kawan2 blogger Yaya sekalian?? Pergh..cam lama menyepi je Yaya. 1 entri pun xde nak update! Ade pun cuma sekeping gambo je =D huhu..bz lor..dtambah dengan BROADBAND yang dah rosak tuu..  >,< sekarang online guna 'Internet Sharing' melalui handphone je. Ngeeee =D ok la tu,boleh je dari xdekk kann =p

Now kita continue semula dari entri Yaya yang sebelum NI. Korang dah tau apa yang perlu dan harus lakukan jika nak membeli belah secara dalam talian ni?? Pada yang belum baca entri Yaya sebelum NI, SILA lah baca ye. Just share mengikut pengalaman Yaya sendiri tau, bukan dari orang lain. Keputusan adalah berbeza mengikut individu...hehe macam pernah dengar je ayat tu =p

Seperti dalam 'hint' Yaya dalam entri sebelum ni, ada mention macam kat bawah ni:

"Oh ye! Latest ni ada beli something dari ONLINE STORE ni.dan barang ni 
yang paling mahal (bagi Yaya) dan Yaya sangat recommended ONLINE STORE
ni buat korang yang nak membeli barang dari website diorang...
apa dia ekk....hehe later Yaya akan update lagi alriteee ^_^ "

Yup! Buat pertama kali dalam sejarah..beli benda mahai-beratus dalam internet! Fuh, nasib baik kena dekat website yang boleh dipercaya, kalau tak,..acane??haruu je nanti..huhu >,<

Anyway, dapat teka ke apa yang Yaya beli melalui internet yang Yaya maksudkan ni??
:
:
:
TARAAAA.... (ceh xperlu nak taraa sangat la Yaya =_=" uhuk! )

Yup! Yaya beli handphone..huuu orang lain beli kat kedai, tapi Yaya berani sangat p beli online. Sebenarnya memang xde niat nak beli barang yang harga sampai beratus ni secara dalam talian. Tapi Yaya dah tengok dari sudut faktor2 tertentu..(ecehhhh.. ayattt koo..!) so, decide beli online je.



Dan Yaya rekemen jugak korang kalau nak cari handphone@gadget murah pergi kat website yang Yaya pergi juga ni. Try cuci mata kat sini http://www.directd.com.my/ ye. Memang murah dan puas hati. Barang pun sampai dalam keadaan baik. =)

Dia sebenarnya da memang FAMOUS AMOUS da pon..boleh try cari kat FB page dorang..dah beribu yang like. Dorang antara kedai handphone terbesar kat area Subang, Selangor.
Boleh try cari tempat diaorang ok.. ^_^ 

Tapi dengarnya kedai dorang selalu 'full'..huhu jadi better korang yang nak pergi beli,usha dulu apa yang nak,dah dapat,baru pergi kedai dorang terus minta je apa yang nak tu sebab kemungkinan dorang xkan dapat melayan korang kalau banyak tanya..hoho =p pasai tu la Yaya decide beli online je..lagi senang...dah le tu dapat banyak free giift lagi ^,^

Kalau uoall nak contact dorang, boleh refer bawah ni (rajin bebenor Yaya ni print screen ^o^)
lagi senang terus direct g kat website die..haha =p ape daaa Yaya ni -_-"
dah mention link website nye kot kat atas tadi..haha =p

Kalau macam hp yang Yaya beli tu, NOKIA + MICROSOFT brand...orang lain beli LENOVO, IPHONE, etc..tapi Yaya beli brand tu pula, antara brand yang kurang popular untuk hp jenis sebegini...huhu nak lain dari yang lain kate kooo..sudahnya, nak beli hp cover, screen protector, semua pon payah, coz yang banyak ada kat kedai brand yang femes cam LENOVO, SAMSUNG laa dan yg seumpama dgnnya. Orang bila Yaya kata hp NOKIA LUMIA memang takda! huh! sodei benar dengor, tu laa nak sangat lain dari orang.. =p terpaksa la wat masa ni den jagoo elok2..jangan bagi calar..dahla cover susah nak cari.. >,< oh myyyy

Orait....wat msa ni tu je Yaya dapat review..about this online website for those who 'kaki' shopping..ngeh3..Will update if have another pula ok! ^,^

Sekian,Wassalam =)

Tuesday, 19 May 2015

TIP PEMBELIAN SECARA DALAM TALIAN @ TIPS ONLINE SHOPPING

Asslammualaikum w.b.t.

Nak update pasal ni dari minggu lepas lagi..sebab beli + dapat barang nya minggu lepas..tapi laa ni baru ada masa sikit meng-update blog.
Just nak share one of the ONLINE STORE yang berada kat Malaysia ni..Yaya ni boleh dikatakan selalu juga shopping through online ni. Takut? Kena tipu? emmm..kadang tu ada juga, tapi for sure Yaya akan INVESTIGATE dulu website yang jual barang-barang online ni. Apa nak tengok? 

1) korang kena tengok the latest update dari website @ blog tersebut, kalau last dia update 2-3 bulan yang lepas tu, bermakna ada something wrong kat situ..huhu bukan pasal apa, kalau berlaku macam tu, makna, 'tuan kedai' jarang online@update website diorang la kan, macamana kita nak order kalau 'tuan kedai' jarang online@update blog/website diorang. 

2) Korang kena tengok komen-komen yang ada mengenai website/blog yang korang nak shopping tu. Kalau banyak positif,itu maksud memang ok tapi kalau banyak negatif.ehem! paham-pahamla yek. 

3) Sebelum nak membeli, tanya dulu pada Admin blog/website tersebut, tanyala apa-apa pun yang penting mesti ada respon, kalau lambat or xrespon tu, korang paham-pahamkanlah jugak ye ^,^ 

4) Bandingkan juga harga barang yang korang nak beli tu dengan website-website or blog lain yang ada TAPI perlu diingat, 'YANG MAHAL XSEMESTINYA BAGUS, YANG MURAH XSEMESTINYA XBAGUS!' eh, cam pernah ayat tu kan....hehe tapi memang betul pun kan. So, korang ada akal, boleh fikir, nilai..korang fikirla sendiri ye. 

Itu antara TIPS kalau nak SHOPPING ONLINE la ye. Mengikut pengalaman Yaya. Kita semua kan xsama. Maybe ada yang beli dari tempat yang sama,tapi nasib orang tu kurang baik,so mesti akan bagi komen negatif, dan ada juga beli dari tempat yang sama, dapat servis TIP TOP..for sure akan VERY RECOMMENDED website/blog tempat diorang shopping tu,huhu..well, itu antara RISIKO yang korang kena tanggung kalau nak beli online ni, tapi dalam masa yang sama,gunakan KUASA PENGGUNA jika terdapat perkara yang mencurigakan,ok. So far, ALHAMDULILLAH Yaya xmenghadapi sampai tahap macam tu.

Yaya selalu  kalau shopping online ni xberani lagi beli barang yang mahal-mahal. Paling banyak pun dalam MYR100++ je, itupun Yaya kena yakinkan diri, pasti akan dapat barang yang dah di-order tu..hehe kalau x,memang dalam mimpi je la nak beli,ok.. FYI, buat masa ni ada beberapa online shopping yang Yaya boleh share dengan korang, yang bagi Yaya kira ok la...boleh caya la juga..antaranya:



Yang diatas semua antara website online yang Yaya pernah membuat pembelian dengan mereka (antara yang Yaya ingat). Mengikut turutan tau..dari yang paling recommended sampai yang last ni..kureng sikit la but still ok..haha barang semua sampai dengan SELAMAT cuma, ada setengah barang tu, ada kureng sikit but if Yaya feel ok, so ok la, but kalau sangat xmemuaskan, Yaya akan return. 

Return macamana pula? Dorang terima ke, hm kalau pasal return ni, Yaya ada pengalaman dengan 2 website ni, 1st, berbulan sudah sampai sekarang xde jawapan tentang barang yang Yaya return tu, xtaulah kenapa, dah email pun still no answer dari diorang or mayb silap Yaya sendiri, salah hantar kot. emmmm mayb =_= 

Then, 2nd Yaya return, then 1 website ni just exchange dengan point. Means, dengan point tu, Yaya boleh order semula barang yang Yaya dah return tu.huuu ok la juga kalau macam tu,kan. Oklah kalau kena dengan orang macam Yaya ni..easy-going jek =p Malas nak panjang citerr katenyaaa

Last but not least, Yaya nak nasihat something if korang nak beli online ni:
1) kena cek betul + teliti tentang laman web tu, kalau boleh, tanya dengan kawan-kawan yang pernah shopping kat website tu,yeee...

2) Kalau nak order barang, pastikan korang baca betul2 description tentang sesuatu item yang dibeli tu, jangan sampai misunderstanding ok, nanti korang juga yang malu..hahaha

3) Buat 1st time yang nak beli barang dalam talian ni, better korang mulakan dengan jumlah yang kecil dulu tapi berbaloi la untuk korang beli online, janganlah beli 1 barang je MYR5 pastu nak kena bayar postage/shipping MYR6-10 pula lebih dari harga item yang korang order tu..itu tindakan kurang bijak namanya =p baik korang pergi direct kat kedai beli je, jimat duit postage!

4) Kalau korang nak barang yang dibeli tu cepat sampai kat tangan korang, beli barangan yang dah ada stok dalam simpanan dorang, means bukan nak kena order dari luar negara macam China/Korea la..sebab biasanya kalau barang nak kena import dari luar negara ni memang akan mengambil masa yang panjang (Yaya da ada pengalaman..almost sebulan tunggu kot! huhu >,<) , tapi kalau korang jenis xkisah dan xda nak guna barang tu URGENT so, terpulang lah nak beli or tak,ye.. 

Ok..so far itu dulu Yaya nak share tentang TIPS PEMBELIAN SECARA DALAM TALIAN or ONLINE SHOPPING ni..lau ada lagi Yaya teringat nanti Yaya update balik. Dan kalau korang ada TIPS juga boleh share dengan Yaya kat sini, yela,kita xsama pengalaman kan,ada yang ok ada yang x,so just share je la. SHARING IS CARING, riteee ^o^ 

Oh ye! Latest ni ada beli something dari ONLINE STORE ni.dan ini barang yang paling mahal (bagi Yaya) dan Yaya sangat recommended ONLINE STORE ni buat korang yang nak membeli barang dari website diorang...apa dia ekk....hehe later Yaya akan update lagi alriteee ^_^ #excited #masyukkk #ahaks!

(Updated: 01.02.2017)

If nak tahu ONLINE STORE apa yang Yaya maksudkan kat atas ni boleh klik SINI ye. ^_^

Sekian,Wassalam =)

Saturday, 9 May 2015

JUZ LUCKY DAY!

Assalammualaikum w.b.t.

Alhamdulillah. Selesai event hari ni..Tak lama pun. Pergi jam 8 pagi, balik dalam 10.30 - 11 camtu je. So far event berjalan lancar, bagi Yaya la..xtau la depa yang uruskan event ni kan..hehe eh, jap event apa Yaya sibuk bagitau ni..?? Lau entri sebelum ni Yaya ada updated..korang tengok la event apa..haha

Well, yang masuk acara ni pun cuma staf TNB Port Klang dengan ahli keluarga je. Yaya xde kena mengena dengan TNB tapi dapat masuk coz member yang masukkan nama..heeee =D dia tau Yaya ni suka aktiviti cenggini tu yang dia suh Yaya join..mana tau ada luck..lau tak pun juz for fun je.. ^_^

Jarak larian cuma 3KM je..Banyak kategori walau yang join xdelah sampai ber-rat-rat..(ratus =p) heeee Tapi ok la..kira peluang untuk menang tu tinggi la kan..^o^ Termasuklah kategori yang Yaya masuk ni..Kategori Wanita Terbuka juz yang masuk cuma 30++ orang je..agak2 korang Yaya ada peluang untuk menang tak??? huuuu

Cuci mata sat tengok pic yang Yaya sempat amik kat bawah ni k...
Arrive here...! ^_^
Baju tema warna HIJAU..hehe jangan tanya kenapa hijau..i uolss also don know..haha
No.4012 tu la member Yaya yang 'heret' Yaya untuk join event depa ni...coz she's one of TNB staff..=)
Menunggu waktu penyampaian hadiah.. =D
Sessi COOL DOWN..... 
Aiyohhh..layan POCO-POCO satt...hihi..
Sempoi betol depa semua ni.. ^o^
Antara hadiah yang disediakan...basikal tidak termasuk..haha
(Yaya hampir tertipu..ingatkan ade adiah basikal ^o^)
Jumlah hadiah?? huuu Okla tu..bersesuaian dengan jumlah peserta...hehe =p
Sessi penyampaian hadiah =D

Dan sampai di kategori terakhir
'KATEGORI WANITA TERBUKA'
and the winner is goessss tooooo...............
YESSS..!! MEE!!! ahaks!
Alhamdulillah..luck for today...ngeeee xde orang nak amik pic saya, saya SELFIE la sendiri..huuuu =p
Suka join event cenggini..macam event yang Yaya join sebelum ni macam kat entri > NI < , xde luck untuk menang..hampir 5k yang join kot...huhu so xpelah, juz have fun...+ coz it's a healthy activity..GOOD FOR YOUR HEALTH...akhir kata, jadilah rakyat Malaysia yang mengamalkan GAYA HIDUP YANG SIHAT! ye! ^,^

Sekian,Wassalam =)

Friday, 8 May 2015

GET READY FOR TOMORROW!

Assalammualaikum w.b.t.

Giler weyhhh..1st time dalam hidup 1hari TAK TIDUR! Last bangun tido hari Khamis jam 5pagi..p kerja cam biasa, balik uma kul 7 lebih (malam) sebab menunggu hujan teduh masa tu..nak dekat kul 7 baru gerak dari office..huhu nasib la office dengan rumah tak jauh mana..sampai uma pun leh terus berbuka..heee

Malam keluar tegok midnight movie..sebab esoknya (hari ni,Jumaat) xkoje...ambik cuti coz nak uruskan kereta ni... huuuu balik tgok movie g merewang ngan member Yaya sat sampai uma nak dekat subuh..hoho amboi berjalan sakan! Tapi pelik gak memang xde rasa ngantuk masa tu..sampai laaa ni hari Jumaat jam 10p.m lebih baru mata ni ada rasa ngantuk yang amat. Tapi kejap2 jadi aktif balik cam sekrang,sempat plak taip entri ni ha...hahah..
Excited kot esok Yaya ada join JOGATHON anjuran TNB Bukit Tinggi, Klang..hehe hope dapat bangun esok..haha ok la Yaya nak g rest. Cian kat mata, cian kat badan..esok nak aktifkan diri balik..wish me luck ye! ^o^

p/s: yang penting have fun..heeeee =p

Sekian,Wassalam =)

Thursday, 7 May 2015

SEKADAR RENUNGAN : REDHA HATI

Assalammualaikum w.b.t.


Sepanjang kita hidup ni, pasti akan ada suatu peristiwa berlaku yang memang menyakitkan hati, mengecewakan hati kita,kan. Tak kira lah dalam apa jua hal, dalam pelajaran ke, kerja mahupun dalam percintaan.

Adakala kita selalu tertanya mengapa?, kenapa perkara itu boleh terjadi pada kita..? kenapa kita yang kena lalui perkara yang menyakitkan itu.?dan macam-macam lagi. Itu semua adalah persoalan-persoalan orang yang tidak beriman, tidak yakin dengan Allah, mudah putus asa..maaf dengan kata-kata ni tapi itulah hakikatnya.

Yaya sendiri akui ianya pernah berlaku pada Yaya dulu. Waktu diri jahil lagi. Tak tahu nak fikir dengan baik. Tapi bila dah dewasa ni, bila mencuba untuk menjadi n berubah kepada yang lebih baik dari diri sebelum ini, barulah temui jawapan kepada semua persoalan dahulu..

Kita perlu memperbanyakkan ingat ALLAH SWT, berusaha mendekatkan diri denganNYA walau banyak gangguan/godaan dunia yang mendatang. Sentiasa bersangka baik padaNYA..Yakin dengan takdir yang DIA telah tetapkan sejak di LUH MAHFUZ lagi..

Yakin! DIA akan beri yang terbaik, yang sesuai dengan diri kita..fikirkan semua itu, INSYAALLAH, hati akan jadi lebih tenang, mudah terima apa jua yang bakal berlaku pada diri..kenapa? kerana diri telah yakin denganNYA..DIA sentiasa dekat dengan kita, bahkan lebih dekat dari urat leher kita sendiri.kita je yang terkadang terlupa akan NYA, menjauhkan diri dari NYA..ASTAGHFIRULLAHALA'ZIM..sentiasa basahkan lidah dengan perbanyakkan ISTIGHFAR, memohon ampun padaNYA..moga kita semua sentiasa berada dalam LINDUNGAN-NYA, dijauhkan dari perkara yang tidak baik, yang memudaratkan..amin

Renung2kan..
Sekian,Wassalam...

Wednesday, 6 May 2015

WORDLESS WEDNESDAY : ALL IN MAY 2015

Assalammualaikum w.b.t.




P/S: untuk 2 produk atas ni Yaya ada jual juga...hehe.. Yaya akan update nanti. At the meantime those yang berminat nak beli, boleh PM Yaya orait! ^_^

Sekian,Wassalam =)

Tuesday, 5 May 2015

A GIFT FROM MELAKA

Assalammualaikum w.b.t.

Citer dah berlalu 2 hari yang lalu baru hari ni Yaya nak update..heeee =p xde masa nak menaip lor..ni pun update jap..je. Citer pasal cuti lama baru2 ni kannn..all my family member except me,my mum n dad, pergi holiday kt Melaka..kampung kakak ipar Yaya.. ^,^

Disebabkan Yaya xdapat ikut so dah 'pau' kakak Yaya belikan ole2 dari sana..haha

Shawl..

Keychain

Paling suka ni..hahaha i loikeeee!!! ^o^

Thanks a lot ye kakak-kakak ku...sudi belikan semua tu untuk adik 'kesayangan' harharhar =D Sebagai balasan, adik bawak pergi KAROKE ..sesaja lepas gian + tension ..bawak je..bayo sendiri2..haha 2 jam karok..xpuas kan kan kan ^o^ heee itupun kua2 da xde sore..hukhukhuk

Layannnn sajee =D

Next time karok lagi naaaa ^,^ LADIES ONLY! ^_^
Ok. itu saje..short entry..hehe..mls nak menaip >,<

Sekian,Wassalam... =)

Popular Posts