Tuesday, 19 May 2015

TIP PEMBELIAN SECARA DALAM TALIAN @ TIPS ONLINE SHOPPING

Asslammualaikum w.b.t.

Nak update pasal ni dari minggu lepas lagi..sebab beli + dapat barang nya minggu lepas..tapi laa ni baru ada masa sikit meng-update blog.
Just nak share one of the ONLINE STORE yang berada kat Malaysia ni..Yaya ni boleh dikatakan selalu juga shopping through online ni. Takut? Kena tipu? emmm..kadang tu ada juga, tapi for sure Yaya akan INVESTIGATE dulu website yang jual barang-barang online ni. Apa nak tengok? 

1) korang kena tengok the latest update dari website @ blog tersebut, kalau last dia update 2-3 bulan yang lepas tu, bermakna ada something wrong kat situ..huhu bukan pasal apa, kalau berlaku macam tu, makna, 'tuan kedai' jarang online@update website diorang la kan, macamana kita nak order kalau 'tuan kedai' jarang online@update blog/website diorang. 

2) Korang kena tengok komen-komen yang ada mengenai website/blog yang korang nak shopping tu. Kalau banyak positif,itu maksud memang ok tapi kalau banyak negatif.ehem! paham-pahamla yek. 

3) Sebelum nak membeli, tanya dulu pada Admin blog/website tersebut, tanyala apa-apa pun yang penting mesti ada respon, kalau lambat or xrespon tu, korang paham-pahamkanlah jugak ye ^,^ 

4) Bandingkan juga harga barang yang korang nak beli tu dengan website-website or blog lain yang ada TAPI perlu diingat, 'YANG MAHAL XSEMESTINYA BAGUS, YANG MURAH XSEMESTINYA XBAGUS!' eh, cam pernah ayat tu kan....hehe tapi memang betul pun kan. So, korang ada akal, boleh fikir, nilai..korang fikirla sendiri ye. 

Itu antara TIPS kalau nak SHOPPING ONLINE la ye. Mengikut pengalaman Yaya. Kita semua kan xsama. Maybe ada yang beli dari tempat yang sama,tapi nasib orang tu kurang baik,so mesti akan bagi komen negatif, dan ada juga beli dari tempat yang sama, dapat servis TIP TOP..for sure akan VERY RECOMMENDED website/blog tempat diorang shopping tu,huhu..well, itu antara RISIKO yang korang kena tanggung kalau nak beli online ni, tapi dalam masa yang sama,gunakan KUASA PENGGUNA jika terdapat perkara yang mencurigakan,ok. So far, ALHAMDULILLAH Yaya xmenghadapi sampai tahap macam tu.

Yaya selalu  kalau shopping online ni xberani lagi beli barang yang mahal-mahal. Paling banyak pun dalam MYR100++ je, itupun Yaya kena yakinkan diri, pasti akan dapat barang yang dah di-order tu..hehe kalau x,memang dalam mimpi je la nak beli,ok.. FYI, buat masa ni ada beberapa online shopping yang Yaya boleh share dengan korang, yang bagi Yaya kira ok la...boleh caya la juga..antaranya:



Yang diatas semua antara website online yang Yaya pernah membuat pembelian dengan mereka (antara yang Yaya ingat). Mengikut turutan tau..dari yang paling recommended sampai yang last ni..kureng sikit la but still ok..haha barang semua sampai dengan SELAMAT cuma, ada setengah barang tu, ada kureng sikit but if Yaya feel ok, so ok la, but kalau sangat xmemuaskan, Yaya akan return. 

Return macamana pula? Dorang terima ke, hm kalau pasal return ni, Yaya ada pengalaman dengan 2 website ni, 1st, berbulan sudah sampai sekarang xde jawapan tentang barang yang Yaya return tu, xtaulah kenapa, dah email pun still no answer dari diorang or mayb silap Yaya sendiri, salah hantar kot. emmmm mayb =_= 

Then, 2nd Yaya return, then 1 website ni just exchange dengan point. Means, dengan point tu, Yaya boleh order semula barang yang Yaya dah return tu.huuu ok la juga kalau macam tu,kan. Oklah kalau kena dengan orang macam Yaya ni..easy-going jek =p Malas nak panjang citerr katenyaaa

Last but not least, Yaya nak nasihat something if korang nak beli online ni:
1) kena cek betul + teliti tentang laman web tu, kalau boleh, tanya dengan kawan-kawan yang pernah shopping kat website tu,yeee...

2) Kalau nak order barang, pastikan korang baca betul2 description tentang sesuatu item yang dibeli tu, jangan sampai misunderstanding ok, nanti korang juga yang malu..hahaha

3) Buat 1st time yang nak beli barang dalam talian ni, better korang mulakan dengan jumlah yang kecil dulu tapi berbaloi la untuk korang beli online, janganlah beli 1 barang je MYR5 pastu nak kena bayar postage/shipping MYR6-10 pula lebih dari harga item yang korang order tu..itu tindakan kurang bijak namanya =p baik korang pergi direct kat kedai beli je, jimat duit postage!

4) Kalau korang nak barang yang dibeli tu cepat sampai kat tangan korang, beli barangan yang dah ada stok dalam simpanan dorang, means bukan nak kena order dari luar negara macam China/Korea la..sebab biasanya kalau barang nak kena import dari luar negara ni memang akan mengambil masa yang panjang (Yaya da ada pengalaman..almost sebulan tunggu kot! huhu >,<) , tapi kalau korang jenis xkisah dan xda nak guna barang tu URGENT so, terpulang lah nak beli or tak,ye.. 

Ok..so far itu dulu Yaya nak share tentang TIPS PEMBELIAN SECARA DALAM TALIAN or ONLINE SHOPPING ni..lau ada lagi Yaya teringat nanti Yaya update balik. Dan kalau korang ada TIPS juga boleh share dengan Yaya kat sini, yela,kita xsama pengalaman kan,ada yang ok ada yang x,so just share je la. SHARING IS CARING, riteee ^o^ 

Oh ye! Latest ni ada beli something dari ONLINE STORE ni.dan ini barang yang paling mahal (bagi Yaya) dan Yaya sangat recommended ONLINE STORE ni buat korang yang nak membeli barang dari website diorang...apa dia ekk....hehe later Yaya akan update lagi alriteee ^_^ #excited #masyukkk #ahaks!

Sekian,Wassalam =)

29 comments:

  1. yang yaya mention tu selamat rasanya...tp kalau online FB ke, blog ke, insta ke was2 laa jugak..confuse betul ke trusted seller.. kannn

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yg kena double,triple check tu..huhu
      lau xkang,rugi je uet da bnk in kat site tu...

      Delete
  2. Assalamualaikum.

    ..yg mahal x semestinya bagus kot tu cik yaya?

    Ayie tertarik dgn tips pembelian online cik yaya ni memang betul2 berdasarkan pengalaman nih. Sangat membantu bagi mereka yang baru nak cuba2 beli secara online. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumsalam...
      btul tu ayie =D
      yup..sbb yaya slalu beli brg online je..senang sket..hehe

      Delete
  3. nice yaya :) tira pun kalau beli barang online cuma beli yang murah je. tapi ada jugak di kalangan kita yang suka beli handphone/gadget harga dekat seribu secara online. bila kena tipu menyesal tak sudah.

    anyway, nice tips. berguna sangat untuk 1st timer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..kena bnyk hati2 lau melibtkan urus niaga dlm talian ni...

      Delete
  4. tenkiu cik yaya 4 the tips. boleh praktikkan bila nak beli barang secara online ni.

    ReplyDelete
  5. Bahaya la kan beli barang online kalau tak cek betul-betul. Kak zarith ni dah la suke beli barang online huhu

    ReplyDelete
  6. kurg sikit shopping online ni. kalau dah terdesak sgt je. kalau tak sebolehnya takmo beli online. hikhik

    ReplyDelete
  7. salam. hee dh lama x online shopping ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...
      =D yaya sopin pun lau ade 'ongkos' jekk =D

      Delete
  8. Bagos tips Yaya ni...lagi2 dah nak dekat raya..makin galak la cik kak cik kak kita ni cuci mata beli brg ON9 kan...Singgah blogwalking kat sini :)



    Nak tahu ade diabetes ke tak?Jom cek korang kat sini:
    http://blogmummyrifqiy.blogspot.com/2015/05/tanda-tanda-diabetes-yang-anda-mesti.html

    ReplyDelete
  9. paling suka shopping kat nile murahh sangatt haha
    selalu beli online sebab senang nak bandingkan harga..biasalah pempuan biasanya nak tengok 10 kedai baru nak beli kan haha
    alhamdulillah setakat tak pernah ditipu. tapi sentiasa berhati2 kalau first time nak beli kat mana2 online shop :)

    ReplyDelete
  10. nice tips, yaya ^^

    paling best setakat ni sy beli al-quran kt online.. puas hati, hikk...

    ReplyDelete
  11. Salam cik yaya...
    Sy ada bli barang kat cincaibuy,tp dh 4 hari xde respon langsung.duit dh bank in.mase cik yaya blnje kat cincaibuy apakah diorang respon lmbt ya cik yaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      em..respon mksudnya apa?xde trima email apa2 dri mrka?
      atau mcmana..?da cuba contact mereka?apa kata cuba contact mrka dlu..
      try bnyk kli tau.try call, email jugak..
      kalau xsilap mrka ad FB jugak kan..try PM mrka jg ye ^_^
      atau boleh tgu bbrpa hri lg.bgntung brg apa yg cik beli..kalau brgn dri luar ngra mmg akan lambt smpai..tp kalau dlm ngra, myb just take pling lama 2minggu.ok

      Delete
    2. sy dh try semua,sy just tanye mereka uang yg dh bank in dh mereka terima blm?tu je sy nk pstikan.sy cll mereka xnk jwb.dh email,inbox,whatsapp semua dahh.apa2 pun thanks ya cik yaya

      Delete
    3. mayb boleh tgu within this week cik puri..
      sblm ni mrka ad mgunakan online payment gateway..if ad problem
      boleh discuss dgn pyment gateway tu.tp skrng nmpknya dah xguna lgi online payment gateway tu..tgu dlm mse mgu ni ye..

      Delete
    4. thanks ya cik yaya,saya tgu je mudahan ada brg tu klo xde pun bermakne bkn rezeqi saya

      Delete
    5. cik puri beli brg apa..?
      kalau nilai besar, boleh buat report..
      mmg stgh website online shopping mcm ni.
      tp xsemua la..kena buat aduan tau..so diorang xboleh simply2
      amik duit customer pula..

      Delete
    6. sy cume bli kasut ngan baju je,semua total RM.235. wat mase ni sy cma berdoa dan berharap yg mudahan barang tu ada wpun lmbt.klo pasal report2 ni saya x fhm dan sy bukan warga negara malaysia.apa2 pun timekasih banyak2 ya cik yaya

      Delete
    7. alhamdulillah cik yaya barang yg sy order mereka dh buat order satus sy mnjadi pay.harap2 barang tu x lama lg sampai.terima kasih banyak2 ya cik yaya,sbb cik yaya suruh saya tunggu.mngkin saya je yg x sabar menunggu.sekali lg thanks cik yaya dh replay komen saya.assalamu'alaikum cik yaya.....

      Delete
    8. hehe..ok..
      waalaikumsalam..

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016