Sunday, 27 May 2012

SAAT CEMAS!!

Assalammualaikum w.b.t.

Lama xupdate entri blog Yaya ni..tetibe ni nak update, tapi pasal ssuatu yang kurang enak didengar dan juga dilihat.. =( Dan perkara ni baru je berlaku SEMALAM..

Hari: Sabtu
Waktu: Pagi- 9++ am
Lokasi: Kuala Lumpur (lokasi tepat dirahsiakan)
Perkara: Kemalangan Jalan Raya

Yup! Yaya and my parents excident. Dan ianya baru berlaku semalam. Walaupun kul 1pm lebih da selamat sampai rumah, tapi dengan sedikit trauma, xdela nk terus mgupdate kat blog..sekarang da OK sikit..
Dipendekkan cerita, kejadian di Kuala Lumpur, tujuan g sana sebab pergi rumah pengantin. Dan disebabkan tidak biasa dengan jalan di sana, bila tetibe masuk di satu simpang empat, sebelum tu da nmpk lampu isyarat hijau, jadi terus meluru belok ke simpang tersebut, di simpang tu ade petak kuning, kita taw petak kuning tu biasanya untuk bg amaran pda pemandu supaya tidak berhenti di petak itu atau memperlahankan kenderaan, tetapi disebabkan ayah kami lihat jalan lengang, xde kereta berhenti (sebab dari arah tersebut lampu isyarat merah), jadi bile da belok terus je tnpa perasan di sebelh kanan ade sbuah lori kecil. Dan disebabkan tidak perasan lori tu, bile da dekat tak dapat nak elak dan lori tu terus 'mnyeret' kereta ayah kami sampai lori tu terlanggar penanda di tepi jalan..

Beginilah keadaan kemalangan tersebut...

Berlaga 'pipi'..korang leh bayang perasaan Yaya masa ni yang berada dalam kereta tu...??
Yaya lagilah xboleh bayang ayah Yaya yg berada kat tempat pemandu tu.. ='(

Teruk kat bahagian pemandu..Darah? luka sedikit kat tangan ayah Yaya..sedih sangat tengok.. ='(

Lokasi kejadian....

Lepas dari berlanggar tu...(still dalam kete lagi) Yaya panik jap terus g tengok kat depan tmpat duk ayah n ibu Yaya...1st tengok kaki ayh la sbb pikir ayh ade Diebts n luka kt kaki pon still xbaik lagi..Alhamdulillah ayah n ibu xde pape..lega skit Yaya. Tapi ayah mse tu mcm termangu2 kejap..ibu n ak sdri tnye pun ayh xjawab..lame skit bru bsuara.. =( 

Lame jugak situasi tu..pemandu lori tu da keluar, tengok kami dalam kereta xkeluar lagi..panik sangat kot. Lame skit bru kua dari kete. Biarkan sekejap keadaan kereta n lori yg 'berlaga pipi' tu sampai jadi tontonan umum.. =_=" ramai yang berhenti tanya, ade jugak yg nak tolong utk tow., anta workshop, claim insurns sume la..huu..ayah la sikit panik..lama xalami excident mcm ni..dan bagi Yaya plak ni 1st dalam seumur hidup excident kereta, sebelum ni asyik excident motor je...(minah rempi la katekan dulu...huuu) takat jatuh terseret, tersembam sume da penah rase.. >,< xcaye?? tengok lutut la.. heee

Lepas dari excdent tu, lame jugak la kami jadi tontonan kat tepi jalan tu..snap2 pic jap kt ctu..yg kat ats ni cume sikit je..xboleh bagi tengok lebih2..huuu dan dalam 2jam pastu kami pergi balai polis terdekat wat laporan. Nasib baik ade abg ipar n akak Yaya yang ada dekat dengan tempat tu, jadi dia amik kami pergi ke balai polis dan anta balik rumah. 

Tapi still xpuas ati lagi dengan kawasan excident tu..kalo korang nak taw, tempat tu sangat mgkonfiuskan orang lua yg datang kt tempat tu..kawasan masuk, petak kuning tu xde pun tnda perlahan kenderaan ke, berhenti ke bagi laluan ke..ntahla.xtaw nk terang mcmane pe yg Yaya bole cakap, hanya orang yg duduk kt ctu n biasa dengan tempat tu je yang taw mcamne situasi kat  kawasan yg bsimpang siur tu..-_- 

Macam dalam mimpi..dalam sekelip mata kejadian tu berlaku..n disebabkan excident tu kami sekeluarga sakit2 badan lagi..sampai sekarang..mungkin sebab kene 'hentaman' akibat berlanggar dengan lori tu. Sakit giler bahagian bahu dengan leher ni..mak ayah pun same..

Balik rumah memang xtaw nk ckap la..perkara tu masih tbayang2 lg dlm otak ni..mcmane perkara tu berlaku..apapun kami redha n terima segala yg dah berlaku, sbb percaya apa yg da berlaku dah tertulis sejak azali lagi kan..ayah yg sebelum tu dari rumah kate xnak ikut pergi tetibe pagi tu ajak mak pergi. Macam tu la jadinye..Alhamdulillah. Syukur sangat2 sbb xde yang serius kat mak n ayh..cume kereta kene tinggal kat bengkel, tmptnye jao dri uma plak tu..huu xtaw bile bole amik. End.

So, the moral of the story, just be careful on the road, coz u will never know what's will coming..and when it's come, it's like a dreaming for you. Bad dreaming..>,< huuu broken english tol si Yaya ni! mengada nak speaking!  

-Berhati2 di jalan raya-

Sekian, Wassalam..

Monday, 21 May 2012

SELAMAT DATANG REJAB!


Assalammualaikum w.b.t.


Diriwayatkan bahawa Nabi SAW telah bersabda:

“Ketahuilah bahawa bulan Rajab itu adalah bulan ALLAH, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan Rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari ALLAH SWT.

Malam ni suda masuk bulan REJAB….lama dah tunggu bulan REJAB ni..lepas bulan REJAB, SYAABAN pula menjelma, diikuti dengan Bulan Islam iaitu bulan RAMADHAN..SUBHANALLAH..cepat kan masa da berlalu..^_^ Yaya kan sebenarnye da lame tunggu dari awal tahun lagi..nak smbut bulan REJAB..=>
Kenapa? Nak tahu? Jom kita tahu same2 tentang kelebihan dalam bulan REJAB ni… =)

Sabda Rasulullah SAW: “Pada malam Mikraj, saya melihat sebuah sungai yang airnya lebih manis dari madu, lebih sejuk dari ais dan lebih harum dari minyak wangi, lalu saya bertanya Jibril as: “Wahai Jibril untuk siapakah sungai ini?”

Berkata Jibril as: “Ya Muhammad sungai ini adalah untuk orang yang membaca selawat untuk engkau dibulan Rejab.”


KELEBIHAN BULAN REJAB (BULAN ALLAH)

Maksud hadis Rasulullah S.A.W. tentang kelebihan berpuasa di dalam bulan Rejab adalah seperti berikut:

Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi. 

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipat gandakan pahalanya. 

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka, 

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal. 

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur. 

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya. 

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya. 

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya. 

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga. 

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim. 

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun. 

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun. 

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun. 

Puasa16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga. 

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam. 

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya. 

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.

Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji.

Dan banyak lagi kelebihan2 dalam bulan REJAB ni..Wallahualam..kita sebagai hambaNYA ni berusahalah untuk mencari keredhaannya..Alhamdullilah jugak sebab masih diberi kesempatan untuk menyambut bulan REJAB ni..semoga dapat menambah amalan dalam bulan REJAB, salah satu bulan yang barakah.. =)

Sekian, selamat beramal..Wassalam... =)

Sunday, 20 May 2012

SEGMEN: SAYA BLOGGER HOT!

Assalammualaikum w.b.t.

Yaya xtaw ni kali ke berapa Yaya joint GA macam ni...wat entri then ade hadiah misteri semua..huuu dulu time mule2 bblogging mmg rajin...skitla..so, skrang juz nk support kengkawan blogger yg wat segmen2 macam ni..walaupon Yaya taw Yaya bukn logger HOT..hoho ^o^ Anyway Yaya, bile lagi nk wat segmen cmni...???errr...tunggu sponsor...hahaha Well, u,olls semua boleh la tolong support sekali kengkawan blogger ye, macam yang Yaya. Ok, segmen ni akan berakhir sampai 16 JUN 2012-11.59 hehe..ikot tuan nyer blogger yg tulis begitu...



Syarat penyertaan :
1. Mestilah seorang blogger. 


2. Follow blog Chegu Along. (wajib)
3. Klik like pada page Chegu Along. (tak wajib)
4. Pastikan tajuk entri : Segmen "Saya Blogger Hot" by Chegu Along.
5. Copy banner kat atas tu :  "Saya Blogger Hot" dan paste dalam entri anda.
6. Paksa 3 kawan anda join segmen ni. 
7. Tinggalkan link entri anda di ruangan komen di bawah. (di blog Chegu Along ni ye..bukan di ruangan komen blog Yaya ni..huuuu..salah letak link nti xdapet nak monang pape..klo ade rezki la kan.. ^o^)


Dan menurut tuan blogger jugak ade hadiah 5 misteri nk bg..ape hadiahnyer..?tnye Yaya manela Yaya taw...huu..g la tnye Chegu Along sendiri..tu pon lau dia nk gtaw..haha..untuk maklumat selanjutnyer leh la g kt blog Chegu Along sendiri..juz klik kt Banner tu or link Chegu Along kt atas tu..okeyh! Hepi bersegmen! ^o^

Sekian, Wassalam..=)



MALU TAPI MAHU ^O^

Assalammualaikum w.b.t.

Mate masih ngantuk lagi ni (at 9 a.m)..nak tido xbole..sbb da biase lepas solt subh xbole tido nanti rezki xmasuk..heee =D kne tgu lepas solt zohor plak nti bru tdo skjap..cian kt mate xckup tdo..tp sbb somthing happen yesterday..yang nak dkongsi bsame jadi update la entri utk blog Yaya yang macam idup xhidop ni..wuuu >,<

Semalam kat umah nenek ade wat majlis kecik2..juz adik bradik je la kan.makcik kate wat smbut hari lahir nenek..yg ke 70+++ hehe..smalam sblum datang Yaya da 'pose' dulu supya bleh melantak dengan bnyk nyer bile da kt umah nenek nanti..huwaaa..amik ko..MELANTAK tuu..sungguh kurang sopan budak ni! Tapi xde melantak sangat la..teringin tapi paksa badan untuk tidak menerima makanan dengan terlalu banyak..ik0t sunah nabi ye murid-murid sekalian....'Makanlah bila kamu terasa lapar dan bhenti makan sebelum kenyang....'harap maklum..lagipun Yaya nye pwot kecik.makan ckit da rase knyang da...(cover giler pdhal nak makan sebanyk yg boleh..! huuu ;p)

Ni ade pic ckit je kat bawah ni yang sempat Yaya snap..cikit je la sebb xde mase nk amik pic bebanyak. Pale ingat nak makan je..pwot da wat Orkestra da...asyik tengok je makanan tu..huu menunggu orang nye psl..yela..xkan nak lahap terus kan..kenela tunggu orang rasmi dulu..^0^

Makanan sume bleh tahan la..ade SATE, LAKSA JOHOR, NASI LEMAK, SOTO, AYM, IKAN BAKAR, kueh, pencuci mulut-tembikai....sume Yaya rase kcuali soto dengan ikan bakar..heee =D


Keje pertama yang makcik suh wat...heee dtg awl kenela tolng pape yg ptt kan...serius jujur ni 1st time potong bua tembikai yang sebijik tuh, potong smpi kecik2 mcm ni..atas tengok lawa kan..tapi kat bawah korang xtaw betapa hancurnyer Yaya potong..wakakak...^o^ tapi makcik kate "potong la mcmmane pon..belaja kak Yaya oii..nanti kt uma mak mertua senang...." aku... -_- xpela..xnk mkan tmbikai...
Mak plak smbung "ala..potongla cmane pon..makan sume msuk pwot p0n..bukn wat hiasan.."
Ye x ye kan...^,^


Ye...SATE..pakcik yang beli..SEDAP??? bole la..tapi Urgh..sate is not of one of my fevret food...
ntahla..xterliur macam orang lain pon..hehe..tapi kalo ayam ke ikan yang d wat barbeque or bakar ke....eh lebih kurang same la kan..itu Yaya minat..bleh jadi one of my fevret food..tapi same dengan sate kan..dibakar jgk..xtaw la nape xminat..dimaklumkan ye Yaya xpkai SUSUK.....-_- haha. bole je makan cume xminat mcm korang.. ^o^


Kami orang kampung! Tengok hidang sume makanan kat bawah taw..sume makan bersila..*suke sangat!!* ^o^ -xsempat nak snap mase makanan dhidang semua..sempat snap mse sume mknan da hbis licin..wuuuu >,< melantak dulu bru tpkir nk amik pic..hahaha ;p


 Family nenek saye besa...anak2 ramai kan..cucu lagilah ramai..cicit lagi...wahhhh... @o@
Ni cume sebahagian sahaja...ye.. =>


Yeaa..ini dia...nmpk sedap x??sedap weyh..tapi mase mula sedara bwk kueh ni Yaya cume tgok je..skali dua pandang2, jeling2..ade penutupnyer..tengok xde pun orang nak rasmi dulu..huuu..so Yaya yang pemalu n lagila segan nak rasmi dulu..kali ketiga tgok...xjugak bukak...xble jadi ni..nak jgk rase..almklumla..makan sume dlm kuantiti sdkit so takat kue ni bole masuk lagi..haha..masuk kali keempat xde jugak orang bukak-mayb sbb smua da kknyangan..-so bile nampk mak Yaya ade di kwasan bhmpiran dgn kueh ni ape lg..heeee =D Yaya rasmi dulu la dengan rase xmalu nyer...hoooohoho dapat jugak..amik ko..sume ni ak punye...wahahah-xtaw bpe kali potong kueh yg Yaya da amik..tgn ni mgatal je amik sbb mult mgunyah tnpa henti.. =_=

Ok..tu je..citernyer..balik pon lewat..kol 11p.m bru gerak lik..slmut dgn bntl pun da tgu kt uma..
Sekian..Wassalam...=)

Wednesday, 16 May 2012

WORDLESS WEDNESDAY =)


Assalammualaikum w.b.t.

Trend DP FB sekarang..........



Sekian, Wassalam... =>

Sunday, 6 May 2012

BLOGGER ALL PACKAGE!

Assalammualaikum w.b.t.

Ok..ni entri yang lewat giler...supposed post this morning tapi akibat kemalasan hari Ahad yang melanda semua jadi tergendala...huu..semalam punye pasal laa..memalam lepas magrb ikot family g kenduri rumah orang kawen ..2umah lak tu...-sampai pwot muncit..-habis diet!! >,< Balik dari kenduri tu ayah bawak g jenjalan kat PD...PD ape?? Port Dickson larh.huu dari Klang ke PD..ape kes bapak akuh ni rajin bebenor bawak g jenjalan..mesti sebab boring sangat lama dok umah tu yang bile sesekali kua terus g tmpat cmtu..
Ada Pesta Air kat PD kan..lau Yaya xsilap..dah kul 11pm lebih kot..tapi orang ramai giler cam baru kol 8..-terpikir gak xngntok ke aper dorng nih..- da biase kot tido lewat..Yaya plak tahan ngantok kt blakang..mak kate jgn tido..teman ayah bwk kete..huhu >,< tu yg dok mata mcm kene than dengan mancis jek..hoho @,@


Anyway bukan nk mengarut pasal citer malam tadi..-pe la Yaya nih!- Pagi tadi tengok Nasi Lemak Kopi O..selalu pagi sabtu n ahad kul 8 da tengok tv9..anatara fevret talkshow yg Yaya suke tengok..then, hari ni dorang bawak sorang blogger femes yang telah menang Best Celebrity Blog Awards Malaysia 2012! Siapa lagi kalau bukan gadis yang bleh dikatakan ALL PACKAGE!..cantik + jelita + bijak = Cik Fatin Liyana...

Beautiful isn't she....?? ^,^

Yaya suke people like her...maksud Yaya orang yang ada full package macam ni..cantik/hensem, comel, bijak, dan paling penting menutup aurat..hehe..bleh menjadi Ikon for others teenagers..kan kan...kalau tengok blog dia simple je..coz Yaya rase dia memang seorang yg simple + santai dalam menulis blog..bleh baca entri2 dia sume..dan bleh taw la kan..tengok dalam tv9 pagi tadi pon tengok cam sweet je Fatin Liyana ni..^_^ nak kenal lebih dekat dengan Fatin Liyana atau blogger femes lain kenela rajin bace entri mereka...ye..=)

p/s:nak keluar amik angin tadi xjadi plak..tetibe Tuhan menggerakkan atiku untuk tengok road tax yg tertampal kat tepi kete...da expired sejak 3 MAC 2012 yang lalu..!!!! wahhh dan baru je pasan hari ni-6 MEI 2012!!! aiyooo..... @o@ -dok rumah je..... =_="


Sekian, Wassalam...=)

Popular Posts