Tuesday, 30 August 2011

LAGI SYIOKK BERAYA DI KAMPUNG..!!

Assalammualaikum w.b.t

Hai..umm..kepenatan lorhh...entri ni sbenarnye nak publish siang..tp sbuk ckit..mlm plak time sedara mare dtg..ades...Yaya jadi tukang cuci pingn mgkuk jap...huuu...ok..berbalik dengan tajuk entri Yaya tu..da baca x post yg sbelum ni..KLIK SINI.. kan...kat ctu bgtaw psl suasna raya yg semakin tahun demi thun tengelm timbul suasana raye nye..tapi bile Yya balik kg kt Meru tu..tetap riuh dengan sore budak2..al maklumlah..adik berdik mak ramai..adik sedara pon ramai la..nak dekt 30lbih..nasib bek la bru kje..so xde makne nyer den nak bg uet raye..den sdri xckup ni ha...tp tahun depan insyalh kalo ade rezki lebih.. kalo x,xde la..hihi ;p

Tapi yang lagi best nyer plak..bile makcik, pakcik tnya da keje lum dengan pantas nyer Yaya jawab "blum''! hihi..alah..bru keje pon..xde dpt bnyk mne pon..me ksh to my pakcik n makcik yang bg uet raya kt Yaya tu..hihi..
Da tue pon dpt uet raye lg..hihi..thun dpn konfem xdpt da..huuu ;p

Apapun tengah tunggu kepulangan kakak kesayangn ku balik..dari Kedah..esookkk!!!...nak tium n ggt pp ank buahh..hahahaha..geram cgt..kalo kome tgok pon mesti geram jugak..xcye? nih tgok..

Tengok muke tuh..huhu...hee cam nk peluk ketat2 xnk leps..hahaha...wekk ;p siap la esok ko mak su keje kan...hahaha

Tahun ni baju raya 2pasang..2-2 itam...huhu.. ^_^

p/s: blik terus lepas blik dri uma nenk..xg beraya pon..huuu cedei..bowink kt uma.. >,<

Sekian, Wassalam... =)

ZAMAN SEMAKIN MAJU..SUASANA RAYA MAKIN KURANG TERASA

Assalammualaikum w.b.t

Pagi raya ni awal pagi Yaya da bgun..siapkan kueh raya sume utk diletak kat atas meja..banyak kue..bnyk kerepk..hehe..sume beli..cume kue kurma buatan mak je yg dbuat..da kire macam kue tradisi keluarga Yaya..kalo xde memg xlengkap la raya ni..

Tapi dalam hari raya ni pon..terasa seperti kekurangan..xtaw apa..hmmm.. mak Yaya-"raye tahun ni rase mcm kurang je rase..." Yaya- "ha a...sebab akak xdela tu ea.." "rindu Ecah..(cucu)" mak Yaya kate lagi...hihi..yela..ni baru tahun pertama kami beraya tnpa akak Yaya yang dah duduk kat Kedah ikot suami dia..sbb thun lepas dia da beraya kat cni..raye ke-2 sok bru balik kot..harap selamat  sampai..amin..

Bukan sebab kakak xde je..tapi sebab kesihatan ayah yang kurang baik..pon jadi salah satu punca jugak..kaki masih xbaik lagi..luka blum sembuh..hm.harap ayah cepat sihat mcm dulu..tu la..makan xnk jga..huhu..ckap adik ni xmaw dengar..haihh..susahh... >,<

Lagi..,yang Yaya perhatikan..pon..selain dari Yaya..ada sesetengah orang yang kurang menyambut raya..maksud Yaya..hari raya pon macam xraya je..xtaw kenapa..Yaya sendiri mcm terasa kurang suasana raya..xmacam dulu..time zaman sekolah ren,men..bukan sebb dpt duet raya ok..tapi sebab zaman yang semakin banyk berubh..hmm..cmne agknye bile negra ni da btol2 maju..berkembang pesat..mcm yang selalu di war2kan..dunia teknologi semakin canggih..masih ada lagi ke orang melayu@ yang menyambut hari raya ni meneruskan tradisi nenk moyang dengan bkunjung ke rumah sanak saudara di suatu masa nanti.. -_-?

p/s: kecewa + sedeyh sebab xdpt g beraya p uma sedara-mara..sbb ayh xdpt bnyk bjalan..umm...kawan pon xde..cian btol Yaya ni..huwaaa..dtmbh lg dgn buah hati yang dudk jao..xdpt beraya besama..lg sedihh..huwaaaaa!!


Sekian, Wassalam..=)

Saturday, 27 August 2011

MALAY KE CHINESE....????

Assalammualaikum w.b.t.

Pergi jalan2 hari ni..(ahd-27aug)..sorang je..kat JJ Bukit Tinggi, Klang...penuh giler orang..asyik jem jek jalan..penat kaki ku..huu..tapi mengenangkan nak beli sesuatu brg ni..pergi jugak la.. =< sampai je..parking jao sikit..tu je yang ada..kalo cri tmpat dekat takot xde lgsung prking...selalu mcm tu la..ingt ada parking tp bile smpi xde kosng pon..

Terserempak plak dengan 2orang amoi cantik..pakai skirt..kulit cerah xcerah gak la..rabun jao..xnmpk sgt muke tu macm chinese gilr or x tapi dari segi pakaian of course la chinese..jalan seiringan..then, bile lalu sebelah je..dengar dorag borak rupnyer MALAY...Yaya taw la loghat malay cmne..kan..xkan chinese girl same2 chinese nak borak dlam bhsa malay..plak..tapi masa tu Yaya xdela pandang dorang..tapi bleh tawla yang dorng malay..well..bukan nak kritik sesape but..korunk pakai macam tu di siang bulan pose tmpt org ramai plakss tuu..jadi cam pliks skit..tapi org mgkin tak expect korunk malay la kalo korunk xckp..huhu..tapi masa tu dalam hati Yaya juz say - ".............errr..malay rupenyer.mati2 ingtkan chinese girl mane tadi..."korunk kalo xpose xyh la nk pkai cmtu plak siang buln pose ni..tapi xtawla kot2 korunk tu bukn malay..mayb Yaya yang berprasngka buruk..mungkin jugak korunk tu org asli yang bukn Islm kot..yela..bukan tgok IC mase tu kan..huuu..

Kita xbleh bersangka buruk kat orang..mungkin mata Yaya yang silap masa tu..mungkin dorng sebenarnya ckap dlm bhas lain tapi kedngarn kat tlinga Yaya mcm bhasa malyu..almklumla..masa tu pun jln sekali lalu mcm tu je..hoho ^o^ Apa pun to gurlz2 cekci lua sana..jga la aurat anda..xpksa nk tutp tapi bia la sopan sikit..ni x,mcm yang Yya tgok tu mcm nak g party je aderlah..cehh..ish3...pe nak jadila sekrng ni..

Apepon, Selamt menyambut haru raya yang bakal kunjung tiba.mungkin akn jarng update entri sbb sbuk kms uma..huhu..anyway, Yaya xbalik kg jao coz kg dekat je ...1klang area jugak..ahakz! ^o^

Sekian,
Wassalam.=)

2HARI LAGI...

Assalammualaikum w.b.t.


Syukur Alhamdulillah..kita masih bernafas sehingga ke hari ni..saat ini..dan hari ni suda masuk malam ke-28 ramadhan....masih ada masa untuk kita mencari malam yang pling mulia iaitu malam Lailatul Qadar..tapi jika malam itu sudah kita terlepas..bermohonlah moga kita dapat bertemu lagi di Ramadhan yang akan datang..

Dan sekarang, tinggal 2hari saje lagi untuk kita menyambut kehadiran bulan syawal dan menyambut aidilfitri pula.. ^_^ haaaa..sekarang barulah syiok kalo dengar lagu raya...bukan mcm sblum ni yang Yaya penah bgtaw..xbesh dgr lagu raya awal2..pose bru smngu da psng lagu rye..ape la...huuu..

Sok ahad...aktiviti Yya da fullhouse..huhu..pagi wat kuih ngn mak..ptg plak kemas uma...heee..malam...?malam of course masih berharap dapat bertemu dengan malam yang paling dmuliakan tu..kan kita dgalakkan membuat lebih bnyk ibadah di 10malam terakhir..jadi malam yang tingl jgnla disia-siakan..mgkin ada hrapan lagi.bertawakal je la.. =)

Okeyh! tu saje dari Yaya...
Sekian, Wassalam..^,^

Thursday, 25 August 2011

KAD RAYA FROM YAYA!!!

Assalammualaikum w.b.t

Hai kawan2 ku sayang..haaa..nmpk x tajuk entri tu..huuu...Yaya nak bg kad raya keww?? ahakz! xdelah...bnyk beno bajet Yaya ni nk wat kad raya pulak..huuu..juz wat n send dalam fb..dan sekarang nak send kat kawan blog pulakk...hihi.nahhh...ni dier....
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Haha ni 'keratan' dari FB..kat bwh tu da tag some fren...dpt ke x xtawla...
huu ni yang reall..
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Naaa...buatan tangan yaya..kcuali pic,bintang2 tu,pntun,karton dgn ktupat tu je bukn buatn tgn Yaya..hahahaha....
'Selamat Menyambut Hari Lebaran yang bakal tiba ye kawan2... ^_^

Sekian, Wassalam =)

Wednesday, 24 August 2011

WW-BUKE POSE #2

Assalammualaikum w.b.t

^,^

Yeaa meee!!haha..Hepi bufday to my mom!!..yg ke-....err.... ;p (drhsiakan)

Sekian, Wassalam =)

WW-BUKE POSE #1

Assalammualaikum w.b.t

Kanan-fevret Yaya..Kiri-feret Ayh ^o^

Feveret mak...hamboiiiii!!! hahaha ^o^


Sekian,
Wassalam =)

Tuesday, 23 August 2011

KAD RAYA HOT.FM...!!!

Assalammualaikum w.b.t

Wallaweyhhh...hot.fm nk bagi kad raya free r....!!!Korunk nak x??hehe..tapi xtaw ada lg ke x..hoho ^o^ maybe korunk leh g kat w/s dier kot tengok sama ada dia bg ke x..=D

Nape Yaya ckp pasal ni kalo xde kene mengene??ehh of course lah ada...Yaya kan bata' sikit..semua nak dibagitaw 1 kampung..haha..apa?Dapat kad raya lahhhh....kad xkad jgak la..mcam poskad pon ada jgk Yaya tengok..hihi ;p

Ni bermula dengan minggu lepas la..hari Jumaat la kot..dengar Hot.fm AM crew ni..(Farah,Faizal,Ag dan Usop) dorang kata nak bagi kad raya yang mereka sdri tandatangan..Well,,Yaya xkesa ada tanda tangan atau x tapi Yaya ume dengar dia nak bagi kad raya free jeee...hihi..dengan anta SMS kt Hot.fm bg nama dengan alamat..dahh..anto jekk..Yaya pon msa tu sebelum nak g keje..sempat lg send sms tu kt Hot.fm..haha..dan feedback dierrrrrr.............................
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
:
Taraaaaa!!!!!!
Ni yang Yaya da scan ok..dia dpn blakang je..btol2 mcm poskad..huuu...
apapun ttp sukeee.. ^o^
  
shanteqq kannnn....hihi..tapi pe pon tetap sedeyh larr...Yaya ada kad raya tapi xtaw nak bagi sape..mmg la ada kwan..tapi xde alamt..lgpon xde mse plak nak g anta kt p.pos..huhuhu....xsempat nak p..sbtu pla kekadang mls nk kua..heeee =D (alasan je sume tuhh! ;p)  owg pon xde nk bg kt Yaya ni...=( ceh..tacing da plak minah ni.....wekkk!  @,@...anyway sape yg bek ati ble jgk kalo nk anta kad rye kt Yya..tu ats almt dier..haha..nk dtg raye pon ble..tp uet raye xde ea..hahha ^o^ Ok la...ni je entri Yaya..sebab da xde modal nk wat entri..huuu..blurrr...
Purple 2day..hoho ^o^ (cm ape nth muke ;p)

p/s: dpt kad rye pon nk gtaw owg..pdhl da bribu org jgk dpt kad rye yg same..heee =D 

Sekian,
Wassalam..=)

Saturday, 20 August 2011

BEN ASHAARI NAK BLOG DENGAN SEGERA


Assalammualaikum w.b.t

Ye..ni dier..utk ke bpe kali Yaya menyertai segment Abg Ben kali ni..nasib bek sempat..ni pon last minute..huhu..sesape yang sempat nak join..clik banner kat atas ni..ttp kol 2 P.M. ni..lagi stgh jam je..^o^

Sekian,Wassalam. 

Friday, 19 August 2011

10 MALAM TERAKHIR RAMADHAN

Assalammualaikum w.b.t.


Malam ni genap malam ke-20 didalam bulan suci yang mulia ini iaitu bulan ramadhan..dan selalu kita dengar tentang keistimewaan di 10 malam terakhir bulan ramadhan ni..


Pernah di malam itu al-Quran diturunkan dari Luh Mahfuz ke langit dunia, Baitul Izzah. Mukmin sejati semakin menggiatkan ibadah mereka khususnya di seluruh 10 malam terakhirnya, yakin pahala di salah satu dari malam-malam tersebut digandakan pahalanya sebanyak ibadah yang sama dikerjakan selama 1000 bulan!
Itulah malam Lailatul Qadar. Pada 10 malam tersebut, demi berebut untuk mendapatkannya, Rasulullah S.A.W mengasingkan dirinya dari isteri-isterinya, beriktikaf di dalam Masjid Nabawi, beribadah dan bermunajat kepada Allah S.W.T sambil diikuti oleh para Sahabat R.A.
Diantara ibadah-ibadah yang boleh dilakukan ialah qiamulail, puasa fardhu, berbuka, solat Tarawih, tilawah al-Quran, berdoa, zikir, istighfar, memuhasabah diri, merancang untuk amalan diri dan sebagainya. Oleh sebab tu la kita sebagai umat Nabi Muhammad S.A.W ni dan sebagai hambaNYA ni harusla berebutkan pahala yang ada pada malam Lailatul Qadar ni. Berlumbalah kalian demi mendapatkan tempat dan rahmat di sisiNYA....
Beberapa tips dalam merebut pahala dan kelebihan malam Lailatul Qadar :
1. Bersedia untuk merebutnya dari sekarang terutama disegi keyakinan, kesungguhan merebut peluang tahunan ini dan merancang kalender harian agar mengosongkan 10 malam-malam terakhir tersebut untuk tujuan itu semata-mata; tidak untuk kesibukan lain.
2. Memahami bahawa dimana jawatan, kedudukan dan kesibukan kita di dunia ini, tujuan utama manusia dijadikan ialah untuk beribadah kepada Allah S.W.T dengan penuh keikhlasan, bersedia untuk hari (Akhirat) yang tiada gunanya lagi harta dan anak-anak, melainkan orang yang bertemu Allah dengan hati yang sejahtera.
3. Putuskan dari sekarang masjid mana yang akan kita gunakan untuk iktikaf, siang dan malam, samada sebahagian atau 24 jam sehari. Pastikan AJK masjid tersebut memahami ibadah iktikaf dan qiyamullail 10 malam terakhir agar tidak berlaku masalah pengurusan dengan mereka yang tidak memahaminya.
4. Dapatkan teman agar sama-sama dapat melakukan ibadah tersebut secara berjemaah.
5. Jika anda bekerja di bawah majikan, kenalpasti hari-hari yang akan dimohon cuti agar dapat lebih hari untuk beriktikaf di masjid. Jika anda tidak dapat mengambil cuti kerja, anda boleh cuba berktikaf di masjid sepenuhnya dalam cuti hujung minggu pada hari Sabtu dan Ahad.
6. Jika anda seorang pelajar, cuba habiskan kerja-kerja rumah atau assignments dari sekarang agar tidak tertimbun pada 10 malam terakhir Ramadan. Beli tiket balik kampung lebih awal agar tidak disibukkan mencari tiket nanti.
7. Bersedia untuk Aidil Fitri lebih awal agar kita tidak disibukkan nanti dengan membeli belah, memasang langsir, membuat kuih-muih, menyiap atau menjahit pakaian Raya dan sebagainya seperti yang sering berlaku pada ramai orang yang kurang memahami dan menghayati kelebihan 10 malam terakhir Ramadan.
8. Memahami bahawa asas perubahan ke arah kebaikan pada seseorang bahkan pada sesebuah umat ialah pembaikan jiwa yang ada di dalam diri masing-masing. Madrasah 10 Malam Terakhir Ramadan yang bakal dilalui boleh turut membantu mencapai ke arah perubahan tersebut. (copy dan paste dari SINI ) =)
Malam-malam yang ganjil yang dijangka malam lailatul qadar ialah malam 21, 23, 25, 27 & 29 dari bulan Ramadhan. Dalam pada itu terdapat juga beberapa hadis yang menyatakan bahawa malam Lailatulqadar itu pernah ditemui dalam zaman Rasulullah s.a.w. pada malam 21 Ramadhan. Pernah juga ditemui pada malam 23 Ramadhan. Terdapat juga hadis yang mengatakan bahawa baginda Rasulullah s.a.w. menjawab pertanyaan seorang sahabat yang bertanya mengenai masa Lailatulqadar supaya ianya bersedia dan menghayatinya. Baginda menjelaskan malam Lailatulqadar itu adalah malam 27 Ramadhan. Dari keterangan-keterangan di atas dapatlah kita membuat kesimpulan bahawa malam Lailatulqadar itu berpindah dari satu tahun ke satu tahun yang lain di dalam lingkungan 10 malam yang akhir dari bulan Ramadhan. Yang pastinya bahawa masa berlakunya malam Lailatulqadar itu tetap dirahsiakan oleh Allah s.w.t. supaya setiap umat Islam menghayati 10 malam yang akhir daripada Ramadhan dengan amal ibadat. Kerana dengan cara itulah sahaja mudah-mudahan akan dapat menemuinya dan dapat pula rahmat yang diharapkan yang akan menjadikan seseorang itu hidup bahagia di dunia mahupun di akhirat.

Tanda Malam Lailatulqadar

Para alim ulamak r.h. menyebutkan beberapa tanda atau alamat berhubung dengan malam Lailatulqadar:

- Ada yang berkata orang yang menemui malam Lailatulqadar ia melihat nur yang terang benderang di segenap tempat hingga di segala cerok yang gelap gelita.
- Ada pula yang berkata ia mendengar ucapan salam dan kata-kata yang lain dari Malaikat.
- Ada juga yang berkata ia melihat segala benda termasuk pohon-pohon kayu rebah sujud.
- Ada pula yang berkata doa permohonannya makbul.

Imam Tabari r.h. memilih kaul yang menegaskan bahawa semuanya itu tidak lazim dan tidak semestinya ia dapat melihatnya kerana tidak disyaratkan melihat sesuatu atau mendengarnya untuk menemui malam Lailatulqadar. (copy dari SINI )

p/s: Sebagai hambaNYA yang sering saja melakukan kesilapan, marilah kita sama2 lebih menghayati 10 malam terakhir di bulan ramadhan ini dan melakukan amal ibdt sebanyak mungkin kerana peluang ini tidak dapat dtg selalu dlm hdup kita..siapa tahu mungkin ini akan menjadi ramadhan terkahir buat kita..semoga amal ibadt kita sepanjang bulan ini diberkati dan diterima oleh Allah S.W.T....amin..

Sekian, Wassalam...=)

Wednesday, 17 August 2011

WW-BLUE DAY 2#

Assalammualaikum w.b.t

(tangan gemuk..hoho)
^,^


WW-BLUE DAY 1#

WW-BLUE DAY 1#

Assalammualaikum w.b.t

Destinasi 1:
Lokasi: KAMDAR ^o^


Destinasi 2:
Lokasi: CARREFOUR

Destinasi 3:
Lokasi: JJ Bukit Raja - full park(ats ni paling blakng..huhu)

Still got the Bluess...^o^
Sekian, Wassalam =)

Monday, 15 August 2011

HARI PERTAMA...

Assalammualaikum w.b.t

Yup! Hari ni hari pertama Yaya kerja..huuuu..baru sekarng rase kerja secara serius..(-_-)...sebab selama ni prktikal main2 masa 1st prktikal, kerja pon xdelah main2 tapi kire boleh gelak2 smpi pech pwot dgn staff2 kt ctu sebab staff sume amat sporting + otak pon giler2 tapi now..berada di dlam dunia yang berlainan..smua staff yang keje kat ctu amat sirius! hehe..xdela serius sangat smapai Yaya takot nak ckp dengan dorang..xdela..ok je..smua boleh memaniskan muke xde yang bmasam muke lg wat masa ni..that's good sign..huhu yeke..yela kot..

Hari pertama ni xde terasa sangat masa berlalu dengan begitu dengan pantas kerana telah diisi dengan mempelajari sesuatu yang baru yang xpernah dibuat/dipraktik sebelum ni..jadi amat menumpukan perhatian....smpai nek konpius Yaya dibuatnyew..huuu

Apepon harap2 esok menjadi lebih baik daripada hari ni....dan harap xde big mistake yang dbuat..truk giler kot kalo kje mcm tu ada big mistake..bleh kne buang Yaya..hahaha...xdela..;p erkkkk @,@

p/s: sume staff ramai chinese..india ade 2org jee...mlyu ade 3org-Pakcik...err..Yaya je sorng girl malay..urmm ok...hope it's all fine.

Sekian, Wassalam..=)


Sunday, 14 August 2011

WHUT'S WILL HAPPEN 2MORROW....errrr

Assalammualaikum w.b.t

Hai kawan2... =)..pe akn jadi esok ye...-itu tajuk entri Yaya malam ni..huuu..korunk xtaw apa kan...actually, sok Yaya da start keje kt 1 company ni....area uma Yaya je..xjauh mana pon..Alhamdulillah lah jugak kan..walaupon pada mulanya bertekad untuk xnk keje dlm bulan pose ni..hehe..tapi da rezki datang dalam bulan yang mulia ni..xkan nak tolak pulak...xpela..

Tapi yang xbeshnyer rase neves la plak ni...dup dap2 je jantung ni..padahal bukan wat salah pon..huuu urmm >,< takot Yaya xbleh wat keje kot..dan lagi 1 tringt yang madam cine yang interview Yaya tu kate, dia ingtkan,kalo ada ape2 yang ta phm tnye skali je masa tu..jgn tnye smpi 2kali...sbb org akn rase mra..huuuu..time Yaya dengar tu yang xbest tu..dahla Yaya ni lembab sikit..tnye tu msti lebih sekali..heeetu lah..mkn semut bnyk..huhu  huu pe la nsib sok..cmnela 1st time kje ni ea..slaloo kje prktikal main2..ni lah dier...da tkot nk g kje sok huu..pdm muke ko.. >,<

Apepon hari ni sempat g shopping sikit dengan mak g jaln2 bli baju..(sikit je ok..xsmpi pon rm20..haha) cuci mate..orang ramai btol..walaupon puase..shopping sakan..hurm....xtawla nk kate pe..elok ke x suasana tu..apepon yang penting jlnkan ibdh puasa dgn baik..okeyh!

Amik ko..cerah btol muke pdhl gelp gulite..huuhu ;p ni bru nak g jalan..

Ni plak da blik dri shoping g isi mnyk moto jap..tp kne naek tngga..sbb lmpu dlm lif rosak..msuk dlm je gelapppp..tk0t makk nakk..huhu >,< pent ;p

p/s: doakan Yaya luck untk 1st day kje sok ok..aminn =)

Sekian, Wassalam.. =)

Saturday, 13 August 2011

YA ALLAH...BENARKAH RANCANGAN MU INI...??

Assalammualaikum w.b.t

YA Allah..Lindungilah hamba Mu yang Kerdil ini..
Peringatan untuk semua umat Islam..!!



Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012... 1 Ramadhan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai iaitu hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan juga pada hari Jumaat. Sama dengan satu hadis Nabi SAW tentang huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan Ramadhan iaitu hari Jumaat 15 Ramadhan di bumi ini. Huru hara yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur... Satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dari langit, bukan kiamat tetapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3, yang tinggal hanya 1/3 shj. ( Menurut kajian NASA, pada 21-12-2012 satu planet yg yang dikenali planet X akan melintasi bumi ) Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 itu? Adakah peristiwa itu akn berlaku pada 2012?? Hanya ALLAH yang Maha Mengetahui..

Yang penting kita perbanyakkan ibadat dan berdoa agar kita termasuk dlm golongan yg dilindungi Allah, jika mati biarlah kita mati dlm Islam dan beriman.. Apa pun, peristiwa itu pasti akan berlaku mengikut hadis Nabi SAW di bawah..

Dari Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahawa Rasulullah SAW bersabda:

Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan itul...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah? " Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jumaat, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jumaat di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan solat Subuh pada hari Jumaat, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: " Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus ", kerana barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa". (Al Hadis)-copy by Kasman Azizul Othman..

Ya Allah,Engkau lindungilah hambamu ini yang sungguh kerdil,yang sungguh hina ini,Kau ampunilah segala dosa hambamu ini Ya Allah,sesungguhnya Engkau Maha Pengampun dan Penyayang,sesungguhnya hambamu ini berasa sungguh kerdil,lindungila kami sekeluarga..aammmiinn ya Rabbal Alamiiiiiiiiinnnnn.....

p/s: maklumat ini Yaya copy-paste dari sorang kenalan dari FB yang telah d-share. Pemiliknya adalah Cik Apple Snow same2lah kita renungkan...

Sekian, Wassalam..

Wednesday, 10 August 2011

BLUE DAYS-WORDLESS WEDNESDAY

Assalammualaikum w.b.t

Destinasi 1: Shah Alam

Jom ke tingkat paling atas..haha =D

Agak2 taw kat mne?^o^

Cmei cute tapi kecik tangat..xsesuai nk taruk kt ruang tamu shaye..shaye nk besa ckit..heeee ^,^

Lain yang dtengok lain yang dbeli..huu ^o^

Destinasi 2: Klang
Hehe..tempat pling dekat ngn uma.. ;p window shopping je.. ^o^

Selesai...why I said it's Blue Days??bcoz.....
:
:
:
:
:
:
:
I'm wearing BLUE shawl..hahaha ;p (anyway in magazine have write, Wednesday is suitable with blue color or blue color is suitble with Wednesday..hihi)

Sekian, Wassalm..=)

Tuesday, 9 August 2011

FADHILAT DAN KELEBIHAN SOLAT TARAWIH

Assalamualaikum w.b.t.

Malam ni Yaya nak kupas pulak tentang kelebihan solat terawih..Sama2 la kita beramal melakukannya sempena di bulan yang penuh keberkatan ni..^,^

Mari bsolat berjema'ah..=)

Sayidina Ali Abi Talib ra. meriwayatkan sebuah Hadis (yang panjang) daripada Raulullah s.a.w, iaitu jawapan baginda ketika ditanya oleh para sahabat mengenai fadhilat dan kelebihan solat Tarawih pada setiap malam di bulan Ramadhan. 
Malam ke 1
Diampuni dosa-dosa orang yang beriman sebagaimana keadaannya baru dilahirkan. 
Malam ke 2
Diampunkan dosa orang-orang yang beriman yang mengerjakan solat Tarawih, serta dosa- dosa kedua ibu bapanya.

Malam ke 3
Para malaikat di bawah 'Arasy menyeru kepada manusia yang mengerjakan solat Tarawih itu agar meneruskan solatnya pada malarnmalam yang lain, semoga Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka.

Malam ke 4
Orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih akan memperolehi pahala sebagaimana pahala yang diperolehi oleh orang-orang yang membaca kitab-kitab Taurat, Zabur, Injil dan AlQuran.
Malam ke 5 
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala seumpama pahala orangorang yang mengerjakan sembahyang di Masjidil Haram, Masjid Madinah dan Masjidil Aqsa. 

Malam ke 6 
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seumpama pahala malaikat-malaikat yang bertawaf di Baitul Makmur serta setiap batu dan tanah berdoa untuk keampunan orang-orang yang mengerjakan tarawih malam itu. 

Malam ke 7 
Seoalah-olah ia dapat bertemu dengan Nabi Musa a.s serta menolong Nabi itu menentang musuhnya Fir'aun dan Hamman. 

Malam ke 8 
Allah S.W.T mengurniakan pahala orang yang bersolat tarawih sebagaimana pahala yang dikurniakan kepada Nabi Ibrahim a.s. 

Malam ke 9 
Allah S.W.T akan mengumiakan pahala dan dinaikkan mutu ibadat hamba-Nya seperti Nabi Muhammad s.a.w. 

Malam ke 10 
Allah SWT mengurniakan kepada kebaikan dunia dan akhirat. 

Malam ke 11 
la meninggal dunia didalam keadaan bersih dari dosa seperti baru dilahirkan. 

Malam ke 12 
la akan dibangkitkan pada hari kiamat dengan muka yang bercahaya-cahaya. 

Malam ke 13 
la akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman sentosa dari sebarang kejahatan dan keburukan. 

Malam ke 14 
Malaikat-malaikat akan datang menyaksikan mereka bersolat Tarawih serta Allah S.W.T. tidak akan menyesatkan mereka.

Malam ke 15
Semua malaikat yang memikul Arasy dan Kursi akan berselawat dan mendoakannya supaya Allah mengampunkannya.

Malam ke 16 
Allah S.W.T. menuliskan baginya dari kalangan mereka yang terlepas dari api neraka dan dimasukkan ke dalam syurga.

Malam ke 17
Allah S.W.T menuliskan baginya pahala pada malam ini sebanyak pahala Nabi-Nabi.

Malam ke 18
Malaikat akan menyeru: Wahai hamba Allah sesungguhnya Allah telah redha denganmu dan dengan kedua ibu bapamu (yang masih hidup atau yang sudah mati).

Malam ke 19 
Allah S.W.T akan meninggikan darjatnya di dalam syurga firdaus. 

Malam ke 20 
Allah S.W.T mengurniakan kepadanya pahala sekelian orang yang mati syahid dan orang-orang soleh. 

Malam ke 21 
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah mahligai di dalam syurga yang diperbuat dari cahaya. 

Malam ke 22 
la akan datang pada hari kiamat di dalam keadaan aman dari sebarang huru-hara pada hari tersebut. 

Malam ke 23 
Allah S.W.T akan membina untuknya sebuah bandar di dalam syurga daripada cahaya. 

Malam ke 24 
Allah S.W.T akan membuka peluang untuk dua puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat 
Tarawih pada malam tersebut. 

Malam ke 25 
Allah S.W.T akan mengangkat seksa kubur darinya. 

Malam ke 26 
Allah S.W.T akan mengurniakan pahala empat puluh tahun ibadat bagi orang-orang yang mengerjakan solat Tarawih pada malam tersebut. 

Malam ke 27 
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya kemudahan untuk melintasi titian sirat sepantas kilat. 

Malam ke 28 
Allah S.W.T akan menaikkan kedudukannya seribu darjat di akhirat. 

Malam ke 29 
Allah S.W.T akan mengurniakan kepadanya pahala seribu haji yang mabrur. 

Malam ke 30 
Allah S.W.T akan memberi penghormatan kepada orang yang bertarawih pada malam terakhir dengan firman-Nya (yang bermaksud): Wahai hambaku!, makanlah segala jenis buah-buahan yang Engkau ingini untuk dimakan di dalam syurga dan mandilah kamu di dalam sungai yang bernama salsabil serta minumiah air dari telaga yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad s.a.w. yang bernama Al-Kautsar.

Selain daripada fadhilat-fadllat yang tersebut di atas, terdapat banyak dan berbagai lagi fadhilat dan keutamaan solat Tarawih atai Qiam. Ramadhan ini bagaimana yang disebutkan dalam hadis-hadis Rasullualh s.a.w.


p/s: isi2 entri ini saya copy paste from here ok! Jadi kalau ada tersalah dan tersilap tu harap maafla..bcoz im copying n paste it. ^o^ Harap maklum. Kenapa Yaya ckp mcm ni? sebab ini --> KLIK


Sekian, Wassalam..

SELAMAT BERPUASA DAN BERTARAWIH =)

Monday, 8 August 2011

SETUJU ATAU TIDAK LAGU RAYA DI KE UDARA AWAL RAMADHAN?

Assalammualaikum w.b.t

Ha..korunk tengok n baca x tajuk entri kat atas..juz nak taw pendapat u ollss je..walaupon Yaya taw mungkin kebanyakan orang rakyat Malaysia ni memang suka dengar lagu raya time bulan pose ni..tapi..best ke lagu2 raya ni dengar time2 awal ramadhan macam ni...??Opss..kejap..ni bukan soal elok atau tidak tahu!!Haa..nanti ada yang salah paham pulak ingat Yaya kate xelok dengar lagu raya time awal ramadhan ni..huhu ;p xlah..boleh je..cume bagi Yaya la kan...lagu2 raya ni elok diperdengarkan time seminggu sebelum raya laa...baru kemeriahan hari raya tu terasa...ni x..buka radio je da dengar lagu raya..agak2 la kot..baru beberapa hari puasa then nak dengar lagu raya plak..adess..mana pergi semangat berpuasa umat Islam ni..raya tu kan disambut sempena kejayaan umat Islam selepas berjaya menahan nafsu dan dahaga setelah sebulan berpuasa..tapi bile blum cukup seminggu puasa lagu raya da dengar..da dihebahkan...pe kenikmatan yang tinggal bile saat hari raya nanti...??chewahhh...hihi pandai cakap je Yaya ni..huuu ^o^

Yaya bukan nak bsyarah ok..haha..juz nak kongsi pendapat je..Yaya rasa lagu2 raya ni lagi elok n beshh di perdengarkan time seminggu sebelum raya..baru semangat sikit time pose..ni x..baru beberapa hari pose da dengar lagu raya, ntahla..Yaya xtaw nak pikir pe..taw..korunk pikir, pose bru sminggu then da dengar lagu raya..tapi raya lame lagi..urmmmm....whut u guys think huh??? -_-? Whatever pun yang korunk fikir Yaya tetap xsokong lagu raya dikeudara time2 mcm ni..bru pose berapa hari..xckup 10hari lagi pon..hm!
p/s: suke dengar lagu raya yang lama2..bile dengar..rase btol macam nak raya dah..hoho antara lagu fevret-Dendang Perantau....^_^ <3<3<3

Sekian, Wassalam..

Sunday, 7 August 2011

SAMPAIKANLAH PESANANKU WALAUPON SEPOTONG AYAT..

Assalammualaiku w.b.t.


Sempena bulan Ramadhan yang mulia lagi suci ni..apa kata kita imbas kembali pesanan-pesanan yang pernah disampaikan oleh Nabi Muhammad S.A.W seperti yang tercatat didalam Al-Quran...tentang RUPA HARI KIAMAT...BACA DAN RENUNGKAN...


*Pesanan : Belajarlah menghabiskan pembacaan sehingga titik akhir. Itu ciri manusia berguna.

Gambaran Hari Kiamat
......
✐ Selepas Malaikat Israfil meniup sangkakala (bentuknya seperti tanduk besar) yang memekakkan telinga, seluruh makhluk mati kecuali Izrail & beberapa malaikat yang lain. Selepas itu, Izrail pun mencabut nyawa malaikat yang tinggal dan akhirnya nyawanya sendiri.

✐ Selepas semua makhluk mati, Tuhan pun berfirman mafhumnya “Kepunyaan siapakah kerajaan hari ini?” Tiada siapa yang menjawab. Lalu Dia sendiri menjawab dengan keagunganNya “Kepunyaan Allah Yang Maha Esa lagi Maha Perkasa.” Ini menunjukkan kebesaran & keagunganNya sebagai Tuhan yg Maha Kuasa lagi Maha Kekal Hidup, tidak mati.

✐ Selepas 40 tahun, Malaikat Israfil a.s. dihidupkan, seterusnya meniup sangkakala untuk kali ke-2, lantas seluruh makhluk hidup semula di atas bumi putih, berupa padang Mahsyar (umpama padang Arafah) yang rata tidak berbukit atau bulat seperti bumi.

✐ Sekelian manusia hidup melalui benih anak Adam yg disebut “Ajbuz Zanbi” yang berada di hujung tulang belakang mereka. Hiduplah manusia umpama anak pokok yang kembang membesar dari biji benih.

✐ Semua manusia dan jin dibangkitkan dalam keadaan telanjang dan hina. Mereka tidak rasa malu kerana pada ketika itu hati mereka sangat takut dan bimbang tentang nasib & masa depan yang akan mereka hadapi kelak.

✐ Lalu datanglah api yang berterbangan dengan bunyi seperti guruh yang menghalau manusia, jin dan binatang ke tempat perhimpunan besar. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) dan berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). Ketika itu, ibu akan lupakan anak, suami akan lupakan isteri, setiap manusia sibuk memikirkan nasib mereka.

✐ Setelah semua makhluk dikumpulkan, matahari dan bulan dihapuskan cahayanya, lalu mereka tinggal dalam kegelapan tanpa cahaya. Berlakulah huru-hara yang amat dahsyat.

✐ Tiba-tiba langit yang tebal pecah dengan bunyi yang dahsyat, lalu turunlah malaikat sambil bertasbih kepada Allah SWT. Seluruh makhluk terkejut melihat saiz malaikat yang besar dan suaranya yang menakutkan.

✐ Kemudian matahari muncul semula dengan kepanasan yang berganda. Hingga dirasakan seakan-akan matahari berada sejengkal dari atas kepala mereka. Ulama berkata jika matahari naik di bumi seperti keadaannya naik dihari Kiamat nescaya seluruh bumi terbakar, bukit-bukau hancur dan sungai menjadi kering. Lalu mereka rasai kepanasan dan bermandikan peluh sehingga peluh mereka menjadi lautan. Timbul atau tenggelam mereka bergantung pada amalan masing-masing. Keadaan mereka berlanjutan sehingga 1000 tahun.

✐ Terdapat satu telaga kepunyaan Nabi Muhammad SAW bernama Al-Kausar yang mengandungi air yang hanya dapat diminum oleh orang mukmin sahaja. Orang bukan mukmin akan dihalau oleh malaikat yang menjaganya. Jika diminum airnya tidak akan haus selama-lamanya. Kolam ini berbentuk segi empat tepat sebesar satu bulan perjalanan. Bau air kolam ini lebih harum dari kasturi, warnanya lebih putih dari susu dan rasanya lebih sejuk dari embun. Ia mempunyai saluran yang mengalir dari syurga.

✐ Semua makhluk berada bawah cahaya matahari yang terik kecuali 7 golongan yang mendapat teduhan dari Arasy. Mereka ialah:
ⅰ- Pemimpin yang adil.
ⅱ- Orang muda yang taat kepada perintah Allah.
ⅲ- Lelaki yang terikat hatinya dengan masjid.
ⅳ- Dua orang yang bertemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah.
ⅴ- Lelaki yang diajak oleh wanita berzina, tetapi dia menolak dengan berkata “Aku takut pada Allah”.
ⅵ- Lelaki yg bersedekah dengan bersembunyi (tidak diketahui orang ramai).
ⅶ- Lelaki yang suka bersendirian mengingati Allah lalu mengalir air matanya kerana takutkan Allah.

✐ Oleh kerana tersangat lama menunggu di padang mahsyar, semua manusia tidak tahu berbuat apa melainkan mereka yang beriman, kemudian mereka terdengar suara “pergilah berjumpa dengan para Nabi”. Maka mereka pun pergi mencari para Nabi. Pertama sekali kumpulan manusia ini berjumpa dengan Nabi Adam tetapi usaha mereka gagal kerana Nabi Adam a.s menyatakan beliau juga ada melakukan kesalahan dengan Allah SWT. Maka kumpulan besar itu kemudiannya berjumpa Nabi Nuh a.s., Nabi Ibrahim a.s., Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. (semuanya memberikan sebab seperti Nabi Adam a.s.) dan akhirnya mereka berjumpa Rasullullah SAW. Jarak masa antara satu nabi dengan yang lain adalah 1000 tahun perjalanan.

✐ Lalu berdoalah baginda Nabi Muhammad SAW ke hadrat Allah SWT. Lalu diperkenankan doa baginda.

✐ Selepas itu, terdengar bunyi pukulan gendang yang kuat hingga menakutkan hati semua makhluk kerana mereka sangka azab akan turun. Lalu terbelah langit, turunlah arasy Tuhan yang dipikul oleh 8 orang malaikat yang sangat besar (besarnya sejarak perjalanan 20 ribu tahun) sambil bertasbih dengan suara yang amat kuat sehingga ‘Arasy itu tiba dibumi.

✐ ‘Arasy ialah jisim nurani yang amat besar berbentuk kubah (bumbung bulat) yang mempunyai 4 batang tiang yang sentiasa dipikul oleh 4 orang malaikat yang besar dan gagah. Dalam bahasa mudah ia seumpama istana yang mempunyai seribu bilik yang menempatkan jutaan malaikat di dalamnya. Ia dilingkungi embun yang menghijab cahayanya yang sangat kuat.

✐ Kursi iaitu jisim nurani yang terletak di hadapan Arasy yang dipikul oleh 4 orang malaikat yang sangat besar. Saiz kursi lebih kecil dari ‘Arasy umpama cincin ditengah padang . Dalam bahasa mudah ia umpama singgahsana yang terletak dihadapan istana.

✐ Seluruh makhluk pun menundukkan kepala kerana takut. Lalu dimulakan timbangan amal. Ketika itu berterbanganlah kitab amalan masing-masing turun dari bawah Arasy menuju ke leher pemiliknya tanpa silap dan tergantunglah ia sehingga mereka dipanggil untuk dihisab. Kitab amalan ini telah ditulis oleh malaikat Hafazhah / Raqib & ‘Atid / Kiraman Katibin.

✐ Manusia beratur dalam saf mengikut Nabi dan pemimpin masing- masing. Orang kafir & munafik beratur bersama pemimpin mereka yang zalim. Setiap pengikut ada tanda mereka tersendiri untuk dibezakan.

✐ Umat yang pertama kali dihisab adalah umat Nabi Muhammad SAW, dan amalan yang pertama kali 
dihisab adalah solat. Sedangkan hukum yang pertama kali diputuskan adalah perkara pertumpahan darah.

✐ Apabila tiba giliran seseorang hendak dihisab amalannya, malaikat akan mencabut kitab mereka lalu diserahkan, lalu pemiliknya mengambil dengan tangan kanan bagi orang mukmin dan dengan tangan kiri jika orang bukan mukmin.

✐ Semua makhluk akan dihisab amalan mereka menggunakan satu Neraca Timbangan. Saiznya amat besar, mempunyai satu tiang yang mempunyai lidah dan 2 daun. Daun yang bercahaya untuk menimbang pahala dan yang gelap untuk menimbang dosa.

✐ Acara ini disaksikan oleh Nabi Muhammad SAW dan para imam 4 mazhab untuk menyaksikan pengikut masing-masing dihisab.

✐ Perkara pertama yang diminta ialah Islam. Jika dia bukan Islam, maka seluruh amalan baiknya tidak ditimbang bahkan amalan buruk tetap akan ditimbang.

✐ Ketika dihisab, mulut manusia akan dipateri, tangan akan berkata- kata, kaki akan menjadi saksi. Tiada dolak-dalih dan hujah tipuan. Semua akan di adili oleh Allah Ta’ala dengan Maha Bijaksana.

✐ Setelah amalan ditimbang, mahkamah Mahsyar dibuka kepada orang ramai untuk menuntut hak masing-masing dari makhluk yang sedang dibicara sehinggalah seluruh makhluk berpuas hati dan dibenarkannya menyeberangi titian sirat.

✐ Syafaat Nabi Muhammad SAW di akhirat :
ⅰ- Meringankan penderitaan makhluk di Padang Mahsyar dengan mempercepatkan hisab.
ⅱ- Memasukkan manusia ke dalam syurga tanpa hisab.
ⅲ- Mengeluarkan manusia yang mempunyai iman sebesar zarah dari neraka.
(Semua syafaat ini tertakluk kepada keizinan Allah SWT.)

✐ Para nabi dan rasul serta golongan khawas juga diberikan izin oleh Tuhan untuk memberi syafaat kepada para pengikut mereka. Mereka ini berjumlah 70 000. Setiap seorang dari mereka akan mensyafaatkan 70 000 orang yang lain.

✐ Setelah berjaya dihisab, manusia akan mula berjalan menuju syurga melintasi jambatan sirat. Siratul Mustaqim ialah jambatan (titian) yang terbentang dibawahnya neraka. Lebar jambatan ini adalah seperti sehelai rambut yang dibelah tujuh dan ia lebih tajam dari mata pedang. Bagi orang mukmin ia akan dilebarkan dan dimudahkan menyeberanginya.

✐ Fudhail bin Iyadh berkata perjalanan di Sirat memakan masa 15000 tahun. 5000 tahun menaik, 5000 tahun mendatar dan 5000 tahun menurun. Ada makhluk yang melintasinya seperti kilat, seperti angin, menunggang binatang korban dan berjalan kaki. Ada yang tidak dapat melepasinya disebabkan api neraka sentiasa menarik kaki mereka, lalu mereka jatuh ke dalamnya.

✐ Para malaikat berdiri di kanan dan kiri sirat mengawasi setiap makhluk yang lalu. Setiap 1000 orang yang meniti sirat, hanya seorang sahaja yang Berjaya melepasinya. 999 orang akan terjatuh ke dalam neraka.
Rujukan: Kitab Aqidatun Najin karangan Syeikh Zainal Abidin Muhammad Al- Fathani. Pustaka Nasional Singapura 2004.

☞ Jika sekiranya kalian ingin mengumpul saham akhirat, sampaikanlah ilmu ini kepada sahabat² yang lain. Sepertimana sabda Rasulullah SAW: ❝ Sampaikanlah pesananku walaupun satu ayat. ❞ Sesungguhnya apabila matinya seseorang anak Adam itu, hanya 3 perkara yang akan dibawanya bersama :
① Sedekah/amal jariahnya.
② Doa anak²nya yang soleh.
③ Ilmu yang bermanfaat yang disampaikannya kepada orang lain.
sumber: Amar Sufi Mazlan

Memang kita telah acap kali membaca dan tahu tentang perkara ini..tapi..adakah ianya mendatangkan kesan pada diri kita sendiri? Adakah anda semua mengambil ikhtibar tentang perkara2 diatas..? Bagi Yaya, tiap kali baca perkara2 mcm ni, rasa sangat sedih..sebab tahu diri ni bnyk dosa yang dah dilakukan..xterbyg dek akal fikiran bgaimana rupa kiamat tu..dan apa yang Yaya cuba lakukan adalah perbetulkan dan menebus segala kesilapan dan dosa yang telah dilakukan..hari kiamat pasti akan tiba..jika hendak diri sentiasa merasa insaf diatas segala kesalahan diri, rajin2 la membaca pesanan2 Rasullullah S.A.W yang pastinya membawa seribu kali keinsafan dalam diri kita..dan secara xlangsung kita akan lebih mendekatkan diri kita dengan Allah S.W.T..juga kepada kekasihNYA...Nabi Muhammad S.A.W..


Saudara2ku sekalian, dunia ni sudah akhir zaman, jangan percaya bahawa kiamat akan berlaku seperti filem '2012', yang dalam filem itu..masih ada manusia lagi yang terselamat, tapi ingatlah, pada hari kiamat itu, tidak akan ada seorang pon yang terselamat dari malapetaka tersebut, tidak kira dimana kamu melarikan diri di luar Planet Bumi sekalipun, dan jika Allah sudah berkata 'kun faya kun!' maka terjadilah ia..sesungguhnya hanya Allah yang tahu bila kiamat akan berlaku..mungkin tahun depan, mungkin 2tahun lagi tidak ada sesiapa pun yang tahu, yang boleh meramal tentang hari kehancuran dunia..tapi kita boleh mengetahuinya bila tanda2 akhir kiamat menjelma..kerana tanda2 awalnya telah dapat kita lihat pada manusia2 akhr zaman ini..jadi, sama2  la kita renungkan, menginsafi diri dan menebus segala kesalahan sebelum terlambat..


p/s: ini adalah peringatan buat diri Yaya juga pada saudara2 seagama diluar sana..same2 la kita mohon supaya dilindungi pada hari kehancuran tersebut dan diselamatkan dari fitnah Dajjal dan mengelak/ dijauhkan daripada menjadi makanan api neraka (nauzubillah...) kelak..ameen....


Wassalam...=)

DAH SHOPPING RAYA DAH SHAYER NI..HAHA

Assalammualaikum w.b.t

Haha..xdela shopping raya sangat sebab beli brg bnyk yang untuk memang brg utk dapur..bli utk raya pon cume air botl bikarbont je..huhu skema la plak..-bikarbonat! ^o^ ..bukan pe, hari ni, pagi tadi p kua shopping brang dapur dengan mak Yaya..hihi..banyak beno diborongnnyer..sampai xckup tangan..yela..2kali naik turun umah angkat barang sebab banyk sangat..huhu..;p

Yaya xsempat nak snap pic bagi korunk tgok btapa bnyk nye mak Yaya shopping..bukn Yaya ok..geram pon ade..huhu yela..kalo ikot Yaya benda yang xpyh beli dulu pon xpe..tapi mayb mak Yaya fikirkan masa depan..huhu..dan jimat..sebab bnyk barang harga murah..yela..ikotkan je mak Yaya tu..^o^ balik rumah pening pale uet da hbis bnyk..hehe..adoi..emakku ni.. ^o^ xpe..sbuln skali je kan...errr...ye ke..?? ;p hoho


p/s: Terbntut Yaya nak beli brg yang Yaya nak sbb tgok mak da borng bnyk..nti xterlarat nak mengangkat..huuuu >,<

Ok..itu saje..sekian, Wassalam...=)

Thursday, 4 August 2011

SANGAT SENANG HARI NI...HEHE

Assalammualaikum w.b.t

Yeee..memang hari ni saya sangat brsenang lenang..ini kerana tiada kerja yang saya buat. Jika ada pon saya telah menyiapkannya sehingga tiada kerja lagi yang dapat dibuat..ada kerja sebenarnya, macam kemas rumah, vacum sume lantai dan mop..tapi perkara itu tidak saya lakukan kerana hendak menunggu waktu sebelum raya..ini juga adalah kerana jika saya mengemas awal2, sewaktu tiba hari raya nanti lantai rumah akan kembali berhabuk dan saya tidak suka melakukan kerja itu berulang2 kali kerana ia sangat memenatkan..hahahaha apehal plak Yaya cakap dengan nada yang macam tu..skema tol..huuuu ^o^ memang ye pon la..tapi xbermakna xkemas rumah tu Yaya jarang wat...ish..pe Yaya cakap ni..alaa..da merepek da sampai xtaw diri sendiri cakap apa..haihh...ahh lupakan..huuu

Hari ni sangat senang sampai Yaya bnyak meng-edit pic2 Yaya untuk dibuat banner seperti diatas..huuu..walaupon xse-kreatif blog2 orang lain, dan agak 'cikai' jugak yang saya buat ni tapi xpela..blaja perlahan2..huu...kat bawah ni antara banner2 cikai yang Yaya berjaya hasilkan..haha

Hehe...gedik betol banner ni..ade syg sy plak tu..ceh..hihi..;p

Hehe yang ni sume pic Yaya..simple je..=D

Haha..kan..cikai punye banner..xkreatif langsung..wat dua je..ingatkan banyak sangat la tadi Yaya buat..kan??hehe ;p kate bersenang-lenang..
Korunk2..yang teror2 wat banner gerak2 tu..cmne nk wat ea..ajarla Yaya..xreti sangat lorr...umm -_-..

Sambil wat entri ni dengar berita, banyak kes kemalangan samada di jalan raya , ragut mahupon kes personal-means, ada yang kene mercun smpi ptus jari, cedera tubh badan segala..haiihh..helo..u olllss..tolong la hati2 dijalan raya ok..jaga beg tangan bg yang gurls, jgn jln sorang2 kalo diri tu xde seni mempertahankan diri (yela, kalo ade kan senang..ade orng nk rgut,pthkan je tgnnyer tu, then kasi 'kick' dorang nye motor bia smpi jatuh terseret..ceh! useless people btol org yang meragut ni!) dan lagi 1, tolng nasihat adik2, abg2, ank2, jgn main mercun..walaupon mercun tu jenis xmerbhaya..sesunggunhnya malang itu tidak berbau...

Ok la..itu je Yaya nye entri..sebab memang tu je la yang Yaya wat sementara lum keje..sampai mak ajak g bazaar ptg tadi pon xnk ikot sebab sibuk godek2 wat mende ni ahakz! ;p da keje t xde mase da nak wat mende2 mcm ni..huhu..

p/s: banner tu untuk simpanan je dulu..agak2 da borink dengan banner kat atas ni nanti baru tuka..haha =D


Sekian, Wassalam...


Monday, 1 August 2011

MACAMANA 1ST DAY POSE..??

Assalammualaikum w.b.t

Hai kawan2 sekalian, pe khabar malam ini? Adakah anda baik2 sahaje?hihi..macammana 1st day pose hari ni?ok x??haaaaa.....msti masa berbuke tadi korunk terus terkam air@makanan kat atas meja tu kan..hahahah then, Yaya pulak..hari ni disebabkan xde buat apa2..dok uma je..pagi2 ngadap laptop..men game, online, upload video2 photoshop, then nak tengahari bleh plak sakit pale, pening bagai la..terus tertido..tu lahh..ngadap laptop lelama lg..cehh bangun je tido trus solt zohr then men lptop jap tgu asar then pegi bzar beli makan..huhu..jalan sesak plak tu..sbb pgi bzar kat s.alam..ddk kt klang..mcmla xde bzr kt klang tu..huhu ;p

Apapun..untuk bulan pose ni memang Yaya da bertekad (chewahh..) xkan makan bnyk..xkire la sahur ataupon berbuka..semua nya mesti dlm kuantiti yang kcil@sdikit..hihi..mcm sahur pagi tadi..Yaya cume minum milo dengan bskut n roti then berbuke tadi pon Yaya makan murtbk aym ( tu pon separuh je)dengan 2ktul karipap..hihi..cdap..knyg jek.. ^o^ agak2 terlebih x tu?  errr....... -,-

p/s: hepi bufday to myself..!! sweet 22..!! ^o^

Sekian saja untuk hari ni..malam ni..
Wassalam.. =D

Popular Posts