Tuesday, 11 March 2014

RESEPI : AGAR-AGAR ROTI MILO (TANPA TELUR)

Assalammualaikum w.b.t.

Dari hari Sabtu mencari resepi yang guna bahan utamanya ROTI. Sebab apa tau, roti kat umah dah expired tapi lum 'basi' lagi..haha tolong jangan ikut macam Yaya ye..erk  daripada terbuang camtu je baik lah dibuat masak apa yang patut. Yang boleh dimakan. ^o^ Resepi puding or agar-agar la kan. Lama cari tapi xda. Banyak sebenarnya tapi xda yang Yaya nak. Yaya nak resepi yang senang, xda guna telur. Sudahnya Yaya re-create sendiri resepi yang sedia ada. Diolah dari resepi yang INI. hehe.Alhamdulillah walaupun baru 1st time cuba sedap jek. ^,^ Mak Yaya pon kata sedap. Rasa roti!


Bahan-bahan:
Roti - 8-10 keping (agak-agak je la 1 buku tu pun boleh ^o^)
20g-25g agar-agar stripe
3 cawan air
1 tin susu cair
8 sudu besar gula @ secukup rase
2 sudu besar horlick (Yaya guna 1 paket horlick 3 in 1 je..=D)
1 sudu makan butter
1 sudu kecil esen vanilla

Tambahan:
*Coklat masakan @ apa2 coklat yang korang suka..nak masuk coklat Cadbury@kit kat ke dan sewaktu dengannya pun boleh..lagi sedap+menarik+tertarik rasa..hehe (optional je)
*Coklat kit kat - 2 keping: dipotong kecil2. 
(lebih pun boleh. setakat nak buat tabur atas agar2 tu je..^,^)

Cara-cara:
- Ambil roti yang 8-10 keping@1buku tu, masuk dalam blender, campur 1 tin susu cair, horlicks dan blend sampai semua lunyai sebati..
- Gunting agar-agar kecil-kecil kemudian rendam sekejap. Toskan airnya lalu masak dengan 3 cawan air sampai agar-agar larut.
- Tambahkan gula, kacau lagi.
- Masukkan bahan-bahan yang dah diblend, esen vanilla dan gula. Kacau selalu dengan api sederhana sampai mendidih. Rasa sikit untuk tau manis ke x. Ikut rasa korang nak manis ke x ye =)
- Masukkan agar-agar dalam loyang @ bekas, Biarkan seketika sebelum hiaskan dengan coklat yang dah dipotong kecik-kecik tu atas agar-agar. 

Note: Biar agar2 tu sejuk sikit baru tabur coklat kat atas. Kalau panas-panas tuang dalam bekas da tabur coklat memang terus tenggelam la coklat tu..huhu. ok! 

Selamat mencuba! ^o^ cube la sangaaaattt ;p
Sekian,Wassalam =)

26 comments:

  1. wah tanpa telur yer... nanti akak nak cuba juga lah...

    ReplyDelete
  2. dapppnyaaa... suka agar-2 /puding yg xda telur. kak yaya rajin masak sedap2 =)

    ReplyDelete
  3. kalau ada roti lebih nanti leh la cuba resipi yaya ni :)

    ReplyDelete
  4. Hahaha,masih ada beberapa resepi tengah beratur untuk In cuba. Hehe

    ReplyDelete
  5. Wah nampak macam best je yaya..boleh cuba ni...

    ReplyDelete
  6. amboi ! first time buat dah sedap...nak rasa sikit yaya...okey nanti azie nak try sebab tanpa telurkan...best nie

    ReplyDelete
  7. macam sedap.. dah lama x beli milo..

    ReplyDelete
  8. sedapnya yaya.. agar2 tu kena buat sendiri jugak ke? heheh..

    yaya, cikna tetiba rasa nak makan kek marble.. ada tak resepi kek marble yg tak masuk telur? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wahh dap jugak tu kan cik na....
      ok2..nti yaya cri n try wat dulu ye..hehe

      Delete
  9. Rajin cik yaya ni masak...nampak mabeles tu..kalau rajin boleh cuba ni.. :)

    ReplyDelete
  10. Eh asal macam telan air liur je nie?

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016