Thursday, 15 November 2012

KOKO TAKDE,MILO PUN JADI !

Assalammualaikum w.b.t.

Salam Maal Hijrah 1434m ye kengkawan sekalian..dah tentu tiap kali tahun pasti ucapan yang sama akan keluar..'Semoga ditahun baru ni,kita akan berhijrah untuk menjadi yang lebih baik...' tu je la ayat, hijrah nye dok jgk..ngee..jgn maro..sesetengah org je yang Yaya maksudkan..;p Macam Yaya,nak jadi lebih baik jgak..lebih baik apa? Lebih pandai memasak..hehe almaklumlah tahun lepas ade jugak memasak tapi kureng..so,tahun ni kene tingkatkan azam untuk perbaiki diri sendiri dan banyakkan 'latihan' memasak..antara rahsia untuk jadi istri yang solehah-pandai jaga perut suami..hehheh ^,^

Dan, hari ni, Yaya sangat rajin untuk 'main masak-masak' kat dapur tu...pepagi dah masakkan untuk ayah Yaya kacang panggang..
Nyummy..lau untuk breakfast memang sodap..makan ngn roti..weeee =D

Tu masakan paling senang ok! Ada sesapa yang cuma tau masak air, goreng telor dengan masak megi je x kat cni? hehe...boleh cube resepi ni pulak ok ^,^  >RESEPI: KACANG PANGGANG<

Petang plak rajin nak wat kek...kek apa? kek apa agak2 korang yang paling senang? Kek Coklat Kukus la! haha..senang kan..Yaya da banyak kali buat dah,memang tidak mengecawakan..sangat sedap! puji diri sendiri!;p 
*Fresh dari ladang ^o^* 

Proses mencuba cupcake...cuma amik sikit je coklat dari atas tu then masukkan dalam cup..beza yang ni dibakar dalam oven.. ^,^ silap banyak kat sini..tapi xpe disebabkan percubaan pertama..>,<

Atas ni plak kek Coklat yang sempat Yaya buat..SILA JANGAN GELAK dengan cara topping di ats nye tu ye..Yaya memang xpndai decorate..huuuuu >,< 

Yang buat sadisnye ialah supposed bahan yang diguna adalah serbuk coklat atau koko (Yaya biasa guna koko). tapi disebabkan koko kat rumah dah habis,yang ada koko krunch je dan disebabkan kedegilan ingin membuat jugak kek pada hari ini Yaya tukar daripada guna koko kepada MILO..heheheeheheh ;p

Sudahnya rasa macam kek gula hangus pun ada kalau xde topping cokelat atas tuh..^o^ Tapi tetap sedap! Yang jadi kurang sedap bila da masuk dalam peti ais,jadi keras sedikit,moral: jangan buh dalam peti ais, buh dalam peti besi ngeee habiskan je kek tu setelah ia siap masak..haha gemuk la korang! ^,^

Selamat Mencuba!
Sekian,Wassalam =)

84 comments:

  1. adehh..mcm sedap jek kek coklat tu..cer pos kat sini barang sekeping 2...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha sekeping ea..buleh je..tp xsmpi nti..
      posmen mkn dulu..haha

      Delete
  2. wahh nampak macam sedap. tapi dah tahu dah mesti sedap punya. heee :D

    ReplyDelete
  3. kesimpulannya ini kek milo kukus la eh..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe...yang wat ni kek milo kukus la cik puteri..
      smua sbb koko xde..jadi gune milo.. ^o^

      Delete
  4. wah. cam sedap je. nak2 kek coklat tu. hehe. salam maal hijrah

    ReplyDelete
    Replies
    1. mai la sni..hehe
      salam maal hjrah jgk ^_^

      Delete
  5. nyum3x...sedapnyer..terliur tgk esp kek tu..

    ReplyDelete
  6. YAYA!! Kenapakah!! Lapar saya memalam ni. Wah, ni ble mintak wife cedukm idea ni, kek coklat tuh kalo letak kiwi, strawberry, mesti sedap kan, sebab kat Cameron banyak org jual strawberry celup coklat, konsep sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap! tu la..kat uma xde strberi n buah2 yg lain..
      xdpt la buh..buh kiwi je..hehe

      Delete
  7. milo pun sedap kot. apesal rajin sgt ni? jeles cikna tau. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la namenye xde keje cik na...
      haha

      Delete
  8. sseriously tgok pada cake choc tu buat af telan air liur...ni yg rse nk buat cake choc esok ni..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat2..smua bhan pon senang je dapat kan..xsush pun ^_^

      Delete
  9. owh, klau lebih pandai masak nanti.. saham lebih tinggi.. lebih cepat bole kawen kn, hikk...

    ReplyDelete
  10. bagus2 kreatif!hehe
    pos kt didiey ckit

    ReplyDelete
    Replies
    1. xmaula pos ni..meh la dtg uma yaya..hehe

      Delete
  11. yaya~!! kek tu nampak sedap..wah, boleh cuba ni. hehehehe =) =)

    ReplyDelete
  12. err . terbeliak mata CP , err sebab , er ... sebab . haish . lapa betul memalam nih , CP tak pandai taw buat kek , selama nih CP cuma masak lauk pauk je , sob3 ~~

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe..yang penting msk lauk pauk..tu yg lg sihat..
      hehe..ni just sesaje je..lau rajin..paling senang taw..cubela nti ^_^

      Delete
  13. Oy... Sedap betol kak ros... Hhaa
    Salam kenal je ya ... Jungkir balik kesini .... Rips Way

    ReplyDelete
  14. toinnkk3. cik yaya yang cantik.. tolong pos laju ke sungai dua pulau pinang .

    kerjasama anda amat dihargai. kah kah kah

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha..memang xsmpai la..
      smpi pun tgok2 tgal kotak je..dlm kosong.posmen mkan dulu..wahahah ;p

      Delete
  15. amboi, pandainya yaya masak... nanti boleh ajarkan anna k.. hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala..kek ni paling senang je Anna..lau nk dbndingkan dgn Anna jao ketinggalan lgi..bnyk nk blaja ni..segan la nk aja org lg pndai msak nii..hehe

      Delete
  16. geleng kepala sebab taknak tergoda..
    haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha alaa..jgn gitu bahh..
      meh le tolong yaya hbiskan kek ni..hehe ;p

      Delete
  17. sedapnyerr kek coklat kukus tu.. kna try ni..
    time kasihh sbb share resepi.. ;)

    ReplyDelete
  18. firstime dgr kek nie.. N tgk kek nie... sedap x ?? nak sikit !

    ReplyDelete
    Replies
    1. guys memng akn jrng dengar nama2 makanan kan..hehe..sebb xbuat..
      sedap la..meh la cni..rase ^,^

      Delete
  19. Aiyoooook! Meleleh air liur ni, muehehe . Kek kukus yang paling wa suka, hehe

    ReplyDelete
  20. tuh la , CP nih suke makan je , masak tak suke , jeng3 , susah ke masak kek ek ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdela..senang je..yaya pon xpndai..sebab tu cri resepi kek yang paling senang..hehe

      Delete
  21. Replies
    1. lau tengah rajin memng cenggini..
      perkara mustahil buat jadi xmustahil utk wat..hehe ;p

      Delete
  22. Enak skli yah mkanan pd gambar 1 dan 2

    ReplyDelete
  23. adoi ! lapar la pulak tgk kek coklat tu . huu

    ReplyDelete
  24. kek coklat ! mcm best. nanti saya nak cuba lah :) sebelum ni dah pernah try buat. dan resepinya pun lebih kurang je. tapi kalini nak try resepi dari cik yaya pulak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha lau lain bole la try ,kalo sme xya..nti len plak jdinye..hehe ;p

      *lepas ni nak tmbh ingredient kat dlm kek tu....heeee*

      Delete
  25. Guna milo pun boleh ye.. Hehe.. Tapi nampak macam sedap jugakkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..tp sush nk gaul..haha..
      kene koko jgk yg sodap.. ;p

      Delete
  26. wau sedapnyer kek tu...lap air liur sat...haha
    boleh buat berniaga ni ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap! hehe
      siapa niage? cik naz nak niage ke?hehe

      Delete
  27. wahhh pandainyeee yaya wat keke... hik3.. wana??? huhuhu harammm xreti wat kek.. wlupu try byk kali.. ade jer xtol... ade je yg kurang... lagi pun fmly wana lbh kpd masakan lauk2 nie.. jd ke arah bakery.. mmg wana xreti.. my mom jer reti.. tp xmo ajar.. huk2.. sadihh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..xpe..yg penting lauk2 tu..
      baru kenyang n berkhasiat mkn kannn..untungla cik wana pndai msak..yaya ni on da way nk blaja..hehe ;p

      Delete
  28. wahhh nak terai ceklat kukuih tu hihi

    ReplyDelete
  29. tq mai singgah blog. hehejgn serik mai lagi. tgh tggu cik tuan blog tulis entri baru.

    ReplyDelete
  30. wah kek tu mengiurkan huhuhu sy print resepi nak try juga nanti :) btw salam perkenalan n done follow ur blog :P

    ReplyDelete
  31. lapar laa kak yaya oii. ahha, taknak bagi sikit :p

    ReplyDelete
  32. wah wah wah siap ade buah kiwi lg..hehe sedap!

    ReplyDelete
    Replies
    1. len kli nk buh bnyk buah bru btmbh sedap..hehe

      Delete
  33. sdap je mta memandang..blh bkak kdai bkery sndri dh ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish jao bebenor nk bukak nyer..buruk je kek tu..huhu
      xde org nk bli nti haha

      Delete
  34. Replies
    1. xmaula pos..meh tirah dtg cni..hehe

      Delete
  35. Ya Allah..sedap nya kek coklat ituuu..moist ! ^^ Suka sangat2..hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. buat kan utk ain, boley x..?? Muehehehe... =P

      Delete
    2. buleh saje..tp cume xtaw ain nk mkn ke x..hehe

      Delete
  36. haaa ! pos laa sini sikit. nak rse jugak ! hahhahaa !

    ReplyDelete
  37. sedapnyerr. :D yum yum <3 nak sikit!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amik je..xlarang pon..mmg untk tatapan..hehe ;p

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016