RESEPI : AGAR AGAR BANDUNG CINCAU

Assalammualaikum wbt

Dah duduk rumah ni sentiasa, bulan puasa pula kan, ramai la yang cari menu-menu untuk berbuka mahupun bersahur ,kan. Samala dengan Yaya pun. Tapi buat masa ni Yaya share je, buatnya emm tunggu masa yang sesuai. haha. Alasan!

Resepi kredit pada : buat orang lapo

Bahan-bahan agar-agar bandung cincau:
  • 1 Cawan Cincau (Sukat lepas dicincang)
  • 600ml Air
  • 1 Paket Serbuk Agar-Agar
  • 120 gram Gula
  • 400 ml Susu Cair
  • 2 Sudu Besar Tepung Jagung
  • 1 Sudu Besar Sirap

Cara-cara untuk membuat agar-agar bandung cincau:
-  Cincang halus cincau dan sukat 1 cawan. Ketepikan.
-  Masak serbuk agar-agar dengan air sehingga serbuk agar-agar hancur menggunakan api sederhana.
-  Masukkan gula kacau lagi sehingga gula hancur dan larut.
- Tambahkan pula susu cair dan masukkan tepung jagung yang telah dibancuh dengan sedikit air.
-  Kacau sehingga semuanya sebati dan adunan agar-agar menjadi sedikit pekat.
- Kemudian, asingkan adunan agar-agar lebih kurang 400ml ke dalam bekas lain dan masukkan cincau. Kacau rata.
-  Masukkan sirap ke dalam lebihan adunan agar-agar tadi dan kacau sebati sehingga jadi bandung.
-  Letakkan sedikit adunan bandung ke dalam acuan pilihan masing-masing dan sejukkan sebentar di dalam peti sejuk.
-  Setelah adunan bandung sedikit keras, keluarkan dari peti sejuk kemudian lorekkan sedikit di atas permukaannya, supaya lapisan atas akan melekat.
-  Lapiskan pula dengan adunan agar-agar cincau di atasnya dan sejukkan di dalam peti sejuk.
-  Ulangi langkah di atas sehingga kesemua adunan agar-agar habis.

Siap! Cewah. Kata SIAP! tu macam Yaya pula yang buat kan. =p
Resepi kredit pada : buat orang lapo
Selamat berbuka! Salam Ramadhan ^_^

Post a Comment

4 Comments