Friday, 26 January 2018

SOLAT ITU MENCEGAH DIRI DARIPADA MAKSIAT

Assalammualaikum wbt.
Salam 9 Rabiulawal 1439h


Macam mana nak tinggalkan maksiat dan dosa?

JAGA SOLAT FARDHU 5 WAKTU




Firman Allah, maksudnya:
“Dirikanlah solat, sesungguhnya solat itu dapat mencegah
daripada perbuatan keji dan mungkar.”
(Al-Ankabut: 45)


Tapi.. Ada juga orang yang solat, masih lagi buat maksiat. Macam mana tu?

Sebab ada something wrong pada solat dia. Apa yang something wrongnya?

1. Mungkin tak khusyuk
2. Mungkin solat laju macam Komuter,
3. Masa solat asyik ingat awek / pakwe je,
4. Solat pun ala kadar je,
5. Solat lambat
6. Solat sengaja tak nak berjemaah
7. Dan lain-lain

Allah dah janjikan solat PASTI dan PASTI akan cegah kita dari perkara keji dan mungkar.
Kalau kita solat tapi masih lagi buat perkara keji dan mungkar (maksiat), maknanya solat kita tak betul la tu.

Jom hijrahkan solat kita. Budayakan solat dalam diri, keluarga dan masyarakat kita.
Maka siapa lagi yang Maha menepati janji melainkan Allah. InsyaAllah. Mudah-mudahan.

Wallahua'lam. Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca dan sekaligus dapat sedikit ilmu dan info yang Yaya tolong share juga ni. Moga ada manfaat buat yang membaca. Segala teguran berhemah dan ke arah kebaikan adalah amat dialu-alukan. Maaf andai ada tersilap bahasa, informasi. Segala yang baik itu dari Allah dan yang lemah itu dari diri Yaya sendiri.

Wassalam...=)

4 comments:

  1. Benar sekali apa yang Yaya kongsikan. Semoga sama-sama belajar untuk solat dengan lebih baik.

    ReplyDelete
  2. Peringatan yang sangat baik untuk kita sesama muslim :)

    ReplyDelete

Sponsor