Wednesday, 24 January 2018

PEMASANGAN TINTED MUDAH ALIH

Assalammualaikum wbt.
Salam 7 Jamadilawal 1439h


Amacam. Cun tak cun kete? Hehe. Berkilat nye. Dalam gambar je..haha. Gambar diambil saat selesai pemasangan tinted di salah sebuah kedai yang berlokasi di Bukit Kemuning, Seksyen 33, Shah Alam. 


Nama kedai 'UMASHI RESOURCES'. Sebuah kedai pemasangan TINTED MUDAH ALIH untuk semua jenis kenderaan. Memilih TINTED mudah alih kerana harga yang lebih murah dan hasil nya lebih kurang sama sahaja dengan tinted biasa. Cuma tinted jenis mudah alih ni bermaksud, ia mudah untuk dibuka dan dipasang semula. In case, jika terpaksa buka bila nak buat checkup JPJ kan..hehe. Bila buka boleh pasang semula. Sebab kedai ini juga mempunyai tinted jenis tahap gelap yang diluar kebenaran pihak JPJ =p

Dan lagi satu, tinted ini juga boleh dilakukan sendiri dirumah atau dimana sahaja lokasi anda. Maksud mungkin ada yang nak pasang untuk rumah, pejabat ke. Ikutla mana nak pasang. Jika kereta, anda cuma perlu beritahu mereka jenis kenderaan anda secara terperinci semua dan mereka akan potong siap terus dan poskan pada anda. Jadi, anda boleh lakukan sendiri dirumah, lebih jimat. Tapi jika ada 'pakar' yang boleh buatkan, kalau anda baru pertama kali, Yaya cadangkan biar kedai sahaja yang lakukan untuk hasil yang lebih baik.hehe

Pemilik kedai adalah seorang BUMIPUTERA. Itu adalah salah satu sebab memilih kedai ini untuk pemasangan tinted kereta kami. Siapa lagi nak SUPPORT jika bukan bangsa sendiri kan. Sedikit review mengenai kedai tinted ni. Yang Yaya rasa sendiri la. Waktu pergi pun dah petang. Kedai buka jam 10 pagi hingga 7 petang. Setiap hari buka kecuali hari Jumaat tutup. Waktu Yaya pergi hampir jam 4 petang. Sebelum pergi tu dah whatsapp kedai untuk beritahu nak datang. Kira buat appointment la. 

Tujuan buat appointment ni biasanya untuk mengelakkan pelanggan menunggu lama. Dan supaya pekerja boleh susun atur jadual kerja mereka macamana, nak urus pelanggan yang datang macamana. Yaya rasa, mungkin disebabkan baru berapa tahun kedai dibuka, mereka masih lagi belum dapat menguruskan 'bab itu' dengan baik. Kenapa Yaya kata begitu? Melihat pada IG mereka iaitu @umashi_resources, ada diberitahu mengenai masa yang diambil untuk pemasangan tinted kereta adalah dalam masa 40 MINIT sahaja. Jadi Yaya expect, even datang dalam jam 4 petang pun, sempat siap sebelum mereka tutup kedai iaitu jam 7. Lebih pada cukup sebenarnya. Tetapi mungkin pengurusan masa dan kerja mereka yang kurang disitu membuatkan kami menunggu lebih dari 2jam. Bukan hendak menyalahkan mereka. Lagipun Yaya datang dengan 2 kereta yang hendak dipasang tinted. Dan masa sampai di kedai ada sebuah kenderaan sedang dalam proses pemasangan juga. Mungkin baru sampai dan Yaya cuma lihat ada 2 pekerja disana pada waktu tersebut. Yaya tak rasa mereka cuma ada 2 pekerja sahaja, mungkin waktu itu kedai dah arrange berapa orang pekerja yang perlu ada pada waktu itu. Pendek kata, ok je la kedai tu, cuma bagi Yaya perlu manage beul-betul waktu urus kereta yang keluar masuk untuk buat pemasangan tinted tu. 

Jika ada yang dah buat appointment,standby je extra staff untuk stay dan tolong apa yang patut, mana yang perlu. Ramai pekerja, cepatla kereta siap,kan. Kalau 2 orang yang buat kerja untuk pasang 3 buah jenis kenderaan memang la mengambil masa yang lebih. Itu sahaja la yang Yaya nak komen tentang pengurusan kedai tu. Nasib baik juga lokasi kedai mereka agak strategik. Shop lot yang berdekatan juga dengan Pasaraya (Giant), berdekatan juga dengan restoran makanan segera (Fast Food) jadi tidaklah terasa terlalu lama menunggu sebab banyak berjalan..hehe Yaya pergi dengan kakak ipar masa tu, jadi lepas hantar kereta, pergilah menghabiskan masa di Giant, cuci mata sekejap disana. Solat Asar sekali. Dalam jam 6++ petang kami kembali semula ke kedai. Tunggu sana terus. Masa tu kereta Yaya dah siap tinted. Tunggu kereta kakak ipar Yaya pula. Jam 7 baru siap semua. Hm. Agak stress sedikit sebab Yaya ada planning lain waktu tu tapi terpaksa tunda dan cancel sebab dah terlalu lewat. Haih...Apapun still support kedai ni. But maybe after this nak datang kena mai hari biasa mungkin atau jika nak pergi waktu cuti sabtu atau ahad tu kena pergi awal. Waktu pagi atau tengahari. 

Kalau ditanya berapa STAR yang Yaya nak bagi untuk servis kedai ni? Cukup bagi 4**** la..'slack' 1* sebab mengambil lebih masa. Dan membuatkan Yaya terpaksa cancel 'few things' yang Yaya dah plan tu. Itu sahaja. Yang lain semua ok. Staff pun ok. Nice. Sopan je cakap. Ewahh..haha. Sesiapa yang nak buat pemasangan tinted jenis mudah alih ni boleh je pergi sana. No problem. Nak walk in atau buat appointment terpulang. Boleh whatsapp mereka untuk buat appointment dan tanya mengenai tinted lebih lanjut. Boleh rujuk dibawah ni ye untuk informasi kedai dan Yaya selitkan juga jenis tinted yang mereka 'provide' untuk pemasangan ^_^

LOKASI KEDAI:


Tinted Mudah Alih HQ Umashi Resources

No.27-G, Jalan Kemuning Prima D33/D, 
Taman Kemuning Prima, Seksyen 33, 
40400 Shah Alam, Selangor Darul Ehsan.

(Berdekatan Giant Kota Kemuning)

Tel / Whatsapp:

FB Page:
Tinted Mudah Alih HQ - Umashi Resources

Instagram:
@umashi_resources


Boleh pilih tahap gelap yang korang nak. Kalau taknak kena tahan JPJ pilih la yang bawah 70-75% tahap gelap tu.hehe. Tapi kalau tanya Yaya, nak yang paling gelap...haha yela, kita ladies. Amat bahaya tau bila memandu kat luar tu. Penjahat @ syaitonnn yang bertopengkan manusia ni ramai..huhu kena ambil inisiatif untuk keselamatan sendiri. Betul tak, betul tak?? ^o^

Anyway, actually gambar kereta diatas is kereta ibu Yaya. Yaya yang suggest untuk buat tinted ni sebab lebih murah dan kualiti ok. Kualiti memang ok jika kita tak 'usik' tinted tu..hehe Maksud Yaya if takda gatal tangan nak buka pastu pasang balik la. Haa itu memang akan merosakkan kualiti tinted. 

Hmm. Kereta Yaya sendiri pun belum pasang tinted lagi. Maybe tunggu sesapa yang BAIK HATI nak BELANJA Yaya tinted kete ni..hehe. Adakah?? =p

Lepas dah tinted, esok nya baru pergi TEST DRIVE. Kereta baru la katakan.. Baru pakai..hehehe =p. TEST DRIVE ke mana? Tunggu next entri Yaya ok. Review sikit jugak tempat yang Yaya pergi tu.huhu

Ok. Sekian sahaja review Yaya. Maaf jika ada terkasar bahasa, tersilap ayat dan kata-kata mohon ditegur dengan cara berhikmah, ye. Yang baik datang dari Allah SWT yang buruk dari diri sendiri.

Wassalam. =)

4 comments:

  1. first time dengar tinted mudah alih, tapi macam leceh nak tanggal dan pasang balik tu, kang xmenjadi plak pasangnya. heeee

    ReplyDelete
  2. hahaha.. ajar amek leh bukak pasang blk dari jpj eh. huhu.. kete pn nk kna tuka tinted nih..

    ReplyDelete
  3. menarik,bleh suggest kat en suami ni.

    ReplyDelete

Sponsor





Popular Posts