Friday, 29 September 2017

JUALAN LELONG RM1

Assalammualaikum w.b.t.
Salam Jumaat..

Berita gembira buat semua pada hujung minggu ni. Kami menjemput Tuan / Puan yang berkelapangan untuk ke Charity Shoppe kami sempena *Jualan Lelong RM1* pada Sabtu ini (30.9.2017) jam 10 pagi - 3 petang.

Jom dapatkan pelbagai barangan prelove dengan harga yang sangat murah. Membeli sambil beramal! =)

Tuan / Puan juga boleh menghantar barangan prelove ke Charity Shoppe kami dimana hasil jualan akan dimasukkan ke tabung IRM.

•••

Teruskan sokongan anda juga kepada Kempen *Dana Wakaf Air Somalia* & *Tabung Rayuan Kecemasan Myanmar* yang masih berlangsung.

Fikir Kemanusiaan, Fikir Islamic Relief
(Sumber : IR_MY)
Sekian,Wassalam =)

Thursday, 28 September 2017

PUASA ASYURA : 10 MUHARRAM

Assalammualaikum w.b.t.

Disebabkan hari sudah berganjak..jadi nya jika tidak silap Yaya 10 Muharram @ Hari Asyura jatuh hari Ahad ni kan (1 Oktober 2017)..fuh. Memang dugaan besar (untuk Yaya laa ea..hehe) bila nak puasa time cuti @ hujung minggu ni..bukan apa, duduk kat rumah kan, nanti asyik terbau makanan, memang menggugat keimanan yang tipis ni..huhu.. Takdalah gurau je. InsyaAllah. Boleh puasa..tapi memang takla kalau nak puasa 1 hari je kan..InsyAllah akan puasa 9,10 & 11 atau mungkin 9 & 10 je or boleh juga kalau nak buat 10 & 11.. 

Jom baca sikit kat info kat bawah ni tentang HARI ASYURA ^_^

SEJARAH DAN KEUTAMAAN PUASA ASYURA


Rasulullah SAW menggalakkan umatnya berpuasa pada hari Asyura. Sewaktu Nabi SAW berhijrah ke Madinah, Baginda melihat orang-orang Yahudi berpuasa pada hari Asyura. Rasulullah SAW bertanya: “Berpuasa apakah kamu  ini ?”. Jawab mereka, “Hari ini hari besar, pada hari ini Allah menyelamatkan Nabi Musa dan Bani Israil serta menenggelamkan Firaun dengan askar-askarnya. Maka Nabi Musa telah berpuasa sebagai tanda bersyukur kepada Allah kerana itu kami pun berpuasa.

” Sabda Nabi SAW: “Kamilah yang lebih berhak mengikut jejak Nabi Musa daripada kamu.” Dari itu Nabi berpuasa dan menyuruh sahabat-sahabatnya berpuasa pada hari itu.”    
(Riwayat Muslim dan Ibnu Abbas r.a)
 .
Nabi SAW bersabda: “Para Nabi berpuasa pada hari Asyura, maka berpuasalah kamu.” 
(Musnad Baqi ibn Makhlad)
 .
Berpuasa sebaiknya didahului dengan berpuasa pada Hari Tasu’a (9 hb. Muharam) agar tidak menyerupai amalan orang Yahudi, yang hanya berpuasa pada hari Asyura sahaja.

Daripada Ibnu Abbas r.a. berkata: “Ketika Rasulullah SAW berpuasa pada hari ‘Asyura dan Baginda menyuruh berpuasa pada hari tersebut. Para sahabat bertanya: “Wahai Rasulullah ! Sesungguhnya hari ini (‘Asyura) adalah hari yang dibesarkan oleh Yahudi dan Nasara.” 

Maka Baginda bersabda: “Sekiranya daku masih ada pada tahun hadapan , 
pasti daku akan berpuasa juga pada hari sembilan (9 Muharram).”  
(Riwayat Imam Muslim)

Sabda Rasulullah SAW: “Berpuasalah kamu pada hari ke sembilan dan 
sepuluh Muharam dan jangan meniru cara orang-orang Yahudi.”  
( Riwayat Al Baihaqi.)
 .
Rasulullah SAW bersabda:  “Puasalah kamu pada Hari ‘Asyura dan selisihilah orang-orang 
Yahudi padanya (maka) puasalah sehari sebelumnya dan sehari setelahnya.”  
(HR. Ahmad dan Al Baihaqy r.a.)
.
Nabi SAW bersabda: “Tidak hanya manusia meraikan Asyura dengan puasa 
bahkan haiwan pun berpuasa. Di antara haiwan yang disebut berpuasa pada hari Asyura 
adalah burung ashurad, semut dan binatang buas.”   
(Riwayat Abu Musa al-Madini, al-Fath dan al-Khatib).


Fadhilat Puasa Muharram:

Kelebihan berpuasa pada bulan Muharam dapat dilihat melalui beberapa hadis Rasulullah SAW.:
 .
1.  Abu Hurairah berkata, Rasulullah SAW bersabda: “Seutama-utama puasa sesudah setelah puasa Bulan Ramadhan adalah puasa di Bulan Muharram, dan sebaik-baik solat setelah solat fardhu adalah solat (sunat) pada malam hari.”  
(Hadis Riwayat Imam Muslim)
.
2. Sabda Rasulullah SAW: “Sesiapa yang berpuasa pada hari akhir Zulhijah dan awal Muharam, nescaya Allah ampunkan segala dosanya walau selama 50 tahun melakukannya.”  
(Hadis riwayat Ibni Abbas)
.
3.  Rasulullah SAW bersabda: “Tiga hari daripada setiap bulan dari satu Ramadan kepada satu Ramadan yang berikutnya adalah menyamai ganjaran berpuasa sepanjang tahun. Berpuasa pada hari Asyura juga dihitung di sisi Allah sebagai penghapus dosa bagi setahun yang berlalu.” 
(Hadis riwayat Muslim).
 .
4.  Kata Ibnu Abbas r.a.: “Tidak pernah aku melihat Nabi SAW menanti-nanti puasa pada suatu hari yang diutamakan lebih daripada hari lain kecuali hari ini, iaitu ‘Hari Asyura’ (10 Muharram), dan bulan puasa iaitu Bulan Ramadhan.” 
(Riwayat Imam Bukhary dan Imam Muslim)
.
5.  Daripada Abu Qatadah r.a. berkata: “Bahawa Rasulullah SAW pernah ditanya tentang berpuasa pada hari ‘Asyura (10 Muharram). Baginda menjawab: “Akan dapat menampunkan dosa setahun yang lalu.” 
(Riwayat Imam Muslim)

SubhanaAllah. banyak kelebihan kalau berpuasa bulan Muharam ni kan. Semoga sesiapa yang berpuasa bulan Muharram @ Hari Asyura yang akan datang ni mendapat kelebihan - kelebihan seperti yang telah disabdakan oleh Nabi Muhammad SAW. InsyaAllah. Aminn.. =) Jom kengkawan, kita puasa sesama! ^o^

Niat Puasa
.
a.  Niat puasa hari kesembilan Muharam (Hari Tasu’a)  ialah:


b.  Pada hari ke-10 Muharram (Hari Asyura) niat puasanya ialah:



Demikianlah sedikit keterangan tentang hari Asyura. Yang betul diambil, jika salah, sila perbetulkan. 

Dapat sesuatu..? Moga apa yang Yaya kongsikan kat sini, dapat menambah pengetahuan dan mengambil pengajaran untuk kita bersama.ye. WallahuA'lam...

Sekian, Wassalam...=)

Wednesday, 27 September 2017

SHARE BECAUSE WE CARE

Assalamualaikum wbt.

Hai awak awak semua. Apa khabar? Harap semua sihat walafiat ye. Amin. InsyaAllah. Fuhh..rasanya ni hampir 2bulan jugak Yaya 'deactivate' blog ni.Tengok last entri akhir bulan Julai..hehe. Kenapa senyap? Alasan dirahsiakan. InsyaAllah lepas ni da activate balik blog.. Banyak benda nak promote & update beberapa perkara ni. Hahaha..Dan lagi rindu kat kengkawan blog =p cewahhh!

Hope sama sama support each others yea! Ok. Dah alang Yaya start update blog ni Yaya nak share dengan korang. Tahu kan tentang kejadian yang mengemparkan Malaysia baru baru ni berkenaan dengan kebakaran sekolah tahfiz tu. Yaya tak nak ulas cerita berkaitan tu malam ni. Kang tak pasal tidur malam ni dengan mata sembab..Huuu. Sedekahkan Al-Fatihah buat yang terkorban. Moga roh mereka, lebih tenang, aman dan ditempatkan bersama kalangan para hambaNYA yang beriman dan beramal soleh. Amin Allahumma Amin.

Yang diatas adalah yang berkenaan saudara saudara kita dalam negara. Dibawah ini pula berkenaan dengan saudara saudara kita yang diluar sana. Info Yaya ambil daripada ISLAMIC RELIEF MALAYSIA (IRM)

Melihat situasi genting berlaku kepada saudara - saudara kita di Myanmar, Islamic Relief Malaysia sekali lagi menggerakkan tabung kecemasan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Berikut situasi terkini di Myanmar :

*Emergency Update 1 regarding the conflict in Rakhine State, Myanmar*

🔴  On 5th September, the UN announced that the number of Rohingya Muslims that have fled violence in northern Rakhine and crossed the border into Bangladesh now stands at 123,600.

🔴  The recent violence has claimed at least 400 lives.

🔴  Up to 15,000 Rohingya are expected to cross the Naf river into Bangladesh each day this week.

🔴  A further 400,000 are estimated to be trapped in conflict zones in Western Myanmar. 

🔴  There is no humanitarian access into northern Rakhine, where the current conflict is concentrated, for UN agencies or INGO’s. 

🔴  Reports suggest that the Myanmar Government has allowed Turkey’s international aid body, the Turkish Cooperation and Coordination Agency, to enter the conflict area and distribute 1000 tonnes of aid, in association with the Rakhine authorities (Anadolu Agency). 

🔴  IR Myanmar’s team is continuing to liaise closely with the local authorities and other agencies to try and secure access to all conflict-affected communities as quickly as possible.

🔴  We ask *all IR Partners to bear in mind* that government restrictions regarding emergency response in Myanmar mean that *branding and donor visibility is not permitted.*

🔴  On 6th September, Islamic Relief Bangladesh is conducting a rapid needs assessment in the makeshift IDP camps close to Cox’s Bazaar. 

🔴  The aim of the assessment is to establish the feasibility of launching a response to support Rohingya who have fled across the border.

🔴 IR will extend aid to affected Rohingyan who have fled across border via IR Bangladesh

Islamic Relief is doing everything it can to try and secure access to all conflict-affected communities in Myanmar as quickly as possible. 

Urgent priority needs of internally displaced people that have fled to Bangladesh include safe water access, water and hygiene facilities, food packs, non-food items and temporary shelter kits.

Our staff in Bangladesh are currently conducting a rapid needs assessment in the makeshift camps close to *Cox’s Bazaar* in order to assess the feasibility a response to support those who have fled across the border as soon as possible.

Think Humanity, Think ISLAMIC RELIEF! 


Mari bersama sama kami, IRM bagi membantu mereka yang memerlukan.
Terima kasih. 

Salurkan sumbangan anda melalui:

1. Dalam talian (online) =>


3. Mesin ATM (DEPOSIT TUNAI)

4. Aplikasi Mudah Alih dengan carian mudah “IRMalaysia” untuk Apple Store & Google Play

5. Pejabat Islamic Relief Malaysia / Charity Shoppe (Tunai/ Cek/ Kad Kredit)

Nombor Akaun IRM:
(Sumbangan di atas nama *ISLAMIC RELIEF MALAYSIA*)

✅ Maybank Islamic - 5621 4270 8704

✅ Bank Islam - 12 029 01 006564 3

✅ CIMB Islamic - 860 2073818

✅ Affin Islamic - 10 671 000278 4

✅ Bank Rakyat - 11080 10000 35

👉 Sila emailkan / WhatsApp *NAMA, NO IC, NO TEL, ALAMAT & EMAIL* berserta *SLIP PEMBAYARAN* kepada hafiz.Majid@islamic-relief.org.my / 014-5067488 untuk rujukan kami.


Firman Allah SWT:“Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki maupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yang baik, niscaya akan dilipatgandakan (pahalanya) kepada mereka dan bagi mereka pahala yang banyak“.
(QS. Al-Hadid: 18) (untuk caption ig)
Allah berfirman yang ertinya: “Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (shodaqoh) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugrahNya) lagi Maha Mengetahui“. (QS. Al-Baqoroh: 261)
Jom! Sama sama kita melakukan amal jariah dengan menghulurkan bantuan. Semoga dengan sumbangan ikhlas anda dapat mengurangkan beban mereka.

** Sentiasa ingatkan diri, dalam rezeki kita ada rezeki orang lain, bersyukurlah kerana Allah memilih kita untuk menyalurkan rezeki kpd orang lain.

Terim kasih sudi singgah blog Yaya ye. Semoga ada manfaat untuk kita bersama. InsyaAllah.
Sekian,Wassalam =)

Sponsor