Wednesday, 27 September 2017

SHARE BECAUSE WE CARE

Assalamualaikum wbt.

Hai awak awak semua. Apa khabar? Harap semua sihat walafiat ye. Amin. InsyaAllah. Fuhh..rasanya ni hampir 2bulan jugak Yaya 'deactivate' blog ni.Tengok last entri akhir bulan Julai..hehe. Kenapa senyap? Alasan dirahsiakan. InsyaAllah lepas ni da activate balik blog.. Banyak benda nak promote & update beberapa perkara ni. Hahaha..Dan lagi rindu kat kengkawan blog =p cewahhh!

Hope sama sama support each others yea! Ok. Dah alang Yaya start update blog ni Yaya nak share dengan korang. Tahu kan tentang kejadian yang mengemparkan Malaysia baru baru ni berkenaan dengan kebakaran sekolah tahfiz tu. Yaya tak nak ulas cerita berkaitan tu malam ni. Kang tak pasal tidur malam ni dengan mata sembab..Huuu. Sedekahkan Al-Fatihah buat yang terkorban. Moga roh mereka, lebih tenang, aman dan ditempatkan bersama kalangan para hambaNYA yang beriman dan beramal soleh. Amin Allahumma Amin.

Yang diatas adalah yang berkenaan saudara saudara kita dalam negara. Dibawah ini pula berkenaan dengan saudara saudara kita yang diluar sana. Info Yaya ambil daripada ISLAMIC RELIEF MALAYSIA (IRM)

Melihat situasi genting berlaku kepada saudara - saudara kita di Myanmar, Islamic Relief Malaysia sekali lagi menggerakkan tabung kecemasan bagi membantu mereka yang memerlukan.

Berikut situasi terkini di Myanmar :

*Emergency Update 1 regarding the conflict in Rakhine State, Myanmar*

🔴  On 5th September, the UN announced that the number of Rohingya Muslims that have fled violence in northern Rakhine and crossed the border into Bangladesh now stands at 123,600.

🔴  The recent violence has claimed at least 400 lives.

🔴  Up to 15,000 Rohingya are expected to cross the Naf river into Bangladesh each day this week.

🔴  A further 400,000 are estimated to be trapped in conflict zones in Western Myanmar. 

🔴  There is no humanitarian access into northern Rakhine, where the current conflict is concentrated, for UN agencies or INGO’s. 

🔴  Reports suggest that the Myanmar Government has allowed Turkey’s international aid body, the Turkish Cooperation and Coordination Agency, to enter the conflict area and distribute 1000 tonnes of aid, in association with the Rakhine authorities (Anadolu Agency). 

🔴  IR Myanmar’s team is continuing to liaise closely with the local authorities and other agencies to try and secure access to all conflict-affected communities as quickly as possible.

🔴  We ask *all IR Partners to bear in mind* that government restrictions regarding emergency response in Myanmar mean that *branding and donor visibility is not permitted.*

🔴  On 6th September, Islamic Relief Bangladesh is conducting a rapid needs assessment in the makeshift IDP camps close to Cox’s Bazaar. 

🔴  The aim of the assessment is to establish the feasibility of launching a response to support Rohingya who have fled across the border.

🔴 IR will extend aid to affected Rohingyan who have fled across border via IR Bangladesh

Islamic Relief is doing everything it can to try and secure access to all conflict-affected communities in Myanmar as quickly as possible. 

Urgent priority needs of internally displaced people that have fled to Bangladesh include safe water access, water and hygiene facilities, food packs, non-food items and temporary shelter kits.

Our staff in Bangladesh are currently conducting a rapid needs assessment in the makeshift camps close to *Cox’s Bazaar* in order to assess the feasibility a response to support those who have fled across the border as soon as possible.

Think Humanity, Think ISLAMIC RELIEF! 


Mari bersama sama kami, IRM bagi membantu mereka yang memerlukan.
Terima kasih. 

Salurkan sumbangan anda melalui:

1. Dalam talian (online) =>


3. Mesin ATM (DEPOSIT TUNAI)

4. Aplikasi Mudah Alih dengan carian mudah “IRMalaysia” untuk Apple Store & Google Play

5. Pejabat Islamic Relief Malaysia / Charity Shoppe (Tunai/ Cek/ Kad Kredit)

Nombor Akaun IRM:
(Sumbangan di atas nama *ISLAMIC RELIEF MALAYSIA*)

✅ Maybank Islamic - 5621 4270 8704

✅ Bank Islam - 12 029 01 006564 3

✅ CIMB Islamic - 860 2073818

✅ Affin Islamic - 10 671 000278 4

✅ Bank Rakyat - 11080 10000 35

👉 Sila emailkan / WhatsApp *NAMA, NO IC, NO TEL, ALAMAT & EMAIL* berserta *SLIP PEMBAYARAN* kepada hafiz.Majid@islamic-relief.org.my / 014-5067488 untuk rujukan kami.


Firman Allah SWT:“Sesungguhnya orang-orang yang bersedekah baik laki-laki maupun perempuan dan meminjamkan kepada Allah dengan pinjaman yang baik, niscaya akan dilipatgandakan (pahalanya) kepada mereka dan bagi mereka pahala yang banyak“.
(QS. Al-Hadid: 18) (untuk caption ig)
Allah berfirman yang ertinya: “Perumpamaan orang-orang yang mendermakan (shodaqoh) harta bendanya di jalan Allah, seperti (orang yang menanam) sebutir biji yang menumbuhkan tujuh untai dan tiap-tiap untai terdapat seratus biji dan Allah melipat gandakan (balasan) kepada orang yang dikehendaki, dan Allah Maha Luas (anugrahNya) lagi Maha Mengetahui“. (QS. Al-Baqoroh: 261)
Jom! Sama sama kita melakukan amal jariah dengan menghulurkan bantuan. Semoga dengan sumbangan ikhlas anda dapat mengurangkan beban mereka.

** Sentiasa ingatkan diri, dalam rezeki kita ada rezeki orang lain, bersyukurlah kerana Allah memilih kita untuk menyalurkan rezeki kpd orang lain.

Terim kasih sudi singgah blog Yaya ye. Semoga ada manfaat untuk kita bersama. InsyaAllah.
Sekian,Wassalam =)

3 comments:

  1. Nice sharing ya... kesian tengok negara lain.. tapi tu la, dunia dah tenat...

    ReplyDelete

Sponsor