Thursday, 1 December 2016

5 AMALAN PEMBUKA PINTU REZEKI

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya nak share yang ini pula. AMALAN yang akan membantu kita supaya makin mudah rezeki masuk dan rezeki yang diterima melimpah ruah. Aminn. InsyaAllah. ^_^

1. Berdoa kepada Allah

Rasulullah SAW selalu berdoa memohn rezeki setiap selesai solat subuh, kenapa kita tidak melakukannya?

“Ya Allah, aku memohon kepada Engkau ilmu yang bermanfaat, 
rezeki yang baik, dan amalan yang diterima” 
[HR. Ahmad]

2. Perbanyak istighfar dan taubat

Istighfar membuka pintu rezeki, kenapa kita tidak pernah memperbanyak istighfar? Rasulullah SAW mengucapkan istighfar kepada Allah sangat banyak, setiap hari. Sementara baginda adalah manusia yang sudah dijamin syurga.

Nabi Nuh AS pernah berkata kepada kaumnya sebagaimana dikatakan oleh Allah dalam al-Quran yang bermaksud:

 “Maka aku katakan kepada mereka, “Beristighfarlah kepada Rabb-mu, sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun, nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat dan melengkapkan harta dan anak-anakmu, dan mengadakan untukmu kebun-kebun, dan mengadakan pula di dalamnya sungai-sungai.” 
(Surah Nuh (71) ayat 10-12)

Allah menjelaskan lebih detail mengenai hubungan rezeki dengan istighfar seperti dalam ayat diatas. Didukung dengan hadits nabi yang menyatakan hal yang sama. Disebutkan dalam suatu hadis yang bermaksud:

 “Sesiapa yang sentiasa beristighfar, maka Allah menjadikan untuknya dari setiap kesedihan ada kegembiraan, bagi setiap kesempitan ada jalan keluar, 
dan memberinya rezeki yang tidak disangka-sangka.” 
(Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Daud. Dinilai sahih sanadnya oleh Ahmad Syakir. ) 
(Tafsir Ibnu Katsir, 4/329)

3. Menyambung silaturahmi.

Amalan pembuka pintu rezeki selanjutnya adalah dengan menyambung silaturahmi kepada kerabat. Silaturahmi di sini bukan dalam erti berkunjung kepada teman atau tetangga, tapi kita menjalini hubungan yang baik dengan saudara mara yang ada hubungan darahnya dengan kita.

Membiasakan diri silaturahmi boleh dilakukan sejak kecil sehingga sekarang, bagi kita yang sudah berusia tua dan mempunyai anak mulai sekarang segera perkenalkan anak-anak kita kepada saudaranya. Dijelaskan dalam sebuah hadis shahih bahawa silaturahmi dapat mempengaruhi agar mendapat umur yang panjang dan memperbanyak rezeki.

“Siapa yang bertakwa kepada Rabbnya dan menyambung silaturahmi nescaya akan diperpanjang umurnya dan hartanya akan diperbanyak, serta keluarganya akan mencintainya.” 
[HR Bukhari: hadis no. 58]

4. Perbanyak sedekah.

Sedekah boleh dilakukan dengan wang mahupun makanan, diberikan kepada seorang yang memerlukan. Hadits riwayat Abu Hurairah menjelaskan bahawa sedekah tidak akan mengurangi harta. Dengan begitu makna yang tersirat adalah memperbanyak harta.

Dari Asma’ binti Abu Bakar berkata, Rasulullah SAW bersabda bahawa:

“Janganlah engkau menyimpan harta tanpa menyedekahkannya,
 jika tidak maka Allah akan menahan rezeki untukmu.”

Allah tidak akan menahan rezeki bagi orang yang gemar bersedekah. Hal itu bererti semakin banyak sedekah maka semakin sering pula Allah memberikan rezeki. Pada zaman Rasulullah para sahabat berebut untuk sedekah kerana mengetahui keutamaannya.

Allah Akan Mnggantikan Harta Orang yang Bersedekah.

Sabda Rasulullah SAW. yang bermaksud :

“Tidaklah hamba-hamba Allah bangun di pagi hari, kecuali disertai dengan turunnya dua malaikat. Salah satu dari keduanya lalu berkata : ‘Ya Allah berilah orang yang berinfaq ganti (dari barang yang diinfaqkan)’. 
Dan salah satu lagi berkata ; ‘Ya Allah berilah orang yang menahan (bakhil) akan kerugian.”
(Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

SOLAT DHUHA merupakan solat sunnah yang dilakukan pada waktu dhuha. Waktu dhuha bermula 28 minit setelah waktu syuruk. dan habis 9 minit sebelum masuk waktu zuhur.

Dijelaskan dalam sebuah hadis bahawa setiap ruas tulang di badan ini dalam keadaan berhutang sedekah setiap hari, dan hutang itu boleh dibayar dengan solat dhuha.

“Hendaklah masing-masing kamu bersedekah untuk setiap ruas tulang badanmu pada setiap pagi. Sebab tiap kali bacaan tasbih itu adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada yang ma’ruf adalah sedekah, mencegah yang mungkar adalah sedekah. Dan sebagai ganti dari semua itu, maka cukuplah mengerjakan dua rakaat sholat dhuha.” 
[HR Muslim 1181]

Memang tidak dijelaskan secara jelas hubungan solat dhuha dan rezeki. Akan tetapi kita boleh mengambil kesimpulan bahawa solat dhuha sama dengan sedekah

Demikian beberapa amalan pembuka pintu rezeki yang boleh kita lakukan jika ingin rezeki terbuka luas. Namun, yang perlu diperhatikan bagi kita bahawa beramal ibadah sebaiknya tidak mengharap imbalan dunia semata, akan tetapi akhirat yang diutamakan;.

Maka kerjakan 5 amalan pembuka rezeki tersebut dengan ikhlas dan mengharap pahala dari Allah SWT. Jika Allah memberikan rezekinya di dunia maka bersyukurlah. WaAllhua'lam.

Dapat sesuatu? ALHAMDULILAH. Moga bermanfaat..Sekadar renungan kita bersama. Yang baik, kita ikut, yang tidak baik itu hindarilah seeloknya..

Sekian, Wassalam.. =)

8 comments:

 1. Sebenarnya kalau kita perhati semua tu bukanlah perkara yg berat kan Yaya
  Bukanlah juga kena guna tenaga/kudrat yg banyak macam pikul kayu hihi..
  Terpulang pada diri kita sendiri nak buat atau tak aje..

  ReplyDelete
 2. mungkin kita boleh buat semua tp yg plg penting ia dikerjakan dgn ikhlas bkn semata2 mengharap rezeki-Nya sahaja...thanks 4 sharing..

  ReplyDelete
 3. inshaa Allah.. slh 1 nk murah rezeki rajin2 sedekah.. amalkan klau ada lebih bg lebih, sikit pun blh juga ☺

  ReplyDelete
 4. banyak amalan2 kita blh lakukan, bkn susah mana pun kan yaya :)

  ReplyDelete

Sponsor