Saturday, 10 January 2015

RESEPI STEVIA : AGAR-AGAR ROTI COKELAT WAFER CAPPUCCINO

Assalammualaikum w.b.t.

Lama dah rasanya Yaya xupdate resepi..dulu beriya je tiap minggu update resepi. Yela, time tu ada banyak masa time hari cuti, mase tu pun rajin ke dapur..sebab rajin makan.hahahaha Tapi sekarang jarang ke dapur bukan sebab malas tapi kurang makan..huhu tak payah makan? ish payoh tau kalau memasak pastu xmakan. Bila tengah masak kena la merasa, merasa plak xcukup 1sudu nak bersudu-sudu..haha tu pasai la makin tembam ^o^

Anyway, resepi yang Yaya nak update hari ni bukan baru pun cuma edit dari resepi sebelum ni jee..resepi apa? AGAR-AGAR ROTI ni la..cuma yang best sikit kali ni COKLAT banyak ^,^ coklat apa Yaya guna? coklat Wafer Crunch dari Nestle dan kat resepi ni Yaya kurangkan penggunaan gula pasir. Bertukar ke gula STEVIA ..SELAMAT & BERKHASIAT..hehe bukan khasiat apa tapi semua tau kan tentang gula STEVIA ni..kalau xtau boleh baca SINI. Manisnya gula biasa tu membahayakan kesihatan tapi manisnya gula stevia ni InsyaAllah tidak memudaratkan kesihatan pun. ^_^. Dah tu bukan boleh buat minum je,makan pun boleh. =D

AGAR-AGAR ROTI COKELAT WAFER CAPPUCCINO 
Bahan-bahan:
Roti - 8-10 keping
20g-25g agar-agar stripe
3 cawan air
1 tin susu cair
8 sudu besar gula @ secukup rase (Yaya guna 4 sudu besar gula perang & 5-8 titis STEVIA)
1 sudu makan butter
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil emulco cappuccino 
Coklat (apa-apa jenis cokelat pon boleh asalkan cokelat)

Cara-cara:
- Ambil roti yang 8-10 keping, masuk dalam blender, campur 1 tin susu cair dan blend sampai semua sebati..
- Gunting agar-agar kecil-kecil kemudian rendam sekejap. Toskan airnya lalu masak dengan 3 cawan air sampai agar-agar larut.
- Masukkan gula (gula perang & STEVIA), kacau lagi.
- Masukkan bahan-bahan yang dah diblend, esen vanilla,emulco cappuccino dan gula. Kacau selalu dengan api sederhana sampai mendidih. Rasa sikit untuk tau manis ke x. Ikut rasa korang nak manis ke x ye =)
- Kemudian last but not least ialah masukkan coklat..biarlah dia mencair dalam periuk tu (tapi kalau korang nak rasa coklat rngup tu masukkan masa last2 dah masak, masa da masuk agar-agar dalam loyang, baru tabur coklat pon boleh.)
- Masukkan agar-agar dalam loyang @ bekas. Sejukkan dulu kat luar baru masuk dalam peti ais,ye.Siap. =)

Apa rasa? Bagi kakak Yaya rasa, dia kata kurang manis, lepas tu mungkin roti banyak sangat kot atau sebab masa ni Yaya guna agar-agar 30gm, sepatutnya ikut resepi 20gm je..hehe mengada kan,air pula kurang so rasa pekat sikit agar-agar tu..huhu tapi kalau tanya Yaya, Yaya rasa ok je. Dah biasa makan / minum yang tawar je kot so ok je la..haha pandai-pandaila korang adjust ok! ^,^

Oh ye, kalau ada yang berminat dengan pengganti gula Royal Sweetener Stevia yang macam Yaya guna ni boleh klik SINI untuk tahu lebih lanjut ye. Terima kasih!

Sekian,Wassalam =)

2 comments:

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016