Tuesday, 21 January 2014

RESEPI : PUDING KASTARD JAGUNG

Assalammualaikum w.b.t.

Resepi dibuat sabtu lepas..hehe. dan ianya adalah kali ke-2 buat..kali pertama buat sedap tp xberapa nak menarik..ngeee;p 2nd time buat xdela lawooo mane tapi ok la..rase pon ok..kurang manis berbanding 1st time buat..^,^ 
kuningnyaa..
*pasni try buh pewarne lain ok x agak2? ^o^ lol*
Bahan-bahannya:-
1 tin jagung- jenis creamy
1 tin susu cair
3 cawan air
1 1/2 cawan gula (Yaya campur gula perang dengan gula pasir =D)
1 1/2 cawan tepung kastard

Cara :- 
1. Bancuh tepung kastard dengan air hingga sebati, kemudian masukkan semua bahan2 lain satu persatu, ok. Bancuh rata.-lakukan semuanya dalam periuk tapi jangan didihkan dulu atas api, ye.
2. Lepas dah sebati semuanya, gula pun dah larut, baru letak masak atas api yang kecil. Masak@ kacau sampai jadi kental & berkilat.
3. Masukkan ke dalam loyang atau apa2 bekas yang tahan panas yang korang suka, ye.
4. Biar seketika kat luar sebelum masuk dalam peti sejuk, ye. Sambil tu boleh la nak hias pape kat atas puding tu kalau nak, kalau xde pon xpe..sodap je. ^_^

aummm! ^,^ 
Siap! Senang kan..hoho. 2nd time buat ni baru sedar yang puding jagung ni senang giler buat rupanya ^o^..sesape yang belum try leh try buat ye..serius sedap. ;p puji diri sendiri plak.maap ye..huuu


P/S: rase lau 3rd time buat nak campur roti or biskut plak..tengok rasa camne ^o^
Sekian,Wassalam =)
Iklan xde kene mengena...dengan resepi =D
kite dapat helmet baru..shanteq....;p
owang bagi..dier kate helmet kite da buwok >,<
jadi dia belikan baru..ngeh3..*suke* ^,^
Thanks! (macamla dier baca blog yaya ni..huuu)


16 comments:

  1. Rajin cik yaya ni masak...macam2 resepi..^^
    nampak sedap tu puding Jagung..boleh cubalah nanti ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang senang2 je boleh la cik lil...cer suh masak lemak cili api ke,,kari ayam ke..mmg payoh..hehe ;p
      try la nti..sedap ^_^

      Delete
  2. mcm sedap jeaa. mcm terliur jea. hehe

    ReplyDelete
  3. Nampak menarik je puding tu, a'ah la kuning pekat kaler die.. letak pewarna ke.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdela..ni sbb edit..huhu..xde kuning sgt pon sbnrnye ;p

      Delete
  4. yum!
    http://www.sherrylicious7.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum
    sedap nampaknya..nnt akak try ye,,tq bgtau resepi

    ReplyDelete
  6. favourite puteri ni..selalunya tak sempat nak sejukkan, puteri makan je panas panas..hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. panas2 pon sedap kan cik puteri.. ^,^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016