Tuesday, 30 July 2013

10 MALAM TERAKHIR

Assalammualaikum w.b.t


Rasulullah SAW bersabda: 
Empat jenis zikir yang tidak patut ditinggalkan oleh setiap Muslim sepanjang Ramadhan. Pertama, mengucapkan istighfar (memohon ampun); kedua, memperbanyakkan ucapan syahadah; ketiga, berdoa meminta syurga dan keempat, memohon keredhaan Allah.” 
(Hadis riwayat Al-Baihaqi).
Dalam sebuah hadith riwayat Tirmizi, Ahmad dan Ibn Majah bahawa Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah, sekiranya aku berada pada Lailatul Qadar (bertepatan dengan malam Qadar), maka apa yang aku perlu buat?
Baginda menjawab: Bacalah:

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُوٌّ كَرِيْمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ، فَاعْفُ عَنِّىْ وَاغْفِرْلِى.

“Allahumma innaka ‘afuwun karim tuhibbul ‘afwa fa’fu ‘anni wagh’firli”
Ya Allah! Sesungguhnya Dikaulah Maha Pengampun, Maha Pemurah lagi suka mengampun. Maka ampunilah dan lindungilah diriku.
Wallahua'lam
Lately ni Yaya sangat busy..jadi kurang ada masa untuk update.Tapi sedaya upaya juga online untuk sharing perkara2 yang bermanfaat dan bkunjung ke blog2 kengkawan.. mengeratkan silaturrahim kan ^_^ jangan mara ye kawan2 sekalian..terima kasih sudi datang lagi ke blog Yaya walaupun Yaya belum kunjung blas lagi ke blog kalian..
Jum..dah masuk 10 Malam Terakhir Ramadhan ni..TINGKATKAN AMAL IBADAH kita di masa2 terakhir ni..rebut peluang yang ada..walaupun nak raya tapi amal ibadah jangan diabaikan..semoga segala amal ibadah kita dterima ALLAH S.W.T .InsyaAllah.Amin. Mudah-mudahan =>
Sekian,Wassalam =)

10 comments:

  1. subhanallah begitu banyak keutamaan lailaut qadar

    ReplyDelete
  2. jom kita kejar lailatuk qadar :)

    ReplyDelete
  3. tak terasa. huhu. ramadhan dah nak berlalu pergi.

    ReplyDelete
  4. mari kita sama2 beramal untuk mengejar dan mendapatkan lailatul qadar...InsyaAllah..

    ReplyDelete
  5. rsa rugi plk bla 10 mlm terakhir ni off puasa..
    tp xpe ade amalan lain lgi ble buat.. ;)

    ReplyDelete
  6. Very good Sharing Cik yaya~ Thanks :)

    ReplyDelete
  7. salam cik yaya..
    nice sharing :)
    x sabo nak tunggu..

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016