Saturday, 9 March 2013

RESEPI : AGAR-AGAR BISKUT+HORLIKS

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya update lagi resepi..actually ni Yaya buat sebelum Yaya pergi Kuching..xsempat nak update kat blog kan..jadi hari ni baru dapat wat..hehe..sangat senang..macam biasala kan..semua orang boleh buat..jum tengok camana.. =D

Bahan-bahan:
16 keping biskut..(resepi Ori guna Oreo..tapi Yaya guna Cream-O je..sodap jgk..^o^)
20g agar-agar stripe
3 cawan air
2 cawan susu segar (Yaya guna susu low fat milk Dutch Lady..hehe)
8 sudu besar gula @ secukup rase
2 sudu besar horlick (Yaya guna 1 paket horlick 3 in 1 je..=D)
1 sudu makan butter
1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara:
- Ambil 6 keping biskut blend kasar. 6 keping lagi patah2kan dan 4 keping lagi ketepikan untuk hiasan.
Tapi sebelum blend kene asingkan dulu krim nya ye =)
- Gunting agar-agar kecil-kecil kemudian rendam sekejap. Toskan airnya lalu masak dengan 3 cawan air sampai agar-agar larut.
- Tambahkan gula, kacau lagi.
- Masukkan susu, krim biskut, horlick, butter, esen vanilla dan biskut yang diblend. Kacau selalu dengan api sederhana sampai mendidih.
- Tutup api dan masukkan biskut yang dipatah-patahkan tadi.
- Masukkan agar-agar dalam loyang.bekas, hiaskan dengan lebihan biskut tadi. Sejukkan. Dah keras, cantik! Siap! Boleh mamam.. ^o^
aummmm!! sedapnyerr...ngeeee (puji masakan sendiri..;p)

Seeee....sangat senang kannn..kalau nak lebih healthy, pandai2 la korang kurangkan apa yang patut..guna la susu low fat macam yang Yaya guna..boleh je..biskut tu xnak biskut krim, korang leh try guna biskut oat.. lebih sihat kan =) Ok la..Selamat Mencuba ^_^ !

Sekian, Wassalam =)

58 comments:

  1. rajinnya yaya nih..senang cuma mls nk buat kot hihihi

    ReplyDelete
  2. ops..BK xnk buat tapi BK nak rasa yaya buat boleh?

    ReplyDelete
  3. perghh...rajin sungguh. ni kira resepi utk siapkan makanan secara instant la ni. bagus utk org yg travelling...uhhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde travling sgt ea...nk nek flight kot..payoh nak bwk..haha

      Delete
  4. tak suka makan agar2,tapi ble ada oreo gan susu tu,cam sedap plak...huhu

    ReplyDelete
  5. Huish..nampak sedap...nanti nak try buat jugak la :)

    ReplyDelete
  6. rajinnya yaya. jeles tau. kek batik aritu cikna tak buat2 pun lg. ni yaya dah buat yg lain. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ala ade mse t boleh je wat..
      taula cik na sbuk wt cokelat kann hehe

      Delete
  7. sedapnyaaa... *slurpppp . kak yaya tlg buatkan untuk bdak kecik ni boleh x?? hehe

    ReplyDelete
  8. assalam yaya,

    tentu sedap ni...biskut oreo dengan horlick..kalau biskut oat pun lagi sedap lagi sihat..

    lagi pun semua tu memang kegemaran dan selalu Bunda makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm bunda =)
      ye..sedap..boleh la try leps ni kan hehe

      Delete
  9. hi yaya, lame tak bertegur dengan cik yaya ni ...ermm yaya buat agar agar ler ..elok sangat yaya, sekarang ni panas je, best je kalau agar agar tu lalu kat tekak kan? :) cume pagi ni je rase sejuk, hujan malam tdi kot ..

    ReplyDelete
  10. Hehe anis kalau pelik2 x brani nak makan. sedap sgt ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. err...pelik?
      pe yg peliknyer cik anis???huuuu

      Delete
    2. ni mesti jrng cri resepi kat internet kan..sbb tu xpenh dgar..hehe;p

      Delete
  11. nasib xde gambar tengah makan..
    kalau x mesti lg rasa lapar :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde mknenyer nak buh gmbo tgh mkn..huuu

      Delete
  12. nampaknya simple je nak buat..kena cuba nanti ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. simple sgt cik puteri..hehe

      Delete
    2. simple dan sedap kan cik yaya ^_^

      Delete
  13. huwaaa.. nyesal bukak blog yaya mlm2 gini. kan dah terliuq. haha

    ReplyDelete
  14. postkan utk tirah cket...hihi

    ReplyDelete
  15. wah.... sedapnya... buatkan untuk anna boleh? hihihihi

    ReplyDelete
  16. argghhh!
    sedapnya...

    done follow sini.

    ReplyDelete
  17. seriuss dah terliur dahh nii..ikut moodd jugak nak masak ke buat hape2. tp gmbar agar2 membuatkan saya nak buat scepat mungkin yg boleh spaya dpat dimasukkan dalam tekak saya scepatnya hahaha

    ReplyDelete
  18. arghhh sedapnyeee..akak nak cuba la resepi ni.....:)

    ReplyDelete
  19. err, cebisan2 orea tu mmg kne besar2 mcm tu? takut tercekik...pernah try buat yg oreo tu ko kisar sampai lumat jadi serbuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. xde makne nak tercekik nyer..biskut lau kene air kan lembut..agak2 la nak tercekik jgk.. =_="

      kisar oreo tu smpai jadi serbuk?tu mmg kene kisar la tu..
      smpai jadi serbuk...

      Delete
  20. Macam sedap je.bahan2 pun dah sedap tu.nanti nk try buat untuk anak lah. ^_^ trima kasih share resepi.;)

    ReplyDelete
  21. tak suka cream o.. huhu.. rasanya lagi manis dr oreo.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..tapi kalori dier lagi rendah berbnding dgn oreo lau cik aisya nak tau.. ^,^ hehe

      Delete
  22. Lana nak cubala yg ni yaya,hehehe :)

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016