Sunday, 3 March 2013

DI BUMI KENYALANG..

Assalammualaikum w.b.t.

Wahh..agak lama sampai berhabuk blog Yaya ni xde update 1 entri pon kan.da masuk seminggu dah ni..huu.cian kat kengkawan blog semua yang dtang melawat tanpa dilawat oleh Yaya balik..maaf sangat2 ye..Yaya sangat sibuk..penat pon xilang lagi..kurang tido sangat..huuu..nak upload pic lagi kt laptop ni..hari ni baru ade sedikit masa untuk update entri..(cerita pon da basi...erk... =_=")

Macam yang korang semua tahu, sebelum ni Yaya dah war2 kan..yang Yaya nak g travel kat mana..hehe jadi ni nak share serba sedikit seringkas yang boleh la..nak pnjng2 nanti korang mmg xsuka nak membaca pon kan..tol x? (sebenarnya malas nak taip pepanjang..hahahah ;p) Ok..Yaya memang g travel to Kuching, Sarawak..untuk apa?sesaja jenjalan dengan member Yaya..ade 4orang semuanya..kami travel sendiri ok..xde pakai pakej2 ke hape..huuu.. tu yang ade terkelam kabut sikit sepanjang travel tu..pergi selama 4hari 3 malam..not bad la kan..heee =D
23 Februari 2013
Destinasi: Airport LCCT,Kuching
Mana lagi sorang?? yang amik pic ni ler..huuu..muke pon lesu..sampai airport malam..(besaunyer beg ak..haha ;p) Sampai di Kuching dalam kul 12 lebih..malam tu tido di Grand Supreme Hotel. Antara hotel budget kat Kuching..1malam dalam RM45 lebih je..ok la untuk diduduki@dkongsi bersama 4 orang ni..Ada breakfast plak tu..hee 

24 Februari 2013
Destinasi: Pasar Satok, Waterfront, Damai
Yeaa..dapat jugak bergambo akhirnya depan Kuching ni..haha ;p


Amik pic lagi..dalam pasar..bole la plak kan..hehe
Dalam 3 orang kawan itu, Yaya hanya kenal rapat dengan dak sebelah ni je..hehe..lagi 2orang tu kawan dia..baru berkenalan..ngeee =D *cumil x kami ;p*

Sebenarnya nak cari apa2 baju yng boleh dibeli..tapi disebabkan pasar ni kira baru berpindah jadi gerai jual2 baju pon xbanyak..bukan xbanyak..xde pon..huuu..xtaula..mungkin buka lambat ke apa xtaula..sudahnya jalan2 kejap kat situ tengok apa ada..tu yang kat atas ni..buah xpernah makan kat semenanjung..try makan, boleh thnla..tapi Yaya makan bbrpe bji je..=) Setahu Yaya ade 1 pasar yang femes, Pasar Serikin..tapi jao plak dari tempat kami..jadi xdapatla pergi..



Then, pergi Waterfront pulak...antara tempat femes kat bandar Kuching ni..jalan2 tengok bju,,shopping baju 'I <3 Kuching'..hehe tapi member je la..Yaya xsempat nak beli..huu..xpela..nak wat camane.. =) Pernah tengok basikal kat atas tu x?? haaa..ni yang antara aktiviti kitaorng yang paling MENCABAR..tapi Yaya lupa la plak nama dia apa..brochure dia pon entah hilang ke mana..hehe masa ni basikal macam ni baru lagi kat bandar Kuching tu..baru 2minggu kot..patutla masa kami naik pusing2 bandar semua orang cam ushar pelikss jek...rasanya orang Kuching sendri xpernah naik lagi kan..ramai yang test nek basikal ni adalah orang pelancong or orang Semenanjung..hehe..eh tadi kata mencabar..apa yang mencabarnya ye......

Kami sesatt!!huuu..masa ni mau ke Waterfront..nak snap2 pic kat sana plak..tapi xjumpe jalan,sudahnya dibagitau ni adalah jalan pintas@terdekat untuk ke Waterfront tu..naik bukit! memang xble gerak langsung, sudahnya semua turun tolak beskal tu..sonang..huhu xpela..semua tu semua pengalaman..dan pengalaman itula yang buat hari2 kita jadi menarik! betul x? ^_^
Muka penat je semua..huuu..actually ni belum gerak lagi..baru je nak gerak..hehe sapa nak ikutt?? ;p sorry..full dah..lau ada yang sampai ke Kuching, nak naik mende alah ni sila la..ade 2jenis beskal ni..ade 2 tmpt duduk dgn 4tmpat duduk..mcm kami naik ni..1 jam RM25 je..tapi untuk naik 20rg tu xingt plak..RM20  kot..kurang RM5 je..hehe
Kami mau gerak sudah...aummm! sempat lagi amik pic.heee
Sudah hampir ke destinasi seterusnya..iaitu Damai..SUBHANALLAH..cantik kan gunung tu..eh..bukit..eh..errr..?
 Untuk pengatahuan,kami ni berpindah randah..hehe ade 3malam..3tempat kami tido..malam 1 dekat Supreme Hotel..dan ni malam ke-2 pulak di Damai Beach Resort ..^_^ yang ni agak mahal sikit la..tapi xterasa mahal pun sebab kami kan berempat..hehe
Seee......bilik dia besar n cantik..sangat comfortable..sesuai la dengan harga dia.. ^,^

SUBHANALLAH....
Hati ni xhenti2 memuji keindahan ciptaan Allah ni..memang damai je rasa tengok pantai ni..walaupon agak menakutkan bila tengok ombak dia..huuuu..pntai ni xbole mandi..takat main2 air je bole la..hehe

25 Februari 2013
Destinasi: Sarawak Cultural Village 
(Kampung Budaya Sarawak)

 Alhamdulillah..sampai sudah..amboi tiketnyer..bleh tahan..tapi disebabkan 1st time..masuk jugakla..bukan senang nak datang sini kan..sekali sekala tengok budaya orang Sarawak ni..pe slhnya..hee..tapi kami dari Damai Resort tu dapat kurang RM5 la..jadi baya RM55 je..kalau student lagi murah giler..berbelas ringgit jek! huh! lau nak mai sini jangan lupa bawak student kad tau..heeee
Entah apa yang depa tengok pun xtau la..suka nooo..
Menyaksikan tarian..dekat sini namanya Rumah orang Iban kot..xingatla pula..

Cantik kan view dia..=)
Tinggi n besar kot rumah ni...banyak nor tangga nak naik..tapi Yaya naik separuh je..*tangga dia menakutkan..haha*
*Rumah Penan*
Nak jugak naik niiii..hehe
Selamat datang ke rumah Orang Iban..'Sila layan diri..' haha ;p

Ada tangga yang rendah.ada yang tinggi..memang tinggi..huuu..tapi semua tangga sama jenis..mcm ni..huu
Ye-ye je ni..huh
Cuci mata jap tengok aksesori..hehe
Amik ni je..xspecial pon..kat semenanjung pon ade kan..tapi dah Yaya nampk kat sini terus la beli..cantik pon cantik..bleh match dengan bnyk warna baju..hehe ;p
Time for the show..ni la yang pling ditunggu2..tonton tarian2 kebudayaan orang Sarawak..menarik! ^_^
Last but not least...
Xpasal2 kawan ku dipanggil naik atas pentas..haha
Tengok..takut dah dier bila orang tu letak pisau kat tangan..ingat nak buat hape entah..saje ngusik..^o^
Rupenyer nak suh menyumpit! haha nampak tak anak panah Yaya buat tu..tu la mende yang disuruh sumpit..belon! hehe 2kali sumpit xmengena..kali ke-3 sumpit betul2 kat belon tu..hehe lawak pula jadinya..=D

Sempat lagi main...haha..uma terbakor dah... ;p

26 Februari 2013
Destinasi: Brooke Terrace, Petra Jaya, Jong Crocodile Farm


Malam ke-3 kami bermalam disini pulak..Brookes Terrace Hotel..1 mlam RM80 sahaja! Mura x?? Tengoklah bilik dia..sangat2 puas hati koott..rasenya ni bilik yang paling ok sepanjng kami berada di Kuching..besar pun besar..muat kami berempat tau..then ade tmpat utk beristrhat di luar..kalau pergi dgn kengkawan mmg besh..very recommended! 

Yesss..it's timeee!! heeee =D kek lapis marii..ngee
 Tempat femes..Kek Lapis Dayang Salhah,Petra Jaya =)
Sempat lagik! heeee
 Murah jek! Nyummy2..!

Jempuat datang raye..semua hidangan Kek Lapis! hehe..konyang den kat sinii jee..^o^

Kat bawah ni antra kek lapis yang paling sedap Yaya beli..yummy2!
'Sisik Ikan'
'Cadbury'

Hasil belian..yea...aummm! =D Siap sedia untuk dibawa masuk ke dalam flight..hehe
Ikan Terubok..tapi Yaya xbeli..sebab mak xmau..*xde org nak makan..huuu*

Destinasi seterusnya............
Jong's Crocodile Farm..


Kami xdapat amik dengan ENCIK B secara dekat..jadi amik kat atas pon boleh la...hoho ^o^

Last picture....nice view... ^_^

Ok..setakat itu sahaja pengalaman kami travel sepanjang berada di Kuching, bumi kenyalang ni...maafla agak panjang sebab Yaya malas nak wat Part 1 la part 2 la...haha..korang pon mesti akan bosan baca certia ade part-part ni kan....tau dahhh ;p kira ok la ni kan..ade banyak pic,then Yaya cerita seringkas mungkin..

Eh,Yaya xde bagitau pun pe yang dimakan sepanjang berada di Kuching ni kan...heeee.. dekat Kuching ni antara makanan femes dia Laksa Sarawak, Mee Kolok, Rojak, Umai, Midin, Ayam penyet, dan banyak lagi..
Midin
Laksa Sarawak

Tapi kan.......tapiii..banyak tapi..hehe xde tapi sangat..cuma Yaya xmakan pon semua tu..mesti korang kata rugi kan..pergi jao,xmerasa makanan kat tempat orang..Sarawak plak tu..ingt senang kaa??huuu Ahhh,ade aku kesah????haha xdelaa..korang tau kan Yaya ni jenis sangat berdiet..jadi xkira la kat mana pun tempat pergi, jarang pergi ke, tapi bagi Yaya,diet tetap diet..kalori makan kene jaga jugak! Tapi apa yang Yaya makan kat sana....?
Agak terkejut bila dapat makanan dalam kuali kecik ni..huuu..macam xsopan je makan dalam kuali..huuu tapi da dapat kan..makan je la..Kuey tiaw goreng..separuh je makan..sebab kalori dalam makanan bergoreng ni sangaatt tinggii... >,<

Breakfast di Grand Supreme Hotel tu..2keping roti+kaya+mee goreng sikit tu jek..
tu pon makan sikit..heeee =D

Yang ni rendah kalori..makan nasi putih(1/2)+ikan bakar+sayur..xsampai 400kalori pon ^_^
kalau nak dibandingkan makan nasi goreng mau dekat 500-600 kalori..fuhhh
*berselera makan*

Yang ni makanan western..makan masa kat Damai..banyak sangat sampai xhabis..amik pakej set RM50..heee ^,^ Yaya cuma makan sayur+kentang je..(itu je bole makan;p)

Kesimpulan dari travel Yaya with frens ni adalah, INTERESTING! Walaupun agak kelam kabut, disebabkan segalanya tidak dirancang, semua destinasi yang nak pergi, di plan kat sana, tapi itu semua adalah pengalaman, memang beshh..! Lagipun ini 1st time Yaya travel dengan kengkawan secara sendri.. Selalu pergi holiday dengan family..sekali sekala cari pengalaman dengan kawan-kawan kan..lepas ni boleh travel dengan Encik Husband plaks...ahaks! Oppss! ^,^

Sekian,Wassalam =)

48 comments:

  1. cantik menarik sarawak nih, hotel pun murah je..
    ntah bile la akak dpt g sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. cntik kan.
      mmg mura je..lebih2 lagi kalau book online..sgtla mura ^_^

      Delete
  2. Seronok berjalan...bagus la...leh tgk tempt org...

    ReplyDelete
  3. wahhh bestnyer dia gi bercuti..nak kek lapis..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..meh2 dtg uma...ade lg ni..;p

      Delete
  4. syok nya.....untung laaaaaa...untuuunggg laaa *jeles !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..ala xpe..nti ade rezki g malncong tuu...
      ;D

      Delete
    2. nak tny ni.........keychain ade ?? tak beli kat deqja kee.. bhahaha

      Delete
    3. errrr................... ^o^ heeeeee

      Delete
  5. akak tak pegi kuching sentral? hee,. i'm sarawakian :)
    selamat bercuti kak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala xp pula sana..hee lalu je depan tu..besar ke kuching sentral tu..?hntian bas kan? mcm kat klang sentral sini jg kot..

      Delete
  6. bestnya jalan-jalan..
    seronok travel dgn kawan-kawan kan,, walaupun tidak terancang yg penting enjoy..:)

    ReplyDelete
  7. Tecik je rupanya yaya kiter ni hehe pegi waterfront x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mne plak dtg kcik nyer tu..huuuu ;p

      Delete
  8. terliurnyaaaa. sy suka kek lapis sarawak tp susahnya nak dpt kat kl ni. :(
    dear, jom bagi sokongan join segmen mudah ini. tak perlu tag siapa2 pun . sebb nak kumpul bloglist nnt senang nak blogwalking. kalau bertuah mana taw dapat vintage owl necklace?? tq ye. :)
    http://lieyanaahmad.blogspot.com/2013/02/bloglist-review-and-giveaway-by-lieyana.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh order o9 je..tp mhal skit la.. ^_^

      Delete
  9. wah bestnyer cik yaya kita berseronok , hehehe

    ReplyDelete
  10. seronoknya holiday sarawak. patutla lama diam je. puas la kan 4 hari 3 malam. mesti dpt pegi banyak tempat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpuas lor..kene sminggu bru puas kot..haha ;p

      Delete
  11. salam cik yaya :)

    cantik2 gambar cik yaya tu...memang indah pemandangan kat sana kan? menghijau dan damai jer mata memandang. :)

    ayie suka dgn bilik hotel tu..cantik

    kawan cik yaya...dah berpunya ke atau belum?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm ayie..
      me ksh...cntik..bersih je tmpt dia..

      haa kawan?hehe smua single but not availble da.. =D

      Delete
  12. waaaaaaahhhhhhhhhh... bestnya cik yaya...
    suka sangat tapi masih belum berkesempatan g lagi..huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. beshhhh cik anna... ^_^
      xpe..nati2 ade la rezki pergi sana tuu ye =)

      Delete
  13. bila lah time tirah pulak nk g sarawak nie...huhu

    ReplyDelete
  14. best klau merantau jalan2 kat negara orang. the best part is shopping haha.
    paling suka kek lapis die hehe :)

    ReplyDelete
  15. selamat sore cik yaya , apa kabar nya, dah lama gak mampir kesini

    ReplyDelete
  16. Sarawak! Dari dulu nak pergi sarawak... kek lapis sarawak pon sedap.. macam mane pon ingat nak kena tunggu sabah aman dulu baru nak pergi sana. hmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..tu la..pas ni ble g sbah pla..;p

      Delete
  17. woahhh bestnyer jalan-jalan...ehmmm nk pergi2...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. besh2..xpe..ade rezki nti leh pergi..^_^

      Delete
  18. bestnyerrrrr...
    ole2 utk acik ade x??
    hik3

    ReplyDelete
  19. xpernh g sarawak >.< btw pantai die cantik sangat!!!

    ReplyDelete
  20. wahh, skali kuar entri long version trus ^^

    yup, kek lapis sarawak mmg best...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee...tu la..maleh nak wat ade part2..huu

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016