Saturday, 3 November 2012

PUNCA DI SEBALIK JERAWAT?

Assalammualaikum w.b.t.


Hari ni Yaya nak sharing sikit pasal info tentang JERAWAT yang Yaya baru tahu juga
sebenarnya..sbuk search nak tahu apa petua2 untuk hilang kan jerawat yang tengah bermaharajalela kat pipi ni..grrr btmbh stress dbuatnye..*sebab rase gatai n sakit* dah la xboleh garu..umm =( Tapi info yg Yaya dapat ni xtaw betul atau tak tu xtaw..Yaya search kat Google dan kebanyakannya sama..dan mungkin ada betulnya jugak kot..*kot?* Yaya taw baik guy or girl mesti xsuka lau ade pimples kt muke kannn..lehhh..ngaku jer..sape yg suke p0nn ;p hehe nak tahu apa info tu? Sila la continue membaca.....

Jerawat kat DAHIHaba badan yang melampau serta peredaran darah yang tidak baik menjadi punca kepada naiknya jerawat kat dahi kita. Orang yang ada jerawat kat dahi selalunya memiliki sifat panas baran...erkkk.. ;p Yaya agk pns brn tapi xde jerawat kt dahi..mgkin ni thap pns melampau kot..huuu

Untuk menghindari, dinasihatkan supaya menjadikan amalan untuk tidur awal serta bangun awal. Selain itu pastikan dapat tidur yang cukup dan minum air banyak...yang ni susah Yaya nak ikut sebab xsuka berulang alik ke tandas.. >,< tapi masih dalam proses mencuba untuk minum sbanyak yg boleh.. *minum air milo;p*

Jerawat kat HIDUNG - Kalau jerawat di batang hidung, ianya bermaksud tulang belakang kita mungkin bermasalah. Jika ianya di hujung hidung mungkin disebabkan haba perut melampau dan sistem penghadaman yang tidak normal. Haaa..yang ni dulu selalu ade..huuuubetul2 kat tengah2 hidung sampai rase mcam ape nth..huuu Dan jika di salah satu hujung hidung pula boleh dikaitkan dengan ovari atau sistem reproduksi yang mempunyai masalah.Alamak...xde rasenyer kann..heeee

Jerawat kat DAGUKalau jerawat tumbuh di dagu pula, berkemungkinan fungsi buah pinggang telah terjejas atau sistem endokrin (rembesan dalaman) lemah. Untuk kaum wanita yang mudah mendapat jerawat di sekitar dagu mungkin berpunca daripada haid yang tidak teratur dan sistem peranakan yang bermasalah.
@O@? owh....baru taw..kene hati2 ni.. >,<

Jerawat kat PIPIJika jerawat tumbuh di pipi kiri, fungsi hati mungkin kurang lancar seperti dilanda masalah rembesan, menyahtoksin dan penghasilan darah. Jika di sebelah pipi kanan, fungsi paru-paru berkemungkinan tidak normal.Sekarang tgh prob kat sebelh kiri..umm hah??paru?knp dgn paru2 kiter... >,<

Jerawat kat BADAN (belakang dan depan) - Bagi jerawat yang tumbuh di belakang atau depan badan ianya memberi petanda kemungkinan sistem perkumuhan bermasalah, seperti terkena sembelit. Dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan yang sihat bagi memastikan toksin tersingkir dengan lebih baik. Alhamdulillh..Yaya xde jerawat di blakang wat mase ni..huuu

Nampaknya ada yang terus menghadap ke cermin untuk melihat posisi jerawat? hehe. Apapun ni semua rujukan je semata..kalau nak tahu diri ada prob ke x, wat la Medical chek-up tuu..ok! =) 

Lagi satu! Korang taw x apa2 produk (yng korng sendiri guna ok!) or tau apa2 petua yang mudah untuk hilangkan jerawat n parut nyer..?? Actually Yaya ade cube 1prodk baru ni..kulit mmg cerah sikit dari biase..huhu tapi jerawat plak makin menjadi2..lebih2 lagi bila time tengah 'cuti' ni..adoi gatai+sakit dbuatnya.. >,< semua Yaya da cube ok..putih telur+tomato+ubat gg...kurang sikit la dah..tapi jerawat xsusut. =<
     
(3/11/12) 
Nampak x kesan kat pp..tu parut n pimples..owhh noo..malu nk close up pic..hoho;p
Ada ape2 petua x?? Anyone can help Yaya plez? >,<

Sekian,Wassalam =>

28 comments:

  1. terima kasih ya untuk info tu. even cuna xtau rasanya naik jerawat tu macam mana. boleh la nak kongsi info yaya dengan dak2 rumah cuna. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. untung r muke xde jrwat...heeee =D

      Delete
  2. oo.. baru tau gak ni. kdg2 jerawat berganti2 tempat. kejap kat situ kejap kat sini. xtau lak petua hilangkan jerawat. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuu...kan..kdng2 ikut musim pon ade.. ^o^

      Delete
  3. Aten pon tgah bermasalah dekat pipi kiri . Dua ketul pulak . Tapi nampak macam berseri laa pulak . Syang nak buang . Lol ! Hahaaha :D

    P/s : org kata letak colgate skit . Kasi dia kejut .

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh same?
      hapeerrr???syg nk buang???meh cni..
      yaya nk pindhkn yaya punyer plak kt
      pp aten tu..mne taw tmbh serinyer... lol ^0^
      ape la aten niii

      Delete
  4. elelehhh, ade pimples pon comei je dia. hehe

    btw, zera mungkin kat badan. thank for the info dear! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. comei pe ni..
      nsib bek xkene 2-2 blah pp..
      lau x jadi cam pkai blusher...huuuu >,<

      Delete
  5. ehh, jerawat kt hidung tu slalu iras2 witch yg terbang naik penyapu kn, erkk..

    cara paling mudah, try laa guna kertas pasir, hikk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. apeeee????confirm da xserupa muke yaya
      pas ni..huuuuuu

      Delete
  6. ha pyka memang ada msalah kat hidung , rajin plak jrawat tuh naik kat hdung . huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. huuu kann..
      muke yaya cpt bmyk..tu la mslhnye..
      mcm2 da gune tp xjaln..grrrr >,<

      Delete
  7. masalah kita sma! pimple dkt pp kiri. tp blkg skit dr pp. eh acana tu..? hehehe. mgkn hormon tgh x stabil ni. Mklum lah "bendera jepun" tgh naik. =.= aina pun bru tahu fungsi n kaitan bdn dgn jerawat. tq share! ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhu....kann..cam yya,smgu 'cuti' ni..smggu la
      pimple tu xnk susut..hari terkhr ni baru nmpk ok
      sikit..lau x...haaaiii

      Delete
  8. haha, patutlah ada kat dahi, org panas baran rupanya...kenala atas batang hidung saya ni...hahahhahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul ka tuu..haaaaa...
      baru taw.. ;p

      Delete
  9. bila baca tajuk, terus cari jerawat kat muka,,haha
    thanks for d'info yaya

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah, takde masalah jerawat ni. cuma bile Cik P tu nak menyinggah je la. selalu amalkan basuh muka before tido, kurangkan makanan berminyak jugak. tu je la kot.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaya mmg bsuh muka sblm tido..dgn pncuci muke..
      pstu mknan bgoreng mmg jrng skali mkn..
      kacang pon xbpe gemo sgt..huuu..nthla..

      Delete
  11. Baru tau semua ni..
    Thx for the info..^^

    ReplyDelete
  12. Nice sharing...
    Baru tahu tentang semua kisah di sebalik jerawat2 nie :-)

    ReplyDelete
  13. anna jarang ada jerawat tapi liang pori terbuka... huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. samela ngn yaya..kt bhgia 'T'Zone..hee
      mcm2 prodk gune same je..bnyk sgt mnyk nih! >,<

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016