Friday, 27 July 2012

RAMADHAN YA NUR RAMADHAN...7#

Assalammualaikum w.b.t.
Doa Ramadhan 
“Ya Allah, jadikan puasa ku disertai dengan rasa syukur dan diterima olehMu melalui jalan keredaanMu serta keredaan rasulMu, cabangnya yang kukuh dan kekuatan keberkatan, demi kenabian Muhamad saw dan keluarga baginda yang suci dan segala puji bagi Allah, Tuhan sekalian alam”. amin..

Sambungan...
Antara 
                PEMARAH                             dan                             PERAMAH                             
Siapa yang menahan marah, padahal ia boleh melepaskan kemarahannya, maka kelak pada hari kiamat, Allah akan memanggilnya di depan sekalian makhluk. Kemudian, disuruhnya memilih bidadari sekehendaknya." 
(HR. Abu Dawud - At-Tirmidzi)

Tetibe je wat entri pasal marah ni napenye..hehe..xde pe..saje je..tipu btol;p Actually baru lihat 2 kejadian diatas semalam..jumpa kt bazaar ramadhan..antara orang yang marah dengan yang ramah..jumpe 2-2 lak tu...huu.mula2 jumpa yang peramah..xtawla nak cakap peramah ke x..tapi pakcik tu jenis yang suka bercakap sampai orang nak xnk layan dia..hehe..tapi bukn orang kurang siuman taw.. Masa dia bcakap tu Yaya dengar n senyum je la..dia cakap pasal cucu dia..balik kt umah, mase tu kami tengah beli makanan..pakcik tu nampak seronok betul mase tengah beli makanan tu, beli untuk cucu dia katenye..waahh untungla ade atuk cmni..heee ^,^ tapi makcik yang jual makanan tu cam xmau layan dia cakap..muke pun xde kemanisan..huhu..mungkin makcik tu penat kot..kan..siapkan makanan sume..orang datang pon ble tahan jugakla..

Tapi time Yaya nak balik terjumpe orang yang pemarah pulak..huhu..ala bukan pemarah kot tapi orang tu, dia geram,..geram sebab pe..? Sebab tempat dia nak buka gerai ade moto parking kat citu jadi dia terpaksa buka lambat sikit..masa tu da kol 5.35 lebih kot..lepas moto tu kua parking tetibe je dengor macam pakcik tu letak meja gerai dia dengan kuat..tanda lepas geram la tu kot..huuu ;p

“Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa di antara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun,” – Surah AlMulk : Ayat 2

Haii...bulan2 pose ni janganlah mara pakcik...kurang pahala puasa tu nanti....banyakkan bersabar..tu semua kan dugaan..pada kawan2 kua sekalian, termasuk Cik Yaya yang tengah menaip ni jangan marah2 dalam bulan pose ni ye, bersabarlah kerana dengan bersabar itu akan menambah pahala puasa kita, kalau time xpuasa pon dapat pahala jugak..=D
“Dan berapa banyaknya nabi yang berperang bersama-sama mereka sejumlah besar dari pengikut (nya) yang bertakwa. Mereka tidak menjadi lemah kerana bencana yang menimpa mereka di jalan Allah, dan tidak lesu dan tidak (pula) menyerah (kepada musuh). Allah menyukai orang-orang yang sabar.” – Surah Aali Imran : Ayat 146



Sebar-sebarkanlah risalah ini. Rasulullah s.a.w bersabda
“Sesiapa yang menunjukkan suatu kebaikan, maka dia akan
memperoleh pahala (sama) seperti pelakunya ”
(Diriwayatkan oleh Muslim, at-Tirmizi, Ibn Hibban, al-Baihaqi
dan at-Thabrani daripada Ibnu Mas’ud al-Badri r.a)
Akan bersambung..

Sekian, Wassalam..=)

10 comments:

  1. tak elok marah2. nanti kena jual. huhu..

    ReplyDelete
  2. jangan marah2.. nanti x comey suda.. hihi :p

    ReplyDelete
  3. Angry bird je yg boleh marah2 ni..ekekeke! =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakcik tu da btuka jd angry bird laa..^o^

      Delete
  4. xmo marah kt yaya.. ehh, silap.. xmo marah2 tau, hikk...

    ReplyDelete
  5. Selamat berpuasa Yaya. Kurangkan gosip! Tingkatkan amalan! ngee~ =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. slmt bpuasa hana..awk jg ye..hehehe ^o^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016