KISAH PENJUAL TAUHU

Assalammualaikum wbt.

Untuk renungan bersama.


Ada sorang peniaga tauhu yang setiap hari dia pergi jual tauhu dia kat pasar. Untuk sampai pasar, dia kena naik kenderaan awam.

Untuk sampai ke jalan raya, dia perlu melalui padang sawah. Setiap pagi dia selalu berdoa kepada ALLAH supaya tauhunya semua habis dijual. Begitulah setiap hari, sebelum berangkat berdoa terlebih dahulu dan pulang sebelah petang. Barang dagangannya selalu habis dijual.

Satu hari tu, semasa dia lalu di sawah nak menuju ke jalan raya untuk naik kenderaan awam, tiba² dia terjatuh ke dalam sawah tersebut. Habis semua tauhunya jatuh ke sawah, hancur dan berselerak. Bukan aje keuntungan, modal pun habis.

Dia mengeluh kepada ALLAH, bahkan menyalahkan Tuhan, mengapa dia diberi ujian sampai macam ni sekali? Padahal dia selalu berdoa dan solat setiap pagi.

Akhirnya dia pun pulang tidak jadi berniaga hari itu.

Tapi dua jam kemudian dia mendengar khabar, bahawa kenderaan yang disewanya setiap hari pada pagi tu telah jatuh ke dalam gaung. Semua penumpangnya terkorban! Hanya dia satu²nya bakal penumpang yang selamat, semua adalah disebabkan tauhunya jatuh ke sawah, sehingga ia tidak jadi untuk berniaga pada hari itu dan membawa semua tauhu-tauhunya yang sudah rosak dan penyek.

Tetapi pada sebelah petang, ada seorang penternak itik 🦆 telah mencari dia dan hendak membeli tauhu untuk makanan itik tetapi yang anehnya penternak itik 🦆 itu mencari tauhu yang rosak/hancur kerana ia hanya untuk dicampurkan dan dimakan oleh itik 🦆 sahaja. Terus peniaga itu menangis kerana tauhunya yang rosak hendak dibeli semuanya oleh penternak itik 🦆 itu.

• PENGAJARAN •

Doa tidak semestinya dimakbulkan sesuai dengan permintaan, tapi ia diganti oleh ALLAH dengan sesuatu yang jauh lebih baik dari yang diminta.

ALLAH Maha Mengetahui keperluan kita jika dibandingkan dengan diri kita sendiri. Sebab tu, janganlah jemu berdoa, jangan sesekali mengeluh jugak, apalagi mengutuk!

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, 
dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. 
ALLAH mengetahui, sedangkan manusia tidak mengetahui”
(Al Baqarah ayat 216)

Jika Tuhan menjawab doamu, Ia sedang menambahkan imanmu. Jika Ia menundanya, Ia sedang menambahkan kesabaranmu. Jika Dia tidak menjawab doamu, Dia sedang mempersiapkan yang terbaik untukmu.

Semoga hari ini dan hari hari seterusnya kita semua selalu dalam lindungan serta keberkahanNya. Ucaplah ALHAMDULILLAH kerana janji ALLAH itu pasti.


Sekian perkongsian dari Yaya. Terima kasih buat yang sudi singgah membaca. Moga ada manfaat buat yang membaca. Selamat beramal.


Wassalam.

Post a Comment

1 Comments