Wednesday, 10 January 2018

SUNNAH NABI SAW - KEBAIKAN MEMELIHARA JANGGUT

Assalammualaikum w.b.t.
Salam 22 Rabiulakhir

Manfaat Ilmiah Tentang Perintah Nabi SAW untuk Memelihara Janggut

Janggut..rasa-rasa korang kan. Tengok kebanyakan orang sekarang ramai tak simpan janggut?Hmmm..mengikut pemerhatian Yaya la kan kalau nak dibandingkan waktu sebelum ni dengan sekarang, makin ramai juga yang mula simpan janggut ni. Korang yang lelaki ni, simpan janggut untuk apa sebenarnya..#tanyajer hehe. Kalau disebabkan semata ikut sunnah Nabi SAW, Alhamdulillah. Moga ada pahala disitu, sebab mengikut sunah Nabi SAW yang kita sanjungi itu. Tapi buat mereka yang sesaja simpan sebab malas nak potong tu..alahai..sayang nya bila yang menyimpan tidak punya sebab kenapa mereka menyimpan janggut mereka. Mungkin ada yang menyimpan sebab terikut ikut dengan budaya or fesyen sesetengah selebriti yang mereka suka kot.


Memelihara Janggut bagi kaum lelaki merupakan salah satu sunnah Nabi Muhammad SAW yang mulai ditinggalkan oleh Umat Islam. Amalan ini kadang kala dianggap pelik oleh sebahagian kalangan anak muda dan membuat orang merasa tidak selesa (bagi yang tidak menjaga). Sedangkan memelihara janggut ini merupakan Sunnah Nabi SAW yang dianjurkan. Para peneliti mendapati bahawa janggut bukan hanya sekadar perintah dari hukum agama, namun lebih dari itu, memelihara janggut juga bermanfaat untuk kesihatan.haaa tak tau tu kan...

Nabi SAW yang diriwayatkan oleh Ibnu Umar yang mengatakan, 

“Berbezalah kamu dengan orang-orang musyrik, peliharalah janggut dan cukurlah kumis” 
(HR. Bukhari)

Ternyata ia tidak hanya perintah agama, memelihara janggut terbukti secara ilmiah dapat menyihatkan. Berikut antara sebab mengapa memelihara janggut baik untuk kesihatan.

1. Mencegah Kanser Kulit 

Berdasarkan hasil penelitian ilmuan di University of Southern Queensland dan dipublikkan di jurnal Radiation Protection Dosimetry menyebutkan bahwa 90-95% paparan sinar UV dari matahari ke daerah wajah dapat terhalang dengan adanya janggut. Hal ini akan memperlambat proses penuaan kulit dan menurunkan risiko kanser kulit. Seperti diketahui, matahari memiliki kandungan ultraviolet yang dapat membahayakan kesihatan kulit. Semakin tebal janggut di wajah lelaki, semakin tinggi juga tingkat perlindungannya.

Menurut Dr. Nick Lowe, dermatologis ternama di London, umumnya rambut memberikan perlindungan yang bagus untuk melawan sinar matahari. Itu sebabnya, wanita lebih sedikit mengalami kerosakan akibat matahari jika rambut mereka menutup leher dan sisi wajah mereka.

2. Mengurangi Asma dan Gejala Alergi 

Bagaimana ia terjadi? Sama perihal dengan bulu hidung yang berfungsi menjadi filter, janggut juga berfungsi sama untuk mencegah gejala asma serta alergi. Seperti diketahui bahawa gejala asma biasanya disebabkan oleh serbuk dan debu yang ditemukan di rambut wajah atau lebih spesifik adalah sebuah cambang besar dan jika tertahan di cambang, hal itu dapat menurunkan gejala asma yang mungkin terjadi.

Janggut yang mencapai area hidung kemungkinan menghentikan penyebab alergi naik ke hidung dan terhisap oleh paru-paru, mengikut Carol Walker, ahli kesihatan rambut dan pemilik Birmingham Trichology Centre.

“Secara teori, janggut dapat menghentikan apapun yang menyebabkan asma untuk masuk ke saluran pernafasan tetapi bentuknya haruslah besar,” ujar Dr. Felix Chua, konsultan sistem pernafasan di London Clinic.

3. Memperlambat Penuaan

Janggut secara penampilan dapat membuat wajah terlihat lebih tua, tapi siapa sangka janggut pada kenyataannya dapat menghindari penuaan kulit? Janggut dapat membantu mengurangi gejala penuaan dan membuat wajah tetap lembap. Janggut dapat melindungi wajah dari angin dan udara dingin yang boleh membuat kulit wajah kering

4. Mencegah Infeksi (jangkitan) 

Anda tidak perlu risau janggut anda akan menyebabkan infeksi bakteria, infeksi folikel rambut yang menyebabkan bintik-bintik, dan sebagainya. Tidak mencukur janggut bererti tidak ada ruam kemerahan. Menurut  Dr. Martin Wade, konsultan dermatologis di London Skin and Hair Clinic, mencukur janggut biasanya penyebab utama infeksi bakteria di sekitar jenggot

“Hal ini dapat menyebabkan kemerahan akibat pisau cukur, rambut yang tidak tumbuh dan keadaan seperti folliculitis, jadi memang sangat beruntung bagi lelaki yang suka memlihara janggut,” ujarnya

Ok. Itu adalah sebahagian sahaja manfaat bila pelihara janggut ni. Yang penting kita mengikut sunah Rasulullah SAW. Tapi dalam masa yang sama kebersihan juga perlu dititik beratkan,ye. Janganlah biar janggut tu menebal dan tidak terurus. Buat orang sekeliling tidak selesa pula nanti. Biar kemas dan rapi. Kan lebih nampak tampan dan segak. cewahh..hehe

kan hensem...ngeee =D

Wallahu'alam. Semoga perkongsian hari ini ada manfaat buat yang membaca ye. Jangan lupa,boleh share dengan kengkawan, family member lain. Minta dorang simpan janggut..tak perlu tebal. Nipis dah cukup hensem, dah..Macam gambar atas ni..hehe. ^,^

Sekian,Wassalam =)

8 comments:

  1. Sib baik suami jenis suka simpan janggut hihi

    ReplyDelete
  2. perghhh dahsyat sungguh kelebihannya ada yg baru tahuu jugakk.. terime kasih sharing :D

    ReplyDelete
  3. wahhhh banyak kebaikannya,baru tahu,tapi en somi tak leh simpan janggut panjang kena sejemput je peraturan tempat kerja hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala simpan nipis2 pun ok kan..bru nmpk lagi encem gituuu
      heeee

      Delete

Sponsor





Popular Posts