Friday, 9 December 2016

YOU NEED A HOLIDAY LAH! | #MYTRAVELOKAESCAPE IS SABAH

Assalammualaikum w.b.t.

Yes! I really need a holiday! and #mytravelokaescape is SABAH! Coz memang teringin nak pergi SABAH! Eh, tapi kenapa Sabah? Kenapa pilih dalam negara sendiri, Malaysia, sedangkan ada banyak lagi tempat best diluar negara yang boleh dipilih macam Korea, Bali, Melbourne dan lain-lain. Tapi kenapa Malaysia? Why? Why? huhu

Well, of course la because I LOVE MALAYSIA!hehe ^o^ Banyak lagi kot tempat menarik dalam negara sendiri yang belum dijelajahi kann..sekarang kan makin banyak kawasan peranginan yang semakin maju, dan cantik. Malah ada sesetengah kawasan atau pulau kat Malaysia ni yang setanding dengan kawasan kat luar negara tu. Kita je yang tak tahu sebab tak nak explore kawasan negara sendiri. Dok sibuk ja teringin nak pergi tempat negara luar tu.Memang la best, tapi tak salah kalau kita habiskan satu 'pusingan' dalam negara sendiri dulu, bila dah habis pusing barulah pergi luar negara pula. Tak gituu. =D  

Kenapa Yaya pilih Sabah ye..sebab Malaysia kan ada 13 buah negeri..12 buah negeri Yaya dah travel.haha. Masa tu pergi dengan family semua. Ayah Yaya jenis suka travel juga..ngeeee So tinggal satuuuu negeri ja lagi. Dan negeri tu adalah SABAH. Sabah kan memang terkenal dengan banyak kawasan pulau dia yang cantik, gourgeus sangat! 

PULAU MANUKAN

Photo credit to: budakletrik.blogspot.com

Pulau Manukan adalah pulau kedua terbesar di Taman Tunku Abdul Rahman, Malaysia dan diiktiraf sebagai TAMAN LAUT NEGARA. Pulau Manukan adalah pulau yang paling popular di kawasan Kota Kinabalu. Pada luar pesisir Pulau Manukan terdapat terumbu karang yang sangat sesuai untuk diselam. Pulau ini juga dilitupi dengan tumbuh-tumbuhan tebal dan mempunyai laluan mendaki.

PULAU MABUL

Photo credit to: blueewoke09.blogspot.com

Pulau Mabul terletak di pesisir pantai tenggara negeri Sabah, Malaysia. Pulau ini terkenal kerana dekat dengan pulau Sipadan. Pulau ini kecil dan melengkung. Terdapat banyak batu karang pelbagai jenis. Batu karang menjadi tumpuan spesies ikan marin kerana banyaknya makanan plankton . Dasarnya tidak dalam, sesuai dengan kejadiannya sebagai pentas benua di Laut Sulawesi. Kedalaman sekitar 25 hingga 30 meter sesuai untuk aktiviti 'scuba diving'.Wahh ni memang syiok..jap.Tapi bole ke iolss scuba?errrr =p

PULAU SIPADAN

Photo from: Google

Pulau yang agak popular juga ni kan. Pulau Sipadan ni ialah sebuah pulau lautan berhampiran dengan Semporna, sebuah bandar di pantai timur Sabah. Pulau Sipadan merupakan satu-satunya pulau samudera di Malaysia daripada batu kapur dengan ketinggian 600 meter dari dasar laut. Pulau Sipadan terkenal sebagai satu pilihan tempat bagi aktiviti menyelam skuba (scuba diving) antara yang terbaik di dunia.Wowww..<(0,0)> Mengikut keputusan undian umum yang dikeluarkan oleh organisasi tunggal bagi pengundian 7 keajaiban terbaik dunia (New 7 Wonders of Nature votes committee), Pulau Sipadan telah tersenarai antara 77 bentuk muka bumi yang ajaib dan terbaik dunia pada tahun berakhir Julai 2009. SUBHANALLAH. Memang cantik sangat ni..! 

Ok. Itu untuk bahagian pulau yang wajib terjah jika berkesempatan (if i won this traveloka contest >,<). Now nak tengok tempat lain yang besh ada kat Sabah ni..

GUNUNG KINABALU


Antara gunung yang tertinggi di Malaysia dan Asia tenggara yang ketinggiannya mencecah 4,095 meter dari aras laut. Memang sesuai sangat dengan Yaya yang suka aktiviti macamni, ^_^ Biasa daki bukit je..huuu

Oklah. Sebab kan SABAH adalah Negeri Terbesar kat Malaysia ni dan terlalu banyak tempat menarik, kalau nak Yaya huraikan mau pening korang tengok entri panjang Yaya ni..so Yaya sempat cari 'sedikit' gambar mengenai tempat menarik kat Sabah ni. Sumpah korang yang belum pernah jejakkan kaki kat Sabah ni pun teringin nak pergi juga..hikhih ^o^


































Fuhh banyak tak banyak tempat menarik kat SABAH ni. Kalau bagi chance travel ke sini mau nye xlekat kaki ni..berjalan je kerjanya. Nasibla Yaya ni memang 'kaki' berjalan juga, so no prob for me as long Allah give me a good health condition.^_^ InsyaAllah and also, semua tempat yang Yaya beritahu ni takkan dapat kaki ini jejaki jika TRAVELOKA tak memberiku peluang untuk menjelajah SABAH. huuuu >,< Ohh pleaseeee TRAVELOKA..!! Give me one chance to complete my journey. Melengkapkan 'MISI' Yaya untuk travel 1 Malaysia coz SABAH is the only one state that I never had been before...

Youolsss yang nak pergi travel tu, nak cari FLIGHT or HOTEL ke anything boleh try search kat laman sesawang TRAVELOKA ni juga tau. Ada banyak choice. Mana tau yang nak pergi HONEYMOON ke..ececehh..nak bercuti dengan family or anything occassion boleh try klik link yang Yaya bagi kat bawah ni ye.. ^_^


Happy holiday uollzzz..! ^o^

Sekian,Wassalam... =)

13 comments:

  1. selmat berjaya yaya... mudah2an ada rezeki ke sabah

    ReplyDelete
  2. Nadia pun wishlist nak sabah especially pulau nya . Dah mmg dlm wishlist tapi tak tahu kenapa tak kesampaian lagi ke sana . =)

    ReplyDelete
  3. Cantik sungguh sabah, semoga berjaya yaya.

    ReplyDelete
  4. Suatu hari nanti saya nak pegi Sabah dan terus tinggal kat sana

    ReplyDelete
  5. bulan 3 tahun depan saya ke sabah.. hehehe

    ReplyDelete
  6. moga2 rezeki menyebelahi yaya...aminnn

    ReplyDelete
  7. All the best =D
    By the way, Ju fllw sni 1939# newbie lg mohon support =)

    ReplyDelete
  8. Saban memang ohsem..
    Semoga berjaya..

    ReplyDelete
  9. banyaknya tempat menarik..kena gi byk kali baru abis pusing semua

    ReplyDelete
  10. dh keluarkan senarai pemenang.. saba belum jejak lg tp serius lawa2 kt sana mcm obesea

    ReplyDelete
  11. ramai dh ke sabah.. memang lawa. entah bila nk ke sana

    ReplyDelete

Popular Posts