Monday, 9 December 2013

RESEPI : KEK EPAL KUKUS

Assalammualaikum w.b.t.

Lama kan Yaya xupdate resepi...al-maklumlah..makan kurang, nak memasak pon kurang la..kali ni rajin sikit sebab saje nak try resepi baru..xpernah buat sebelum ni..nak tengok jadi ke x..huhu 
JOM TRY..!! ^_^
Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula perang (nak guna gula biasa pon boleh)
1 cawan susu pekat manis
1 cawan epal (dikisar-jadi jus la kiranya)
1 cawan margerin (dicairkan atau kalau nak senang guna minyak masak pon boleh)
3 biji telur (ikut resepi asal tapi yaya guna 2 je)
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

Cara-cara:
1.Pukul telur dengan gula hingga hancur. (yaya guna mixer je.penat weyhh guna tangan..huhu ;p)
2.Masukkan epal & esen vanila
3.Masukkan margerin yang telah dicairkan.
4.Masukkan tepung gandum & soda bikarbonat yang telah diayak.
5.Kacau guna spatula sampai semua bahan sebati.
6.Masukkan ke dalam loyang yang telah digris atau boleh lapik guna kertas minyak. Senang sikit bila nak keluarkan. => 
7.Kukus atas api sederhana selama 1jam. Sebelum tu korang cucuk2 la jugak kek tu tengok da masak ke belum. Ada yang dah masak kurang dari 1jam. 
Dah siap. Bleh deko ikut suka korang la kalau rajin. Nak makan macam tu je pon sedap. Yaya guna gula perang, jadi kurang manis. ^_^ Dan tambah sedikit coklat topping kat atas. Hehe. Sedap je. 
aummm..nyum3! =D
Selamat Mencuba ye! ^_^

p/s: apapun KEK COKLAT KUKUS Yaya jugak yang paling sedap..ngeh3 ;p 
Sekian,Wassalam =)

7 comments:

  1. wahh,in syaa Allah In akan cuba .. Baru je buat cupcake oreo semalam for the first time and alhamdulillah jadi. hehe ...

    ReplyDelete
  2. tak minat plak epal yg dimasak mcm ni. prefer kalau jus ataupun buah tu sendiri.

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016