Tuesday, 17 December 2013

RESEPI : AGAR-AGAR BISKUT BATIK (MARIE)

Assalammualaikum w.b.t

Yea.akhirnya berjaya juga Yaya buat agar-agar...errr..maksud Yaya agar-agar yang menjadi..huuu sebelum ni selalu buat cair, xsekeras yang buat kali ni..hehe Alhamdulillah. Suka sangat. Baking with love la kate kann..ahahah ^o^ Dapat cari resepi agar-agar yang senang+cepat=SEDAP! Yaya dapat resepi ni dari SINI. Ada ubah2 sikit2 je. Siapa yang nak try bleh try resepi ni ye... =)
Saiz: 8' persegi
Bahan-bahan:
- 1 bungkus / 13g serbuk agar-agar (yaya guna serbuk agar-agar dalam botol kecik (25g) tu, xdapat nak timbang, agak2 je, guna separuh dari botol tu..huuu ;p)
- 1100ml air (cam banyak sangat je air tu. Yaya kurang jadi 900ml je. Tips Yaya baru tau, lau nak agar2 keras kena kurangkan air. ^_^)
- 220g gula (Yaya kurang jadi kurang 200g-bleh kurang lagi lau nak kurng manis =>)
1 tin / 400g susu Ideal *
1 biji telur* (campur bahan yang bertanda *)-rasenye lau xbuh pon xpe kot.
1 cawan serbuk milo
1 sb serbuk koko
150g biskut marie (perisa vanila tau. msa ni Yaya silap la.Patut beli yang Original, lau beli yg coklat cam dalam pic tu la jadinye, golap je..hukhuk) dan rasenye jugak lau nak guna biskut lain pon xde masalah..lepas ni yaya nak try buh biskut Tiger la plak..eh, errr....belum try belum tau kan..;p

Cara-cara:
1. Larutkan serbuk kedalam air & masak sehingga mendidih. Masukkan gula & kacau hingga larut malam.
2. Masukkan campuran susu & telur kemudian kacau sebati. Masukkan milo dan serbuk koko. Kacau.
3. Susun satu lapisan biskut ke dalam bekas. Tuangkan satu lapisan agar2 cukup untuk meliputi biskut.
4. Ulang proses melapis biskut & agar2 sehingga habis. Lapisan biskut tu akan timbul ke atas.Jadi jangan gatal tangan sibuk duk nak tekan biskut tu bagi tenggelam ok..haha ;p
5. Sejukkan dulu agar2 kat luar@suhu bilik sebelum masukkan dalam peti sejuk pula, ok.

Bila dah keras, bleh la ngap! omnomnom..dap nyer...ingat tau, guna yang plain biskut, jangan guna gelap. tapi lau nak kurang manis boleh guna biskut coklat tu. Selamat Mencuba ye.! ^_^

p/s: buat agar ni just untuk try bwak pegi vacation minggu ni..weee..nak wat agar2 oreo plak.. ^o^

Sekian,Wassalam =)

17 comments:

  1. amboi....rjinnya buat agar2..hehe :)

    ReplyDelete
  2. agar2 biskut batik??? selalunya makan kek batik jer...wah boleh cuba ni, thanks yaya for sharing...

    ReplyDelete
  3. Agar agar biskut merie... ciptaan mana ni.. tapi belum cuba belum tahu kan :D hahahaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xtaula...dpt resepi pon kt tenet je..
      sodap je..^,^

      Delete
  4. salu npk jual kat bazar ramadhan masa bulan puasa. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade ye..selalu nmpk tu biskut batik kan..jarang nmpk agar-biskut batik.. ^_^

      Delete
  5. alaa masuk telur.. xdpt la cikna buat.. tp nampak sedap je tau..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh je lau xmasuk telur cik na.... =)

      Delete
  6. Saya nak share la blog nih kat fb .. bleh tak ???
    kena minta izin dulu nie... tu pon kalau bleh laa...

    My web blog ... Butik Blouse Malaysia

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016