Friday, 14 June 2013

BUAT KAUM ADAM & HAWA....

Assalammualaikum w.b.t.


Pesan Rasulullah SAW Buat Kaum ADAM
"Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ANANAH, yang MANANAH,dan yang HANANAH,dan jangan engkau kahwini yang HADAQAH, yang BARAQAH dan yang SYADAQAH".

1) Wanita Ananah: banyak mengeluh dan mengadu, dan tiap saat memperalatkan sakit atau buat-buat sakit.

2) Wanita Mananah: suka membangkit-bangkit tentang sesuatu terhadap suami. Wanita ini sering mengatakan 'aku buat tu keranamu'.

3) Wanita Hananah: menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

4) Wanita Hadaqah: melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

5) Wanita Baraqah: ada 2 makna, pertama yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya, kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

6) Wanita Syadaqah: banyak cakap, tidak menentu lagi bising.

Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli


Pesanan Rasulullah SAW Terhadap WANITA

1) Dunia ini ialah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan ialah wanita (isteri) yang solehah. (Riwayat Muslim).

2) Mana-mana perempuan yang memakai bau-bauan kemudian ia keluar melintasi kaum lelaki ajnabi, agar mereka mencium bau harumnya maka ia adalah perempuan zina,dan tiap-tiap mata yang memandang itu adalah zina. (Riwayat Ahmad, Thabarani dan Hakim)

3) Dikahwini wanita itu kerana empat perkara: kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikannya dan kerana agamanya, maka carilah yang kuat beragama nescaya kamu beruntung.

4) Wanita apabila ia sembahyang lima waktu, puasa sebulan Ramadhan, memelihara kehormatan serta taat pada suami, maka masuklah mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (Riwayat dari Ahmad Ibnu Hibban, Thabarani, Anas bin Malik).

5) Perempuan yang melabuhkan pakaian dalam keadaaan berhias bukan untuk suami nya dan muhrimnya adalah seumpama gelap gelita di hari kiamat, tiada nur baginya. (Riwayat Tarmizi)

6) Apabila lari seorang wanita dari rumah suaminya, tidak diterima sembahyangnya, sehingga ia kembali dan menghulurkan tangan kepada suaminya (meminta maaf). (Riwayat dari Hassan).

7) Wanita yang taat pada suami, semua burung-burung di udara, ikan diair, malaikat di langit, matahari dan bulan semuanya beristigfar baginya selama ia masih taat pada suaminya dan diredainya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

8) Dari Muaz bin Jabal bersabda Rasululllah SAW: Mana-mana wanita yang berdiri di atas kakinya membakar roti untuk suaminya hingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.

9) Tiap-tiap wanita yang menolong suaminya di dalam urusan agama, maka Allah memasukkanya dalam syurga lebih dahulu dari suaminya (sepuluh ribu tahun) kerana dia memuliakan suaminya di dunia maka mendapat pakaian dan bau-bauan syurga untuk turun ke mahligai suaminya dan mengadapnya.

10)Ya Fatimah, jika seorang wanita meminyakkan rambut suaminya dan janggutnya dan memotong kumisnya dan mengerat kukunya, diberi minum Allah akan dia sungai syurga, diiringi Allah baginya sakaratul maut dan akan didapati kuburnya menjadi sebuah taman dari taman-taman syurga serta dicatatkan Allah baginya kelepasan dari neraka dan selamatlah ia melintasi titian Siratul-mustaqim.

11)Mana-mana wanita yang berkata kepada suaminya "tidak pernah aku dapat dari engkau satu kebajikan pun". Maka Allah akan hapuskan amalannya selama 70 tahun, walaupun ia berpuasa siang hari dan beribadah pada malamnya.

12)Apabila wanita mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya, Allah mencatatkan baginya setiap hari seribu kebajikan dan menghapus baginya seribu kejahatan.

13)Apabila wanita mulai sakit untuk bersalin, Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah (perang sabil).

14)Apabila wanita melahirkan anak keluarlah dosa-dosa darinya seperti keadaan ibunya melahirkannya
Renung2kan...peringatan buat diri sendiri juga.. =)
Mudah2an bermanfaat..

Sekian,Wassalam ^_^

35 comments:

 1. banyak pesanan untuk wanita, secara zahiriah, memang nampak susah, tapi sebenarnya cukup senang, untung jadi wanita, semua dijaga, terasa sangat isimewa,,kan Yaya.hehe (^___^)

  p/s:
  yg pesanan buat kaum Adam tu sangat bagus, sebab, benda2 tu biasanya kita selalu buat, err... kita or sape2 sajela,,hehe.. sama2 muhasabah diri ^_^

  ReplyDelete
  Replies
  1. btul2..
   hehe sam2la muhsbh diri memasing =)

   Delete
 2. Assalamualaikum.

  Yaya.. kita nak minta sesuatu dari sini..boleh? :)

  InsyaAllah, kalau ada waktu, nak share isi entry ni, yang pesan Rasulullah buat adam tu..may i?

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumsalam w.b.t.
   boleh je..xkesa pon.._^

   Delete
  2. Thank you yaya..sayang dia, hehe ^_^

   Delete
 3. perkongsian yang menarik ni yaya..semoga kita menjadi wanita yang baik-baik :)

  ReplyDelete
 4. semoga dijauhkan tergolong dalam golongan tu.

  salam Jumaat yaya. tq share ilmu berguna ni. ;)

  ReplyDelete
 5. byk ilmu dikutip....senyum.... :)

  ReplyDelete
 6. InshaAllah..berpesan-pesan.. Renung2kan lah

  ReplyDelete
 7. nice sharing :)untung kan jadik kaum wanita nie... hee :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. bsyukur,..=) stiap org ade kelebihan masing2 kan

   Delete
 8. senang masuk syurga.
  cuma nak ngn tak nak je la .

  ReplyDelete
 9. assalam yaya,

  lelaki yang baik untuk wanita yang baik , begitu jugalah sebaliknyer..

  ReplyDelete
 10. assalamualaikum..cik yaya :)

  malang jugak lelaki yg dpt isteri yg punya 6 sifat tu kn...

  ReplyDelete
  Replies
  1. waalaikumslaam w.b.t.
   uhuhuh..nasib la..kan ayie
   ada hikmahnye lau dapat tu..

   Delete
 11. hai jom join contest saya.. http://yuyukstandalone.blogspot.com/2013/06/contest-mereka-tagline-jelitawanis.html

  ReplyDelete
 12. Istimewanya kita, kaum wanita :) Allah jaga sebaik-baiknya & beri pahal sebanyak-banyaknya :)

  ReplyDelete

Popular Posts