Tuesday, 28 May 2013

MARI BER-CHATIME

Assalammualaikum w.b.t

Kalau sebelum ni Yaya pernah update pasal COOLBLOG dalam entri INI..sekarang Yaya dah berpindah selera plak dengan CHATIME nih..huhu eleh, kata xmau beli kat sini (sebab hargenye boleh tahan ;p),tapi sekarang beli plak..LALANG tol la Yaya ni...! hehe ;p tu la..xkenal maka xcinta..bukan pasal apa, ni pun baru start suke dgn minuman ni je sejak ada kawan office Yaya yang belanje kami 1 office CHATIME ni..heee..syiok owg blnje yeee.. ^o^

Sejak dari situla timbul minat dengan minuman ni..dan mula la Yaya 'korek2' sikit info mengenai minuman yang boleh dikatakan sihat ni..ha??? SIHAT kee??? Ni yang Yaya nak share ni..untuk pengetahuan yang belum tahu tu, CHATIME ni boleh 'decorate' minuman yang kita nak tu sendiri..eh,apa boleh buat sendiri?bukan lorhhh..tapi boleh tentukan rasa minuman kita nak tu macamana..


Bagi Yaya yang beshnyer pasal CHATIME ni, minuman dia memang tinggi kalori, tapi xsemua..tinggi atau tidak kalori dalam minuman tu kita boleh tentukan sendiri. Korang boleh tgok kat pic atas ni macam mana korang leh pilih dan tentukan betapa rendah dan tinggi kalori dalam minuman yang dipilih tu..bagi yang nak minuman berperisa sedap tapi rendah kalori, boleh la pilih kat 'SUGAR OPTIONS' tu..Yaya selalu pilih antara NON-SUGAR dengan SLIGHT-SUGAR je..sedap je walaupon kurang gula ^,^ antara tips Yaya pilih minuman ni, bila da pilih yang xde gula or kurang gula ni, dekat 'ICE OPTIONS' tu pulak Yaya akan pilih NON-ICE ataupun SLIGHT-ICE.! Barulah rasanya mengancam! heheheeh ;p

1st time Yaya minum CHATIME ni adalah
CAPPUCCINO..with NON-ICE & NON-SUGAR! ^,^

Memang terbaik la minum..KOWW punyerr.malam tu terus susah tido! huuuu haru je..sebab pe? yela.. minum time petang..balik dari keje..minuman macam ni kan elok minum time pagi..hehe..gatai! Nak tau berapa kalori nya? hanya 96KCAL sahaja (bagi non-sugar)! 

Lepas tu latest ni, Yaya minum 2 lagi perisa..weee =D
HONEY POMELO JUICE with NON-ICE & NORMAL SUGAR..baru minum Ahad lepas ;p
&
PEARL MILK TEA with SLIGHT-ICE & SLIGHT SUGAR..bila minum? SEMALAM..huhu ;p

Kedua-dua minuman diatas Yaya xkan beli kalau Yaya xtau berapa jumlah kalori nya..oleh itu, Yaya pon search kat tenet tentang kalori dalam minuman CHATIME nih.hehe dasat x Yaya? ;p Untuk minuman Honey Pomelo tu,dengan normal sugar, kalori nya adalah 140KCAL untuk regular cup. Dan Pearl Milk Tea ni pulak tinggi sikit..160KCAL untuk SLIGHT-SUGAR..ok..disebabkan ade 'bijian hitam' tu, yg buat dia jadi tinggi kalori..ngeee...bygkan lau amik normal sugar..mungkin hampir 300KCAL!

Jadi, apapun memang terbaik la rase..dan macam COOLBLOG juga, ia boleh mengenyngkan pewot Yaya ni..haha..xyah makan dah,minum ni je cukop! ^o^ Pada yang belum try lg, boleh try ok..jangan takut untuk minum..pilihan ditangan sendiri..ececehhh! hoho
Ehh..pehal lak masuk TART BUAH ni..hahaha...saje je..buat tatapan..;p
Beli time ada promotion kat KING'S CONFECTIONERY,Shah Alam Sabtu lepas..nyummy sgt! ^,^

Sekian,Wassalam =)

22 comments:

  1. Akak pun suka minum chatime nih, tp akak xtgk atau kira pun kalori die. Asal sedap sume akak telan pastu membebel badan dh naik! Buat hal btl hehe..

    ReplyDelete
  2. salam cik yaya..
    anna rasa macam dah jatuh cinta pula
    tengok benda kat atas ni.. hihihih

    ReplyDelete
  3. baik2 dgn bubble dlm air tu..ada org ckp tak berapa elok utk kesihatan

    ReplyDelete
  4. dapnye la hai...terasa kat tekak huhu

    ReplyDelete
  5. Haha..in syaa Allah nnti In try ye kalau ada kesempatan :)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. sekali sekala boleh la...takat nak merasa tuuu ^,^

      Delete
  7. belum rasa chatime lagi...nanti cik yaya belanja yer...hehehe

    ReplyDelete
  8. cappuchino tu macam sedap..yummy.. slyurrrppp.. terliur pulak.

    ReplyDelete
  9. Salam.

    Yaya.. yaya betul2 amalkan pemakanan sihat ni.. ^_^
    Bagusnya..

    ReplyDelete
  10. sodapnya.. terliur dah ni yaya oiii.. hehe..

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016