Monday, 15 April 2013

STARTING LOVING IT!!

Assalammualaikum w.b.t.

Wahh..apa yang Yaya suka sangat ni..yup! sudah mula JATUH CINTA pada....pada siapa?? Ehhh,bukan siapa2 la..tapi Yaya sudah mula jatuh cinta dengan ROTI!! hahaha ROTI? da xda mende lain ke nak jatuh cinta..lehh =_="

Eh, jangan main2 tau, bukan senang nak cari ROTI yang Yaya suka sangat ni..ROTI apa? yang kat bawah ni la....
GARDENIA - BREAKTHRU Multigrain Oatmeal

Tengok nama roti tu pon da boleh agak roti ni macamana kan..yes! Ini adalah roti yang paling baik, paling bagus untuk kesihatan DIET anda..hehe Untuk pengetahuan, diet tu bukan nya maksud nak kurus..tapi DIET tu lebih kepada maksud, menjaga pemakanan.,ok! Jadi jangan suka salah faham terhadap perkataan DIET! 

1st time Yaya tengok roti ni, masa dekat hospital minggu lepas..masa ayah Yaya masuk pital, kan dia ada bagi makan 'snack' tu kan,dia bagi roti ni..tapi jenis paket kecil la..ada 2keping dalam dia. Bila Yaya tengok kalori dia, cuma 109 JEE!! untuk 2KEPING! tauu..bukan sekeping! amat2 terkejut..serius..sebab Yaya xpernah lagi tengok makan roti gandum macam ni yang bawah dari 130kalori. Sebelum ni Yaya makan roti gardenia jugak, yang paling rendah, kalori dia 133kcal untuk 2keping. Apa maknanya semua ini???tertanya2 diri sendiri..hehe Ini bermakna roti ni akan jadi amalan pemakanan Yaya lepas ni..hahahaha ^o^ mana boleh lepaskan roti jenis macam ni..
*Antara roti keluaran GARDENIA yang rendah kalori*

Apa yang ada, ISTIMEWANYA roti ni adalah...DAPAT MERENDAHKAN KOLESTEROL..kalau nak dibandingkan dengan roti gandum penuh biasa (yang putih tu..), Breakhthru Multigrain Oatmeal ni 28% kurang karbohidrat, 35% Lebih serabut diet, Rendah lemak, Tanpa lemak Trans, Tanpa Tambahan Gula dan Faedah Prebiotik..selain tu kalau nak tahu lebih lanjut, boleh la p dekat website or Facebook Gardenia ni..ada jugak dia bagi resepi sihat yang boleh kita buat..^_^ dan banyak yang korang boleh tahu tentang roti multigrain keluaran Gardenia ni.dan memang boleh diamalkan..bagi Yaya, roti jenis ni sangat recommended untuk semua golongan..
*Antara resepi nye yang yummy..!!^,^*

Kalau sebelum ni orang kata makan roti lebih tinggi kabhdrat daripada nasi, lepas makan roti ni, dah xde kata cmtu dahh..korang tahu x roti gandum penuh biasa (warna putih) tu kalori untuk 2keping berapa? 159KALORI! ok..dan ianya ikut roti jenis apa,mungkin lagi tinggi..159kcal ni adalah roti putih jenama Gardenia ni sendiri..

Alhamdulillah, syukur sangat rasanya dapat jumpa roti jenis multigrain ni, nak makan roti ni banyak pon xpe..sebab ianya punya banyak khasiat untuk kesihatan badan..almklumlah, Yaya ni memang jarang makan nasi, dan memang sangat jaga diet..dan roti ni adalah salah satu pilihan terbaik..=) InsyaAllah lepas ni pasti lebih baik..

Roti ni xsemua kedai ada, mayb sebab mahal dan orang kurang suka makan jenis roti berkhasiat macam ni..huhu..boleh try cari kat GIANT, MYDIN, 7-11 or sesetengah stesyen minyak dan pasar raya lain juga..harga RM4.70..tapi memang xrugi kalau beli untuk jaga kesihatan..bagi Yaya la..^_^ Korang juga patut amalkan makan roti tau. Susah? hm..nak seribu daya, xnak macam2 la dalih korang tu kannnnn! huuu

Akhirnya KAU ku temui.....! huuu

(14/04/2013)
1st time pakai tudung berenda2 ni..beli nyer tahun lepas.. =_=" err

Alhamdulillah..sekali lagi, banyak rahmat Allah beri pada manusia ni kan..banyak pilihan makanan sekarang sampai ia merosakkan kesihtan kita sendiri,jadi buat para pembaca semua, nilai la sendiri..nak HIDUP UNTUK MAKAN or MAKAN UNTUK HIDUP..! Jagalah kesihatan anda dan orang yang anda sayangi..

Sekian,Wassalam =)

25 comments:

  1. ingatkan jatuh cinta dengan sape...
    rupa nya dengan rotii !! hahaha

    ReplyDelete
  2. Hana pun suka roti multigrain.. :) rasa lagi enak dr roti biasa.. hehe :) elok untuk kesihatan juga

    ReplyDelete
  3. Tak pernah lagi jumpa roti gardenia yg ni..biasanye beli roti gardenia yang biasa tu jer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cer la try cri..beli..lebih baik utk kshtn =)

      Delete
  4. wah x pernah lagi makan roti ni. sedap ek? nanti nk try la. Tp harga pun lebih mahal dari roti bantal yg biasa kan.hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap utk kshtn =)
      makanan bkualiti, terbaik..mmg la kene korbn uet sikit..huuuu

      Delete
  5. Tak pernah pulak jumpa ni..

    produk GMO ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. GMO tu ape cik aisya??hehe ;p xtau
      yaya pon bru tau..tu pon sebab g hpital..
      lau x,mmg xtaula ade roti cmni

      Delete
    2. genetically modified organism.. takde kaitan kot rasanya.. sebab multigrain product ni not necessarily produk gmo.. ada yg tak.. *ikut yg sy bace la tp tak sure lah cik yaya*

      Delete
  6. Replies
    1. bole la cri pasni cik puteri..
      kurngkan pgmbiln roti gndum putih =)

      Delete
  7. ohhh ingatkan suka ape la td. tak pernah try mkn lagi yg jenis ni. cikna suka butterscotch. huhu.. kena try yg ni lak. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. butrsctch tu tgi kalori..yg ni paling rendah kalorinyer cik na =)

      Delete
  8. salam cik yaya...
    wah, tgh berdiet ke ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..
      cik anna boleh tnye....??huuu xtau ea..

      Delete
  9. Roti baru ke? Mieya baru je tahu hari nie. huhuhu

    ReplyDelete
  10. Nak tanya, roti breakthru plastik kuning tu masih packing yang sama ke atau dah tukar packing? x pernah jumpa pun.. Saya duduk di shah alam seksyen 13.. Takkan kat giant tu selalu habis roti ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya xkerja kat gardenia..hehe
      tapi memang betul la..dah xjumpe lagi dah..puas yaya cari..yaya ada jugak tgok kt fb gardenia tp dlm tu pon xde..rasenyer dia da hentikan keluaran roti breakthru tu la..lau keluar pon cuma ada kat hospital....rasanya..xtnye pon fb gardenia tu..nti yaya nak tnye la..

      dah xde sbb xramai org makan roti jenis tu..huuuu

      Delete
  11. akak amik gambar roti2 tu ye..nak post kat FB..TQ

    ReplyDelete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016