Thursday, 24 January 2013

SALAM MAULIDUR RASUL - KELEBIHAN SELAWAT

Assalammualaikum w.b.t.

Kita memang da tahu selawat ke atas NABI MUHAMMAD SAW ni ada banyak kelebihan dan manfaatnya. Selawat nabi ni juga ada banyak..antaranya:
(SELAWAT PANJANG)
-Selawat Sidi Ahmad Badawi-

-Selawat Nuraniyyah / Badawi Kubra-

-Selawat Aurad Muhamadiah-

-Selawat Badawi-

-Selawat Tasyahud akhir sembahyang-


(SELAWAT PENDEK)

-Selawat atas ni memang kita biasa baca kan....=) -

 -Selawat ni biasanya dibaca bagi menyembuhkan penyakit..-

-Ni sesuai bagi student..tapi semua orang pon boleh..utk kuatkan daya ingatan..kan ^_^-

Firman Allah swt:
Ertinya: "Sesungguhnya Allah dan para malaikat sama berselawat untuk Nabi, wahai orang2 yang beriman berselawat dan salamlah ke atasnya."

Syeikh Al Fasi dalam kitab Syarah Dalailul Khairat telah berkata: "Orang yang berselawat itu padanya 10 kelebihan iaitu:
1.Allah berselawat atasnya.
2.Dapat syafaat Nabi Muhammad saw.
3.Malaikat mengikutnya.
4.TIdak menjadi munafik dan kafir.
5.Menghapuskan kesalahan.
6.Menolong mencapaikan hajat.
7.Lepas dari huru hara kiamat.
8.Masuk syurgs dan kekal didalamnya.
9.Bercahaya lahir dan batin.
10.Salam dari Tuhan Azzawajalla.

Kelebihan SELAWAT menurut hadis-hadis Rasulullah SAW:
1) Diampunkan dosa-dosanya
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Selawat kamu atasku itu menghapuskan dan menghilangkan dosa kamu seperti air memadamkan api." 

Dari Zaid bin Rafi' Nabi SAW bersabda: "Brangsiapa membaca selawat 100X untukku tiap-tiap hari Jumaat, maka Allah mengampunkan dosa-dosanya biarpun dosanya itu sebanyak buih di laut."

Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Siapa yang berselawat ke atasku pada tiap-tiap hari Jumaat 40X, dihapuskan oleh Allah SWT akan segala dosanya."

Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Memabaca selawat untuk Nabi itu lebih boleh menghapuskan dosa-dosa daripada air dingin terhadap api dan salam kepada Nabi itu lebih utama daripada memerdekakan budak(hamba)."

2) Diterima amalan / yang paling utama
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Sesungguhnya orang yang paling utama di hari kiamat bagiku adalah yang paling banyak selawatnya untukku."
3) Didoakan oleh Malaikat
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa membaca selawat untukku kerana mengagungkan aku, maka Allah Taala menciptakan dari selawat itu satu Malaikat yang mempunyai dua sayap, satu sayap di timur, satu sayap dibarat, sedang dua kakinya di bawah bumi ke tujuh dan lehernya sampai ke Arasy dan Allah berfirman kepada Malaikat itu: "Bacalah selawat untuk hamba-Ku ini, sebagaimana dia telah membaca selawat Nabi-Ku Muhammad SAW, maka Malaikat itu pun membaca selawat (memohon kesejahteraan) untuknya (orang yang berselawat) sampai hari kiamat." 

4) Tidak dapat lihat pahala, jika tidak berselawat
Dari Said, Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Tiada satu kaum (kumpulan) duduk dalam satu majlis yang mereka itu tidak membaca selawat untuk Nabi SAW, kecuali akan mendapat kerugian, meskipun mereka masuk syurga namun mereka tidak akan dapat melihat pahala mereka."

5) Terselamat dari kejutan kiamat
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa yang membaca selawat untukku 10X di waktu pagi dan 10X di waktu petang, maka Allah mengamankannya dari kejutan yang maha besar pada hari kiamat dan adalah dia bersama-sama dengan para nabi dan pada siddiqin di dalam syurga."

6) Bersama Rasulullah SAW di dalam syurga
Dari Anas r.a., sabda Rasulullah SAW ertinya: "Brangsiapa cinta kepada sunnahku maka sesungguhnya dia cinta kepadaku, dan barangsiapa cinta kepadaku maka dia bersamaku di dalam syurga."

Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa cinta kepada sesuatu, maka dia banyak menyebut-nyebutnya."

Dari Ibnu Abbas, sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa berpegang pada sunnahku pada masa rosaknya umatku, maka baginya pahala 100 orang mati syahid."

7) Ikan berselawat
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Malaikat Jibril telah berkata kepadaku: "Hai Muhammad! Sesungguhnya Allah Taala telah menciptakan sebuah laut di balik Gunung Qaf dan dilaut itu terdapat ikan yang selalu membaca selawat untuk kamu, maka barangsiapa yang mengambil seekor ikan dari laut itu, maka lumpuhlah kedua tangannya dan ikannya pun akan menjadi batu."

8) Dapat syafaat Rasulullah
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Brangsiapa yang membaca selawat yang ertinya : "Ya Allah! Limpahkanlah selawat untuk Nabi Muhammad dan tempatkanlah dia pada tempat yang dekat di sisi Engkau (pada hari kiamat): maka pasti syafaatku di hari kiamat."

9) Mendapat cahaya
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa membaca selawat untukku 100X pada hari Jumaat, maka pada hari kiamat datang ia bersamanya suatu cahaya, sekiranya cahaya itu dibahagi-bahagikan kepada semua makhluk, nescaya mencukupi mereka."
10) Sembahyang diterima
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Tiada sembahyang bagi orang yang tidak membaca selawat untukku."

Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa mengerjakan sembahyang dengan sungguh-sungguh tetapi tidak membaca selawat di dalam sembahyang itu untukku dan untuk keluargaku, maka sembahyangnya tidak diterima."
11) Terlepas dari sifat munafik
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Siapa membaca selawat untukku sekali, maka Allah Taala memberikan kepadanya 10 selawat. Barangsiapa membaca selawat untukku 10X, maka Allah memberinya 100X selawat dan barangsiapa membaca selawat untukku 100X, maka Allah mencatat pada dua matanya dua kebebasan: Bebas dari sifat munafik dan bebas dari neraka, bahkan di hari kiamat Allah Taala memasukkannya ke dalam syurga bersama-sama dengan mereka yang mati syahid."

12) Tidak terpisah sehingga, diampunkan dosa
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Tiadalah dua orang Islam berjumpa kemudian berjabat tangan serta membaca selawat untukku, melainkan sesungguhnya keduanya tidak akan berpisah sehingga Allah mengampuni dosa-dosa mereka, bik yang terdahulu mahupun yang kemudian dari sebab kemuliaan Allah Taala.

13) Rasulullah SAW tahu siapa yang berselawat
Dari Abu Hurairah dan Amar bin Yasir r.a., sabda Rasulullah SAW ertinya: "Sesungguhnya Allah Taala telah menciptakan satu malaikat dan telah memberinya kemampuan mendengar semua makhluk sedang ia selalu berdiri di atas kuburku sampai hari kiamat: maka tidak seorang dari umatku yang membaca selawat untukku, kecuali dia (malaikat) itu menyebutkan namanya dan nama ayahnya, serta berkata; Hai Muhammad! Sesungguhnya fulan bin fulan membaca selawat untukmu!"

14) Lupa jalan ke syurga jika tidak berselawat
Dari Abu Hurairah ra, sabda Rasulullah SAW ertinya: "Siapa yang lupa membaca untukku maka dia lupa jalannya ke syurga."

15) Masuk neraka jika tidak berselawat
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Siapa yang disebutkan namaku di hadapannya dan dia tidak membaca selawat untukku, maka dia masuk neraka."
16) Tidak akan fakir
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Barangsiapa membaca selawat untukku tiap-tiap hari 500X, maka dia tidak akan fakir."
17) Menjadi Sinar
Dari Anas bin Malik ra, sabda Rasulullah SAW ertinya: "Hiasilah tempat-tempat pertemuanmu dengan membaca selawat untukku, kerana sesungguhnya selawatmu untukku itu menjadi sinar di hari kiamat."
18) Dapat ramai isteri
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Siapa di antara kamu yang paling banyak selawatnya untukku, maka dia itulah yang paling ramai isterinya (bidadari) di syurga (kelak)."

19) Bercahaya di atas titian Mustaqim
Dari Abu Hurairah ra, sabda Rasulullah SAW ertinya: "Orang yang membaca selawat untukku baginya cahaya di atas Titian Mustaqim, mereka yang memiliki cahaya, maka dia tidak termasuk penghuni neraka."

20) Mendapat apa yang dihajati
Sabda Rasulullah SAW ertinya: "Sungguh Allah Taala itu mempunyai para malaikat yang selalu berjalan dimuka bumi serta menyampaikan salam dari umatku, maka apabila ada seorang yang membaca selawat untukku dalam 1hari 100X, maka Allah Taala mengkabulkan seratus hajatnya, 70 dari hajat itu untuk akhirat dan 30 lagi untuk dunia."
akan bersambung..=>
Sekian,Wassalam..^_^

27 comments:

  1. info yang sangat bagus !! Salam Maulidur Rasul :)

    ReplyDelete
  2. salam maulidur rasul yaya..Moga2 dapat kita sama2 memperingati perjuangan baginda dan muhasabah..Amin:)

    ReplyDelete
  3. salam maulidur rasul... good sharing for everyone... thanks dear...

    ReplyDelete
  4. salam maulidur rasul cik yaya.. =)

    ReplyDelete
  5. banyak kelebihannya... marilah kita perbanyakkan berselawat...
    nice sharing yaya...

    ReplyDelete
  6. slm maulidul rasul.. :D prkogsian yg sgt bermanfaat..

    ReplyDelete
  7. slm maulidul rasul & slmat beramal., info yg bgus.., :D

    ReplyDelete
  8. salam maulidur rasul yaya..
    nice sharing...

    ReplyDelete
  9. thanks 4 sharing.. salam maulidur rsaul..

    ReplyDelete
  10. as salam... cik azue datang vertandang...menjemput tuan umah join my GA..meh la..semoga ukhwah berpanjangan.. dan polow terus ...
    http://kuazue.blogspot.com/2013/01/kome-nak-tak-my-2013-1-give-away.html?m=1

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm...hi cik azue =)
      thanks jmput..InsyaAllah ye ^_^

      Delete
  11. salam yaya :)

    entry yg terbaik...ayie pasti byk masa yg yaya keluarkan utk buat entry sebaik ini..tapi pastinya berbaloi dgn pahala dari Allah bila setiap kali org baca dan dpt manfaat dari entry cik yaya nih :)

    org yg byk berselawat kpd nabi SAW...di dunia lagi dah nampak keberkatannya...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm =>
      psti? ye..btul la tu..InsyaAllah..amin.mudah2an org yg
      mbaca akn mgamalkannya..bukn stkat bce je..

      Ilmu yang ade bukn utk dsimpan..tp utk dmnfaatkan utk org lain dan dri sdri..^_^

      Delete
  12. waahhh..cik yaya dah mcm cikgu laa...hehe :)

    ReplyDelete
  13. salam cik yaya , panjangnya entrynya.. nice sharing !!

    Salam Maulidur Rasul yaya.. !! >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm..hehe xde pnjg la..isi nye je pnjng.. untk pkongsian..^_^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016