Saturday, 8 December 2012

RESEPI: AYAM PERCIK MAGGI

Assalammualaikum w.b.t.

Da macam rutin plak tiap minggu nak update resepi ni..da mcam blog masakan la plak kann..lehhh.. ;p Sila jangan gelak kuat2 kat shayer okey..! Shayer budak baru belajar..erkk da 20++ baru nk belaja masak la kann..heee sambil2 belajar, sambil tu sharing jugak resepi apa yang Yaya baru try kannn..hehe ari ni nak share plak resepi yang xterlalu mudah dan xterlalu susah..tapi kalau PAKAR yang buat, memang dia akan kate resepi ni sangat 'KACANG!' huuu >,<

Resepi ni memang dicopy paste dari resepi MAGGI..kalau korang ingat dan yang tengok TV tu masa bulan Ramadhan yang lalu dekat TV ada update resepi2 MAGGI kann..? haa ni yang Yaya amik dari resepi tu..memang sedap! ^_^ xtipu ok..

Nyummyy! Wat sendiri lagi sedapp!

Bahan-bahan:
A
3 ulas Serai dikupas kulit
15gm Cili kering, direndam
3 ulas Bawang putih
3 sm Halia
2 sm Kunyit (Yaya xde kunyit, jadi pakai serbuk kunyit,jangan banyak2 tau)
10 gm Bawang merah

B
1 sudu besar Tepung Beras
2 Sudu besar gula
250 ml Santan pekat
1kg Ayam, dibelah empat (Yaya guna ayam yang dah memang dipotong, mcm bahagian peha, kepak)
2 ketul Kiub Pati Ayam MAGGI

Penyediaan:
1. Campurkan bahan A dan kisar sehingga halus. Campurkan bahan A dan B di dalam periuk. Masak dengan api sederhana sehingga kuah menjadi pekat.
2. Keluarkan dari periuk. Sapukan kuah pada ayam dan panggang di atas gril sehingga kekuningan.
3. Pusingkan ke bahagian sebelah, sapukan kuah ke atas ayam dan panggang sampai kekuningan.
4. Sedia dihidangkan. Seee..senangkan..cuma yang payah bila nak panggang ayam tu je la..sampai kekuningan..kat uma yaya guna gril biasa je..api pon xbeso mane..tu yang lambat..hehe

Yaya buat ayam percik MAGGI ni khas untuk ibu Yaya sebab it's her bufday!! hehe..(da lepas daa..xyah wish ok..hehe ;p) Masa ni Yaya buat ayam percik, kakak Yaya pulak masak lemak..kami together2 masak untuk Mommy kami..hooo sedap woo..CUBA LA nanti ye! ^_^

Nasi Lemak + Sambal Udang + Ayam Percik = SUPERB!
Untuk Yaya nasi sebanyak ini sudah mencukupi..too much kalori nanti lau makan banyak..hehe
Ayam tu pon da xnmpk sebab ditutupi kuah percik tuu..sedappp! (bpe kali nak cakap sedap nth! erk)

Ok..tu je..nanti update entri lain ye..thanks baca.! Selamat Mencuba!=)
Sekian,Wassalam ^_^

76 comments:

  1. wahhh ! terliur ni haa ! gulpp ... :P nak try la , mcm senang je . hehe

    ReplyDelete
  2. sdap plak tgk..lapar trus di tgh2 hari ni :)

    ReplyDelete
  3. macam nak try lah ! nampak sedappp ! :D

    ReplyDelete
  4. hai, jom join ini ramai-ramai. ada hadiah yang menanti anda :)

    http://nikainaa.blogspot.com/2012/12/segmen-jom-up-follower.html

    ReplyDelete
  5. Ohhhh....sedapnya...tengok pun dah sedap. Pos kat saya sikit yaya..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ish aym percik nak pos ape..ingt cokelat ke??
      haha ;p

      Delete
  6. Meleleh air liur niiiii...duhai ayam percik.. lama tak makan, huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubela wat plak kt uma..hehe
      lme xmkn kan.. ^_^

      Delete
  7. rajin nye anak dara ni masak, nmpk sdp lak tuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. =) boleh thn la..bru nak belaja la katekan..hehe

      Delete
  8. sikitnya nasi yaya. huhu.. warna ayam percik tu menggoda sangat ok. nak cuba tp malas. cemana tu? huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha lau penyakit mals tu mmg sush nk ubt melainkan diubati tuan punye bdn ^o^

      Delete
  9. Terus perut akak ni berdangdut bila tgk ayam tu..

    ReplyDelete
  10. sedapnya... nanti tolong pos kat saya sket...

    saya dah update :)

    ReplyDelete
  11. klu boleh takyah la guna maggi.. tak elok utk kesihatan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha?kenapa xelok plak?hehe
      tgok la ape bhan yang saya guna..dari jenama MAGGI..
      bukn MAGGI yang mee tuu.. ^_^

      Delete
  12. klau nasi lemak sebanyak tu x cukup utk sy, hukk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe..caliph memang....
      tp yaya len kann..makan ciputtt jekk cukop ^,^

      Delete
  13. sedapnye...eeeeeee best nye pandai masak macam tuh..:p

    ReplyDelete
    Replies
    1. eleh..Cik Aya lg pndai msk kutttt ^_^

      Delete
    2. yaya saye jarang dah masak asyik busy g keje n keje..huhu

      Delete
    3. yaya pon jarang masak..ni pun sesekali masak..
      sbb bukan jenis makan sgt..diet la katekannn haha ;p

      Delete
  14. Nampak sedap..boleh cuba ni..Thx for sharing..^^

    ReplyDelete
  15. perghhh..terliur..terliurr...nseb baek bkn buln pose :p

    ReplyDelete
  16. wah..pandainye masak....sedap je tgk tuh...tp kalu dapat rasa lagiiii sedappp kan...hehehehe..

    ReplyDelete
  17. err mana maggie nyaa?? @_@ plus mcm pelik jer mkn nasi lemak dgn ayam percik =.='

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasi lemak dengan ayam rendang xpelik plak kan..
      yg makan dengan sosej pon adee...xtau kann??
      asalkan AYAM sudaaa...haha

      Delete
    2. nasi lemak dgn rendang? lg la @_@ pelik =.=' xpenah lak ak try mkn skli dgn nasi 'bersantan'

      Delete
    3. haha..lagi pelik la encik kopi nii.
      XPENAH beli bfast nsi lemak kt kedai kot..
      cuma orang yang PENAH makan n beli bfast nasi lemak je
      taw apa yg bole mkn dgn nsi lemak..tu.. ^_^

      -bukan jenis makan bfast kot kan..sbb tu xtaw..diet!hehe;p-

      Delete
  18. waaaaah ~!! nak try la nanti. hehehe. thanks share yaya. ^^

    ReplyDelete
  19. whoaaaaaa sedap nya sedap nyaaaa. nak cuba lah nanti ;)

    ReplyDelete
  20. wa, kena try ni...
    rugi kalo x try..
    nice sharing dear...
    =)

    ReplyDelete
  21. sedapnye!!! nk try buat lah nt. :)
    come visit my blog http://merpatisejoli45.blogspot.com/.

    kalau nk folow jgn segan2 ye utk folow! done folow ur blog. :)

    ReplyDelete
  22. Replies
    1. adatla tgok makanan msti tetibe lapo..hehe ;p

      Delete
  23. alaa.. sma jgk ngn kita bru nk blaja masak... hihi

    ReplyDelete
  24. teringat plak ayam percik bapa.. jual kt bazaar ramadhan.. tp skrg dah lama dh dia tak buat ayam percik.. tak sempat agaknye. =)

    ReplyDelete
  25. Nampak macam menyelerakan je tu...

    ReplyDelete
  26. ingatkan ambik perencah maggi segera..hahhaa...

    ReplyDelete
  27. rajin yaya post resepi kan? mesti pandai masak ni? hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. xdela..share2 je..
      tu pun resepi senang2..nk masak lemak ke..kari ke
      memang xreti la..hehe ;p

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016