Monday, 22 October 2012

7 HARI 7 WARNA: SEKUNTUM MAWAR PUTIH

Assalammualaikum w.b.t.

Tahu tak warna pun ada main peranan tersendiri pada tiap2 hari kita ni? Ye. taw xpe..semuanya berkaitan dengan psikologi diri kita. Tiap benda diskeliling kita ada peranan tersendiri termasuk WARNA..ianya boleh beri kesakitan dan juga boleh memberi kesembuhan. =)

Kali ni, Yaya nak share some info yang some people memang dah tau, dan some people jgk mungkin ade yang xtahu. Tapi Yaya xnak share sekali gus semua maksud 7 WARNA tu..Yaya akan buat entri 1 colour per day..hehe..saja kannn ;p Lagipun ayat dia panjang sket. Yaya taw xsmua orang suka baca entri panjang2 ni, sebab tu Yaya wat entri 1 colour per day ^_^


Ni Yaya punye shawl..mengikut warna hari..hohoho..tapi kadang xjugak..ikut baju sometimes. ^_^

Isnin - Putih

Menurut kajian, warna putih adalah warna perangsang Kelenjar Pineal dan Kelenjar Pitutary. Warna putih akan diserap oleh saraf sekiranya tubuh berada dalam keadaan hening.
Salah satu cara untuk mendapatkan keheningan ialah dengan tidur awal. Mereka yang tidak mendapat waktu tidur yang betul akan menjadi lemah semangat, letih dan tidak bersedia menghadapi hari Isnin. Biasanya mereka yang tidak mendapat warna perangsang ini akan merasa malas untuk ke tempat kerja setiap hari Isnin.

Menurut Yaya pula, warna putih itu melambangkan bersih+suci, memang sesuai dengan hari Isnin untuk memulakan hari. 
Tapi tak semestinya baju warna putih, selain tu, pakai aksesori ke, kasut ke, tudung je ke or seluar pun boleh asalkan hari Isnin tu pakai yang ada warna putih. Sedang orang tengah bermalas-malasan untuk kerja, Nampak orang pakai baju atau aksesori warna putih, boleh merangsang otak. Untuk hari Isnin je la.heeee =D ßni pendapat Yaya ok.
          22/10/12
Macam Yaya hari ni...pakai baju warna putih.. ^,^ (simple je g keje kan hoho.)

Untuk hari Selasa..Yaya akan update esok.! Tengok Yaya pakai apa plak..heeeee ;p

Sekian,Wassalam =)

12 comments:

  1. utk esok confirm laa hari utk power ranger kaler pink kn, hikk...

    ReplyDelete
  2. alolohh lawa nya cik yaya. ayu je. :)

    ReplyDelete
  3. betul ke ni? looks interesting.. nak cubalah! Heheh ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..betul..ni bukan tilikan..xde kne mgena pon
      just like a psikologi yg bleh bg efct yg baik pada tubh kita jg.=D

      Delete
  4. wah, bestnya kalo g kja dapat pakai baju cantik2.. anna kena pakai uniform je... huhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe xpela tu..kan da gtaw xsmtinya bju je ikut kaler..
      kalau bleh pakai aksosri ke,ksut ke or beg pon boleh jadi jugk..^_^

      Delete
  5. warna putih tu menawan kan.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. err..bukn hitam itu menawan ke cik aisya? hehe..
      putih pon bolehhhh.. ^,^

      Delete

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016