Monday, 29 September 2014

RESEPI : KEK KE BISKUT MARBLE

Assalammualaikum w.b.t.

Hari ni Yaya nak share 1 resepi..well, bukan resepi apa la..cuma Yaya 'recycle' balik je kek yang ada..huhu 
Kenapa KEK ke BISKUT MARBLE? begini ceritanya......korang ada baca tak entri Yaya yang INI ? Ada tinggal beberapa lagi pieces lebihan kek marble yang ada. Simpan kat dalam fridge memang tahan lama..bape minggu dah ni..haha still ok lagi condition dia ^o^ tapi kalau makan kek selalu pun boleh jadi muak, so daripada tersimpan lama, lebih baik buat something kat kek tu..jeng jeng jeng...ngeeee lalu terciptalah resepi BISKUT KEK MARBLE ni..maybe ada yang pernah try kot..kat bawah ni cara buat dia:

Bahan & barang yang WAJIB ada:- 
1. Kek Marble @ sponge kek pun boleh k0t
2. Pisau
3. Oven
4. Dulang aluminium @ loyang
(barang pun perlu mention ke..xpernah dibuat orang.. =_= erk)
Cara-caranya:-
1. Memula, sediakan kek marble
2. Potong macam biasa, ikut suka korang la nak potong wat ikut bentuk apapun, 
korang jugak yang nak makan kannnn
3. Masukkan dalam oven yang dah dipanaskan dalam suhu 150-200 selama 10minit je..
buka api atas dan bawah ye.
4. Dah lepas 10minit, terbalikkan pula kek tu dan buat lagi 10minit 
atau kurang dengan suhu yang sama.
Pastikan kek yang dipotong tu tak terlalu tebal, dan jangan buh mampat-mampat dalam loyang korang tu ok..sebab nanti jadi tak garing/rangup

Tujuan bakar semula kek tu dalam oven adalah untuk bagi dia keras..so, bila keras jadilah biskut, t0l tak? ahahahahaha ^o^ ni semua idea dari my m0m..ntah mana dapat ntah =D tak kisahlah yang penting sedap..SERIUS! xcaya korang leh try wat..

Lagi 1, Yaya ni sebenarnya suka makanan jenis 'berserbuk'..eh? camana tu? suka makan serbuk ke? ahahaha xdelah, maksud makanan berserbuk tu contoh mcam MILO, NESTUM, SUSU TEPUNG dan yang seumpama dengannya laaa..kalau korang nak tau, semua makanan lau boleh dikisar, Yaya nak kisar, sampai jadi serbuk, pastu makan cenggitu jee..^o^ dan of course la, mcam BISKUT MARBLE yang dah garing ni jadi salah satu 'mangsa' makanan berserbuk Yaya..haha..Yaya buat camne tau?
Kek yang dah keras jadi cam biskut tu, Yaya tumbuk sampai jadi halus@serbuk..
pakai lesung batu koo..jangan memainn..hahaha ^o^

Beginilah hasilnya..ok siap! dah boleh 'meratah' serbuk biskut marble ni...
sedap seyhhh!! haha
(mak Yaya cuma geleng pale tengok Yaya makan...haha macam ini punya orang pun ada kaaa???
adesss..Yaya..Yaya... =p )

p/s:Ada nak try ka? ^,^
Sekian,Wassalam =)

12 comments:

Popular Posts

BLOGLIST SEPTEMBER 2016